Τελευταία Νέα
Μάι 28

Ομιλία Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στο συνέδριο της ΕΣΕΕ Future of Retail 2022

 

 

 

Ομιλία Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στο συνέδριο της ΕΣΕΕ Future of Retail 2022:

 

«Κατ’ αρχάς, εγώ είμαι ακριβώς στην ώρα μου. Από την ώρα που μου είπατε, πρέπει να άργησα 46 δευτερόλεπτα. Ήμουν εντός προγράμματος αν και η εβδομάδα αυτή για μένα ήταν πάρα πολύ κουραστική, γιατί από την Κυριακή ήμουν στο Νταβός όπου είχα τέσσερις εξαιρετικά παραγωγικές μέρες με ασταμάτητες συναντήσεις με επιχειρήσεις, από το πρωί μέχρι το βράδυ κατά κυριολεξία και στη συνέχεια συνόδευσα τον κύριο Πρωθυπουργό  στη συνάντησή του με κάποιες πραγματικά σημαντικές  επιχειρήσεις που επενδύουν και θα επενδύσουν στην Ελλάδα.

Για τη χθεσινή μέρα δεν σας περιγράφω το πρόγραμμά μου, γιατί ήταν ακόμα και για τα δικά μου μέτρα, εκτός πραγματικότητας. Αρκεί να σας πω ότι έφυγα στις 06:30 το πρωί για την Ύδρα και στη 13:00 μίλαγα εδώ στην Αθήνα στο συνέδριο για την ενέργεια. Όμως, αν και σήμερα είχαμε για το Υπουργείο Ανάπτυξης και για μένα προσωπικά μία πάρα πολύ σημαντική μέρα, είμαι εδώ στην ώρα μου.

Όλοι μπορείτε να το εκτιμήσετε, πιστεύω, στην αίθουσα – ο  Βασίλης Κορκίδης κάπως περισσότερο – ότι σήμερα, μετά από σχεδόν τρία χρόνια κοπιώδους εργασίας, εργασία που δεν φαίνεται εύκολα στη δημοσιότητα, περάσαμε από το Υπουργικό Συμβούλιο το σχέδιο νόμου για την εξυγίανση των ναυπηγείων της Ελευσίνος.

Κάτι το οποίο αλλάζει εντελώς την εικόνα της ναυπηγικής βιομηχανίας στη χώρα, καθόσον όταν διορίστηκα από τον κύριο Πρωθυπουργό Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδος, κανένα από τα τρία παραδοσιακά ναυπηγεία δεν δούλευε, ούτε η Σύρος, ούτε ο Σκαραμαγκάς, ούτε η Ελευσίνα.

Με τη σημερινή έναρξη της διαδικασίας προσδοκώ μέχρι την ολοκλήρωση της θητείας μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης – όλοι κάποτε φεύγουμε από τα Υπουργεία – να λειτουργούν και τα τρία ναυπηγεία: η Σύρος ήδη λειτουργεί και πάρα πολύ καλά, για το Σκαραμαγκά μετά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας άνοιξε ο δρόμος για να ολοκληρωθεί η αποκρατικοποίησή του όπως την είχαμε πετύχει με τον κύριο Σταϊκούρα με την εξαγορά του από τον κ. Γιώργο Προκοπίου και σήμερα η Ελευσίνα, το πιο σύνθετο από τα τρία προβλήματα, με την ΟΝΕΧ και τη χρηματοδότηση της DFC.

Όμως, αν και η μέρα και η εβδομάδα είχε αυτές τις δυσκολίες, αγαπητέ Πρόεδρε, αγαπητέ Γιώργο, μου ήταν αδύνατον να λείψω από αυτήν την εκδήλωση της ΕΣΕΕ. Και για λόγους θεσμικούς, διότι είμαι Υπουργός και Εμπορίου. Εγώ, ξέρετε, έχω τη θλιβερή ή έως και ολίγον περίεργη πραγματικότητα να με ονοματίζει η αντιπολίτευση ως “Υπουργό άνευ αρμοδιοτήτων” και ταυτόχρονα να φταίω για όλα. Περίεργο, αφού είμαι άνευ αρμοδιοτήτων. Αλλά στην πραγματικότητα να έχω αρμοδιότητα σχεδόν σε όλα.

Ένα λοιπόν από αυτά τα σημεία στα οποία έχω σίγουρα την καθ΄ ύλην αρμοδιότητα είναι το εμπόριο και ξέρετε πολύ καλά εσείς κ. Πρόεδρε -μιλάω θεσμικά τώρα, είμαστε φίλοι πολλά χρόνια- και όλοι σας ότι αυτά τα τρία σχεδόν χρόνια η συνεργασία μας είναι πιστεύω όσο πιο στενή μπορεί να είναι.

Δε νομίζω να έχω λάβει καμία σημαντική απόφαση χωρίς προηγουμένως να τη συζητήσουμε. Σας ενημερώνω, επειδή βλέπω το φίλο μου τον Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών, τον κ. Καφούνη, ότι τώρα στην αρχή του Ιουνίου θα φέρω την τροπολογία για την κατάργηση των ενδιαμέσων εκπτώσεων και την άρση του πλαφόν του 50% για τις προσφορές.

Δεν το είχα συμπεριλάβει στο νόμο που ψηφίσαμε πρόσφατα στη Βουλή μόνο για ένα λόγο: φοβήθηκα ότι αν το βάζαμε στο νόμο και αφήναμε το διαδίκτυο να γράφει «καταργούνται οι ενδιάμεσες εκπτώσεις» την ώρα που ήταν οι ενδιάμεσες εκπτώσεις εν εξελίξει, πολλοί συμπολίτες μας μπορεί να μπερδευόταν και να μην κάνανε ψώνια που είχαν προγραμματίσει ή να μην κατεβαίνανε για ψώνια.

Κι επειδή γενικώς πάντα στην απόφασή μου θέλω να σκέφτομαι και τον τελευταίο μικρό μαγαζάτορα, που μπορεί να χάσει έστω έναν πελάτη, γιατί, να είμαι ειλικρινής, πονάω πολύ άμα χάνω έναν πελάτη εγώ στον δικό μου πάγκο ή στο δικό μου μαγαζί και δε θέλω να είμαι υπεύθυνος για να χάσει κανένας κανέναν πελάτη, είπα: δεν πειράζει, η Βουλή εκεί θα είναι και θα το πάμε δύο εβδομάδες μετά που θα έχει λήξει η περίοδος των ενδιαμέσων εκπτώσεων.

Ούτως ή άλλως η πολιτική απόφαση έχει ληφθεί και θα είμαστε όλοι ευχαριστημένοι. Δε θα ξαναϋπάρξουν ενδιάμεσες εκπτώσεις, αυτές θα είναι οι τελευταίες, για να το ξεκαθαρίζω.

Στα πλαίσια, λοιπόν, αυτά, της πολύ καλής μας συνεργασίας και θέλω φυσικά ιδιαίτερα να εξάρω την ΕΣΕΕ γι’ αυτό, εγώ ήμουνα από τους πολλούς επιχειρηματίες και εμπόρους που θαύμαζα την ΕΣΕΕ
-την είχα πρωτογνωρίσει, για να είμαι ειλικρινής, επί Βασίλη Κορκίδη περισσότερο, θέλω να το πω αυτό- αλλά τη γνώρισα εκ του σύνεγγυς με το Γιώργο Καρανίκα και είχαμε αυτή την πολύ καλή συνεργασία η οποία με τιμάει πάρα πολύ και σας ευχαριστώ.

Ήθελα λοιπόν να έρθω σήμερα και έχω την τιμή να είμαι εδώ και να παρίσταμαι και ως εκπρόσωπος του κ. Πρωθυπουργού, γιατί αυτό που κάνετε σήμερα ξεχωρίζει. Τι εννοώ με αυτό;

Τώρα να ξεκινήσουμε μια κουβέντα με εσένα πιο ήρεμη, με το Βασίλη πιο τεχνική, με τον κ. Καφούνη πιο ζωηρή για το πώς πηγαίνει το λιανικό εμπόριο σήμερα, δεν έχει σημασία. Ξέρουμε όλοι πάνω-κάτω τι γίνεται με το εμπόριο.

Λέω απλώς τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για να μην χάνουμε χρόνο. Το 1ο τρίμηνο του 2022 ήταν πολύ καλό για το λιανικό εμπόριο, είχε πολύ μεγάλη αύξηση στις πωλήσεις, όμως, για να δείτε πόσο δίκαιος είμαι, αυτή η αύξηση μπορεί να είναι και πλασματική καθόσον έχουμε υψηλότερες τιμές λόγω του πληθωρισμού. Άρα, καμιά φορά μπορεί να τα νούμερα να φαίνονται πάρα πολύ καλά, αλλά η πραγματικότητα να μην είναι  τόσο καλή. Χάλια πάντως δεν έχουμε πάει.

Δυστυχώς ο μήνας Απρίλιος είχε μια σημαντική κάμψη και φαίνεται ότι ο πληθωρισμός έχει αρχίσει να επηρεάζει την καταναλωτική συμπεριφορά.

Είναι  θέματα που θα μας απασχολήσουν για το πως θα βοηθήσουμε την αγορά και πως θα λειτουργήσουμε σε πρώτο χρόνο για να λύνουμε βραχυχρόνια προβλήματα που μπορώ να σας το πω, το ξέρετε γιατί σοβαροί άνθρωποι είστε, δεν είναι  ευθύνη της ελληνικής κυβερνήσεως.

Ο πληθωρισμός δεν είναι  φαινόμενο ελληνικό, είναι  δυστυχώς ένα παγκόσμιο πρωτοφανούς εντάσεως φαινόμενο, ίσως να διανύουμε το πιο σημαντικό ιστορικό γεγονός από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ως ιστορικός θα σας μιλήσω περισσότερο. Οι άνθρωποι που ζούνε ένα γεγονός ποτέ δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν το μέγεθός του. Το μέγεθος ενός γεγονότος το κρίνουν πάντα εκ των υστέρων οι άνθρωποι όταν πια αυτό έχει ολοκληρωθεί και έχουν φανεί οι πραγματικές διαστάσεις και οι συνέπειές του.

Είμαι βέβαιος ότι όταν ξυπνάγαμε στις 24 Φεβρουαρίου και διαβάζαμε ότι τελικά εισέβαλε ο Πρόεδρος Πούτιν στην Ουκρανία, ήδη σήμερα έχουμε καταλάβει ότι αυτό που συνέβη εκείνη την ημέρα ήταν πολύ πιο σημαντικό και θα επηρεάσει τελικά πολύ περισσότερο τις ζωές μας απ’ ότι νομίζαμε εκείνη την ημέρα.

Εύχομαι πραγματικά αυτός ο πόλεμος να τελειώσει όσο γίνεται πιο γρήγορα και να επιστρέψουμε σε μια παγκόσμια κανονικότητα και να προχωρήσουμε μπροστά.

Η Ελλάδα μας σε αυτήν την πρωτοφανή θύελλα εξακολουθεί να στέκεται καλύτερα από πολλούς άλλους. Το 2022 θα είναι  έτος οικονομικής ανάπτυξης, πάλι θα είμαστε όπως και πέρσι σε μία από τις πρώτες θέσεις σε ανάπτυξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πέρσι ήμασταν στην 3η καλύτερη θέση. Πολύ πάνω από τις προβλέψεις και πιστεύω ότι και το 2022 και το 2023, αν δεν έχουμε πρωτοφανή γεγονότα πολύ μεγάλης εντάσεως από αυτά που βλέπουμε σήμερα, θα εξακολουθήσουμε να έχουμε έστω και οριακά θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθόσον σε δύο κυρίως κατηγορίες, στις επενδύσεις και στον τουρισμό πηγαίνουμε εξαιρετικά καλά.

Αυτά όμως είναι  τα τρέχοντα. Αυτό που κάνετε, Γιώργο μου, σήμερα εσείς είναι  το μέλλον. Τα τρέχοντα κάποια στιγμή  θα παύσουν να είναι  τρέχοντα και θα γίνουν παρελθόν.

Και με τη καλή μας συνεργασία όπως την αποδείξαμε μέσα στον Covid, και με όποια χρηματοδοτικά εργαλεία έχει στη διάθεσή του το κράτος, με καλή θέληση και καλόπιστα, θα βρούμε τον τρόπο να βοηθήσουμε όσο μπορούμε περισσότερους και υπό τις νέες καινούριες συνθήκες. Όμως το μέλλον είναι αυτό.

Τι απέδειξε η πανδημία; Η πανδημία απέδειξε ένα απλό πράγμα. Όσες επιχειρήσεις ήταν καλύτερα προσαρμοσμένες στο νέο ψηφιακό περιβάλλον, μπόρεσαν μέσα στην πανδημία όχι μόνο να πάνε καλά, αλλά υπάρχουν επιχειρήσεις που αθροίζοντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία που έδωσε η κυβέρνηση, τις online πωλήσεις που έκαναν κατά το διάστημα που είχαμε τις μεγάλες καραντίνες και τα δάνεια που δίναμε από την Αναπτυξιακή Τράπεζα με χαμηλό επιτόκιο, να έχουν και εξαιρετικά καλά αποτελέσματα.

Δυστυχώς όμως στο λιανικό εμπόριο όταν ξεκίνησε η πανδημία, αυτές οι επιχειρήσεις ήταν λίγες, ήταν η μειοψηφία. Γιατί; Γιατί ποτέ στο παρελθόν δεν είχε γίνει μία μαζική προσπάθεια για να εξηγηθεί στον μικρομεσαίο επιχειρηματία και στον έμπορο πόσο σημαντικό πράγμα ήταν παραδείγματος χάρη να έχει ένα οργανωμένο e-shop και πως αυτό μπορούσε να του διευρύνει την πελατεία και να του μεγαλώσει τα σύνορα στα οποία θα μπορούσε να απευθυνθεί.

Όσοι το είχαν κάνει βρέθηκαν σε καλύτερη θέση και μπόρεσαν να πάρουν γρήγορα πελατεία. Όσοι δεν το είχαν κάνει χωρίστηκαν σε δύο κατηγορίες. Σε αυτούς που έσπευσαν να το κάνουν όσο γίνεται γρηγορότερα και κάνανε και χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων που δημιούργησε γι΄ αυτό το λόγο  το Υπουργείο Ανάπτυξης. Θυμάστε το πρόγραμμά μας των 55 εκατομμυρίων για την ενίσχυση έως 5 χιλιάδες ευρώ για τη δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος.

Πολλοί έκαναν χρήση των χρηματοδοτικών εργαλείων, πολύ περισσότεροι τρέξανε και το κάνανε γρήγορα, κάποιοι μέχρι σήμερα δεν το έχουν κάνει ακόμα κι έχουν μείνει πίσω. Πρέπει να βοηθήσουμε και αυτούς να προχωρήσουν, γιατί το λιανικό εμπόριο αλλάζει μορφή και αλλάζει μορφή με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Όσο γρηγορότερα το καταλάβουμε, τόσο καλύτερα για όλους μας.

Τώρα, θα μου το επιτρέψετε αυτό, δε θέλω να ακουστεί ούτε υπερφίαλο, ούτε αλαζονικό, αλλά θέλω αυτό μόνο να μου το επιτρέψετε. Μπορείτε να με συμπαθείτε ως πολιτικό ή να μη με συμπαθείτε. Να σας αρέσει η φωνή μου ή όχι. Να σας εκνευρίζω ή να με αγαπάτε. Έχω από όλες τις κατηγορίες.

Ότι ξέρω από πωλήσεις δε θέλω να μου το αρνηθείτε, έτσι; Εγώ είμαι πωλητής από τα 14 μου χρόνια και μου αρέσει, τιμώ το επάγγελμα του πωλητού, το θεωρώ κομβικής σημασίας επάγγελμα στον καπιταλισμό και στο εμπόριο. Εκείνος που μπορεί να το κάνει σωστά έχει μεγάλο πλεονέκτημα και είναι μεγάλο κεφάλαιο για την επιχείρηση στην οποία εργάζεται και δεν αντικαθίσταται εύκολα.

Αλλά τώρα αυτό όλο το επάγγελμα και αυτή όλη η διαδικασία συνδέεται με τα ψηφιακά εργαλεία και την ψηφιακή εποχή. Μεταμορφώνεται με έναν διαφορετικό τρόπο. Και για να μην παρεξηγηθώ, δεν είμαι από αυτούς που πιστεύω ότι το ηλεκτρονικό κατάστημα θα αντικαταστήσει τα φυσικά καταστήματα. Αντιθέτως, το ηλεκτρονικό κατάστημα και το ηλεκτρονικό εμπόριο μπορεί να δράσει συμπληρωματικά, η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει και να μειώσει το κόστος και να μειώσει, να κάνει οικονομίες κλίμακος σε μία επιχείρηση.

Στο τέλος η εμπειρία της πώλησης σε ένα φυσικό κατάστημα με έναν άνθρωπο που θα σε κατευθύνει, δεν αντικαθίσταται, πιστέψτε με, 100%.

Εάν όμως αυτήν την εμπειρία τη συνδυάσεις και με όλα τα μέσα που η σύγχρονη τεχνολογία δίνει, τότε μπορεί να πετύχεις  το μέγιστο και να αλλάξεις κατηγορία.

Θέλω λοιπόν να σας διαβεβαιώσω, στις 16 Ιουνίου στην Καλαμάτα κάνουμε τη μεγάλη μας εκδήλωση ως Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων όπου θα ανακοινώνουμε τη έναρξη του νέου ΕΣΠΑ.

Είμαι εξαιρετικά υπερήφανος διότι το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας ήταν το πρώτο  Υπουργείο από όλα τα κράτη – μέλη που έλαβε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το γενικό πλαίσιο αρχών του ΕΣΠΑ ’21 – ’27 και είμαστε και οι πρώτοι που πήραμε την έγκριση των τομεακών προγραμμάτων, του νέου ΕΠΑνΕΚ δηλαδή, για να το πω λίγο απλά στη δικιά μας γλώσσα εδώ, για να ξεκινήσουμε πρώτοι από όλες τις χώρες της Ευρώπης την απορρόφηση πόρων από το νέο ΕΣΠΑ.

Δεν μπορούσαμε να κάνουμε πολλά πράγματα για το λιανικό εμπόριο με την παλιά του μορφή, όπως και όσο το θέλαμε, για λόγους που γνωρίζετε όλα αυτά τα χρόνια, αλλά ψηφιακά μέσα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για το λιανικό εμπόριο,  μπορούν κάλλιστα να χρηματοδοτηθούν από το νέο ΕΣΠΑ, του οποίου το 1/3 οφείλουμε να πάει σε δράσεις digital.

Άρα, λοιπόν, μπορούμε να καθίσουμε με την ΕΣΕΕ και τους άλλους φορείς, αλλά λέω την ΕΣΕΕ ως έχει την πρωτοκαθεδρία. Και δεν είναι μόνο digital, είναι και πράσινη οικονομία. Το 1/3 των πόρων πηγαίνει στο digital, το 1/3 πάει στην πράσινη οικονομία. Και τα δύο τα θέλουμε εμείς.

Ούτως ή άλλως για την πράσινη οικονομία, ξεκινάμε πρώτα απ’ όλα όπως ξέρετε με το μεγάλο μας πρόγραμμα, το 1ο που ξεκινάει, που είναι η αντικατάσταση των ηλεκτροβόρων συσκευών, των κλιματιστικών και των ψυγείων, πρόγραμμα προϋπολογισμού 150.000.000 ευρώ, το οποίο γίνεται πρώτα για τους οικιακούς καταναλωτές, αλλά θα επεκταθεί και στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και άρα, θα μπορείτε εκεί να κάνετε σοβαρή ενεργειακή εξοικονόμηση μέσω της αξιοποίησης των πόρων του ΕΣΠΑ. Και η ενεργειακή εξοικονόμηση υπό τις παρούσες συνθήκες, είναι  χρυσός. Δεν είναι αστεία. Είναι  μεγάλο πράγμα.

Γιατί μπορεί το κράτος μας να έρθει από τον Ιούλιο και να πάρει πάνω του σχεδόν το σύνολο της αύξησης της ρήτρας αναπροσαρμογής και να επιστρέψει στους λογαριασμούς του ρεύματος περίπου μέχρι 35 kw να ξέρετε θα είναι, η διαφορά θα είναι το πολύ 15% από πέρσι.

Εσάς αφορά, προφανώς, για αυτό και το λέω. Όλοι οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες θα ωφεληθούν από το μέτρο της κυβερνήσεως για το ρεύμα. Το παίρνουμε επάνω μας, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να κάνουμε ενεργειακή εξοικονόμηση.

Δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να σκεφτούμε όλοι μας πως θα κάνουμε χρήση των νέων τεχνολογιών για να ξοδεύουμε λιγότερο ρεύμα και άρα και να ωφελούμε το περιβάλλον και να ωφελούμε τον κρατικό προϋπολογισμό, γιατί το κράτος δεν έχει άπειρους πόρους.

Και για να μην παρεξηγηθώ, όταν λέμε “ξοδεύει χρήματα το κράτος” τα δικά μας λεφτά ξοδεύει. Το κράτος δε γεννάει λεφτά. Άκουσα κάποιον να λέει “και πως θα το κάνει, με τους φόρους μας”; Λέω: παιδιά αυτά είναι τα έσοδα του κράτους, δεν έχει άλλα έσοδα το κράτος. Το κράτος φόρους συλλέγει και τους δαπανά, έτσι δουλεύουν τα κράτη.

Άρα, με το νέο ΕΣΠΑ και θέλω να αξιοποιήσετε τη δικιά μου παρουσία στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, γιατί εγώ είμαι ένας από σας και άρα, μπορώ να καταλάβω πολύ εύκολα γιατί αυτά τα εργαλεία μπορεί να είναι χρήσιμα στη μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση για να ανοίξει γρήγορα την πόρτα για το μέλλον και να κάνουμε και δράσεις πράσινες για τη μικρομεσαία επιχείρηση με την έννοια της ενεργειακής κυρίως εξοικονόμησης, αλλά και δράσεις ψηφιακές.

Με αυτόν τον τρόπο και θα βοηθήσουμε τη μικρομεσαία επιχείρηση και θα δώσουμε χρήματα στην αγορά και θα ικανοποιήσουμε ένα πάγιο δικό σας αίτημα να έχετε συμμετοχή στα προγράμματα ΕΣΠΑ και θα δώσουμε την ευκαιρία στις επιχειρήσεις να εξελιχτούν και να γίνουν πολύ περισσότερο ανταγωνιστικές στον σύγχρονο κόσμο στον οποίο ζούμε και ο οποίος, όπως προ είπα, θα έχει οπωσδήποτε και την ψηφιακή του διάσταση, είτε αυτό μας αρέσει, είτε δε μας αρέσει.

Νομίζω ότι κάλλιστα μπορούμε μέσα στο καλοκαίρι να σχεδιάσουμε μερικά τέτοια προγράμματα, από Σεπτέμβριο να τα έχουμε θέσει σε κίνηση και μέχρι το τέλος του χρόνου οι πρώτες επιχειρήσεις να αρχίζουν να ωφελούνται από τα χρήματα αυτά, να γίνονται δηλαδή και εκταμιεύσεις πια των χρημάτων έτσι ώστε να υπάρξει μία σχετική ρευστότητα στην αγορά και από αυτό το πεδίο του ΕΣΠΑ.

Θέλω να σας υπενθυμίσω ότι όταν αναλάβαμε την πολιτική ευθύνη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με όλη την ομάδα που έχω, τον Αναπληρωτή Υπουργό μου και τους Υφυπουργούς μου, η Ελλάδα στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ ήταν στη θέση 19 σε όλα τα κράτη-μέλη. Εδώ και ένα χρόνο, γιατί ανανεώνονται κάθε μέρα τα στατιστικά, είμαστε σταθερά στην 1η θέση διευρύνοντας συνεχώς τη διαφορά μας από τον δεύτερο ως προς την απορρόφηση του ΕΣΠΑ.

Η ταχεία απορρόφηση του ΕΣΠΑ ήταν και ο κυριότερος λόγος που η ύφεση του 2020 αντί για 12% που προβλεπόταν έκλεισε στο 9%, τρεις μονάδες χαμηλότερα και η ανάπτυξη το 2021 πήγε έως το 8,3% αντί για το 5% που ήταν η αρχική πρόβλεψη. Όχι μόνον από το ΕΣΠΑ αλλά και από το ΕΣΠΑ εννοώ, έτσι; Μαζί με πολλά άλλα πράγματα τα οποία κάναμε.

Και έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε και στο νέο ΕΣΠΑ με αυτούς τους πολύ γρήγορους ρυθμούς απορρόφησης. Εάν σε αυτό συνυπολογίσετε ότι πια το πρώτο στοίχημα για το Ταμείο Ανάκαμψης έχει ήδη κερδηθεί, διότι τα έργα των οποίων οι διαγωνισμοί είναι στον αέρα κι έχουν ενταχθεί έχουν ξεπεράσει τον στόχο που είχαμε θέσει για το 2022 και άρα τρέχουμε με υψηλότερη ταχύτητα από αυτή που όλοι μας είχαμε προβλέψει, σημαίνει ότι θα έχουν εξασφαλιστεί επαρκείς πόροι για να δώσουν ρευστότητα στην ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια.

Και θα είναι αυτό μία ασπίδα για την ελληνική επιχειρηματικότητα έναντι του μεγάλου κινδύνου που προανέφερα, όσον αφορά στον πληθωρισμό, την αύξηση του κόστους ενέργειας, την έλλειψη των τροφίμων, που από ότι φαίνεται είναι κάτι το οποίο θα απασχολήσει τον πλανήτη τους επόμενους μήνες με πολύ μεγάλη ένταση. Την κλιματική αλλαγή και όλα τα άλλα τα μεγάλα τα προβλήματα, στα οποία δεν μπορούμε να είμαστε ούτε αδιάφοροι, ούτε αμέτοχοι, διότι μας επηρεάζουν ούτως ή άλλως, είτε μας αρέσει είτε όχι.

Άρα, συνοψίζοντας, το νέο ΕΣΠΑ θα είναι στη διάθεσή μας με σημαντικούς πόρους. Η διάθεση της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου είναι δεδομένη να εντάξουμε δράσεις και για το λιανικό εμπόριο όσο μπορούμε ταχύτερα.

Η βούληση του Πρωθυπουργού είναι δεδομένη υπέρ της επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και η καλή μας συνεργασία ως σήμερα, αποτελεί μια υγιή βάση για να σχεδιάσουμε όλα αυτά όσο μπορούμε ταχύτερα και να ωφελήσουμε τα μέλη της ΕΣΕΕ, τα μέλη όλων των Επιμελητηρίων και γενικά όλους τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες που αποτελούν την βασική ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας.

Και θέλω με αυτό να κλείσω, πολλοί με κατηγορούν ότι ασχολούμαι πάρα πολύ με τις μεγάλες επενδύσεις, το Ελληνικό, τη Microsoft, τα ναυπηγεία, την Amazon, τη Digital Realty, τη Cisco, τη Pfizer. Ναι, έχουμε φέρει πολλές μεγάλες επενδύσεις, είμαι πάρα πολύ υπερήφανος διότι πέρυσι κάναμε το ρεκόρ μας σε άμεσες ξένες επενδύσεις, ως χώρα εννοώ, των τελευταίων 18 ετών, το 2022 πάμε για ένα ρεκόρ 25 ετών αν συνεχίσουμε με αυτό το ρυθμό και στις εαρινές προβλέψεις της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το 2022 και το 2023 έχει την Ελλάδα ως τη χώρα με τη μεγαλύτερη αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση με πολύ μεγάλη διαφορά.

Δε λέω ότι αυτό δε με ικανοποιεί και δε λέω ότι γι΄ αυτά δεν έχουν δουλέψει όλη η κυβέρνηση, η ομάδα μου και εγώ προσωπικά πάρα πολύ. Όμως, μην έχουμε αυταπάτες, αυτά είναι σημαντικά πράγματα που φέρνουν λεφτά στην Ελλάδα, δημιουργούν θέσεις εργασίας και κυρίως αλλάζουν την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό, ως ένας ελκυστικός επενδυτικός προορισμός.

Όμως, όλα αυτά μαζί είναι ένα υποκλάσμα της πραγματικής δύναμης που το σύνολο της μικρομεσαίας επιχείρησης μπορεί να κινητοποιήσει την ελληνική οικονομία. Μία πρόσληψη υπαλλήλου σε κάθε μικρομεσαία επιχείρηση ισοδυναμεί με εκατοντάδες επενδύσεις μεγάλου βεληνεκούς.

Άρα, σκοπός μας είναι όχι απλώς να επιβιώσει η μικρομεσαία επιχείρηση, αλλά να ανθίσει η μικρομεσαία επιχείρηση και ανθίζοντας η μικρομεσαία επιχείρηση να ανθίσει και η ελληνική οικονομία εν τω συνόλω της.

Αυτός είναι ο πραγματικός μας στόχος, νομίζω ότι οι καλόπιστοι από σας ξέρουν ότι αυτά που λέω τα εννοώ και το έχω αποδείξει ως Υπουργός Ανάπτυξης και Εμπορίου όλο αυτό το διάστημα και με το ίδιο πνεύμα αγαπητέ Γιώργο, αγαπητέ κ. Πρόεδρε, έχουμε σκοπό να συνεχίσουμε.

Για άλλη μια φορά, λοιπόν, θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια στην ΕΣΕΕ γιατί αυτό που κάνετε σήμερα είναι το παράθυρο στο μέλλον, είναι μία απόπειρα να φύγουμε από τον συνήθη τρόπο που εμείς οι νεοέλληνες αντιμετωπίζουμε τα πράγματα, που είναι συνήθως λίγο μίζερος και λίγο με γκρίνια.

Κι εγώ το έχω κάνει στη ζωή μου, να μην παρεξηγηθώ, έτσι; Καμιά φορά κάνω πλάκα στον κ. Καφούνη, αλλά του την κάνω γιατί βλέπω και λίγο τον εαυτό μου, να μην παρεξηγηθώ, έτσι; Το καταλαβαίνεις αυτό.

Λοιπόν, άρα υπό την έννοια αυτή το να κάνουμε ένα άλμα προς τα μπρος είναι πολύ μεγάλη υπόθεση και αυτό που κάνετε σήμερα είναι κατά συνέπεια πολύ μεγάλη υπόθεση και σας αξίζουν θερμά συγχαρητήρια και θα μας έχετε συμπαραστάτες σε όλη αυτή τη διαδρομή.

Ευχαριστώ πάρα πολύ».

 

 

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό