Τελευταία Νέα
Οκτ 07

Ομιλία Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στην τελετή βράβευσης του 5ου Διαγωνισμού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας “Growth Awards” της Eurobank και της Grant Thornton

Ομιλία Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στην τελετή βράβευσης του 5ου Διαγωνισμού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας “Growth Awards της Eurobank και της GrantThornton:

«Θα ήθελα ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω και εκ μέρους του κυρίου Πρωθυπουργού για την σημερινή αυτή πρόσκληση. Και να πω ότι είναι  πραγματικά μεγάλη μας τιμή που είμαστε σήμερα εδώ.

Τα Growth Awards έχουν αποκτήσει αυτά τα χρόνια πολύ μεγάλο κύρος ως θεσμός στην επιχειρηματική κοινότητα και θέλω να δώσω συγχαρητήρια και στην Eurobank και στην Grant Thornton για αυτήν την πολύ μεγάλη πρωτοβουλία, η οποία έρχεται να επιβραβεύσει τη σκληρή δουλειά, την εργατικότητα και την επιτυχία.

Είναι  καλό να επιβραβεύεται και η επιτυχία και να μην αντιμετωπίζεται μόνο, όπως συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα, μικρόψυχα.

Θέλω επίσης από το βήμα αυτό να ευχαριστήσω όλη την επιχειρηματική κοινότητα της χώρας με την οποία δουλέψαμε αυτά τα δύο χρόνια της πανδημίας πάρα πολύ στενά μαζί για να ξεπεράσουμε πρωτόγνωρα προβλήματα, που και εγώ και όλοι εμείς ποτέ δεν είχαμε σκεφτεί ότι θα χρειάζονταν να αντιμετωπίσουμε καν. Και σήμερα μπορούμε να στεκόμαστε εδώ, ενώπιόν σας και ενώπιον αυτών που μας παρακολουθούν από το διαδίκτυο, με υπερηφάνεια, σε μία Ελλάδα που η οικονομία της στάθηκε όρθια μέσα από αυτήν την πρωτοφανή κρίση και σήμερα αναπτύσσεται με πραγματικά εξαιρετικά ικανοποιητικούς ρυθμούς.

Όπως ξέρετε, η πρόβλεψη του προϋπολογισμού για τον ρυθμό ανάπτυξης του 2021 έχει αυξηθεί ήδη στο +6,1%, ήδη πολύ πάνω από τις αρχικές προβλέψεις. Υπάρχουν οι προβλέψεις πολλών ξένων οίκων για ακόμη μεγαλύτερη αύξηση, αλλά θα αναφερθώ μόνο στην πρόβλεψη του ΚΕΠΕ, που είναι επίσημος φορέας του Υπουργείου Ανάπτυξης για τις προβλέψεις και τις τάσεις της οικονομίας μας.Πριν από λίγες ημέρες το ΚΕΠΕ ανακοίνωσε την πρόβλεψή του για το 2021 ανεβάζοντας τον πήχη της ανάπτυξης στο +7,9%. Αυτή η μεγάλη επιτυχία δεν είναι μόνο επιτυχία της Κυβερνήσεως, μόνο του Πρωθυπουργού, των Υπουργών, αλλά πρωτίστως είναι επιτυχία όλου του ελληνικού λαού και κυρίως της επιχειρηματικής κοινότητας, άρα και των περισσότερων από όσοι είστε σε αυτή την αίθουσα σήμερα.

Και πιστεύω ότι και εμείς ως Κυβέρνηση έχουμε κάνει ό,τι  περισσότερο μπορούμε υπό τις δεδομένες συνθήκες για να επιτύχουμε αυτό που πραγματικά θέλαμε να κάνουμε στην Ελλάδα από την πρώτη στιγμή που εκλεγήκαμε και έχει αρχίσει να αποδίδει τους πρώτους του καρπούς.

Ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης έλαβε ξεκάθαρη εντολή από τον ελληνικό λαό στις εκλογές του Ιουλίου του 2019 να αλλάξουμε τη χώρα, να την κάνουμε μία χώρα επιχειρηματικά φιλική, να επιταχύνουμε το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων, να μειώσουμε τη γραφειοκρατία και να δώσουμε σε όλους τους επενδυτές, είτε εγχώριους είτε ξένους, την αίσθηση ότι σεβόμαστε και τον χρόνο και τα χρήματά τους. Και είμαστε εδώ με διαφάνεια, με εργατικότητα και με ταχύτητα να τους βοηθήσουμε να κάνουν το όραμά τους πραγματικότητα,σεβόμενοι πάντα και την ελληνική και την ευρωπαϊκή νομοθεσία.  

Νομίζω ότι μετά από δύο χρόνια και κάτι στην κυβέρνηση και εγώ προσωπικά στη θέση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τους συνεργάτες μου έχουμε δώσει δείγματα γραφής. Πιστεύω ότι έχουμε δείξει ότι αυτά τα οποία λέγαμε,τα εννοούσαμε πραγματικά και θέλουμε να τα κάνουμε πράξη.

Δεν λέω φυσικά ότι δεν έχουν γίνει και λάθη. Προφανώς θα έχουν γίνει. Όμως, θέλω να με πιστέψετε, έχουμε προσπαθήσει να τρέξουμε όσο μπορούμε γρηγορότερα.

Έχουμε πάρει αποφάσεις που σε άλλες εποχές θα μπορούσαν να προκαλέσουν μεγάλο πολιτικό κόστος σε μία Κυβέρνηση, μεγάλα πολιτικά ζητήματα αλλά που τώρα, έχοντας την κοινή γνώμη στο πλάι μας, μια σταθερή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και μία Κυβέρνηση που δεν διστάζει να πει δημόσια ότι είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις να προκόψουν, να έχουν κέρδη, να μεγαλώσουν τις θέσεις εργασίας, να επιτύχουν σε αυτό το οποίο κάνουν. Και το λέμε δημόσια, ακομπλεξάριστα, χωρίς φόβο, όπως συνέβαινε για πάρα πολλά χρόνια στην Ελλάδα.

Πιστεύω ότι έχουμε αρχίσει να βλέπουμε όλοι μας τη διαφορά. Και δεδομένου ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας, έχουμε, συνεπώς,μπροστά μας άλλα δύο χρόνια της παρούσης Κυβερνήσεως για να ολοκληρώσουμε το έργο το οποίο έχουμε αναλάβει.

Και έχοντας πίστη ότι ο ελληνικός λαός και μετά από δύο χρόνια θα επιβραβεύσει την προσπάθειά μας αυτή που αποσκοπεί στο να έχουν καλύτερη ζωή αυτός και τα παιδιά του, θα μπορέσουμε την Ελλάδα να την κάνουμε όπως την ονειρευόμαστε, επιχειρηματικά φιλική, ανταγωνιστική, δυνάμενη, όχι απλώς να επιβιώσει στο σύγχρονο ευρωπαϊκό περιβάλλον αλλά και να πρωταγωνιστήσει σε αυτό το σύγχρονο περιβάλλον.

Η μεγάλη ευκαιρία που έχουμε μπροστά μας με την σύμπτωση πρωτοφανών ευρωπαϊκών πόρων, έχοντας στην διάθεση μας το υπόλοιπο του τρέχοντος ΕΣΠΑ,  το νέο ΕΣΠΑ το οποίο πρώτοι καταφέραμε να εγκρίνουμε από όλα τα άλλα κράτη- μέλη της Ένωσης, και το Ταμείο Ανάκαμψης μαζί με την ιδιωτική χρηματοδότηση που και τα τρία αυτά εργαλεία μοχλεύουν, έχουμε μπροστά μας μια πρωτοφανή δύναμη πυρός σε κεφάλαια.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση, με απόφαση του κυρίου Πρωθυπουργού, συνέστησε την Επιτροπή Πισαρίδημε συμμετοχή του ΙΟΒΕ και σπουδαίων καθηγητών ώστε να σχεδιάσουμε κεντρικά πως θέλουμε να μετασχηματίσουμε την ελληνική οικονομία και που θέλουμε να βρίσκεται αυτή σε μερικά χρόνια από σήμερα.

Και έχοντας προσαρμόσει πάνω σε αυτό το γενικό σχέδιο όλους τους ευρωπαϊκούς πόρους που προανέφερα σε ένα για πρώτη φορά στην νεότερη ιστορία κοινό αναπτυξιακό σχέδιο που συμπαρασύρει όλη την κυβέρνηση, όλα τα υπουργεία και όλους τους παραγωγικούς φορείς της χώρας, πιστεύω ότι με αυτούς τους ρυθμούς, με αυτή την εργατικότητα, με αυτή την σύμπνοια και με αυτή την νοοτροπία, οι επενδύσεις, όπως ήδη έχουν αρχίσει και έρχονται σε πολύ μεγαλύτερο ρυθμό, θα εξακολουθήσουν να έρχονται με πολύ μεγαλύτερο ρυθμό τα επόμενα χρόνια.

Η ανταγωνιστικότητα μας, που έχει αυξηθεί 12 θέσεις τα δυο προηγούμενα χρόνια, θα αυξηθεί έτι περαιτέρω. Και η δυνατότητα μας με την χρήση των ψηφιακών εργαλείων και της ψηφιακής διακυβέρνησης αλλά και της διάθεσης μας να αφαιρέσουμε γραφειοκρατικά εμπόδια, θα μπορέσει να επιταχυνθεί στο μέτρο του εφικτού ακόμα και σε τομείς που σήμερα εξακολουθούμε να είμαστε αργοί, όπως είναι, παραδείγματος χάριν, ο τομέας της Δικαιοσύνης ή  υπηρεσίες κάπως πιο δύσκολες, για να λέμε και τα δύσκολα που έχουμε, όπως παραδείγματος χάριν, η Αρχαιολογία ή το Δασαρχείο.

Με όλα αυτά και με σας στο πλάι, για να μπορούμε να δουλεύουμε σωστά και σε κοινή κατεύθυνση και με θεσμούς όπως ο σημερινός, που μπορεί να προβάλλουν την αριστεία, την επιτυχία και εκείνους που διακρίνονται στο ωραίο σύνθημα που βλέπω, από την ικανότητα να διακρίνεις στην δύναμη να διακρίνεσαι, μπροστά μας, θα μπορούμε να κάνουμε πράγματα για τα οποία θα είμαστε εξαιρετικά υπερήφανοι και όλοι μαζί να απολαύσουμε μια Ελλάδα όπως την ονειρευόμαστε και όπως θέλουμε να την δώσουμε στα παιδιά μας και στις επόμενες γενιές.

Θέλω με την σειρά μου, να συγχαρώ προσωπικά όλους τους νικητές της σημερινής βραδιάς, που είναι άνθρωποι που έχουν διακριθεί. Εκπροσωπούν επιχειρήσεις που έχουν δουλέψει σωστά και έχουν καταφέρει να παράγουν σπουδαία αποτελέσματα μέσα σε αυτές τις δύσκολες και περίεργες εποχές.

Με τους περισσότερους γνωρίζομαι και έχουμε κάνει διάφορα πράγματα μαζί αυτά τα δύο χρόνια και θέλω να ευχαριστήσω την κάθε μία και τον κάθε έναν από εσάς προσωπικά για την καλή, την ειλικρινή συνεργασία, το πνεύμα κατανόησης που μεταξύ μας έχουμε χτίσει, για να μπορούμε τελικά να λύνουμε προβλήματα και να κάνουμε αυτό που όλοι θέλουμε:

Μια Ελλάδα καλύτερη, όπως την ονειρευόμαστε και όπως αξίζει στον ελληνικό λαό.

Κύριε Πρόεδρε και Διευθύνοντα Σύμβουλε της Eurobank, θερμά συγχαρητήρια για τη σημερινή αυτή βραδιά και το ίδιο και σ’ εσάς, κύριοι Πρόεδροι και Διευθύνοντα Σύμβουλε της Grant Thornton».

Μπορείτε να παρακολουθήσετε την ομιλία στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=q0c_XPaqU68