Τελευταία Νέα
Οκτ 21

Ομιλία Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στο 4th Athens Investment Forum 2021

 

 

 

 

 

Ομιλία Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στο 4th Athens Investment Forum 2021:

 

«Σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση. Εύχομαι καλή επιτυχία. Να γίνει ένας θεσμός που θα συνοδεύει την άνοδο της ελληνικής οικονομίας και να συνοδεύεται πάντα από καλές ειδήσεις, όπως συμβαίνει σήμερα στην Ελλάδα.

Σίγουρα θα έχετε διαβάσει ότι ο ΙΟΒΕ χθες έκανε τις εκτιμήσεις του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας το 2021 όταν τοποθετεί την ανάπτυξη του ΑΕΠ στο ύψος του +8% έως και +8,5% και για το 2022, ακόμα πιο σημαντικό, ότι θα είναι στη ζώνη του +4%.

Εάν αυτές οι προβλέψεις πληρωθούν, αν δηλαδή τις πετύχουμε, τότε θα έχουμε πετύχει να είμαστε μια από τις λίγες, ίσως 3 ή 4 Ευρωπαϊκές χώρες που μέσα στο 2021 θα έχουμε θεραπεύσει όλη τη ζημία της υφέσεως του 2020 και το 2022 θα μπορούμε πλέον να μιλάμε όχι για ανάκαμψη, αλλά για ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας πάνω σε τελείως διαφορετικές και πολύ πιο υγιείς βάσεις.

Και λέω διαφορετικές και πολύ πιο υγιείς βάσεις, διότι για πρώτη φορά η ανάπτυξη δεν προέρχεται μόνο από την κατανάλωση, αλλά σε πολύ μεγάλο βαθμό από τις ιδιωτικές επενδύσεις και την αύξηση της παραγωγής και των εξαγωγών. Αυτή είναι και η Ελλάδα που ονειρευόμαστε και που θέλουμε να επιτύχουμε και που θέλουμε να έχουμε.

Θέλω να σας πω ότι τα καλά νέα για την ελληνική οικονομία είναι πάρα πολλά το τελευταίο δεκαήμερο. Με τον κύριο Πρωθυπουργό εγκαινιάσαμε το Athens 3 από την εταιρεία Digital Realty, τη μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής Data Centers στο κόσμο, η οποία έχει σήμερα κεφαλαιοποίηση 60 δις δολάρια στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Μάλιστα, πριν φύγουμε από την αίθουσα των εγκαινίων του Athens 3, η εταιρεία είχε ήδη καταθέσει την αίτηση για να πάρει την άδεια και για το Athens 4, δηλαδή για το επόμενο βήμα της επενδύσεώς της.

Την επόμενη μέρα βρεθήκαμε με τον κύριο Πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη για να εγκαινιάσουμε τη μεγάλη επένδυση της Pfizer που είχαμε κλείσει στο γραφείο μου τον Αύγουστο του ’19 και ανακοινώσει στη ΔΕΘ το Σεπτέμβριο του ’19. Η αρχική συμφωνία ήταν για 200 θέσεις εργασίας. Σήμερα που μιλάμε έχουν ήδη προσληφθεί 400 με σκοπό να φτάσουν τους 500 μέχρι τέλος του χρόνου και όπως μας ανακοίνωσαν εκεί, επεκτείνουν το επενδυτικό τους πλάνο στη Θεσσαλονίκη για να φτάσουν τις 700 θέσεις εργασίας, καλοπληρωμένες και υψηλής εξειδίκευσης.

Επένδυση, που σύμφωνα με τον ΙΟΒΕ θα αφήσει στη δεκαετία αποτύπωμα μόνο στη Θεσσαλονίκη πάνω από 650 εκατομμύρια ευρώ αθροιστικά.

Την περασμένη Παρασκευή με τον Υπουργό, κ.Πιερρακάκη, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, κ. Ζέρβα και την κυρία Αντωνίου υπογράψαμε και εγκαινιάσαμε το νέο κέντρο της CISCO και ήδη είμαστε σε συζητήσεις με την CISCO και για πολύ μεγαλύτερη επένδυση στην Ελλάδα από την ίδια εταιρεία το επόμενο διάστημα.

Πρέπει να σας πω, για να μην λέω αυτά που ξέρετε και τα επαναλαμβάνω, ότι εάν όλα πάνε καλά και με τον κύριο Ξενοκώστα σήμερα το μεσημέρι θα κάνουμε μία πολύ σημαντική ανακοίνωση όσον αφορά στα Ναυπηγεία της Ελευσίνος λύνοντας και μία πολύ μεγάλη εκκρεμότητα πολλών ετών πάνω σε αυτό το θέμα. Αυτό θα έρθει σε συνέχεια της επιτυχούς ολοκληρώσεως του διαγωνισμού για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά με πλειοδότη τον κ. Προκοπίου.

Άρα, δημιουργούμε ξανά τις βάσεις για μία στέρεα ναυπηγική βιομηχανία στην Ελλάδα, κάτι που είχαμε χάσει εδώ και αρκετές δεκαετίες. Άλλο ένα βήμα προς τα εμπρός για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Και θέλω τελειώνοντας να αναδείξω αυτό που θεωρώ πολύ σπουδαίο: ωραία όλα αυτά, πάμε καλά, προχωράμε, η κυβέρνηση έχει διαμορφώσει ελκυστικό επιχειρηματικό περιβάλλον. Ο κύριος Δημητριάδης στο Enterprise Greece και η νέα ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ κάνουν θαύματα. Όλες οι ιδιωτικοποιήσεις τρέχουν με πολύ μεγάλη ταχύτητα και με εξαιρετικά υψηλά τιμήματα για το ελληνικό δημόσιο.

Όλα αυτά είναι πολύ καλά νέα. Αλλά μπροστά μας έχουμε, το πιστεύω και σας το λέω, μία συγκλονιστική ευκαιρία που δεν θα μας ξαναέρθει ποτέ ξανά στη ζωή μας και εάν την αξιοποιήσουμε, θα αλλάξουμε την Ελλάδα για πάντα. Ποια είναι η ευκαιρία;

Πώς έγινε η αποβιομηχάνιση της Ελλάδος, τόσο για πολιτικούς λόγους εγχώριους όσο και γενικότερα της Δύσης; Είχαμε μαζική μεταφορά των γραμμών παραγωγής από τη Δύση στην Ασία και κυρίως στην Κίνα τις δεκαετίες ’80, ’90 και 2000. Γιατί έγινε αυτή η μεταφορά;

Γιατί ήταν αδύνατον να αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι βιομήχανοι ή οι Αμερικάνοι βιομήχανοι τη διαφορά του κόστους εργασίας του Κινέζου εργάτη. Ο Κινέζος εργάτης δούλευε με 60 δολάρια το μήνα, ο Ευρωπαίος εκείνη την εποχή, το, ’80 με 600 δολάρια, αργότερα με περισσότερα, το ίδιο και στην Αμερική. Η διαφορά τεράστια, το συμφέρον τεράστιο, η μεταφορά της γραμμής μεταφοράς στην Ασία σχεδόν αυτονόητη.

Σήμερα για πρώτη φορά αυτό το τόσο αυτονόητο αρχίζει να μην γίνεται τόσο αυτονόητο. Πρώτον, γιατί πια ο Κινέζος εργάτης παίρνει 600 δολάρια και όχι  60 και δεύτερον γιατί πλέον τα ναύλα και το κόστος μεταφοράς από την Ασία στις αγορές της Δύσης είναι αρκετά υψηλό. Άρα, το οικονομικό συμφέρον που οδήγησε τις γραμμές παραγωγής να πάνε από τη Δύση στην Ασία αρχίζει να γίνεται πολύ μικρότερο.

Δεύτερον, η νέα τεχνολογία στη βιομηχανία 4.0 δηλαδή η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης και της ρομποτικής δημιουργεί πολύ μεγαλύτερο χώρο για βιομηχανική παραγωγή χωρίς μεγάλη εξάρτηση από το εργατικό κόστος, δηλαδή το σημείο που αποτελεί το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ασίας.

Εάν σε αυτό προσθέσετε ότι η πανδημία δημιούργησε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ένα σοκ καθώς ξαφνικά η Ευρώπη συνειδητοποίησε ότι την ώρα της πανδημίας δεν είχε γάντια, δεν είχε αντισηπτικά, δεν είχε μάσκες, δεν είχε φάρμακα.

Για πρώτη φορά στα ευρωπαϊκά συμβούλια που έχω την τιμή να συμμετέχω ακούω τους επιτρόπους και τους υπουργούς να λένε τι πρέπει να κάνουμε για να αντιστρέψουμε αυτήν την πορεία.

Ήδη, μεγάλες ευρωπαϊκές βιομηχανίες, τεράστια ονόματα, είναι σε επαφή με κυβερνήσεις στην Ευρώπη για να βρουν τον τρόπο να επιστρέψουν στις γραμμές παραγωγής τους στην Ευρώπη.

Ιδού πεδίον δόξης λαμπρόν για την Ελλάδα.  Γιατί και η Ελλάδα να μην διεκδικήσει κάποιες από αυτές τις γραμμές παραγωγής εδώ; Έχουμε την κατάλληλη γεωγραφική θέση, σταθερό πολιτικό περιβάλλον, εργατικό δυναμικό που μπορεί να εκπαιδευτεί στις νέες τεχνολογίες γιατί η βάση του είναι μια καλή μέσου όρου εκπαίδευση. Και έχουμε και μια Κυβέρνηση που καταλαβαίνει από τη λειτουργία της σύγχρονης οικονομίας.

Αν δουλέψουμε όλοι μαζί συγκροτημένα, με εθνικό σχέδιο πάνω σε αυτό είμαι βέβαιος ότι μερίδα από αυτή την επιστροφή των βιομηχανιών από την Ασία στην Ευρώπη μπορεί να διεκδικήσει και η Ελλάδα. Και η πορεία της παρακμής για την ελληνική βιομηχανία που ξεκίνησε την δεκαετία του ’80 να αντιστραφεί.  Η Ελλάδα πάντα θα παραμένει χώρα τουρισμού, πάντα θα παραμένει χώρα υπηρεσιών λόγω της ομορφιάς της, καμία αντίρρηση.  Αλλά αυτό δεν φτάνει.  Τώρα είναι η ώρα να ονειρευτούμε και την Ελλάδα της παραγωγής.

Θα υπάρχουν και οι αντίξοες συνθήκες, η αγορά ενέργειας, το κόστος της, δεν λέω ότι δεν υπάρχουν προβλήματα.  Όμως, έξυπνοι άνθρωποι είμαστε, η ευκαιρία είναι μπροστά μας, οι ευρωπαϊκοί πόροι διαθέσιμοι και η διάθεση του Πρωθυπουργού και της κυβερνήσεως να κάτσουμε να δουλέψουμε για αυτό πάρα πολύ μεγάλη.

Ελάτε να το κάνουμε όλοι μαζί, αγαπητέ κύριε Καρρέρ, και τα επόμενα χρόνια του Athens Investment Forum το ’22, το ’23, το ’24 να ανακοινώνουμε ακόμα καλύτερες ειδήσεις για τις νέες μεγάλες επενδύσεις που θα φέρουμε στην Ελλάδα πέραν της Microsoft, της Cisco, της Pfizer, της Deloitte, της Digital Realty και όλων των μεγάλων επιχειρήσεων που ήδη φέραμε».

 

Ολόκληρη η ομιλία στο ακόλουθο link.

https://www.youtube.com/watch?v=Lg1UkIrBEfU

 

 

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό