Τελευταία Νέα
Ιαν 13

Ομιλία Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη στο 6Ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Θεσσαλονίκης

 

 

 

 

«Θέλω αρχικά να επισημάνω ότι πριν μερικά λεπτά τέθηκε σε εφαρμογή στο gov.gr η λειτουργία για την ίδρυση ατομικής επιχείρησης με το πάτημα ενός κουμπιού, αποφεύγοντας τα έως πριν από λίγα λεπτά αναγκαία πέντε διαφορετικά βήματα που πρέπει να κάνει κάποιος για να ιδρύσει ατομική επιχείρηση. Το θεωρώ ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα στην εμπέδωση ενός υγιούς και φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.

Για μένα είναι πάντα τιμή να απευθύνομαι στο κοινό της Θεσσαλονίκης καθώς η  καταγωγή μου είναι από το Αμύνταιο Φλωρίνης, είμαι Μακεδόνας και το διαφημίζω παντού.

Όταν είχα την εξαιρετική τύχη και τιμή στη ζωή μου να μου αναθέσει ο κύριος Πρωθυπουργός το τόσο μεγάλο και σημαντικό χαρτοφυλάκιο αυτού του Υπουργείου, πάντα είχα στο μυαλό μου αν θα κατάφερνα να κάνω πράγματα για την αγαπημένη μου πόλη, τη Θεσσαλονίκη.

Μετά από περίπου 4 χρόνια θητείας είμαι εξαιρετικά υπερήφανος. Νομίζω ότι καμία ελληνική κυβέρνηση τα τελευταία 40 χρόνια δεν είχε αναπτύξει τόση  δράση για την ανάπτυξη αυτής της πόλης.

Η πρώτη μεγάλη επένδυση που έκλεισα στη σταδιοδρομία μου στο Υπουργείο αυτό – έχω την εξαιρετική τύχη να έχω δύο συνεχόμενα έτη το απόλυτο ρεκόρ επενδύσεων στην Ελλάδα – ήταν η Pfizer για τη Θεσσαλονίκη. Έκτοτε βροχή είναι οι επενδύσεις που έχουμε φέρει σε αυτήν την πόλη. Pfizer, Cisco, Deloitte, Chubb, Accenture, Demos και πολλές άλλες, έχοντας συμβάλει ουσιαστικά στην αλλαγή αυτής της πόλης. Ακόμα ίσως πολλοί συμπολίτες μας δεν έχουν συνειδητοποιήσει το μέγεθος της αλλαγής, όμως πια η Θεσσαλονίκη έχει μπει για τα καλά στο χάρτη των διεθνών πολυεθνικών εταιρειών.

Μόλις προ 10 ημερών είχα συζήτηση μέσω zoom με έναν τεράστιο κολοσσό από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οι οποίοι μου είπαν ότι εξετάζουν την επένδυσή τους στην Ελλάδα να μην την κάνουν στην Αθήνα αλλά στη Θεσσαλονίκη διότι βλέπουν ότι οι επενδύσεις που έγιναν στην πόλη αυτή είχαν πάρα πολύ καλή εξέλιξη.

Και εγώ υπερθεμάτισα λέγοντάς τους ότι η Θεσσαλονίκη απέδειξε ότι έχει εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό. Οι άνθρωποι που εργάζονται στη Θεσσαλονίκη περνάνε όμορφα στην πόλη αυτή και θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται στη Θεσσαλονίκη.

Αυτό καθιστά εφικτή την προσέλκυση εργαζομένων και από άλλες γειτονικές πόλεις ή και χώρες προς τη Θεσσαλονίκη και αυτή η ανάπτυξη της πόλεως αποτυπώνεται και στα έργα στο λιμάνι και το logistic center στο στρατόπεδο Γκόνο. Κάνω παρένθεση:  με το λιμάνι και το logistic center στη Θεσσαλονίκη και τα έργα που κάνει ο Κώστας Καραμανλής στο σιδηρόδρομο και στην ένωση του σιδηροδρόμου με το λιμάνι αλλά και το fly over, η Θεσσαλονίκη αλλάζει ταχύτητα.

Όταν δε με το καλό σε λίγους μήνες το ΜΕΤΡΟ λειτουργήσει κανονικά το κέντρο της πόλης θα είναι διαφορετικό. Η περιφέρεια της πόλης θα είναι διαφορετική, το λιμάνι της πόλης θα είναι διαφορετικό.

Σε αυτό σημειώστε έχουμε και το πολύ μεγάλο έργο της αναπλάσεως της νέας ΔΕΘ που θα αποτελέσει το νέο εμβληματικό χώρο και τη νέα πρόσοψη της πόλης στο μέλλον.

Συμποσούμενα τα έργα αυτά τα οποία όλα ξεκίνησαν στο διάστημα της θητείας μας και έχουν τεθεί επιτέλους σε τροχιά υλοποίησης με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότηση, είναι έργα που θα αλλάξουν για πάντα τη Θεσσαλονίκη και την πορεία της στο χρόνο, τη μοίρα της, το επίπεδο ζωής των πολιτών της, τη συμβολή της στο ΑΕΠ της χώρας, τη δυνατότητά της να κερδίσει το μέλλον με έναν τρόπο που της αξίζει και με έναν τρόπο που όποιος ζει στη Θεσσαλονίκη ξέρει πάρα πολύ καλά τις δυνατότητές της.

Να πω ότι σε όλη μας την πολιτική ξεχωριστό ρόλο παίζει το Thess INTEC. Προχθές έδωσα συνέντευξη στη μεγαλύτερη οικονομική εφημερίδα του Ισραήλ και εκεί έχω κάνει ειδική αναφορά στο Thess INTEC και στο πως αυτό το έργο μπορεί να αλλάξει την όψη της πόλης ως προς τη σχέση με τον ψηφιακό κόσμο, τις start up εταιρίες και τις εταιρίες υψηλής τεχνολογίας και με δράσεις με ξένες εταιρίες από το Ισραήλ, τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής ή από ευρωπαϊκές χώρες.

Θυμίζω ότι το εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρώτη του ομιλία στη ΔΕΘ ως Πρωθυπουργός το ’19, έκτοτε έχουμε ολοκληρώσει όλα τα βήματα.  Εντάξαμε το έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης, δώσαμε και τα πρώτα χρήματα πριν από λίγες μέρες ακριβώς για να προχωρήσει το έργο και να δουν οι Θεσσαλονικείς σε λίγα χρόνια να υλοποιείται το μεγαλύτερο κέντρο καινοτομίας σε όλη την Ελλάδα ή μάλλον για την ακρίβεια σε όλα τα Βαλκάνια. Το Thess INTEC είναι ένα έργο το οποίο θα αλλάξει τελείως την πόλη.

Και κλείνοντας να πω ότι πιστεύω πως θα καταφέρουμε να υλοποιήσουμε -ακόμα είμαστε στη διαδικασία της επιλύσεως των πρακτικών ζητημάτων της χρηματοδότησης – το όραμα του Προέδρου της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης, κυρίου Βασιλειάδη και της ομάδας του και πιστεύω ότι η μεταφορά της Ιατρικής Σχολής Θεσσαλονίκης πλησίον του αεροδρομίου με τη δημιουργία του εκεί χώρου της ιατροτεχνολογίας, ιατρικής τεχνολογίας, κλινικών μελετών και ερευνών μαζί με τον ιδιωτικό τομέα θα δημιουργήσουν επίσης ένα τεράστιο αναπτυξιακό κύτταρο για την πόλη απελευθερώνοντας ταυτόχρονα μέσα στο κέντρο της πόλεως πάρα πολλά κτίρια για την επέκταση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το οποίο ασφυκτιά αλλά και για την αναβάθμιση του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.

Αυτά είναι έργα τα οποία τα έχουμε μπροστά μας, τα σχεδιάζουμε, δουλεύουμε για αυτά, προσπαθούμε να βρούμε χρηματοδότηση και θα βρούμε και τα οποία θα κάνουν τη Θεσσαλονίκη να είναι μια καταπληκτική, ακόμα πιο υπέροχη πόλη από όσο ήταν όλα αυτά τα χρόνια, γιατί εγώ δεν έχω κρύψει ότι τη θεωρώ την πιο ωραία πόλη για να ζει κανείς στην Ελλάδα.

Αλλά και με όλα αυτά τα έργα μαζί θα γίνει μια πόλη η οποία δεν θα είναι απλώς μια όμορφη πόλη για να ζήσεις, μια πόλη με ωραίες παρέες, ωραίους ανθρώπους, ωραίο φαγητό, ωραία διασκέδαση αλλά θα είναι και μια πόλη που θα πρωταγωνιστεί στην οικονομική δραστηριότητα της Ελλάδας με τρόπο μοναδικό.

Για αυτή τη Θεσσαλονίκη δουλεύουμε, για αυτή τη Θεσσαλονίκη εργαζόμαστε, αυτά έχουμε κάνει μέχρι τώρα και αυτά θα κάνουμε αν ο ελληνικός λαός μας αξιώσει μια δεύτερη κυβερνητική θητεία.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».