Τελευταία Νέα
Φεβ 03

Πρωτολογία & δευτερολογία Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη κατά τη συζήτηση επίκαιρης επερώτησης του ΚΙΝΑΛ

 

 

 

 

 

Απάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, σε Επίκαιρη Επερώτηση των Βουλευτών της Κ.Ο. του Κινήματος Αλλαγής  με θέμα: «Πλήρης απραξία της Κυβέρνησης μπροστά στο τσουνάμι της ακρίβειας και της αισχροκέρδειας».

 

«Κύριε Πρόεδρε, σας ευχαριστώ πολύ. Ευχαριστώ ιδιαίτερα και το ΚΙΝΑΛ για την απόφασή του να καταθέσει σήμερα αυτήν την επίκαιρη επερώτηση, η οποία θα είναι σίγουρα πάρα πολύ χρήσιμη για να πληροφορηθεί ο ελληνικός λαός το τι πραγματικά τελικά συμβαίνει. Όπως καταλαβαίνουμε το θέμα της ακρίβειας πράγματι και δικαίως απασχολεί όλους τους Έλληνες.

Κυρίες και κύριοι του ΚΙΝΑΛ, δεν βλέπω τη φίλη μου και Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής σας Ομάδας, την κ. Λιακούλη. Θα ήθελα πολύ να ήταν στην αίθουσα γιατί ήθελα να ξεκινήσω με το δικό της επιχείρημα. «Έχουν χάσει» λέει «οι νέοι στην Ελλάδα την προοπτική λόγω αυτής της κυβερνήσεως».

Προχθές, βγήκε η Eurostat με τις ανακοινώσεις για την ανεργία και έχουμε τη χαμηλότερη ανεργία της τελευταίας δεκαετίας. Σωστά το είπε πριν ο κύριος Υπουργός Οικονομικών. Είμαστε ευχαριστημένοι; Όχι. Αν σκεφτείτε όμως ότι αυτός ο δείκτης χαμηλότερης ανεργίας έχει επιτευχθεί εν μέσω πανδημίας και ενώ στην αρχή της πανδημίας οι προβλέψεις όλων σας ήταν ότι θα έχουμε έκρηξη της ανεργίας, αντί να έχουμε έκρηξη της ανεργίας που προβλέπατε, έχουμε σταθερή μείωση της ανεργίας, με το καλό όταν τελειώσει η πανδημία, θα επιταχυνθεί κιόλας.

Όταν ξέρετε ότι πριν από μία εβδομάδα έκλεισε η συμφωνία της JP. Morgan με τη Viva Wallet και οι εργαζόμενοι της Viva Wallet, νέοι άνθρωποι πολλοί εκ των οποίων γύρισαν από το εξωτερικό στην Ελλάδα τον τελευταίο χρόνο, είναι αυτό που λέμε “brain gain”, μοιράζονται 50 εκατομμύρια δολάρια μέσω του νόμου με τα Stock Options και ανακοινώνει η Viva Wallet 300 νέες προσλήψεις νέων μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών. Αυτό δεν δίνει προοπτική στους νέους;

Όταν πάμε, κύριοι του ΚΙΝΑΛ, με τον Πρωθυπουργό στη Pfizer στη Θεσσαλονίκη και πάει η κάμερα και πιάνει τους νέους που γύρισαν από την Ουγγαρία, από την Τσεχία, από τη Σουηδία, από το Ηνωμένο Βασίλειο, που είχανε φύγει το ’10 επί κυβερνήσεως ΠΑΣΟΚ και γυρνάνε το ’21 επί κυβερνήσεως Νέα Δημοκρατίας, δεν βρίσκουν προοπτική στην Ελλάδα για να γυρίσουνε; Τι βρίσκουνε;

Αρχίζετε και μου προκαλείτε μεγάλο ενδιαφέρον στο ΚΙΝΑΛ και θα τα πάμε καλά, στο επόμενο διάστημα, αν συνεχίζετε να λέτε τέτοια. Ενώ ξεκινάτε με μία ερώτηση για ένα σοβαρό θέμα, το ευτελίζετε με ένα σχόλιο το οποίο είναι, δεν θα το χαρακτηρίσω, γιατί είμαι στη Βουλή.

Να τα πάμε λίγο με τη σειρά και θα ήθελα απαντήσεις, κυρίες και κύριοι του ΚΙΝΑΛ. Όπως εγώ απαντάω σε όλα, θα ήθελα να τα σημειώσετε και να μου απαντήσετε συγκεκριμένα.

Γράφει ο κύριος Ανδρουλάκης, ο αξιότιμος κύριος Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής στο Βήμα την Κυριακή 23/1. Πόσος είναι ο πληθωρισμός που έχει η Πορτογαλία το 2021 κύριοι του Κινήματος Αλλαγής; Πόσος είναι ο πληθωρισμός στην Πορτογαλία; 1,3% , μπράβο τους. Χαμηλός πληθωρισμός είναι.

Είναι για την ακρίβεια ο 3ος χαμηλότερος πληθωρισμός στην Ευρωπαϊκή Ένωση και καλώς ο κύριος Ανδρουλάκης επαινεί την Πορτογαλία που κατάφερε σε ένα μέσο όρο πληθωρισμού 3% στην Ευρωπαϊκή Ένωση η Πορτογαλία να έχει 1,3% και καλώς το εξηγεί κατά τη γνώμη μου ότι θωράκισε την οικονομία της και μπράβο της Πορτογαλίας.

Με συγχωρείτε, εάν πρέπει να δώσουμε μπράβο σε μία χώρα που έχει πληθωρισμό 1,3%, μπορεί να μου εξηγήσει ο κύριος Ανδρουλάκης και το ΚΙΝΑΛ γιατί δεν πρέπει να πούμε μπράβο σε μία χώρα που έχει 1,2%;

Γιατί, για να ξέρετε, ο πληθωρισμός το ’21 έχει τη Μάλτα τελευταία με 1,1%, την Ελλάδα δεύτερη από το τέλος με 1,2% και την Πορτογαλία 3η από το τέλος με 1,3%.

Θέλω πάρα πολύ να μου εξηγήσει το ΚΙΝΑΛ, γιατί ο κύριος Ανδρουλάκης θαυμάζει μόνο την Πορτογαλία; Προφανώς εάν αντιλαμβάνεται την επιτυχία της Πορτογαλίας μία, πρέπει να αντιλαμβάνεται την επιτυχία της Ελλάδος δύο. Και το λέω αυτό ως παράδειγμα του πως έχει αρχίσει. 

Όπως ξέρετε, την Κυριακή, ο κύριος Πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κύριο Ανδρουλάκη ότι προσπαθεί να πολιτευτεί κρυπτόμενος. Εγώ έχω μία θεωρία για αυτό στην πολιτική και θέλω να σας την αναλύσω.

Είναι μια καλή συνταγή στην πολιτική αλλά για λίγο. Δίνω μία συμβουλή στον κύριο Ανδρουλάκη και στο ΚΙΝΑΛ: είναι μια καλή συνταγή για λίγο. Την ονομάζω, «η συνταγή της ωραίας Ελένης».

Ο Όμηρος στην Ηλιάδα του Ομήρου, δεν έχει οποιαδήποτε είδους περιγραφή πως είναι η ωραία Ελένη. Ούτε ποτέ λέει αν είναι ξανθιά, ούτε αν είναι μελαχρινή, ούτε αν είναι κοντή, ούτε αν είναι ψηλή, ούτε αν είναι αδύνατη, ούτε τίποτα. Ο καθένας, στα χιλιάδες χρόνια που διαβάζει την Ηλιάδα, ονειρεύεται την ωραία Ελένη όπως αυτός θέλει.

Είναι ωραίο κόλπο για την ποίηση, βοηθάει στην πολιτική για λίγο, γιατί δεν δυσαρεστείς κανέναν, δεν λες για τη Novartis, λες τι καλή που είναι η Πορτογαλία, λες διάφορα φληναφήματα, αλλά γιατί το κάνει; Γιατί μόλις έγραψε το πρώτο του άρθρο, τον τσακώσαμε. Θαυμάζει τη Πορτογαλία για το 1,3%, αλλά ξεχνάει την Ελλάδα για το 1,2%.

Δεύτερη κατηγορία, γιατί εγώ, ξέρετε, έχω συνηθίσει πια, εντάξει, το προκαλώ και εγώ μόνος μου, δεν λέω ότι είμαι αμέτοχος του εγκλήματος να με κυνηγάτε τόσο, αλλά εν πάση περιπτώσει, πρέπει να σας πω ότι γενικά με αδικείτε.

Λέει λοιπόν ο κύριος Κατρίνης στην ομιλία του. «Δεν μας είχε πει ο κύριος Γεωργιάδης ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα αρχίσουν να υποχωρούν οι τιμές;»

Είναι ένα πολύ ωραίο επιχείρημα. Παίζει πολύ και στο Twitter κτλ. Πρώτα απ’ όλα έρχομαι στην πρόβλεψή μου. Θα σας καταθέσω χθεσινό άρθρο από το Reuters και θα σας διαβάσω τις τελευταίες δύο γραμμές:

«But the ECB’s track record in forecasting inflation is patchy. It predicted a peak first in November then December, and was forced several times last year to sharply raise its projections».

Δηλαδή θεώρησε ότι -δυστυχώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει πολύ κακό προηγούμενο πια στις προβλέψεις για τον πληθωρισμό- θα έχουμε το peak το Νοέμβριο, μετά το μετέθεσε για το Δεκέμβριο και τελικά έχει αναγκαστεί να αλλάξει τις προβλέψεις της πολλές φορές κατά τη διάρκεια του προηγούμενου χρόνου.

Ναι. Απέτυχε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό. Και προφανώς ο Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδος τις εκθέσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης διαβάζει και της Τραπέζης της Ελλάδος διαβάζει.

Και όταν αυτά τα ινστιτούτα που έχουν τους πιο εξειδικευμένους επιστήμονες στον κόσμο για να κάνουν αυτή τη δουλειά πέφτουν έξω στην πρόβλεψή τους, ναι, θα πέσω και εγώ λίγο έξω στην πρόβλεψή μου. Δικαιούμαι.

Γιατί πάρα πολύ απλά το φαινόμενο του πληθωρισμού είναι τόσο πολύ περισσότερο δυναμικό στην παγκόσμια οικονομία και τελικά τόσο πολύ περισσότερο πολυπαραγοντικό ώστε το να γίνουμε και προφήτες είναι λίγο δύσκολο.

Άρα, η όλη σχετική επιχειρηματολογία για την πρόβλεψη Γεωργιάδη μπορεί να αντικατασταθεί με την πρόβλεψη Λαγκάρντ, με την πρόβλεψη της Αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας, με την πρόβλεψη των Moodys. Όλοι έχουν πέσει λάθος και έξω σε αυτή τους την πρόβλεψη γιατί το φαινόμενο ήταν πιο δυναμικό. Μακάρι να μην ήταν αλλά τελικώς αυτό αποδεικνύεται.

Άλλη δήλωσή μου η οποία προκάλεσε σάλο όταν την έκανα. Τρεις μέρες ησχολούντο τα κόμματα, ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ και βεβαίως τα αγαπημένα μου social media.

Σε μία εκπομπή είπα ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε στην πραγματικότητα άνοδο στις τιμές των αγαθών. Η άνοδος που έχουμε οφείλεται στην άνοδο της τιμής της ενέργειας. Το θυμάστε που το είχα πει; Τι άκουσα εκείνη την ημέρα και τις επόμενες ημέρες. Χαμός. «Μα πώς το είπε αυτό ο Γεωργιάδης;».

Μάλιστα. Σας καταθέτω: πληθωρισμός το 2021 λόγω ενεργειακών αγαθών από τον ΙΟΒΕ. Εδώ θα δείτε ότι λέει: Ελλάδα, ισχυρή άνοδος για τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτού 5,1% το Δεκέμβριο και 4,8% το Νοέμβριο του 2021. Η μεγάλη άνοδος οφείλεται κυρίως στις τιμές των ενεργειακών αγαθών αλλά αποτελεί και αποτέλεσμα βάσης λόγω αποπληθωρισμού στο τέλος του 2020. Θα έρθω σε αυτό αμέσως μετά.

Και εδώ πέρα έχει ένα πινακάκι δίπλα, το λέω μήπως τυχόν αρχίσουμε να κάνουμε καμιά σοβαρή συζήτηση στη Βουλή, λέει: «Οι εναρμονισμένοι Δείκτες Τιμών Καταναλωτού χωρίς ενεργειακά προϊόντα με σταθερούς φόρους». Θα δείτε ότι η Ελλάδα είναι σε αρνητική θέση. Δηλαδή ότι τα προϊόντα, αν αφαιρέσεις το κόστος της ενέργειας στο σύνολό τους, τα προϊόντα έχουν πάει προς τα κάτω και όχι προς τα πάνω.

Μεγάλο «έγκλημα» που ο Υπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδος χρησιμοποίησε ένα στοιχείο που έχει ο ΙΟΒΕ και η Τράπεζα της Ελλάδος από την έκθεση για τον πληθωρισμό. Μεγάλο «έγκλημα». Έκανα λάθος. Δεν έπρεπε. Έπρεπε να ρωτάω πρώτα το ΚΙΝΑΛ και τον ΣΥΡΙΖΑ.   

Πάμε τώρα στην ουσία της υποθέσεως. Υπάρχει ένα παγκόσμιο φαινόμενο πληθωρισμού προφανώς. Ξέρετε, χειρότερο από το ψέμα είναι η μισή αλήθεια. Λέει ο κύριος Κατρίνης «Πέρασε το 5% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο από 4,4% που ήταν τον Δεκέμβριο. Απαράδεκτο. Φοβερό».

Λάθος. Γιατί ο πληθωρισμός, όπως ξέρετε, δεν μετριέται χρόνο με το χρόνο αλλά μήνα με το μήνα. Γιατί; Γιατί είναι διαφορετική η βάση. Πέρσι τον Ιανουάριο είχαμε πολύ μεγάλο αποπληθωρισμό -2,4%. Όταν πας να συγκριθείς με έναν μήνα που ξεκινάει η βάση σου από το -2,4%, τότε προφανώς όταν θα μετρήσεις τον πληθωρισμό θα τον βγάλεις πολύ υψηλότερα γιατί ξεκινάς με αρνητική μεγάλη βάση. Εάν όμως ο κύριος Κατρίνης και το ΚΙΝΑΛ ήταν λίγο περισσότερο προσεκτικοί στην ανάγνωση των χθεσινοβραδινών στοιχείων θα βλέπανε ότι μήνα με το μήνα, δηλαδή από Δεκέμβριο του ’21 σε Ιανουάριο του ’22, ο  πληθωρισμός έπεσε κατά -0,2%.

Όχι μόνο δεν ισχύει δηλαδή, το επιχείρημα ότι έχουμε έκρηξη του πληθωρισμού, αλλά έχουμε μία πολύ ελαφριά κάμψη στον δείκτη τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο σε σχέση με τον Δεκέμβριο. Πόσο κάμψη; -0,2%.

Τώρα, διαβάζω πάλι από την προχθεσινή Έκθεση του ΙΟΒΕ δυο λόγια: «Άνοδος τιμών καταναλωτή». Λέει: «Στο σύνολο του 2021 σημειώθηκε κατά μέσο όρο σημαντική ενίσχυση των τιμών σε σχέση με ένα έτος πριν με το μέσο τιμών μεταβολής του Εθνικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή να διαμορφώνεται στο 1,2% από υποχώρηση 1,2% πρόπερσι. Αυτή η άνοδος ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων 9 ετών. Τον Δεκέμβριο του 2021, ο εγχώριος Δείκτης Τιμών Καταναλωτή ενισχύθηκε σημαντικά στο 5,1% από 4,8% τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, τον ίδιο μήνα, πρόπερσι υποχωρούσε κατά 2,3%. Αποπληθωρισμός που ήταν ο ισχυρότερος σχεδόν της τελευταίας εξαετίας, από το Φεβρουάριο του 2021.

«Συνεπώς», καταλήγει ο ΙΟΒΕ, «η σημαντική άνοδος των τιμών τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο – και τον Ιανουάριο προσθέτω εγώ – οφείλεται σε αποτέλεσμα βάσης λόγω του χαμηλού επιπέδου του γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή ένα χρόνο νωρίτερα».

Πάρτε και την έκθεση του ΙΟΒΕ για τον πληθωρισμό μήπως κάνουμε στην Ελλάδα -εγώ θέλω πολύ με το ΚΙΝΑΛ- σοβαρή συζήτηση για τον πληθωρισμό.

Σοβαρή δεν είναι αυτά που άκουσα προηγουμένως, με συγχωρείτε. Είναι λαϊκισμός του χειρίστου είδους που θυμίζει την πρώτη περίοδο αντιμνημονίου.

Ευθύνεται η κυβέρνηση της Ελλάδος, κύριοι του ΚΙΝΑΛ για τον πληθωρισμό; Εμείς έχουμε την ευθύνη για αυτό; Για να τα δούμε λίγο τα στοιχεία τι λένε. Τα καταθέτω.

Η έκθεση της Eurostat, η προχθεσινή για τον πληθωρισμό. Η Ελλάδα είναι περίπου στη μέση λόγω του αποτελέσματος βάσης, παραμένει πολύ χαμηλότερα από τους περισσότερους.

Λέτε για την αύξηση των τιμών στα τρόφιμα. Και ακούω συνέχεια: «μα αυτά που λέτε, κύριε Γεωργιάδη, τα ξέρει η νοικοκυρά που πάει στο σούπερ μάρκετ και πάει να αγοράσει τρόφιμα;».

Σας καταθέτω το δελτίο τιμών από τον Παγκόσμιο Οργανισμό για τη γεωργία και τα Τρόφιμα (FAO) «Price index reaches a ten year high in 2021».

Παγκοσμίως, κύριε Σκανδαλίδη, στο σύνολο της υδρογείου σφαίρας, οι τιμές των τροφίμων του 2021 φτάσανε στο υψηλότερό τους σημείο εδώ και μία δεκαετία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης που δεν κάνει ελέγχους στην αγορά φταίει για την παγκόσμια αύξηση των τιμών τροφίμων;           

Και βεβαίως καταθέτω και από τη Γερμανική Στατιστική Υπηρεσία απλώς για να πάρουμε ως παράδειγμα την πιο ανθηρή και ισχυρή οικονομία της Ευρώπης, την εξέλιξη των τιμών των ενεργειακών αγαθών στην Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας απλώς και μόνο για να καταλάβετε εν μέσω ποιου φαινομένου κυβερνούμε.

Είναι ο μεγαλύτερος πληθωριστικός κύκλος που έχει γνωρίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Ευρώπη εν τω συνόλω και ο πλανήτης από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι αιτίες πολλές.  Δεν είναι εύκολη η εξήγηση, για αυτό είναι και δύσκολη η πρόβλεψη.

Πρώτον, σίγουρα έχει να κάνει με τα μέτρα καραντίνας και τη διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Δεύτερον, με τα μεγάλα πακέτα στήριξης που έδωσαν στις αγορές πολύ χρήμα το οποίο με κάποιον πρέπει να απορροφηθεί και το χρήμα όπως ξέρετε καίγεται για τον πληθωρισμό.

Τρίτον, με τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, σύγκρουση Ρωσίας – Δύσης και τον ανταγωνισμό στους αγωγούς φυσικού αερίου.

Τέταρτον, με την επιτάχυνση των στόχων για την πράσινη ενέργεια που έχει θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Δεν είναι μια η αιτία, είναι πολυπαραγοντικό το φαινόμενο για αυτό και έχει μεγαλύτερη από την αρχικά διαφαινόμενη διάρκεια και για αυτό πρέπει να μιλήσουμε στα σοβαρά επαναλαμβάνω.  Γιατί θα μας απασχολήσει τελικά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Πρώτον, είπατε κάνει το κράτος, το Υπουργείο Ανάπτυξης αυτά που πρέπει να κάνει για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κρίση στην αγορά και να μην έχουμε επιπλέον πληθωρισμό στην Ελλάδα λόγω φαινομένων καρτέλ, εναρμονισμένων πρακτικών και οτιδήποτε άλλο;

Σας καταθέτω την απάντηση της Επιτροπής Ανταγωνισμού που στη σελίδα 3, 4 και 5 έχει όλες τις δράσεις της Ελληνικής Επιτροπής Ανταγωνισμού τους τελευταίους μήνες για τον έλεγχο των καρτέλ και στα σούπερ μάρκετ και στη χονδρεμπορική αλυσίδα και γενικά σε όλη την εφοδιαστική αλυσίδα με πολύ μεγάλη επιμέλεια, είναι οι περισσότεροι έλεγχοι που έχουν γίνει την τελευταία δεκαετία.

Σας καταθέτω από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτού τα αποτελέσματα των καθημερινών ελέγχων που κάνουμε με τη ΔΙΜΕΑ για τον έλεγχο των τιμών καταναλωτού και φυσικά θέλω να υπενθυμίσω σε εσάς και στο Σώμα ότι η παρούσα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων ως έχουσα την πολιτική ευθύνη για τον έλεγχο της αγοράς έχει προχωρήσει σε δυο σημαντικές τομές.

Η πρώτη είναι η θέσπιση για όσο διάστημα διαρκεί η πανδημία ανωτάτου περιθωρίου κέρδους όχι μεγαλύτερο του Φεβρουαρίου του 2020 έτσι ώστε να έχουμε το εργαλείο να κάνουμε ελέγχους με τη ΔΙΜΕΑ και να μπορούμε να βάζουμε πρόστιμα στην περίπτωση που κάποιος θέλει να αξιοποιήσει τον διεθνή πληθωριστικό κύκλο για να αυξήσει παράλογα τις τιμές και να κάνει αισχροκέρδεια.

Βάσει αυτής της διάταξης που είναι δική μας διάταξη, δεν υπήρχε επί της προηγουμένης κυβερνήσεως ή των προηγουμένων και έχει μπει, επαναλαμβάνω, για τους εκτάκτους λόγους της πανδημίας, μπορεί η ΔΙΜΕΑ και μπαίνει κάθε μέρα στα σούπερ μάρκετ και στα μαγαζιά και να ελέγχει τις τιμές.

Ειδάλλως δεν υπήρχε ούτως ή άλλως αγορανομική διάταξη καθόσον ζούμε σε περίοδο ελευθέρας αγοράς στην οποία και θέλουμε να επιστρέψουμε φυσικά όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες. Άρα, κάνει το Υπουργείο Ανάπτυξης αυτό που πρέπει;  Και διάταξη ψήφισε και οργανισμό τη ΔΙΜΕΑ έφτιαξε και ελέγχους καθημερινά κάνει.

Εχθές ψηφίσαμε και την διάταξη για να τους δώσουμε και επιδόματα για να δουλεύουν αργίες και σαββατοκύριακα για να μην μείνει η αγορά καμία μέρα χωρίς έλεγχο.  Και πρόστιμα βάζουμε. Και, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, θέλω να το πω και αποτελεσματικοί είμαστε.

Θέλετε να σας δείξω ένα παράδειγμα αποτελεσματικότητας;  Βγαίνει το Υπουργείο Υγείας μια ωραία μέρα, ήταν Πέμπτη, και λέει ότι πρέπει να φοράμε μάσκες αυξημένης προστασίας ή διπλή μάσκα απλή χειρουργική.

Παρασκευή πρωί, 24 ώρες μετά, 16 eshops που πούλαγαν μάσκες αυξημένης προστασίας προχώρησαν σε πολύ μεγάλη αύξηση της τιμής αυτής της μάσκας που πολλοί και εδώ στην αίθουσα φοράτε. Σε ποσοστό 50%, 60% και 100%.

Ημέρα Σάββατο βρίσκομαι στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, στον κύριο Αυτιά. Όχι, δεν παίρνω χρήματα για να εμφανίζομαι στον Αυτιά, πηγαίνω τσάμπα. Το λέω για τις χθεσινές ανοησίες που άκουσα από τον ΣΥΡΙΖΑ.  Κλείνω την παρένθεση.

Και εκεί λοιπόν λέω ότι τη Δευτέρα ξεκινάω να κάνω έλεγχο στα e-shops και θα βάλω πρόστιμο έως και ένα εκατομμύριο σε όποιον πιάσω να έχει αισχροκερδήσει.  Γιατί μπορούσα να βάλω το πρόστιμο του ενός εκατομμυρίου;  Γιατί έχω ψηφίσει τη διάταξη που έλεγα προηγουμένως.  Αν δεν είχα ψηφίσει την διάταξη δεν θα μπορούσα να κάνω τον έλεγχο ούτε να βάλω το πρόστιμο.

Δευτέρα 08:00 το πρωί δίνω εντολή στην υπηρεσία να πάει στα e-shops και σε αρκετά φαρμακεία. Θέλετε να σας πω τι έγινε;  Από τα 16 e-shops τα 4 είχαν επιστρέψει στην τιμή της Πέμπτης.  Και τα 12 είχαν πάει την τιμή χαμηλότερα από την Πέμπτη από το φόβο τους για το πρόστιμο.

Ακούσατε ξανά κανέναν να μιλάει για τις τιμές της μάσκας αυξημένης προστασίας από εκείνη την ημέρα;  Όχι.  Γιατί καταλάβανε όλοι ότι δεν παίζουμε και η αύξηση των τιμών κόπηκε μαχαίρι εν τη γενέσει.  Είπε κανένας από εσάς μπράβο;  Όχι, δεν περιμένω να μου πείτε μπράβο, δεν έχω τέτοιες αυταπάτες.

Αλλά από το να μου πείτε μπράβο μέχρι να μου λέτε δεν κάνει τίποτα το Υπουργείο για να ελέγξει την αγορά, με συγχωρείτε αυτό πάει πάρα πολύ.  Αυτό πάει πάρα πολύ.  Αυτό είναι αδικία. Και την αδικία δεν τη θέλει ο Θεός, κυρία Λιακούλη.

Λοιπόν, δεν κάναμε παρέμβαση στην αρχή στις τιμές για τα αντισηπτικά;  Με δική μας τροπολογία από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δεν βγάλαμε ταχεία αδειοδότηση και αυξήσαμε την παραγωγή των αντισηπτικών από τα 300.000 τεμάχια, 240.000 τεμάχια για την ακρίβεια την ημέρα στο 1,5 εκατομμύριο με αποτέλεσμα μέσα στο μήνα Απρίλιο του ’20 να έχουμε τις χαμηλότερες τιμές σε όλη την Ευρώπη;

Εμείς δεν έχουμε κάνει παρέμβαση;  Αλλά ας αναφέρω και τη μεγαλύτερη παρέμβαση από όλες.  Γιατί αυτές είναι, αν θέλετε, τιμωρητικές παρεμβάσεις.

Πάμε στη θετική παρέμβαση τώρα.  Η παρούσα πολιτική ηγεσία, ο κύριος Παπαθανάσης και εγώ δεν είμαστε που φτιάξαμε τον e-καταναλωτή;  Ξέρετε εχθές πόσοι συμπολίτες μας μπήκαν στην πλατφόρμα του e-καταναλωτή;  370.000.

Τι είναι ο e-καταναλωτής για όσους δεν το ξέρουν;  Μια απλή εφαρμογή στο κινητό σας τηλέφωνο είτε έχετε android είτε iphone, που έφτιαξε το  Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, και στην οποία ορίζεις μόνος σου το καλάθι της νοικοκυράς και επιλέγεις ποια προϊόντα θέλεις να ψωνίσεις.  Σκανάρει αυτόματα το που είσαι και σου λέει σε ποια απόσταση από το σημείο που βρίσκεσαι θα πας να ψωνίσεις αυτά τα προϊόντα στη χαμηλότερη τιμή και με ποια διαφορά από αυτά που βλέπεις δίπλα.

Δεν είναι αυτό παρέμβαση στην αγορά για να ελεγχθεί η άνοδος των τιμών;  Και ναι, ισχυρίζομαι, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι ένας από τους λόγους που η Ελλάδα έχει έναν από τους χαμηλότερους πληθωρισμούς στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι γιατί έχουμε κάνει όλα αυτά.

Αλλά ο κύριος Ανδρουλάκης μόνο την Πορτογαλία ήξερε να εξυμνήσει. Αυτά ούτε τα είχε ακούσει.  Δεν του δίνετε ένα κινητό να δει τον e-καταναλωτή;  Γιατί εκεί στις Βρυξέλες μπορεί να μην το έχει δει, μπορεί να μην το έχει καταλάβει. Πείτε του εσείς που πολλοί από εσάς μπορεί να το έχετε χρησιμοποιήσει κιόλας.

Άρα, λοιπόν, η αδικία δεν μου αρέσει. Ειδικά δε η αδικία που έχει τον εξής χαρακτήρα, να εξάρει μια άλλη χώρα και να υποτιμά τη δική του.  Δεν μου αρέσει καθόλου, κύριε Σκανδαλίδη. Εάν του αρέσει η Πορτογαλία του 1,3%, του αρέσει και η Ελλάδα του 1,2%. 

Και επειδή άκουσα για το ελαιόλαδο. Πράγματι υπάρχει αύξηση στην τιμή του ελαιολάδουι.  Γιατί υπάρχει;  Σας καταθέτω λοιπόν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την πρόσφατη ανάλυση «Market situation in the olive oil and table olives sectors». Τη βλέπετε;

Η Ελλάδα, δυστυχώς, εγώ δεν έχω την επιστημονική γνώση να σας πω γιατί έχει συμβεί αυτό, είναι λόγω καιρικών συνθηκών, λόγω κάποιας συγκυρίας, πραγματικά δεν το γνωρίζω, ίσως βουλευτές περιφέρειας να ξέρουν καλύτερα από εμένα αυτό το θέμα, μεγάλη μείωση στην παραγωγή ελαιολάδου κατά -28% μεταξύ της σεζόν 2021/22 προς τη σεζόν 2020/21 και -24% συγκριτικά με τον μέσο όρο της περασμένης 5ετίας.

Επαναλαμβάνω ότι δεν μπορώ να πω επιστημονικά για ποιο λόγο, αλλά δεν είναι λογικό ένα προϊόν που έχει μείωση κατά -24% στην παραγωγή του, άρα η προσφορά είναι χαμηλότερη, να έχει αυτόματα και μόνο εξ αυτού του γεγονότος αύξηση στην τιμή του;

Δεν έχετε ακούσει εκεί στο ΚΙΝΑΛ κάτι για τον Adam Smith και το νόμο της προσφοράς και της ζήτησης; Απλά πράγματα είναι αυτά στη ζωή. Μειώθηκε η παραγωγή του ελαιολάδου, αυξήθηκε η τιμή του εξ αυτού, έπεσε και στον πληθωριστικό κύκλο τον παγκόσμιο για τον οποίο μιλάγαμε προηγουμένως και αυξήθηκε έτι περαιτέρω. Τι να κάνει ακριβώς το κράτος αυτό; Να πάει να παράγει λάδι; Άρα, πάλι η κριτική ήταν άδικη. Τι σας ενδιαφέρει, όμως; Και τι μας ενδιαφέρει; Μας ενδιαφέρει τελικά πώς αντιμετωπίζει ο πολίτης αυτό το φαινόμενο.

Και η ερώτηση είναι: αυτή η Κυβέρνηση έχει πάρει μέτρα για να μπορεί ο πολίτης να τα αντιμετωπίζει καλύτερα; Μα, σύμφωνα με την προ ολίγων ημερών ανακοίνωση της ΕΛΣΤΑΤ, το τρίτο τρίμηνο του 2021, το τέταρτο εκκρεμεί για αυτό δεν το αναφέρω, είχαμε αύξηση στο διαθέσιμο εισόδημα στην Ελλάδα κατά 6,2% συγκριτικά με το 2020.

Δηλαδή σε μία χρονιά που σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός είναι 1,2% η αύξηση του διαθεσίμου εισοδήματος να μην είναι 6% στο τελευταίο τρίμηνο, που θα είναι προφανώς το πληθωριστικό τρίμηνο, άρα δεν θα ισχύει το 6%, θα είναι πολύ χαμηλότερο. Θέλετε να είναι σε επίπεδο έτους 4% με ένα πολύ κακό τελευταίο τρίμηνο; Πάλι είμαστε πολύ πάνω από τον πληθωρισμό. Άρα, η Κυβέρνηση με τη μείωση των φόρων, με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, με τα οικονομικά μέτρα που εξήγησε πριν ο κύριος Υπουργός των Οικονομικών, έχει ήδη αντιμετωπίσει σε επίπεδο τσέπης το πρόβλημα της ακρίβειας που αναφέραμε προηγουμένως. Και φυσικά θα συνεχίσει και μέσα στο 2022.

Δεν λέω ότι θα είναι εύκολο, θέλω να είμαι καθαρός σε αυτό. Γιατί προφανώς σε επίπεδο εντυπώσεων αν μετράς χρόνο με το χρόνο το πρώτο 5μηνο του 2022 θα έχουμε διαρκώς πολύ υψηλό πληθωρισμό, γιατί; Το λέω για να μην εκπλήσσεστε κάθε μήνα. Το πρώτο 5μηνο του 2021 είχαμε κάθε μήνα αρνητικό πληθωρισμό.

Άρα, μόλις συγκρίνεις τις τιμές τις φετινές, που είναι ήδη αυξημένες, σε σχέση με τον αρνητικό πληθωρισμό που είχαμε τους ίδιους μήνες πέρσι, θα βγαίνουν πάντα ψηλά στον πληθωρισμό. Όταν θα περάσει το 5μηνο που αρχίσαμε να έχουμε θετικό πληθωρισμό το 2021 αυτό θα αρχίσει να αντιστρέφεται και στο τέλος του χρόνου θα είναι πάρα πολύ χαμηλό.

Ποιες είναι οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ για τον πληθωρισμό του 2022; 1,5%%-1,8%. Μεγάλος πληθωρισμός, προφανώς, για τα δικά μας δεδομένα, μεγάλος πληθωρισμός αλλά που τα οικονομικά μέτρα που λαμβάνει η Κυβέρνησή μας θα τον ξεπεράσουν.

Και οι πολίτες, είτε με την αύξηση του βασικού μισθού, που έχουμε ήδη εξαγγείλει και εφαρμόζεται η πρώτη και επίκειται η δεύτερη, είτε με την μείωση του ΕΝΦΙΑ που εξαγγείλαμε χθες και η οποία συνεπάγεται για εκατομμύρια συμπολίτες μας μικρότερο φόρο στον ΕΝΦΙΑ, άρα περισσότερα χρήματα στην τσέπη για να ξοδέψουν,, είτε με την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών που έχουμε ήδη κάνει, είτε με την μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, μην λέω όλους τους φόρους που μειώσαμε έναν προς έναν, όλη αυτή η πολιτική μας μειώσεων των φόρων εν συνόλων υπερκαλύπτει τις αυξήσεις των τιμών στην Ελλάδα μέχρι αυτή τη στιγμή που μιλάμε.

Αυτό λένε όλα τα στοιχεία, τα καταθέτω και από την Τράπεζα της Ελλάδος για να μην έχετε αμφιβολία.

Θα πω εδώ ότι για να σχεδιάσουμε τις πολιτικές μας, έχω πολύ συχνή συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, για να μπορώ να καταλάβω ακριβώς το τι συμβαίνει και να μην λαμβάνουμε λανθασμένες αποφάσεις.

Τώρα, όσον αφορά στην κριτική της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης -δεν βλέπω κανένα παρόντα εδώ, λογικό – θα έχετε ένα δίκιο στο ΚΙΝΑΛ να πείτε ότι ξεχωρίζετε και θέλω να σας το αναγνωρίσω για να μην είμαι μόνο αρνητικός, τουλάχιστον εσείς κάνατε μία επίκαιρη επερώτηση για τον πληθωρισμό και όχι για τον Φουρθιώτη, που ήρθε ο Τσίπρας εδώ την Κυριακή και από τα 48 λεπτά της ομιλίας του τα 25 ήταν ο Φουρθιώτης, λες και αυτό απασχολεί την Ελλάδα. Τουλάχιστον εσείς κάνατε μία επερώτηση για ένα θέμα που έχει πράγματι αξία για την ελληνική κοινωνία.

Επειδή, όμως, ακούω  μεγάλη κριτική από την Αξιωματική Αντιπολίτευση γιατί δεν μειώνουμε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα, που είναι το μεγάλο θέμα το οποίο λέμε συνέχεια, θα καταθέσω τώρα στη Βουλή για να το έχετε και εσείς κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, την εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού του έτους 2018.

Κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νοέμβριο του 2017. Διαβάζω:

«Πληθωρισμός, τιμές», αυτή είναι η εισήγηση του κυρίου Τσακαλώτου. «Έπειτα από την εξασθένιση των αποπληθωριστικών πιέσεων και τα λοιπά, ο μέσος ετήσιος ρυθμός πληθωρισμού κινείται ελαφρώς χαμηλότερα στο 1,2%». Άρα, μιλάμε ακριβώς για τον ίδιο πληθωρισμό που είχαμε το 2021, ούτε συστημένο να το είχαμε.

Έλεγε τότε ο κύριος Τσακαλώτος: «Οι κύριοι λόγοι της απότομης αύξησης του επιπέδου των τιμών αφορούν αφ’ ενός στην άνοδο της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, που ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2016 και εντάθηκε τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, σε συνέχεια της απόφασης του ΟΠΕΚ για μείωση της προσφερόμενης ποσότητας πετρελαίου –  είναι το διεθνές φαινόμενο που λέγαμε πριν -και αφ’ ετέρου στην επίδραση της αύξησης του βασικού συντελεστή ΦΠΑ στο 24% τον Ιούνιο του 2016, καθώς και των αυξήσεων σε ορισμένους ειδικούς φόρους κατανάλωσης, όπως το πετρέλαιο θέρμανσης (Οκτώβριος του 2016), τον καφέ, τον καπνό και τη σταθερή τηλεφωνία (Ιανουάριος του 2017)

«Δεδομένων αυτών των επιδράσεων στο σύνολο του 2017 ο ρυθμός πληθωρισμού σε ετήσια βάση αναμένεται να παραμείνει κοντά στο επίπεδο που διαμορφώνεται ως σήμερα και συγκεκριμένα στο 1,2% τόσο βάσει του εναρμονισμένου όσο και του εθνικού δείκτη τιμών καταναλωτή.»

Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ το 2017, την ώρα που ανέβαιναν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου και ανέβαινε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα στα επίπεδα του 2021 μείωσε τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα καύσιμα; Όχι. Τον αύξησε.

Είναι ποτέ δυνατόν να πάρουμε στα σοβαρά ένα κόμμα που όταν το ίδιο είχε την εξουσία και βρέθηκε ενώπιον του ίδιου προβλήματος, που βρισκόμαστε εμείς σήμερα, πήρε την ακριβώς ανάποδη απόφαση από αυτή που εισηγείται σε εμάς σήμερα, να το λάβουμε έστω και στοιχειωδώς στα σοβαρά;

Και θέλω και λίγο επί προσωπικού, και με αυτό θα κλείσω, να ξεκαθαρίσω και κάτι επειδή δεν μου αρέσει καθόλου στην κοινή γνώμη να δημιουργούνται στρεβλές εντυπώσεις.

Βρισκόμουν ένα βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό Mega και με ρώτησε ο έγκριτος δημοσιογράφος, κύριος Φιλιππίδης, εάν εξετάζουμε την μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένα προϊόντα.

Και απάντησα ότι το εξετάζουμε, δεν ξέρω τι θα γίνει αλλά το εξετάζουμε. Αυτή ήταν η απάντησή μου τη Δευτέρα το βράδυ. Και πράγματι το εξετάζαμε. Την Τρίτη με τον κύριο Σταϊκούρα, τον κύριο Πρωθυπουργό και όλο το οικονομικό επιτελείο, βάλαμε κάτω όλη αυτή την άσκηση που λέγεται μείωση ΦΠΑ σε ορισμένα είδη. Και καταλήξαμε ότι δεν πρέπει να γίνει. Και εγώ κατέληξα ότι δεν πρέπει να γίνει, το ξεκαθαρίζω. Και η δική μου ψήφος ήταν ότι δεν πρέπει να γίνει και αν θέλετε να σας πω και γιατί, τουλάχιστον όπως είμαστε μέχρι τώρα για συγκεκριμένους λόγους.

Βγήκε ο κύριος Υπουργός των Οικονομικών και ανακοίνωσε ότι δεν θα γίνει αυτό το μέτρο. Επί 2, 3, 4 μέρες έπαιζε η δήθεν διαφωνία Σταϊκούρα-Γεωργιάδη.

Χρήστο μου, το λέω εδώ από το βήμα της Βουλής για δύο λόγους. Πρώτον γιατί πρέπει ο ελληνικός λαός να ξέρει ποια είναι η πραγματικότητα και δεύτερον δεν μου αρέσει καθόλου ένα παιχνιδάκι «ο καλός Γεωργιάδης που θέλει την μείωση του ΦΠΑ και ο κακός Σταϊκούρας που δεν την θέλει».

Οι αποφάσεις εδώ είναι συλλογικές, λαμβάνονται πάντα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον. Μείωση φόρων για την προστασία του εισοδήματος των καταναλωτών, όπως εξήγησα προηγουμένως, έχουμε ήδη κάνει και πολλές και θα κάνουμε και άλλες αν μπορούμε.

Αλλά όλα πρέπει να γίνονται με ένα γνώμονα που πρέπει να υπάρχει από κάτω. Οι αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται με τέτοιο τρόπο που θα μπορούσαν δυνητικά να προκαλέσουν μεγάλη ανησυχία στις αγορές για τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, που αν αυτό το προκαλούσαμε, εσείς το ΚΙΝΑΛ-ΠΑΣΟΚ πικράν πείραν έχετε από το παρελθόν σας, δεν πιστεύω να έχετε αμνησία, τι σημαίνει για μία χώρα να βρεθεί στο στόχαστρο των αγορών από μία λάθος κίνηση που μπορεί να κάνει κάποιος με γνώμονα ένα εύκολο μπράβο της κοινής γνώμης ή κάποιων εφημερίδων.

Άρα, όλες μας οι αποφάσεις λαμβάνονται με γνώμονα το νοικοκυριό και του μέσου Έλληνα και του κράτους. Και μέχρι τώρα, δόξα τω Θεώ, φαίνεται ότι η οικονομία μας το 2021 θα έχει αποτελέσματα εξαιρετικά καλύτερα από το 7,1% που είχαμε προβλέψει. Χρήστο, υπενθυμίζω ότι η έκθεση του ΙΟΒΕ, πριν από λίγο που κατέθεσα, έχει μία συγκλονιστικά μεγάλη πρόβλεψη μέσα για το 2021, 9%-9,5% ανάπτυξη. Αν αυτό συμβεί, όλα τα νούμερα αλλάζουν επί τα βελτίω και τα περιθώρια όλα είναι πολύ καλύτερα, για το 2022 θα πάμε ακόμα  καλύτερα, και βεβαίως με γνώμονα την μακροημέρευση αυτής της ευημερίας, μίας ευημερίας που εδράζεται πλέον σε συνεχόμενες σχεδόν επί καθημερινής βάσεως ανακοινώσεις νεών ξένων επενδύσεων στην Ελλάδα. Χθες εξαγοράστηκε από ένα μεγάλο αμερικανικό όμιλο, τον Prodege, η ελληνική startup Pollfish, με 70 εκατομμύρια και ανακοίνωσε άλλες 70 καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

Βήμα, βήμα, λιθαράκι, λιθαράκι, η Ελλάδα προχωράει μπρος, η ανεργία πέφτει, το διαθέσιμο εισόδημα αυξάνεται. Είναι και ο πληθωρισμός που τώρα έχουμε μπροστά μας, μία ακόμα μεγάλη αναποδιά που έπεσε στα πόδια αυτής της κυβερνήσεως. Από τον Έβρο, την πανδημία, την κρίση στην ενέργεια και τώρα τον πληθωρισμό, μία μέρα χωρίς μία μεγάλη διεθνή κρίση δεν έχουμε περάσει, αλλά στεκόμαστε όρθιοι, η Ελλάδα πάει καλά και δεν αντέχω να σας ακούω όλη την ημέρα να μιζεριάζετε. Ευχαριστώ πολύ, να είστε καλά».

 

 

 

Στη δευτερολογία του ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης επισήμανε:

 

«Κατ’ αρχάς, θα ήθελα ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω τους συναδέλφους για μία ζωντανή συζήτηση. Μία συζήτηση που μπορεί να είχε κάποιες ατυχείς στιγμές, ειλικρινά να πω ότι η φράση που είπα ήταν λάθος. Ήτανε υπερβολική και χαίρομαι που διεγράφη από τα πρακτικά. Μην μου κρατήσετε κακία. Καμιά φορά ο ρητορικός τρόπος που εκφράζομαι είναι λίγο πιο ελεύθερος.

Μου άρεσε το «κραταιός Νικόλας». Το «κραταιός Νικόλας» θα το κρατήσω ως μία ωραία κοινοβουλευτική στιγμή.

Έρχομαι να απαντήσω τώρα επί της ουσίας και θέλω να ξέρετε ότι εγώ με το ΚΙΝΑΛ δεν έχω να χωρίσω πολλά. Γιατί – το λέω διαρκώς – έχουμε βρεθεί μαζί και στις δύσκολες στιγμές. Τώρα εσείς μπορεί να μη θέλετε να το πολυθυμάστε, αλλά δεν πειράζει.  Τα έχουν αυτά οι σχέσεις των ανθρώπων.

Έρχομαι όμως τώρα να απαντήσω συγκεκριμένα. Πρώτον, στον κύριο Κεγκέρογλου και στην κυρία Γιαννακοπούλου εν μέρει. «Δεν κάνετε δεκτές τις προτάσεις μας», είπε ο κύριος Κεγκέρογλου και συνέχισε επί λέξει: «δεν χρησιμοποιείτε τα εργαλεία που έχετε για τον έλεγχο της αγοράς».

Μα σας κατέθεσα προηγουμένως στην ομιλία μου και τους ελέγχους της Επιτροπής Ανταγωνισμού και τους ελέγχους της ΔΙΜΕΑ και τη διάταξη που καταθέσαμε για τον έλεγχο του περιθωρίου κέρδους.

Ποια άλλα μέσα έχουμε από αυτά; Δεν έχουμε άλλα. Αυτά είναι. Όσα μέσα έχουμε, όχι μόνο τα χρησιμοποιούμε, τα πάρα χρησιμοποιούμε είναι η απάντηση.

Και για αυτό λέω ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κανονικό διάλογο έτσι. Αν έρχεται ο Υπουργός, δέχεται μία κατηγορία, καταθέτει τα στοιχεία και αντί μετά να μιλήσουμε για τα στοιχεία, συνεχίζει και ο κύριος Κεγκέρογλου το ίδιο παραμύθι, δεν βγάζουμε άκρη.

Αν δεν είχε παρέμβει η Επιτροπή Ανταγωνισμού, να με κατηγορούσατε. Αν δεν έκανε κάθε μέρα η ΔΙΜΕΑ ελέγχους, να με κατηγορούσατε. Αν δεν είχαμε βγάλει τη διάταξη για το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους να με κατηγορούσατε. Αν δεν είχαμε παρέμβει για τον έλεγχο της αγοράς, να με κατηγορούσατε. Εγώ όλα τα έχω κάνει και δεν σχολιάσατε τίποτα.

Εκεί όμως που είναι αδύνατον να μην απαντήσω, μου είναι αδύνατον να μην απαντήσω, είναι στη φίλη μου την κυρία Νάντια Γιαννακοπούλου, που το λέω το φίλη μου πραγματικά και όχι ειρωνικά.  Το τονίζω. Όχι ειρωνικά.

Για να μην σας αδικήσω κυρία Γιαννακοπούλου, θα σας διαβάσω τώρα ακριβώς τι είπατε. Από τα πρακτικά τα έχω πάρει.

Νάντια Γιαννακοπούλου:  «άκουσα με πάρα πολύ μεγάλη προσοχή τον κύριο Γεωργιάδη να επιδίδεται σε ένα κρεσέντο παροχής στοιχείων, τα οποία κατ’ αρχάς δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα».

 Δεν ξέρω γιατί. Όλα ήταν από διεθνείς πηγές: Reuters, Eurostat και λοιπά.

Συνεχίζω με το τι είπε η κυρία Γιαννακοπούλου:

«Κατηγόρησε τον Πρόεδρό μας τον Νίκο Ανδρουλάκη – σημείωση δική μου: τον «κραταιό Νικόλα» δηλαδή – ότι επικαλείται δήθεν την Πορτογαλία η οποία έχει 1,3% πληθωρισμό ενώ 1,2% είπε ο κύριος Γεωργιάδης.

Κατ’ αρχάς, δεν ξέρω σε ποιο μήνα βρίσκεται ο κύριος Γεωργιάδης.. Δεν ξέρω αν έχει καταλάβει ότι βρισκόμαστε στον Ιανουάριο του ’22 – σημείωση δική μου: για την ακρίβεια βρισκόμαστε στον Φεβρουάριο του ’22, αλλά το προσπερνάω αυτό -και όχι στο 1,2% που μας είπε το οποίο αφορά τον Αύγουστο του 2021».

Κυρία Γιαννακοπούλου, δεν αναφερόμουν στον Αύγουστο του 2021. Αναφερόμουν στον ετήσιο πληθωρισμό του έτους 2021. Ο ετήσιος πληθωρισμός, το σύνολο από τον Ιανουάριο μέχρι 31 Δεκεμβρίου, της Ελλάδας το 2021 είναι 1,2%.

Εσείς καταθέσατε στα πρακτικά το άρθρο του κ. Νίκου Ανδρουλάκη και λέτε στη συνέχεια: «Στο 5,1%, λοιπόν, ορίστε, όχι απλά από άρθρα, ο ετήσιος πληθωρισμός τον Ιανουάριο. Στο 5,5% και όχι στο 1,2% που μας είπε ο κύριος Γεωργιάδης στην Ελλάδα. Το καταθέτω στα πρακτικά».

Αυτό καταθέσατε. Το δικό σας κείμενο έχω πάρει. Το  έχω και εγώ αλλά πήρα το δικό σας επίτηδες.

Καταθέτετε λοιπόν στα πρακτικά και συνεχίζετε: «Ακούστε, δεν θα χρησιμοποιείτε δικολαβίστικα και με τέτοιο τρόπο επιχειρήματα για να επιτίθεστε κατά του Προέδρου μιας παράταξης – του κραταιού Νικόλα συμπληρώνω εγώ – και μιας παράταξης η οποία έρχεται υπεύθυνα πάντα και τεκμηριωμένα και με προτάσεις. Σας δίνω, λοιπόν, τα στοιχεία της Eurostat που διαψεύδουν απόλυτα τον κύριο Γεωργιάδη. Μεμονωμένα είδε ένα στοιχείο, 4,4% τον Δεκέμβριο ο πληθωρισμός στην Ελλάδα όταν στην Πορτογαλία ήταν 2,8% και τον Ιανουάριο 2022 5,5% στην Ελλάδα όταν ήταν 3,4% στην Πορτογαλία».

Όλα αυτά τα είπατε. Συμφωνούμε, κυρία Γιαννακοπούλου;

Πάμε, λοιπόν. Το άρθρο του κυρίου Ανδρουλάκη δημοσιεύτηκε στο «Βήμα της Κυριακής» 23 Ιανουαρίου, Πριν δηλαδή δημοσιευτούν τα στοιχεία της Eurostat για την εκτίμηση πληθωρισμού στην ευρωζώνη τον Ιανουάριο. Εκτός αν είναι προφήτης… Άρα αναγκαστικά όταν δημοσίευσε το άρθρο ο κύριος Ανδρουλάκης αναφερόταν στα στοιχεία του 2021.

Τι είπα, λοιπόν, εγώ; Είπα ότι αν ένας πολιτικός αρχηγός θέλει να κάνει δίκαιη κριτική, ακόμη και αν είναι ο «κραταιός Νικόλας», μπορεί σε αυτό να πέσει σε επίπεδο ημών των γήινων και να πει: Αν βλέπω ότι η Πορτογαλία έχει πληθωρισμό 1,3% (ετήσιος πληθωρισμός 2021) και μου αρέσει, δεν μπορώ να μην βλέπω το 1,2% (ετήσιος πληθωρισμός 2021) της Ελλάδος. Αυτό είπα και εκεί έγινε και όλη η φασαρία μεταξύ μας και η ανταλλαγή των επιχειρημάτων.

Κι ήρθατε εσείς, λοιπόν, να με ψέξετε και να μου πείτε «μα δεν είδες τι έβγαλε η Eurostat για τον Ιανουάριο;».

Κατ’ αρχάς αυτό του Ιανουαρίου δεν το είχε ο κύριος Ανδρουλάκης όταν έγραφε το άρθρο. Το ξεκαθαρίσαμε. Άρα είναι προφανές ότι κάνατε μία σοφιστεία, διότι όταν δημοσιεύτηκε το άρθρο, τα στοιχεία που καταθέσατε δεν υπήρχαν.

Το προσπερνάω όμως αυτό. και ξέρετε γιατί το προσπερνώ; Διότι πραγματικά σας συμπαθώ και προσωπικά και ως κόμμα. Και προτιμώ με την αγόρευσή μου σήμερα να σας οδηγήσω σε μία καλή αντιπολίτευση.

Κύριε Πρόεδρε, προσέξτε, λοιπόν, τώρα, γιατί με κατηγόρησε το ΚΙΝΑΛ δια της κυρίας Γιαννακοπούλου:  Ότι τον Ιανουάριο εμείς έχουμε πληθωρισμό 5,5% ενώ η Πορτογαλία έχει 3,4%. 

Άρα, αφού η Ελλάδα έχει 5,5% και η Πορτογαλία 3,4%, να, που είχε δίκιο ο «κραταιός Νικόλας».  Να που ο «κραταιός Νικόλας» είναι «κραταιός».  Γιατί είναι κραταιός;  Διότι έχει δίκιο. Μάλιστα, είναι έτσι;

Σας δείχνω τον πίνακα λοιπόν που καταθέσατε.  Γιατί όταν παίρνετε έναν πίνακα πρέπει να τον διαβάζετε με ακρίβεια αλλιώς δεν θα καταλάβετε αν αυτό που λέτε, στέκει ή όχι. Και όταν θα έρθει η ώρα να ασκήσετε και εξουσία, κάτι το οποίο σας το εύχομαι γιατί σας αξίζει, εάν διαβάζετε τους πίνακες λάθος θα παίρνετε και λάθος αποφάσεις.

Ο πίνακας εδώ, κύριε Πρόεδρε τον δείχνω να τον βλέπετε και εσείς, έχει μία στήλη στο πλάι που λέει «monthly rate».  Το είπα στην ομιλία μου αλλά δεν το καταλάβατε. Δεν μπορείς να κάνεις σύγκριση πληθωρισμού χρόνο με το χρόνο, δηλαδή Ιανουάριο ’21 προς Ιανουάριο ’22.  Για ποιο λόγο;  Διότι ξεκινάς από διαφορετική βάση.

Ποια είναι η διαφορετική βάση; Η Πορτογαλία τον Ιανουάριο του 2021 είχε πληθωρισμό +0,2%.  Η Ελλάδα τον Ιανουάριο του ’21 είχε -2,4%.  Ξεκινώντας η Ελλάδα λοιπόν από αρνητική βάση, στο -2,4%, ο πληθωρισμός μας φέτος ανεβαίνει πάρα πολύ γιατί η διαφορά μας είναι με περίοδο αποπληθωρισμού.  Και βγαίνουμε στο 5,5%. Αντίθετα, η Πορτογαλία ξεκινώντας από το +0,2, δεν ξεκινάει από αποπληθωρισμό, και φθάνει στο 3,4%.

Στο monthly rate, στην εξέλιξη των τιμών μήνα προς μήνα, σύμφωνα με τον πίνακα που εσείς η ίδια, κυρία Γιαννακοπούλου, που καταθέσατε, στην Ελλάδα υπάρχει μείωση πληθωρισμού κατά -0,2%, ενώ στην Πορτογαλία αύξηση κατά +0,3%. Για ποιο λόγο; Διότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι και «αποτέλεσμα βάσης», αν δηλαδή αφαιρέσετε τον αποπληθωρισμό και τον Ιανουάριο έχουμε χαμηλότερο πληθωρισμό από την Πορτογαλία. 

Και δεν το λέω για να πλήξω την Πορτογαλία. Η Πορτογαλία είναι μια φίλη χώρα, πάει πολύ καλά η οικονομία της, την θαυμάζω και είναι από τις χώρες που έχουν καταφέρει να κρατούν τον πληθωρισμό τους χαμηλά και μπράβο τους. Να μην παρεξηγηθώ, πολύ καλά πάει η Πορτογαλία και τους παραδέχομαι κιόλας.

Εμείς πάμε λίγο καλύτερα, αυτή είναι η πραγματικότητα, αυτό λένε τα στοιχεία.  Εγώ δεν θέλω να απαξιώσω την Πορτογαλία.  Ίσα-ίσα σας λέω ότι τη θαυμάζω και θεωρώ ότι πάει καλά.

Δεν μου αρέσει, όμως, εσείς να απαξιώνετε την Ελλάδα.  Εμείς με την Πορτογαλία λοιπόν για την ακρίβεια – με βάση τον πίνακα που εσείς καταθέσατε σήμερα – είμαστε κατά 0,5% καλύτεροι στη μηνιαία διαφορά του πληθωρισμού. Ωραία. Δεν είναι θρίαμβος, αλλά είμαστε καλύτεροι. Αυτό λέει ο πίνακας που καταθέσατε.

Αν, για να κάνουμε αντιπολίτευση, θέλουμε να μειώσουμε την Ελλάδα δεν θα πάμε καλά. Είναι λάθος.

Εγώ, να ξέρετε, για το ΠΑΣΟΚ, δεν λέω για το ΠΑΣΟΚ παλιά, λέω για το ΠΑΣΟΚ από το 2010 και μετά που με ενδιαφέρει εμένα και το οποίο έζησα και πιο έντονα εδώ στη Βουλή, αναγνωρίζω ότι ανέλαβε και ένα μεγάλο πολιτικό κόστος, ίσως και περισσότερο από ό,τι του αναλογούσε. Και δεν απαξιώνω καθόλου την ιστορία σας.

Εσείς, όμως, αν γίνεστε ΣΥΡΙΖΑ την απαξιώνετε από μόνοι σας και αυτό πρέπει να το προσέξετε.

Και κλείνω. Άρα είναι προφανές ότι βάσει του πίνακα που κατάθεσε η κυρία Νάντια Γιαννακοπούλου ο κραταιός Νικόλας έκανε λάθος. Καμία φορά και οι κραταιοί σφάλουν. Δεν πειράζει, συμβαίνει αυτό στη ζωή.

Μου άρεσε αυτό το «ο κραταιός Νικόλας», θα το κρατήσω, ήταν καταπληκτικό.

Θα το σταματήσω. Η συνάδελφός σας το είπε, δεν το είπα εγώ, με συγχωρείτε. 

 

Ο κύριος Οδυσσέας  Κωνσταντινόπουλος είπε: «ο κύριος Γεωργιάδης έφυγε για λίγο από την αίθουσα». Πράγματι έφυγα, πήγα στο Μέγαρο Μαξίμου, τα δελτία τύπου έχουν βγει ήδη, όπου είχαμε συνάντηση με τον κύριο Πρωθυπουργό και με την ΕΣΕΕ και με τον κύριο Καφούνη. Και εκεί φυσικά ο κύριος Καφούνης δεν είπε πουθενά ότι καταρρέει το λιανικό εμπόριο, όπως ισχυρίστηκε ο κ. Κωσνταντινόπουλος.

Τι είπε; Έχω εδώ τη δήλωσή του ολόκληρη. Ακούστε τι είπε: μέχρι και το γ’ τρίμηνο του 2021 είχαμε ξεπεράσει σε τζίρο το 2019 καθώς και ότι από το Νοέμβριο σταμάτησε η αυξητική τάση και ξεκίνησε η πτώση. Αυτό είπε ο κύριος Καφούνης.

Τώρα πώς αυτό μεταφράζεται ότι «καταρρέει το λιανικό εμπόριο», δεν ξέρω. Πρέπει να σας πω ότι τον συνάντησα πριν από λίγο, δεν έθεσε κανένα θέμα καταρρεύσεως του λιανικού εμπορίου.

Όμως, να κάνω και μία πρόταση τώρα. Θέλω να καλέσω τις επιχειρήσεις της χώρας, κυρίως της μεταποίησης και της παραγωγής, να αξιοποιήσουν την ενεργειακή κρίση όχι για να αλληλοκατηγορηθούμε ως συνήθως, αλλά για να αξιοποιήσουμε την μεγάλη ευκαιρία.

Ποια είναι η ευκαιρία τώρα; Εάν οι επιχειρήσεις, οι μεταποιητικές, οι μεσαίου μεγέθους, στραφούν γρήγορα στο net metering – ψηφίσαμε ήδη νόμο που επιτρέπουμε το net metering στην μεταποιητική βιομηχανία και ανοίγουμε και την πλατφόρμα άμεσα για να κάνουν κατά προτεραιότητα αίτηση ώστε να γίνουν δεκτοί στο δίκτυο και εμείς θα προκηρύξουμε από το ΕΣΠΑ πρόγραμμα που θα χρηματοδοτήσουμε τα φωτοβολταϊκά – προκειμένου να μπορέσουν να έχουν μεγάλο μέρος μειώσεως του κόστους, τότε, κύριε Πρόεδρε, μπορεί οι υψηλές τιμές ενέργειας του παρόντος από ανταγωνιστικό μειονέκτημα να γίνει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα για την ελληνική παραγωγική βάση.

Και εμείς στο Υπουργείο Ανάπτυξης και στο Υπουργείο Ενέργειας θα εργαστούμε τους επόμενους μήνες σκληρά για να δώσουμε αυτό το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην ελληνική παραγωγή.

Είναι η ευκαιρία μας η κρίση στην ενέργεια να επιταχύνει το διάβα μας προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην παραγωγική διαδικασία. Αν το κάνουμε αυτό, θα έχουμε γράψει ιστορία.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε».

 

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό

 

Μπορείτε να παρακολουθήσετε τις ομιλίες στα ακόλουθα links: