Τελευταία Νέα
Νοέ 04

Ομιλία Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στη Mental Health Week του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

 

 

 

 

 

 

 

Ομιλία Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στη Mental Health Week του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας:

 

«Πρώτα απ’ όλα θέλω να ευχαριστήσω τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την πρόκληση. Είναι πάντοτε μεγάλη τιμή για εμένα να βρίσκομαι μαζί σας. Έχω διατελέσει Υπουργός Υγείας στο παρελθόν και έχω πραγματικά συστήσει μία αγαστή συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Τον Χανς Γκλούγκε τον συνάντησα για πρώτη φορά στη ζωή μου τότε και έκτοτε γίναμε πολύ καλοί φίλοι. Πάντοτε υποστηρίζω αυτή τη συνεργασία ακόμη και από το σημερινό μου πόστο ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.

Επίσης συνεργάζομαι στενά με τον Υπουργό Υγείας και σχεδιάζουμε ένα τεράστιο πρόγραμμα για την ενίσχυση της ποιότητας της φροντίδας στην Ελλάδα σε συνεργασία με το γραφείο για την ποιότητα της φροντίδας με έδρα την Αθήνα. Για εμένα προσωπικά είναι ύψιστη προτεραιότητα και η ποιοτική παροχή φροντίδας υγείας.

Χαίρομαι πολύ, λοιπόν, που βρίσκομαι σήμερα εδώ και περιστοιχίζομαι από ανθρώπους οι οποίοι έχουν αφοσιωθεί ενεργά στο πως θα χτίσουν το μέλλον για τη ψυχική υγεία, περιλαμβάνοντας όλους τους ενδιαφερόμενους φορείς, ανεξαρτήτως ηλικίας, ανεξαρτήτως αξιώματος, όχι μόνο στη δική μας χώρα, αλλά και σε ολόκληρη των Ευρώπη.

Το ζήτημα της ψυχικής υγείας μας απασχολούσε ακόμη και πριν το ξέσπασμα της πανδημίας, καθώς η ευημερία του εργατικού δυναμικού της χώρας μας και ολόκληρης της Ευρώπης αποτελεί μείζον ζήτημα για τους εργοδότες και τους εργαζόμενους εξίσου.

Από τις πρώτες ημέρες της πανδημίας έως και σήμερα, μία σειρά παθογόνων συμπτωμάτων αυξήθηκαν τάχιστα σε αριθμούς, αλλά και σε ένταση.

Είναι γεγονός ότι η κατάρρευση της εύρυθμης λειτουργίας των κοινωνικών και εργατικών σχέσεων, λειτούργησε καταλυτικά αυξάνοντας την εργασιακή επισφάλεια και το οικονομικό στρες, ενώ τα κοινωνικά μας δίκτυα που διαταράχθηκαν, επέτειναν αυτό το φαινόμενο.

Οι αντίξοες συνθήκες επηρέασαν ιδιαίτερα οικογένειες με παιδιά και εργαζόμενους γονείς, καθώς όλοι αναγκάστηκαν να προσαρμόσουν την πραγματικότητα της εργασίας τους και την πραγματικότητα της οικογένειας σε ένα νέο status quo μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.

Παράλληλα, η υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας προκάλεσε την ύφεση βασικών οικονομικών τομέων. Ο τουρισμός, η εστίαση, τα συστήματα υγείας, η επιχειρηματικότητα, επλήγησαν βαθιά και δομικά.

Σε αυτό το κλίμα είναι ύψιστο καθήκον για εμάς να ανταπεξέλθουμε στα πολυεπίπεδα προβλήματα, να τα αντιμετωπίσουμε τόσο στο εργασιακό όσο και στο κοινωνικό πεδίο, ενώ θα δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση στην ψυχική υγεία των παιδιών και των εφήβων που είναι το μέλλον της χώρας μας και επλήγησαν δυσανάλογα από τις συνέπειες της πανδημίας.

Το όραμα του Πρωθυπουργού μας, του κυρίου Κυριάκου Μητσοτάκη, εναρμονίζεται με αυτό του φίλου και εταίρου Δόκτορα Χανς Κλούγκε, Περιφερειακού Διευθυντή της Περιφέρειας Ευρώπης του ΠΟΥ και είναι ακόμη πιο ισχυρό από ότι ήταν πριν την πανδημία.

Αυτό είναι και το γόνιμο έδαφος επί του οποίου θα τεθούν σε εφαρμογή δράσεις οι οποίες έχουν ήδη ετοιμαστεί από εμάς εν όψει των συνθηκών δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη στήριξη από πλευράς κυβέρνησης σε Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.), οι οποίες δραστηριοποιούνται στο πεδίο της ψυχικής υγείας. Γι’ αυτό χρηματοδοτούμε προγράμματα από το ΕΣΠΑ σε συνεχή συνεργασία με όλα τα μέλη της κυβέρνησης και με το γραφείο για την ποιότητα της φροντίδας του ΠΟΥ, που έχει έδρα την Αθήνα.

Και έτσι επιτυγχάνουμε να προγραμματίζουμε έγκαιρα τα επόμενα βήματα, να συντάσσουμε το εθνικό σχέδιο για την ψυχική υγεία στην Ελλάδα, αλλά και να οραματιζόμαστε ένα σύστημα παροχής υπηρεσιών ψυχικής υγείας που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των ασθενών όπως οι ίδιοι επιθυμούν.

Κλείνοντας να ευχαριστήσω τον ΠΟΥ, την Περιφέρεια Ευρώπης συγκεκριμένα, για την αμέριστη υποστήριξη σε θέματα τεχνικά, δομικά και ερευνητικά, ιδιαίτερα σε σχέση με τα θέματα ψυχικής υγείας. Πραγματικά οι συμβουλευτικές υπηρεσίες που μας παρέχουν είναι πολύτιμες.

Σήμερα οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι στο χώρο εργασίας παρουσιάζουν σημαντικές προκλήσεις για την οικονομική και κοινωνική συνοχή της χώρας και κατ’ επέκταση της Ευρώπης, καθώς η ψυχική υγεία των πολιτών συνδέεται άρρηκτα όχι μόνο με την παραγωγικότητα του εργατικού δυναμικού της χώρας, αλλά και με το επίπεδο ικανοποίησης που επιδεικνύουν οι εργαζόμενοι σήμερα, κάτι που αποτελεί θεμελιώδη παράγοντα για μία ισχυρή κοινωνική και εργασιακή σχέση.

Τούτων λεχθέντων θα ήθελα να σας ευχαριστήσω όλους και να σας εκφράσω την αμέριστη υποστήριξή μου στο πολύτιμο έργο που επιτελείτε στο πεδίο της ψυχικής υγείας. Θα ήθελα να ευχαριστήσω συγκεκριμένα την κυρία Ζωή Ράπτη, την Υφυπουργό Υγείας, αρμόδια επί θεμάτων ψυχικής υγείας και να σας συγχαρώ, κυρία Ράπτη, για το έργο σας.

Επίσης να συγχαρώ τον φίλο μου Joao, το φίλο μου τον Παύλο, διότι πάντοτε βρίσκουν τρόπους να μεταφράζουν σε καλύτερες υπηρεσίες ψυχικής υγείας το όραμα και αυτό είναι ο απώτατος στόχος. Σας ευχαριστώ όλους πολύ».

 

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό

 

Ολόκληρη η ομιλία στο ακόλουθο link: