Τελευταία Νέα
Φεβ 22

Ομιλία Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στο 3ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, στο 3ο Συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης:

 

 

«Ξεκινώ με ένα επί προσωπικού σχόλιο. Ακούγοντας πόσο γλυκά είπε προηγουμένως ο Κωστής αυτό με το κόκκινο και το μαύρο ανθρωπάκι κατάλαβα γιατί με περνάει στις εκλογές σε ψήφους.

Λοιπόν, εγώ τα λέω λίγο χοντρά, άγαρμπα, «η ιδεολογική ηγεμονία της Αριστεράς». Ο Κωστής το είπε πολύ γλυκά. Θα το αντιγράφω. Ήταν καταπληκτικό.

Η αλήθεια όμως είναι πως, ναι, είναι ο λαϊκισμός της Αριστεράς, εγώ θα επιμείνω σε αυτό, που προσπαθεί να πείσει καλή ώρα σήμερα ότι υπάρχει κάποια μαγική λύση να αντιμετωπίσουμε την εισαγόμενη ακρίβεια και την ενεργειακή κρίση και δεν το κάνουμε γιατί είμαστε κακοί άνθρωποι και εξυπηρετούμε συμφέροντα. Για κάποιο λόγο έχουμε προκαλέσει την κρίση στην Ουκρανία για να κερδίσουν οι φίλοι μας. Άρα, ναι, αυτός ο λαϊκισμός υπάρχει και πρέπει να τον αντιμετωπίσουμε.

Στην προκειμένη συζήτηση, αφού ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον ΙΟΒΕ, τον κύριο Βέτα και τον κύριο Γατόπουλο γιατί ήταν πολύ ωραία η παρουσίαση, νομίζω οι πίνακες εκείνοι, οι κάρτες που έδειχναν το πολύ χαμηλό ποσοστό αποταμίευσης μέσω των επαγγελματικών ταμείων, του δεύτερου πυλώνα δηλαδή, αλλά και του τρίτου πυλώνα στην πραγματικότητα όσον αφορά την Ελλάδα, νομίζω ότι το κλειδί είναι δυστυχώς το πρόβλημα.

Διότι, ναι, η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει σταθερά πολύ χαμηλό ύψος επενδύσεων σε σχέση με το ΑΕΠ. Πολύ χαμηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Ακόμα και τώρα, τα τελευταία δύο χρόνια που πηγαίνουμε πραγματικά πολύ, πολύ καλύτερα, ακόμα και τώρα υπολειπόμεθα.

Αλλά όταν δεν έχεις αποταμίευση και όταν δεν έχεις ισχυρή επαγγελματική ασφάλιση για να υπάρχει ισχυρή αποταμίευση και να μπορούν να γίνουν εγχώριες επενδύσεις, το ένα είναι αποτέλεσμα του άλλου. Και να πω εδώ ότι η μεταρρύθμιση που ψήφισε η Κυβέρνησή μας και ο Υπουργός, ο κύριος Χατζηδάκης, με το νέο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης είναι πολύ μεγάλο βήμα για την Ελλάδα.

Εάν καταφέρουμε ως χώρα και το διατηρήσουμε και το αφήσουμε να λειτουργήσει, βάζω αυτό το «εάν» γιατί έχω δει πολλά πράγματα στην Ελλάδα να ξεκινάνε και μετά να σταματάνε προτού προλάβουν να αποδώσουν καρπούς, πράγμα και το οποίο είναι το χειρότερο που μπορείς να κάνεις. Εάν όμως πιστέψουμε στο σύστημα και το αφήσουμε να λειτουργήσει, όπως έχει λειτουργήσει σε όλο τον υπόλοιπο κόσμο, έτσι θα λειτουργήσει και στην Ελλάδα.

Δυστυχώς, έχουμε ένα δεύτερο πρόβλημα στο χαρακτήρα μας. Είμαστε εξαιρετικά ανυπόμονοι. Θέλουμε ένας νόμος να ψηφίζεται τη Δευτέρα και την Τρίτη να βλέπουμε τα οφέλη του και την Πέμπτη να είμαστε έτοιμοι να τον ξηλώσουμε και να τον κάνουμε κάπως διαφορετικό.

Όμως αυτού του τύπου οι μεταρρυθμίσεις, κύριε Φιλιππίδη, θέλουν κάποιο χρόνο για να αποδώσουν. Δεν είναι πράγματα που γίνονται αυτόματα.

Πρέπει να τα πιστέψεις, να τα υποστηρίξεις, να έχεις και το κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον μακροπρόθεσμα για να μπορούν να το υποστηρίξουν και να το αφήσεις να λειτουργήσει.

Εάν όλα αυτά γίνουν, η Ελλάδα ήδη μπαίνει σε ένα πολύ καλύτερο σημείο. Πρέπει να ασχοληθούμε ασφαλώς και με τα κίνητρα και για τον τρίτο πυλώνα. Δεν έχουμε τα κίνητρα που θα έπρεπε να έχουμε για τον τρίτο πυλώνα στην Ελλάδα. Αναφέρομαι κυρίως σε φορολογικού τύπου κίνητρα ώστε να μπορούν οι άνθρωποι να στρέφονται περισσότερο και προς την ιδιωτική ασφάλιση. Και κίνητρα για το δεύτερο πυλώνα ασφαλώς πάλι παρόμοια περίπτωση.

Είπα ότι τα δύο στην πραγματικότητα μπορούν να συμπλέκονται παντελώς. Ίσως το μεγαλύτερό μας επόμενο στοίχημα είναι πώς θα οικοδομήσουμε ένα τέτοιο πλέγμα κινήτρων που θα το κάνει πολύ πιο λειτουργικό όλο αυτό. Δεν είναι πολυτέλεια, είναι αναγκαιότητα.

Επαναλαμβάνω, εάν δεν ανεβούμε στις κάρτες που προηγουμένως είδα, δεν μπορούμε να προσδοκούμε ιδιαίτερα μεγάλα αποτελέσματα».

 

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Γεωργιάδης επισήμανε:

 

«Κατ’ αρχάς να ξεκαθαρίσω ότι, ως Κυβέρνηση το έχουμε ήδη αποδείξει, είμαστε υπέρ της επαγγελματικής ασφάλισης. Και όλη η μεταρρύθμιση που έχει κάνει ο Κωστής είναι υπέρ της επαγγελματικής ασφάλισης.

Η κουβέντα που έγινε για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πεδίο 4 που ανέφερε ο κύριος καθηγητής, είναι ακριβώς επάνω σε αυτή την κατεύθυνση την οποία μόλις προείπαμε.

Και θα συμφωνήσω, η ιδεολογία εδώ παίζει πολύ μεγάλο ρόλο. Τι εννοώ; Το πώς θα το εξηγήσουμε στον κόσμο, το πώς θα το παρουσιάσουμε.

Εάν παρουσιάσουμε την επαγγελματική ασφάλιση σαν να είναι ένας μπαμπούλας που έρχεται να καταστρέψει τις συντάξεις, δεν θα βγάλουμε άκρη στην Ελλάδα. Θα τσακωνόμαστε. Δεν θα γίνει τίποτα.

Εάν καταφέρουμε να το παρουσιάσουμε όπως πραγματικά είναι και όπως δουλεύει σε όλη την υπόλοιπη Ευρώπη, δηλαδή ως ένα εργαλείο και επενδυτικό για την οικονομία αλλά και τελικά σημαντικής αύξησης των συντάξεων και των διαφόρων επαγγελματιών, τότε σε αυτή την περίπτωση θα κερδίσουμε τη μάχη και θα μπορέσει αυτό να λειτουργήσει.

Επαναλαμβάνω όμως, χρειάζεται μακροπρόθεσμος σχεδιασμός και λίγο υπομονή. Γιατί τα θέματα αυτά δεν γίνονται από τη μία ημέρα στην άλλη».

 

Ολόκληρη η ομιλία στο ακόλουθο link:

 

https://www.youtube.com/watch?v=uG-oqUkLnSs