Τελευταία Νέα
Μάι 26

Ομιλία Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στο “Athens Energy Dialogues”

 

Σημεία ομιλίας του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στο «AthensEnergy Dialogues»:

«Ακούω στη Βουλή την αντιπολίτευση να κατηγορεί τη ΡΑΕ ότι έχει κάνει αυθαίρετα χαμηλό υπολογισμό υπερκερδών. Ακούω εδώ από την αγορά ότι η ΡΑΕ έχει κάνει αυθαίρετα υπερβολικό υπολογισμό των κερδών. Άρα,μάλλον κάπου καλά είναι η ΡΑΕ για να ακούει την ίδια κριτική και από τις δυο πλευρές με διαφορετικό πρόσημο».

«Ήμουν παρών χθες στο Νταβός όταν η κυρία Κριστίν Λαγκάρντ εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζης έπλεξε το εγκώμιο του Πρωθυπουργού και της Κυβερνήσεως για την επιλογή της να φορολογήσει τα υπερκέρδη. Άρα, δεν ισχύει ότι δεν αποτελεί Ευρωπαϊκή οδηγία. Το πιθανότερο είναι ότι θα το κάνουν όλες οι Ευρωπαϊκές χώρες, μηδεμιάςεξαιρουμένης, όσο αυτή η κρίση εξελίσσεται. Το λέω για να ξέρει η αγορά τι θα γίνει παντού».

«Καμία κοινωνία και καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αντέξει αυτές τις τιμές της ενέργειας. Στο τέλος, όλες οι κυβερνήσεις θα κάνουν αυτό που πρέπει να κάνουν για να ελαφρύνουν τον καταναλωτή. Γιατί στο τέλος για να υπάρχουν εταιρείες, πρέπει να υπάρχουν πελάτες που να μπορούν να πληρώνουν λογαριασμούς. Άρα, στην προκειμένη εξαιρετικά οξυμένη,απρόβλεπτη και δύσκολη κατάσταση, σίγουρα κάποιοι θα δυσαρεστηθούν, ανάμεσά τους και οι εταιρείες, είναι κι αυτό μέρος του παιχνιδιού. Το ότι αυτό πρέπει να γίνει με τρόπο που να μην καταστρέφει το επενδυτικό περιβάλλον και να μην καταστρέψει εταιρείες, σε αυτό με βρίσκετε απολύτως σύμφωνο».

«Ο πόλεμος και οι αυξημένες τιμές ενέργειας που έχει φέρει, έχει οδηγήσει το ενδιαφέρον για επενδύσεις στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Ελλάδα σε ιστορικά υψηλό επίπεδο. Οι μέχρι τώρα αιτήσεις υπερβαίνουν κατά πολύ τις ημερήσιες ενεργειακές ανάγκες της χώρας, αν υποτίθεται καταφέρναμε και φτιάχναμε το δίκτυο για να τις βάλουμε όλες. Δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα και θα περάσουν αρκετά χρόνια, δυστυχώς, για να την αποκτήσουμε».

«Μην έχετε καμία ανησυχία ως προς το κομμάτι αν θα υπάρξουν επενδύσεις. Επενδύσεις θα υπάρξουν, τελεία. Εμείς να είμαστε έτοιμοι να τις υποδεχθούμε, κάτι για το οποίο η Κυβέρνηση εργάζεται πολύ, όπως και για την περαιτέρω απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας. Έχουμε κάνει βήματα αλλά θα κάνουμε κι άλλα για τη νομοθέτηση των offshore αιολικών πάρκων και για την αναβάθμιση του δικτύου τόσο της μέσης όσο και της υψηλής τάσεως».

«Οι τιμές του φυσικού αερίου πρωτευόντως αλλά και του πετρελαίου δευτερευόντως είναι σε τέτοια σημεία που κανείς δεν θα μπορούσε να το προβλέψει πριν από ένα χρόνο. Για τον Έλληνα καταναλωτή έχει παίξει επιβαρυντικό ρόλο και η μεγάλη πτώση του ευρώ σε σχέση με το δολάριο, το οποίο επιβαρύνει έτι περαιτέρω την τιμή στο πρατήριο. Σήμερα ας πούμε έπρεπε να εξηγώ γιατί όταν το πετρέλαιο έχει 124 με 128 δολάρια πλήρωνε 2 ευρώ τη βενζίνη, ενώ τώρα με 114 δολάρια την πληρώνει 2,33. Η απάντηση είναι ότι όταν είχαμε τα 124-128 δολάρια το βαρέλι στο πετρέλαιο, το ευρώ ήταν στο 1,28-1,30 δολάρια και τώρα το ευρώ είναι στο 1,08, άρα κάντε τους υπολογισμούς για τη διαφορά».

«Ο καταναλωτής πιέζεται. Αυτό για πρώτη φορά φαίνεται πια και στην κατανάλωση. Η κατανάλωση βενζίνης και ντίζελ το μήνα Απρίλιο για πρώτη φορά είχε σημαντική πτώση.  Γι αυτό και τα φορολογικά έσοδα του μηνός Απριλίου από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και από το ΦΠΑ στα καύσιμα ήταν λιγότερα από το στόχο παρότι η τιμή είναι σχεδόν διπλάσια.Αυτό δείχνει ότι υπήρχε μεγάλη μείωση της κατανάλωσης, άρα, σιγά-σιγά θα μπαίνουμε και σε μια τέτοια συμπεριφορά των καταναλωτών».

«Η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις αυξήσεις στο ρεύμα έχει πάρει μια σειρά μέτρων. Οι αρχικές επιδοτήσεις που σχεδιάσαμε μετά τη ΔΕΘ απαντούσαν στο πρόβλημα εκείνης της εποχής.  Δεν είχαν συμπεριλάβει στην εξίσωση την εισβολή στην Ουκρανία και τον μετέπειτα νέο κύκλο ανόδου. Το πρόγραμμα όπως το έχει εκπονήσει η ελληνική Κυβέρνηση περιλαμβάνειμάλλον τη μεγαλύτερη παρέμβαση στο ρεύμα μέχρι σήμερα απ’ όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας έχουμε ετοιμάσει ένα πρόγραμμα που θαξεκινήσει τις επόμενες εβδομάδες, με σοβαρή επιδότηση για την αλλαγή των ενεργοβόρων συσκευών όπως κλιματιστικά και ψυγεία, έτσι ώστε οι πολίτες να έχουν σημαντική εξοικονόμηση ως και –60% στην κατανάλωση ενέργειας».

«Κάνουμε παρεμβάσεις σημαντικές για να απλοποιήσουμε τις αδειοδοτικές διαδικασίες για τις ΑΠΕ. Είμαι ευτυχής να πω ότι ένας από τους κολοσσούς που επέλεξαν την Ελλάδα να επενδύσουν στον τομέα αυτό, η EDPR, έμεινε πάρα πολύ ευχαριστημένη από την ταχύτητα με την οποία πήρε την άδεια για το μεγάλο της πάρκο αιολικής ενέργειας, στην Εύβοια. Υπολόγιζαν ότι αν πήγαιναν όλα καλά, θαέπαιρναν άδειες σε περίπου δύο χρόνια. Οι άδειες βγήκανε σε έξι μήνες. Απ’ ότι μας είπαν είμαστε μάλλον οι ταχύτεροι από όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχουν επενδύσει. Αυτό ακούστηκε αρκετά και στο Νταβός και δίνει έναν τόνο ότι η Ελλάδα αρχίζει να αλλάζει και να κινείται με μεγαλύτερη ταχύτητα».

«Θυμίζω ότι πριν έρθει αυτή η Κυβέρνηση, για να αδειοδοτηθεί ένα αιολικό πάρκο ήθελε περίπου 7 χρόνια και ένα πάρκο παραγωγής ηλιακής ενέργειας περίπου 5. Αυτοί οι χρόνοι ήταν εξωπραγματικοί. Αν μείνουμε σε αυτούς τους χρόνους, τελειώσαμε».

«Η Κυβέρνηση, ο Πρωθυπουργός και εγώ πιστεύουμε ότι η παρούσα ενεργειακή κρίση μπορεί να δημιουργήσει δυνητικά και μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για την Ελλάδα. Ποια είναι η ευκαιρία; Ενώ πριν οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ήταν σχετικά ακριβότερες και χρειάζονταν επιδότηση για να ενταχθούν στο σύστημα με το CO2 και τα άλλα, τώρα όπως ήρθαν τα πράγματα, είναι φτηνές σε σχέση με τα ορυκτά καύσιμα. Άρα, έχει πια μεγάλη λογική κάποιος να επενδύσει σε αυτές».

«Αν η Ελλάδα τρέξει με την ταχύτητα που εμείς σχεδιάζουμε και θέλουμε, μπορεί τα επόμενα 3 με 4 χρόνια να έχει καλύψει σχεδόν το σύνολο των ημερήσιων αναγκών της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, φυσικά σε συνέργεια με τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας, γιατί δεν φτάνει μόνο η παραγωγή, είτε είναι μπαταρίες, είτε είναι αντλίες, είτε είναι υδρογόνο».

«Συμμετέχουμε στο ευρωπαϊκό project IPCEI για το υδρογόνο, γιατί πιστεύουμε ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι παρούσα σε αυτήν την τεχνολογία και αν συνεχίσουμε με το ρυθμό αυτό, μετά από 3 – 4 χρόνια, η Ελλάδα μπορεί να γίνει και εξαγωγέας ενέργειας στις γειτονικές χώρες και να παίξει ένα ρόλο διανομέα ενέργειας. Για αυτό άλλωστε όπως ξέρετε σχεδιάζουμε και τη δημιουργία του καλωδίου μεταξύ της Ελλάδος και της Αιγύπτου, κυρίως για να μπορούμε να κάνουμε το interconnection με την Αίγυπτο και να μεταφέρουμε ηλιακή ενέργεια παραγόμενη στην Αίγυπτο».

«Ο χώρος της ενέργειας, την επόμενη δεκαετία,θα είναι τελείως διαφορετικός. Όμως αυτό δενλέει πολλά, σήμερα ο λογαριασμός είναι αυτός που είναι. Γιατί για τον Ευρωπαίο καταναλωτή ωραία τα μακροπρόθεσμα σχέδια και τα καλώδια και οι άνεμοι, αλλά αυτό που περισσότερο τον καίει είναι, είτε είναι οικιακός καταναλωτής είτε βιομηχανία, το τιμολόγιο που πληρώνει κάθε μήνα».

«Ασφαλώς έχει παίξει ρόλο στο πρόβλημα για την Ελλάδα ότι δεν είχαμε την κουλτούρα ως χώρα ούτε οι οικιακοί καταναλωτές, αλλά ούτε τελικά και οι περισσότερες μεγάλες επιχειρήσεις να επιλέξουμε σταθερά τιμολόγια και όχι κυμαινόμενα. Κάποιες μεγάλες βιομηχανίες στην Ελλάδα, ευτυχώς οι σημαντικότερες και οι σπουδαιότερες, είχαν επιλέξει σταθερά τιμολόγια και με αυτόν τον τρόπο σε ένα μεγάλο βαθμό έχει διασωθεί η φετινή τους παραγωγή και δεν έχει χαθεί η βιομηχανική αυτή χρονιά. Οι πιο κάτω όμως, οι μέσες βιομηχανίες και οι μικρότερες, δεν έχουν κατά κανόνα σταθερά τιμολόγια και άρα, είναι εντελώς εκτεθειμένες στις κολοσσιαίες αυτές αλλαγές. Γι αυτό το λόγο θα έχουμε ειδικό πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ για την παραγωγή ρεύματος για ιδιοκατανάλωση στη μέση και μικρή βιομηχανία. Όπως ξέρετε, με νόμο αφαιρέσαμε το όριο των 3 MW για να μπορεί η κάθε βιομηχανία να κινηθεί γρήγορα και να παράξει ενέργεια για ιδιοκατανάλωση».

«Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε υπολογίσει σημαντικά ποσά για αναβάθμιση του δικτύου του ΑΔΜΗΕ τα επόμενα τρία χρόνια, άρα παράλληλα τρέχουμε την αναβάθμιση του δικτύου για να μπορέσει να δεχθεί σε μεγαλύτερο βαθμό τις επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

«Άρα, ακολουθούμε μια πολυεπίπεδη πολιτική που ξεκινάει τώρα από την άμεση επιδότηση στον καταναλωτή για να αντέξει τις μεγάλες αυξήσεις στο ρεύμα, είτε είναι οικιακός καταναλωτής είτε είναι μικρομεσαία επιχείρηση.Στη συνέχεια, επιδοτήσεις για να περάσει η ιδιοκατανάλωση ηλιακής ενέργειας στη μέση βιομηχανία.  Χρήματα για την ανανέωση του δικτύου ώστε να μπορεί να σηκώσει όλες αυτές τις περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και επιδότηση για την αλλαγή των ενεργοβόρων συσκευών έτσι ώστε να μπορεί να γίνει σοβαρή εξοικονόμηση ενέργειας στην πηγή. Με όλα αυτά και μαζί φυσικά και με τον FSRU που φτιάχνουμε στην Αλεξανδρούπολη αλλά και την επέκταση της Ρεβυθούσας που και αυτό έχει το ρόλο του γιατί στο ενεργειακό μείγμα ασφαλώς το φυσικό αέριο θα είναι μαζί μας για πολλά χρόνια και το LNG θα παίξει το δικό του ρόλονομίζω ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να απαντήσει επαρκώς και σχετικά καλύτερα από άλλες χώρες σε αυτή τη λαίλαπα που είναι παγκόσμια και πανευρωπαϊκή».

«Μην νομίζετε ότι υπάρχουν εύκολες λύσεις. ΣτοΝταβός μόνο για αυτό μιλούσαν, για τις συνέπειες δηλαδή, κυρίως στα τρόφιμα, της ενεργειακής κρίσης. Γιατί παρά την ενεργειακή κρίση, η μεγαλύτερη παγκόσμια ανησυχία σήμερα είναι για την επισιτιστική κρίση, η οποία μπορεί να έχει πολύ σοβαρότερες συνέπειες από την ενεργειακή. Και σε αυτά πρέπει να είμαστε όλοι μας επαρκώς προσγειωμένοι στο τι περιμένουμε και στο τι νομίζουμε ότι οι κυβερνήσεις μπορούν να κάνουν».

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό