Τελευταία Νέα
Οκτ 14

Ομιλία Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στην ειδική ενημερωτική εκδήλωση για τα Περιφερειακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027 στη Λάρισα

 

 

 


Ομιλία Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ.
Άδωνι Γεωργιάδη στην ειδική ενημερωτική εκδήλωση για τα Περιφερειακά Προγράμματα του ΕΣΠΑ 2021-2027 στη Λάρισα:

«Η σημερινή μέρα είναι μια πάρα πολύ σημαντική μέρα και για το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, για μένα προσωπικά και τους συνεργάτες μου, αλλά κυρίως για την Ελλάδα. Και είναι η λαμπρή έναρξη μιας προσπάθειας που έχει ξεκινήσει πολύ πριν.

Όταν αναλάβαμε, στις 9 Ιουλίου του 2019, από τον κύριο Πρωθυπουργό την πολιτική ευθύνη της ηγεσίας του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων, στις αρμοδιότητες του οποίου ήταν και το ΕΣΠΑ, με τον Γιάννη Τσακίρη και τον Δημήτρη Σκάλκο είχαμε μπροστά μας να αντιμετωπίσουμε τα εξής γεγονότα:

Ένα τρέχον ΕΣΠΑ τότε στο οποίο παρέλαβα την πρώτη μέρα επιστολή από τον τότε Επίτροπο Χαν, που προειδοποιούσε ότι η Ελλάδα με το ρυθμό με τον οποίον κινείτο στην απορρόφηση κινδύνευε να χάσει περίπου 1,5 δις.

Και ταυτόχρονα μία διαπραγμάτευση για το νέο ΕΣΠΑ το οποίο ακόμα δεν είχε ολοκληρωθεί, στο οποίο έπρεπε να δώσουμε το παρών και να πείσουμε ότι παρά το ότι έχουμε μείνει πίσω στην απορρόφηση, θα έπρεπε να διεκδικήσουμε ένα μεγαλύτερο ποσό. Εξέλιξη που καθιστά πιο δύσκολη την διαπραγμάτευση γιατί όταν βλέπουν οι Ευρωπαϊκές αρχές ότι δεν μπορείς να απορροφήσεις ούτε τα λεφτά που σου έχουν δώσει ήδη, γιατί να σου δώσουν περισσότερα;

Θέλω να ευχαριστήσω πραγματικά όλους τους συνεργάτες μου και όλα τα στελέχη του ΕΣΠΑ στο Υπουργείο Ανάπτυξης & Ανάπτυξης και στη ΜΟΔ, τον κ. Παπαδημητρίου και τους συνεργάτες του και γενικά όλους στις Διαχειριστικές Αρχές οι οποίοι αυτά τα 3,5 χρόνια κατάφεραν το ακατόρθωτο.

Η ταχύτητα απορρόφησης του ΕΣΠΑ από την Ελλάδα αυτά τα 3,5 αυτά χρόνια είναι ρεκόρ όλων των εποχών και περάσαμε σχετικά γρήγορα, εν μέσω πανδημίας, από τη 19η θέση που ήμασταν όταν αναλάβαμε το Υπουργείο, σταθερά στην 1η και στη 2η θέση.

Με πολύ μεγάλη ταχύτητα αποδεικνύοντας στους Ευρωπαίους εταίρους ότι η Ελλάδα είναι εδώ και μπορεί να τα καταφέρει, μπορεί να απορροφήσει, μπορεί να κάνει έργα, μπορεί να έχει αποτέλεσμα. Αυτό δεν είναι τόσο εύκολο όσο ακούγεται. Ωραία λέγεται σε μία ομιλία, ωραία παρουσιάζεται σε έναν πίνακα, αλλά από πίσω έχει τη δουλειά πολλών ανθρώπων.

Είμαι πολύ περήφανος γιατί χάρη στην πολύ μεγάλη απορρόφηση, το ΕΣΠΑ, κυρίως το 2020, αποτέλεσε τη βασική ασπίδα στη μεγάλη ύφεση που έφερε η πανδημία. Για να καταλάβετε, απορροφήσαμε διπλάσιο ποσό από όσο είχαμε προϋπολογίσει. Θα είχαμε περίπου 3 μονάδες του ΑΕΠ μεγαλύτερη ύφεση εάν το ΕΣΠΑ δεν είχε λειτουργήσει με τόσο μεγάλη ταχύτητα και το ίδιο συνεχίσαμε και το 2021 και το 2022.

Και θέλω να κάνω εδώ μια παρένθεση για το τι θα πει να είσαι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ακούμε συχνά για τον ευρωσκεπτικισμό, έχουμε όλοι μας τη γκρίνια ότι η Ευρώπη πηγαίνει αργά, στεναχωριόμαστε τώρα που στο θέμα της ενέργειας δεν έλαβε η Ευρώπη απόφαση γρήγορα και λέμε ότι έπρεπε να κινηθεί γρηγορότερα.

Υπάρχει χώρος δυστυχώς -υπήρχε κυρίως στην Ελλάδα την εποχή της χρεοκοπίας για έναν πολύ μεγάλο λαϊκισμό και ένα πολύ αντιευρωπαϊκό κλίμα, όμως θέλω πραγματικά να σας πω αυτό που βαθιά πιστεύω. Εάν ερχόμασταν με ένα διαστημόπλοιο στον πλανήτη Γη και έπρεπε να επιλέξουμε σε ποιο κομμάτι της γήινης σφαίρας θα θέλαμε πραγματικά να ζήσουμε, θα ήμασταν τρελοί εάν δεν επιλέγαμε την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση με όλα τα μειονεκτήματα που μπορεί να έχει, δεν υπάρχει τίποτα τέλειο στο σύμπαν και στη ζωή, αλλά μαχόμαστε για να την κάνουμε καλύτερη, είναι ο καλύτερος χώρος στον κόσμο για να ζει ένας άνθρωπος. Ο χώρος στον οποίον η δημοκρατία θριαμβεύει, ο χώρος στον οποίον τα ανθρώπινα δικαιώματα γίνονται απολύτως σεβαστά, ο χώρος στον οποίον η ελευθερία του λόγου είναι στον πυρήνα της σκέψης μας.

Η προστασία του περιβάλλοντος δε γίνεται για πολιτικούς λόγους αλλά γιατί πιστεύουμε και θέλουμε αν δώσουμε στις επόμενες γενιές μια ευκαιρία να ζήσουν κι αυτοί σε έναν όμορφο πλανήτη. Η περιοχή που έχουμε την μεγαλύτερη ανάπτυξη στην επιστημονική έρευνα, τα καλύτερα πανεπιστήμια, τα πιο σπουδαία νοσοκομεία.

Είμαστε περήφανοι και ευτυχείς που ο αείμνηστος εθνάρχης Κωνσταντίνος Καραμανλής μάς έβαλε στην Ευρώπη για να μπορούμε σήμερα να είμαστε εμείς εδώ και να πανηγυρίζουμε για το νέο ΕΣΠΑ. Και το λέω, κυρίες και κύριοι, γιατί και τότε ήταν μία εποχή λαϊκισμού. Τότε το σύνθημα έξω από τη Βουλή ήταν «ΕΟΚ και ΝΑΤΟ το ίδιο συνδικάτο». Και λίγους μήνες αφού ενταχθήκαμε στην τότε ΕΟΚ, ως Νέα Δημοκρατία χάσαμε τις εκλογές για να κερδίσει το κόμμα που έλεγε να βγούμε από την Ευρώπη αλλά που ευτυχώς δεν μας έβγαλε.

Όπως το 2015, ενώ η Κυβέρνησή μας, του Αντώνη Σαμαρά, έδωσε την μάχη για να μείνουμε στο ευρώ ακολουθώντας το πρόγραμμα με πολύ μεγάλη επιτυχία, παίρνοντας και πολλές αντιδημοφιλείςαποφάσεις, ο ελληνικός λαός επέλεξε εκείνους που έλεγαν να βγούμε από το ευρώ, αλλά που τελικώς δεν μας έβγαλαν.

Και ξέρετε γιατί ούτε οι πρώτοι δεν μας έβγαλαν από την Ευρώπη και ούτε οι δεύτεροι από το ευρώ; Γιατί στην πραγματικότητα είναι πολύ καλύτερα να είσαι μέσα στην Ευρώπη παρά έξω και πολύ καλύτερα μέσα στο ευρώ παρά έξω.

Απλώς εμείς ως Νέα Δημοκρατία είχαμε το θάρρος να το πούμε δημόσια, να το υπερασπιστούμε και να το κάνουμε πολιτική πράξη όταν οι άλλοι κρύβονταν και κυνηγούσαν τα κινήματα και το λαϊκισμό. Αυτά τα λέω διότι σήμερα η κρίση, που έχει φέρει στην ενέργεια η εισβολή στην Ουκρανία δίνει πάλι περιθώριο για τον λαϊκισμό στην Ευρώπη.

Αλλά θα σας πω ειλικρινά αυτό που πιστεύω και ως Υπουργός και ως ιστορικός: και από αυτή την κρίση που προκάλεσε στην Ευρώπη η παράνομη εισβολή του Προέδρου Πούτιν στην Ουκρανία η Ευρώπη θα βγει ισχυρότερη.

Ο Πούτιν νομίζει ότι οι δυτικές κοινωνίες είναι κάποιες καλομαθημένες κοινωνίες αδύναμων ανθρώπων που  επειδή μας έφερε μεγάλο πληθωρισμό και δυσκολίες στη ζωή μας, θα διαλύσουμε τις κοινωνίες μας, θα ρίξουμε τις κυβερνήσεις μας και θα χαλάσουμε τις δημοκρατίες μας για να υποχωρήσουμε στην εισβολή τους στην Ουκρανία.

Τίποτα από αυτά δεν πρόκειται να συμβεί. Και η δημοκρατία θα νικήσει εκ νέου και την ελευθερία θα υπερασπίσουμε εκ νέου, όπως κάνουμε πάντα, στην όμορφη ήπειρό μας και θα προχωρήσουμε μπροστά περισσότερο μαζί παρά ποτέ.

Και θέλω να πω στους Ευρωπαίους φίλους μας και συνεργάτες μας, όχι μόνο εταίρους μας στην προσπάθεια αυτή, που είναι παρόντες σήμερα και τους ευχαριστούμε, ότι θέλουμε να βλέπετε την Ελλάδα ως ένα καλό παράδειγμα επιτυχίας της Ευρώπης.

Όταν η Ελλάδα χρεοκόπησε το 2010 υπήρξαν πολλές φωνές και μέσα στην Ευρώπη και έξω από αυτή, που έλεγαν να αφήσουν την Ελλάδα να καταρρεύσει, να βγει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από την ευρωζώνη.

Φτάσαμε ένα βήμα το 2012 και το 2015. Στις διπλές εκλογές του 2012 και μετά το δημοψήφισμα του 2015 φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού για να βγούμε έξω από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και τις δύο φορές η Ευρώπη μάς έδειξε εμπιστοσύνη.

Προσέξτε, όμως, πώς έχουμε επιστρέψει αυτή την εμπιστοσύνη. Η Ελλάδα σήμερα είναι η χώρα με μία από τις μεγαλύτερους ρυθμούς ανάπτυξης σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η οικονομία μας πηγαίνει από το καλό στο καλύτερο  εν μέσω πανδημίας και πολέμου. Η κοινωνία μας έχει καταλάβει ότι η Ευρώπη ήταν από την αρχή φίλος και σύμμαχος και όχι εχθρός και όσοι προέβλεπαν την καταστροφή της Ευρώπης από το Grexit, βλέπουνε μία Ελλάδα η οποία όχι μόνο δεν καταστράφηκε που έμεινε στην Ευρώπη, αλλά θριαμβεύει χάρις στην βοήθεια της Ευρώπης. Πρέπει να μας αξιοποιήσει η Ευρώπη παγκόσμια ως ένα καλό παράδειγμα επιτυχίας της Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

Έρχομαι στο νέο ΕΣΠΑ. Σας είπα τι παραλάβαμε. Τη διαπραγμάτευση όμως την κάναμε με μεγάλη επιτυχία. Εξασφαλίσαμε περισσότερο ποσό στο νέο ΕΣΠΑ από όσα ποτέ πριν στην ιστορία μας. Η Ελλάδα, να ξέρετε, την περίοδο του Κυριάκου Μητσοτάκη εξασφάλισε και από το Ταμείο Ανάκαμψης και από το ΕΣΠΑ αναλογικά τα περισσότερα χρήματα από κάθε άλλη Ευρωπαϊκή χώρα.

Και όχι μόνο αυτό, αλλά χάρις σε μία εξαιρετικά καλή συνεργασία με την Επίτροπο, την κυρία Φερέιρα, στην οποία θέλω να μεταφέρετε τους χαιρετισμούς μου και τις ευχαριστίες μου, και όλη την ομάδα της στις Βρυξέλλες, και όλες τις άλλες Ευρωπαϊκές αρχές, καταφέραμε να πάρουμε για πρώτη φορά στην ιστορία μας πρώτοι την έγκριση σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα είχε συνηθίσει να ήτανε τελευταία, εμάς όμως δεν μας αρέσει η Ελλάδα τελευταία. Εμάς η Ελλάδα μας αρέσει πρώτη και πρώτη την φέραμε σε όλη την Ευρώπη.

Και το πρώτη εδώ, δεν είναι ένα θεωρητικό σχήμα για να πανηγυρίσουμε. Το πρώτη εδώ σημαίνει ότι θα είμαστε η πρώτη χώρα που μέσα στο 2022 θα βάλουμε προγράμματα σε εφαρμογή και θα δαπανήσουμε χρήματα από το νέο ΕΣΠΑ στην ελληνική οικονομία, σε πραγματικές επιχειρήσεις εν μέσω αυτής της πολύ μεγάλης κρίσης του πληθωρισμού, της ακρίβειας και της ενέργειας που όπως προείπα έχει φέρει ο πόλεμος.

Άρα, από την ενέργεια αυτή να είμαστε πρώτοι θα θεραπεύσουμε στην κρισιμότερη στιγμή ένα μεγάλο κομμάτι από το χρηματοδοτικό κενό που θα μπορούσε να προκύψει λόγω όλων αυτών των δυσκολιών.

Εδώ όμως είμαστε για έναν άλλο λόγο πιο ειδικό. Θα βγει σε λίγες μέρες από εμάς, από το πρόγραμμα της Ανταγωνιστικότητας, το νέο ΕΠΑΝΕΚ, ένα πολύ μεγάλο πρόγραμμα 700 εκατομμυρίων για την ενεργειακή εξοικονόμηση και ενεργειακή αναβάθμιση και την ψηφιακή αναβάθμιση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Θα το δείτε να «τρέχει» σε πολύ λίγες μέρες. Ήδη οι σχετικές αιτήσεις έχουν αποσταλεί στις Ευρωπαϊκές αρχές. Περιμένουμε την τελική έγκριση για να βγάλουμε στον «αέρα» τις προσκλήσεις.

Όμως, παράλληλα με μας που πάμε με πολύ μεγάλη επιτυχία, είμαστε εδώ για να ευχαριστήσουμε την Εθνική Ελλάδας που είπε πριν ο φίλος μου ο Κώστας Αγοραστός.

Με τον Κώστα τον Αγοραστό πρέπει να σας πω μας συνδέει μία προσωπική μεγάλη φιλία, ήμασταν μαζί στη Βουλή Βουλευτές από το 2007 και κάναμε παρέα, εγώ τότε σε άλλο κόμμα, αυτός στη Νέα Δημοκρατία, αλλά είχαν ταιριάξει τα χνώτα μας.

Θυμάμαι ακόμα, Κώστα, το ταξίδι που κάναμε στα Ιεροσόλυμα για να φέρουμε το Άγιο Φως και λέγαμε ο καθένας πως βλέπουμε την Ελλάδα του μέλλοντος. Δεν ξέραμε τότε που θα μας φέρουν τα βήματά μας, ούτε εσύ, ούτε εγώ, αλλά να που συναντιόμαστε από νέους ρόλους εδώ και από υπεύθυνες θέσεις και οι δύο και θέλω να σε ευχαριστήσω για την εξαιρετικά καλή συνεργασία και εσένα και όλους τους Περιφερειάρχες.

Ο Πρωθυπουργός είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι εμείς θα εμπιστευτούμε τις Περιφέρειες και θα τους δώσουμε μεγαλύτερους πόρους και αυτό σήμερα κάνουμε πράξη. Στη νέα προγραμματική περίοδο όπως ήδη ακούστηκε, φτάνουμε στο πρωτοφανές ποσό των 8,2 δισεκατομμυρίων που θα διαχειριστούν οι Περιφέρειες της χώρας, για να αλλάξουν τη ζωή των ανθρώπων με τον τρόπο που οι Περιφερειάρχες γνωρίζουν ως άνθρωποι που είναι πιο κοντά στα προβλήματα του μέσου πολίτη, που είναι δύσκολο να διακρίνει κάποιος από το κέντρο, από την Αθήνα.

Πάντα θα είμαστε στο πλάι τους, μαζί συνεργαζόμαστε, μαζί λύνουμε προβλήματα, αλλά εκείνοι θα έχουν σε αυτά τα 8,2 δις τον πρώτο ρόλο, το τιμόνι και θα κριθούν από τους συμπολίτες μας γι΄ αυτό. Είμαι βέβαιος ότι θα τα πάνε περίφημα.

Ήδη κάποιες Περιφέρειες έχουν κάνει τις επιτροπές τους και προχωράνε ή θα τις κάνουν τις επόμενες μέρες για να εγκρίνουν τα πρώτα τους προγράμματα από τη νέα προγραμματική περίοδο και πιθανόν να προλάβουν κι αυτοί να δαπανήσουν χρήματα μέσα στο 2022. Το εύχομαι. Το έχει ανάγκη αυτό η ελληνική οικονομία.

Η απόφασή μας να δώσουμε αυτό το ποσό και να αυξήσουμε κατά σχεδόν 3 δισεκατομμύρια τα χρήματα που θα ξοδέψουν συνολικά οι Περιφέρειες της χώρας από το νέο ΕΣΠΑ, σε σχέση με το παλαιότερο, είναι η έμπρακτη ψήφος εμπιστοσύνης του Πρωθυπουργού και της Κυβερνήσεως στο θεσμό των Περιφερειών. Εμείς δεν φοβόμαστε να μεταφέρουμε ούτε αρμοδιότητες, ούτε πόρους στις Περιφέρειες. Πιστεύουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση.

Και με τη βοήθεια της Ευρώπης, που σοφά, θα το πούμε αυτό, βοηθάει να μειώνονται οι ανισότητες όχι μόνον μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών στη συνοχή που προσπαθεί να επιτύχει η Ευρωπαϊκή Ένωση μεταξύ των μελών της, αλλά και μεταξύ των Περιφερειών, ώστε αυτή η κατανομή των πόρων να γίνει με έναν τέτοιο τρόπο που θα βοηθήσει τις πιο αδύναμες οικονομικά Περιφέρειες να συγκλίνουν με τις περισσότερο ισχυρές.

Και μαζί και με τον αναπτυξιακό νόμο, το άλλο μεγάλο εργαλείο , πάντα σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα την DG COM, συνδυάζουμε τα δύο εργαλεία για να βοηθήσουμε στην ταχύτερη ανάπτυξη της ελληνικής περιφέρειας και τη μεγαλύτερή της σύγκλιση με την Αθήνα. Αυτό είναι το όραμα για μία Ελλάδα με ισόρροπη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Είχα τη χαρά πριν από λίγο να επισκεφτώ μία μεγάλη βιομηχανία εδώ στη Λάρισα, την Alpha Wood, και να δω στην πράξη την κυκλική οικονομία, το πώς δηλαδή μπορεί η σωστή χρήση των πόρων να οδηγήσει στο να μην υπάρχει ούτε το παραμικρό σκουπιδάκι, που δεν χρησιμοποιείται, είτε για την παραγωγή ενέργειας είτε για την παραγωγή θέρμανσης είτε για την παραγωγή πρώτων υλών για το ίδιο το εργοστάσιο. Κι έτσι να μειούται το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, να αυξάνεται η ενεργειακή απόδοση, να μειώνεται το κόστος και η ανταγωνιστικότητα της επιχείρησης.

Το νέο ΕΣΠΑ είναι προσανατολισμένο στο green και στο digital ακριβώς για να δώσουμε την ευκαιρία σε περισσότερες επιχειρήσεις και νοικοκυριά να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Και αυτό θα κάνουμε.

Η Ελλάδα σε λίγα χρόνια – και – με τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ θα είναι μία διαφορετική χώρα και θα είμαστε όλοι εξαιρετικά περήφανοι για αυτή.

Σήμερα, λοιπόν, είμαστε εδώ για να πούμε ένα μεγάλο όχι στην μιζέρια και την κατάθλιψη που κάποιοι θέλουν να μας επιβάλουν, ναι, δυσκολίες η ζωή έχει, γιατί αυτό θα πει να είσαι ζωντανός και να έχεις γεννηθεί, να αντιμετωπίζεις δυσκολίες. Αλλά αυτές τις δυσκολίες τις ξεπερνάμε και θα τις ξεπεράσουμε και κυρίως τις ξεπερνάμε και θα τις ξεπεράσουμε και με την βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και θα ήθελα να σας παρακαλέσω, κλείνοντας, όποτε βρίσκεστε σε συζητήσεις και βλέπετε αυτή τη συνήθη γκρίνια για την Ευρώπη, δεν λέω να μην ασκούμε κριτική στην Ευρώπη ούτε όλα είναι τέλεια στην Ευρώπη αλλά να θυμίζουμε πόσα έργα γύρω μας, από τους δρόμους που χρησιμοποιούμε, τα νοσοκομεία που πηγαίνουμε για να γίνουμε καλά, τα σχολεία που πηγαίνουμε για να μάθουν γράμματα τα παιδιά μας και πόσα άλλα, δεν θα υπήρχαν χωρίς τη βοήθεια της Ευρώπης.

Έχουμε καθήκον αυτό να το προβάλλουμε και έχουμε καθήκον να αντιμετωπίζουμε κάθε μέρα τονλαϊκισμό που παραλίγο να μας καταστρέψει πριν από μερικά χρόνια».

Ολόκληρη η ομιλία στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=Z8YNV2KahKg