Τελευταία Νέα
Δεκ 04

Ομιλία Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στο Greek Economic Summit-GES2020 του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου

Ομιλία Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στο Greek Economic Summit-GES2020 του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου:

«Θέλω να σας ευχαριστήσω γιατί η διοργάνωση του συνεδρίου αποτέλεσε ένα σημαντικό σταθμό στην προβολή της χώρας. Ακούστηκαν σημαντικάπράγματα και πήραν αρκετά μεγάλη δημοσιότητα και στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό. Άρα, και υπό την έννοια αυτή, το συνέδριο έχει αξιοσημείωτη επιτυχία, η οποία συμβολίζει και τις εξαιρετικά καλές, τις καλύτερες από ποτέ αναμφίβολα, σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Αν μπορούσα τώρα να γυρίσω την κάμερα, θα σας έδειχνα ότι στο γραφείο μου, πάντα, όχι τώρα για το συνέδριο, αλλά 24 ώρες το 24ωρο, υπάρχουν η Ελληνική σημαία, η της Ευρωπαϊκής Ένωσηςβεβαίως, αλλά και οι σημαίες των ΗΠΑ και του κράτους του Ισραήλ.

Διότι είναι  ξεκάθαρες οι επιλογές μας για τη γεωπολιτική μας κατεύθυνση και θέλω να σας πω ότι και ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδος, είμαι εξαιρετικά ευτυχής που σε αυτή μου τη θητεία, αν και περνάμε αυτήν την τραγωδία και τη συμφορά της πανδημίας, έχουμε και την ευτυχή συγκυρία να έχουμε αρκετές άμεσες επενδύσεις από τις ΗΠΑ και γι’ αυτό είμαι πολύ περήφανος».

«Η Κυβέρνησή μας από την ώρα που εξελέγη, σεβόμενη την πολύ ισχυρή λαϊκή εντολή την οποία πήραμε από το λαό για να μπορέσουμε να αλλάξουμε τη χώρα, άρχισε να μεταμορφώνει την Ελλάδα σε χώρα φιλική για τις επενδύσεις.

Ήδη, πριν το 2020, είχαν ψηφιστεί σημαντικοί νόμοι και από το Υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων και από το Υπουργείο Οικονομικών και από το Υπουργείο Ενέργειας & Περιβάλλοντος για την αλλαγή του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στη χώρα.

Και εγώ προσωπικά έθεσα ως ένα από τους κεντρικούς στόχους στη δική μου θητεία ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, την άνοδο της Ελλάδος στον πίνακα της διεθνούς κατάταξης όπως την ορίζει η Παγκόσμια Τράπεζα, τον περίφημο δείκτη του doing business.

Και πράγματι μπαίναμε στο 2020 με πολύ μεγάλη ορμή. Είχαν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες επενδύσεις, η Pfizer και η Cisco είχαν ανακοινώσει την επένδυσή τους στη Θεσσαλονίκη μας από τα τέλη του 2019, όπως και η Deloitte. Είχαμε ανακοινώσει την ίδρυση του ΤhessINTEC στη Θεσσαλονίκη και την Πολιτεία Καινοτομίας στο «ΧΡΩΠΕΙ» στην Αθήνα.

Όμως, αυτή η ορμή ανεκόπη φυσικά από την πανδημία. Μία πανδημία που ήρθε αναπάντεχα, άλλαξε μεν τους υπολογισμούς μας, αλλά δεν άλλαξε καθόλου τη διάθεσή μας και την πίστη μας στο σκοπό.

Και γι αυτό, τους μήνες της πανδημίας, παρά την πολύ μεγάλη ύφεση που αναγκαστικά φέρνουν τα περιοριστικά μέτρα που έχουμε εφαρμόσει και εφαρμόζουμε αλλά και η μεγάλη πτώση του τουρισμού, η μεταρρυθμιστική διάθεση της Κυβερνήσεως έτσι ώστε η χώρα μας να καταστεί περισσότερο φιλική προς την επιχειρηματικότητα και τις επενδύσεις συνεχίζεται ακάθεκτη.

Αναφέρω ενδεικτικά: Απλοποίηση διαδικασιών για το «άνοιγμα» μίας επιχείρησης, μείωση της φορολογίας, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, κίνητρα για να έρθεις από το εξωτερικό και να μεταφέρεις την φορολογική σου έδρα στην Ελλάδα, κίνητρα για να έρθεις να κατοικήσεις στην Ελλάδα εξακολουθώντας να εργάζεσαι στο εξωτερικό, ομαλοποίηση και πιο μεγάλη ευελιξία στο πρόγραμμα της Golden Visa, κίνητρα για τις επιχειρήσεις digital με υπεραποσβέσεις για τις επενδύσεις και ούτω καθεξής.

Σ’ όλα αυτά που κάνουμε είμαι απολύτως βέβαιος ότι θα έχουμε αποτέλεσμα. Ήδη, στο διεθνή πίνακα ανταγωνιστικότητας η Ελλάδα έχει ανέβει εννέα θέσεις, καταλαμβάνει μία από τις καλύτερες θέσεις που είχε στην ιστορία της.

Δυστυχώς, δεν έχει δημοσιευτεί ακόμα ο δείκτης doing business για λόγους άσχετους με την Ελλάδα. Λόγω της πανδημίας και κάποιων προβλημάτων σε κάποιες χώρες η Παγκόσμια Τράπεζα έχει αναβάλει την έκδοση του.

Εμείς όμως δουλεύουμε πολύ στενά με την Παγκόσμια Τράπεζα και συνεχίζουμε με στόχο, όταν ανακοινωθεί ο δείκτης, η Ελλάδα να έχει κατακτήσει πολλές θέσεις ανόδου σε σχέση με το παρελθόν.

Πιστεύω ότι όλες αυτές οι πολιτικές μας,συμποσούμενες και συναθροιζόμενες, δημιουργούν σε κάθε πιθανό επενδυτή την εικόνα μιας σοβαρής Κυβέρνησης που σέβεται το χρόνο και τα χρήματα των επενδυτών και αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να στείλω.

Είμαστε πλέον μια χώρα που αν έρθεις δεν θα μπλέξεις, είμαστε μια χώρα που σεβόμαστε τον κόπο σου, το όραμά σου και τα χρήματά σου».

«Πάντα αν ξέραμε τι θα επακολουθήσει και ξέραμε το μέλλον, πολλές επιλογές που κάνουμε στον παρόντα χρόνο μπορεί να ήταν διαφορετικές. Εμείς,όμως, αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, αντιμετωπίζουμε τη ζωή όπως έρχεται και προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτό που ξέρουμε ότι συμβαίνει.

Είμαι πολύ περήφανος για τον τρόπο που η Ελλάδα έχει αντιμετωπίσει την πανδημία. Και το τονίζω, όχι μόνο στο πρώτο κύμα αλλά και στο δεύτερο.

Αυτό που ενδεχομένως δεν είχε υπολογιστεί ήταν ότι το μέγεθος του δευτέρου κύματος θα ήταν εξαιρετικά ισχυρότερο από το πρώτο.  Κάποιοι γιατροί το έλεγαν, όχι όλοι, και σίγουρα καμία ευρωπαϊκή Κυβέρνηση δεν ήταν προετοιμασμένη για το μέγεθος του σφοδρότητας του δευτέρου κύματος.  Όχι και εμείς στο βαθμό που ήρθε.

Ασφαλώς, είχαμε αυξήσει τα κρεβάτια στις μονάδες εντατικής θεραπείας, είχαμε πάρει περιοριστικά μέτρα, είχαμε ελέγξει πολύ καλά τον τουρισμό, αλλά το δεύτερο κύμα ομολογώ ήρθε με πολύ μεγάλη ταχύτητα και εκεί στις αρχές Νοεμβρίου όταν αναγκαστήκαμε να πάρουμε την απόφαση για το δεύτερο lockdown, η ταχύτητα των κρουσμάτων ανέβαινε πια με εκθετικό ρυθμό.

Παραδείγματος χάρη, θα μπορούσαμε, το είπε και ο Πρωθυπουργός στη Βουλή, να έχουμε βάλει lockdown στη Θεσσαλονίκη πριν τη γιορτή του Αγίου Δημήτριου. Αυτό ήταν ένα κρίσιμο σημείο στη Θεσσαλονίκη. Δεν ξέρω αν θα την έσωζε, γιατί και τώρα, μετά από τόσες εβδομάδες lockdown,παραμένει σε πολύ υψηλά, δυστυχώς, επίπεδα ο ιός στη Θεσσαλονίκη. Σε σημείο που μας ανησυχεί και μας προβληματίζει.

Αλλά, σε γενικές γραμμές η Ελλάδα  έχει πάει πολύ καλά στην πανδημία, κύριε Πρόεδρε. Πρέπει να είμαστε περήφανοι. Σε μια πολύ μεγάλη παγκόσμια συμφορά η Ελλάδα μας παραμένει και στέκεται όρθια.

Βεβαίως, και ένας άνθρωπος να χαθεί, είναι τραγωδία. Και μία απώλεια ανθρώπινης ζωής είναι δυσβάσταχτή γιατί ποτέ δεν ξαναγυρίζει. Δεν μπαίνουμε σε αυτήν τη συζήτηση. Όμως, το κράτος μας σε αυτήν την παγκόσμια συμφορά, πιστεύω ότι έχει δώσει περηφάνια στους Έλληνες απανταχού της γης».

«Θέλετε να συζητήσουμε σήμερα για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα οικονομικά προβλήματα που θα έχει δημιουργήσει και δημιουργεί, αναμφίβολα, η πανδημία μετά τη λήξη της; Είναι σαν να μιλάμε εν μέσω του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου τι θα κάνουμε στην μεταπολεμική Ευρώπη. Δεν έχει νόημα. Πρώτα πρέπει  να κερδίσουμε τον πόλεμο.

Όταν λήξει αυτός ο πόλεμος και έχουμε το λογαριασμό, θέλω να με πιστέψετε, κανένας να μην έχει καμία ανησυχία. Το γεγονός ότι είμαστε μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση μάς δίνει την αναγκαία ασπίδα για να έχουμε και τους αναγκαίους πόρους και τα αναγκαία χρήματα, όση και να είναι η ζημιά.

Γιατί, αν είχαμε μία ζημιά που την πάθαινε μόνο η Ελλάδα, θα μπορούσε κάποιος να έχει αμφιβολίες για το πώς θα τα καταφέρει η Ελλάδα μόνη της να πείσει τους Ευρωπαίους πάλι να την βοηθήσουν.

Τώρα που η ζημιά είναι αναμφίβολα παγκόσμια και σίγουρα πανευρωπαϊκή, τι νομίζετε; Δεν θα υπάρξει μία πανευρωπαϊκή απάντηση για αυτά τα κοινά προβλήματα; Δηλαδή οι επιχειρήσεις σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες δεν σωρεύουν τώρα χρέη; Δεν σωρεύουν ζημίες; Δεν έχουν πρόβλημα με τις θέσεις εργασίας; Και ούτω καθεξής.

Άρα, ως προς το τι θα γίνει την επόμενη μέρα, δεν έχω μεγαλύτερη ανησυχία πέραν του φυσιολογικού γιατί είμαι βέβαιος πως σε επίπεδο Ευρώπης θα βρεθεί μία κοινή και συνολική λύση την οποία θα μπορέσουν να αξιοποιήσουν και οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Το Ταμείο Ανάκαμψης είναι ένα κομμάτι αυτής της λύσης. Πιθανόν να χρειαστούν και άλλα εργαλεία καθ’ όσον αυτό έχει αποφασιστεί κατά τη διάρκεια του πρώτου lockdown και εδώ έχουμε ένα δεύτερο πολύ σφοδρότερο κύμα και μεγαλύτερο lockdown.

Άρα, λοιπόν, θα υπάρξει λύση. Δεν πρόκειται, σας το λέω από τώρα για να το ξέρετε, το ελληνικό κράτος και κανένα ευρωπαϊκό κράτος, την επομένη της λήξεως της πανδημίας να πει: «φέρτε πίσω τα λεφτά που χρωστάτε αλλιώς σας κλείνω». Δεν υπάρχει τέτοια περίπτωση.

Ως προς τη φάση που βρισκόμαστε τώρα, πρέπει να σας πω ότι όλοι οι δείκτες που έχει δημοσιοποιήσει μέχρι σήμερα η EUROSTAT είτε αφορούν απώλεια θέσεων εργασίας, είτε άνοιγμα και κλείσιμο επιχειρήσεων ή ακόμα και την ύφεση αυτή καθ εαυτή, αναδεικνύουν την Ελλάδα πολύ πιο αποτελεσματική από πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στο οικονομικό πεδίο.

Θα έχετε δει, παραδείγματος χάρη, όσον αφορά στο Υπουργείο Ανάπτυξης που με αφορά και είμαι ιδιαίτερα περήφανος, ότι ως προς την απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων για την αντιμετώπιση του Covid αναδειχθήκαμε  δεύτεροι σε όλη την Ευρώπη. Δηλαδή, μεταξύ 27 χωρών η χώρα Νο 2 στην ταχύτερη και μεγαλύτερη αναλογικά απορρόφηση ευρωπαϊκών πόρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας ήταν η Ελλάδα. Αυτή είναι μια επιτυχία.

Στην κατάταξη της EUROSTAT για τις χώρες με τη μικρότερη απώλεια θέσεων εργασίας κατά το πρώτο lockdown, η πρώτη χώρα σε όλη την Ευρώπη με μεγάλη διαφορά από τη δεύτερη ήταν η Ελλάδα. Ήταν μια εθνική επιτυχία.

Τώρα, θα μου πείτε, ζούμε σε κανέναν παράδεισο;  

Προφανώς και όχι, είναι η απάντηση.

Έχουμε άπειρες δυνατότητες;  Όχι.

Έχουμε διαχειριστεί τα δημόσια οικονομικά πιστεύω με νοικοκυροσύνη και υπευθυνότητα,που από τη μια έχει δώσει αναγκαίες ανάσες στις επιχειρήσεις –γι’ αυτό και διατηρούμε τις θέσεις εργασίας και έχουμε τα αποτελέσματα που σας προείπα και από την άλλη δεν έχουμε προκαλέσει ανησυχία στις αγορές. Ότι δήθεν είμαστε λαϊκιστές και μοιράζουμε χρήμα.

Γιατί, αν τώρα προκαλούσαμε ανησυχία στις αγορές, κύριε Μπακατσέλο, δεν θα είχαμε τα χαμηλότερα επιτόκια δανεισμού της ιστορίας μας από τη συνθήκη του Λονδίνου το 1830.

Άρα, λοιπόν, προσπαθούμε να τηρήσουμε μια δύσκολη ισορροπία μεταξύ της αναγκαίας ρευστότητας στην αγορά και της αναγκαίας χρηματοδότησης των νοικοκυριών για να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις αλλεπάλληλες καραντίνες και από την άλλη να μην δημιουργήσουμε κρίση στη χώρα ώστε να έχει ξανά νέα μνημόνια».

«Το σύνολο της Κυβέρνησης, όχι μόνο εγώ, είμαστε υπέρμαχοι της φιλελεύθερης οικονομίας. Βέβαια, θα πει κανείς ότι παίρνουμε μέτρα όπως η διατίμηση ή η αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων που κάθε άλλο παρά φιλελεύθερα είναι. Αυτά όμως είναι  μέτρα που τα λαμβάνουμε σε έκτακτες συνθήκες,όπως σας προείπα. Όταν με το καλό επιστρέψουμε στην κανονικότητα, θα επαναφέρουμε τις δυνάμεις της αγοράς στην ελεύθερη οικονομία.

Δεν έχει νόημα, κύριε Μπακατσέλο, το κράτος να φορολογεί τον κόσμο και να χρηματοδοτεί επ’ άπειρον προβληματικές επιχειρήσεις. Το κράτος πρέπει κάποια στιγμή να κόβει τον γόρδιο δεσμό και να προχωράει παρακάτω. Δεν είναι δουλειά του κράτους να κάνει επιχειρήσεις, ούτε να παίζει τον επιχειρηματία. Δουλειά του κράτους είναι να είναι ο δίκαιος, αδέκαστος διαιτητής στην οικονομική ζωή του τόπου και να φροντίζει να διαμορφώνει το κατάλληλο περιβάλλον για να μπορούν οι επιχειρήσεις να προκόβουν.

Αυτή είναι η θέση μας και για τις μεγάλες προβληματικές επιχειρήσεις του δημοσίου. Ήδη έχουμε προχωρήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό με την ΔΕΗ, που την παραλάβαμε με 1 δις ευρώ ζημία και τώρα έχει 1 δις ευρώ κέρδη, προχωράμε στην εξυγίανση της ΛΑΡΚΟ, των ναυπηγείων Σκαμαραγκά και ούτω το καθεξής. Δεν έχουμε διστάσει και δεν έχουμε χάσει καθόλου χρόνο».

«Ως Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας σας ευχαριστώ γιατί το θετικό μήνυμα που βγήκε κυρίως από τη χθεσινή συζήτησή σας με τον κ. Πρωθυπουργό έχει κάνει σήμερα το γύρο του κόσμου. Επικουρικά, απλώς να προσθέσω ότι δεν έχουμε σταματήσει, κ. Μπακατσέλο, να νομοθετούμε υπέρ του επιχειρείνκαι των επενδύσεων. Για παράδειγμα, χθες στη Βουλή ψηφίσαμε τροπολογία που μειώνει τους φόρους αυτών που θα επιλέξουν να μεταφέρουν τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα, μόλις την περασμένη εβδομάδα μειώσαμε τις ασφαλιστικές εισφορές και τώρα εγώ ανήρτησα για δημόσια διαβούλευση μια νομοθετική πρωτοβουλία για απλούστευση της αδειοδότησης όλων των επιχειρήσεων στην Ελλάδα έτσι ώστε να μπορείς να ανοίγεις μια επιχείρηση με απλή γνωστοποίηση και ο έλεγχος να έρχεται εκ των υστέρων, όταν ήδη λειτουργείς την επιχείρησή σου. Αυτά είναι βήματα μόνο των τελευταίων 15 ημερών για το πόσο ασταμάτητα, κάθε ημέρα, ψηφίζουμε έστω και κάτι επιπλέον για να στείλουμε το σωστό μήνυμα στο εξωτερικό ότι είμαστε σοβαροί που σεβόμαστε το χρόνο και τα χρήματα του επενδυτή.

Πώς προβάλλεται αυτό; Θεωρώ ότι η προβολή είναι πολύ μεγάλη. Όλα αυτά έχουν τύχει ιδιαίτερα μεγάλης προβολής στο εξωτερικό τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα, σε διεθνείς εκθέσεις όπως της EY «Attractiveness Survey 2020», η Ελλάδα ανέβηκε 6 θέσεις στην κατάταξη των χωρών για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Πρόσφατα, οι δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, κ. Μάικλ Πομπέο, όταν υπογράψαμε την επιχειρηματική μας συμφωνία στη Θεσσαλονίκη, ότι η Ελλάδα, με οδηγίες του κ. Πρωθυπουργού και ενέργειες των Υπουργείων Ανάπτυξης & Επενδύσεων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, βγήκε από τη λίστα της ντροπής των χωρών που κλέβουν πνευματικά δικαιώματα και στην οποία βεβαίως δεν έπρεπε να είναι ποτέ.

Αυτές και πολλές ακόμη είναι συντονισμένες κινήσεις για να στείλουμε το σωστό μήνυμα στο εξωτερικό. Από και πέρα δεν έχουμε φεισθείπροσπαθειών να είμαστε παρόντες σχεδόν σε κάθε διεθνές συνέδριο που μας καλούν, έχουμε ενεργοποιήσει με τη μεταφορά της Οικονομικής Διπλωματίας στο Υπουργείο Εξωτερικών όλες τις πρεσβείες μας σε πολύ πιο φιλοεπιχειρηματικήκατεύθυνση και είμαστε εδώ για ό,τι άλλο σκεφτούμε να το κάνουμε πράξη».

«Θέλω να ευχαριστήσω το ΕλληνοΑμερικανικόΕπιμελητήριο γιατί αυτό το οποίο κάνατε είναι χρήσιμο για όλους μας. Αυτούς τους μήνες έχουμε την τύχη, εγώ ως Υπουργός και εσείς ως πρόεδρος, κ. Μπακατσέλο, να έχουμε ζήσει μεγάλες επιτυχίες. Η απόφαση της Microsoft και της Digital Realty να έλθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα, η απόφαση της Pfizer που επέκτεινε την επένδυσή της στη Θεσσαλονίκη, η απόφαση της Cisco, η απόφαση της ONEX να εξυγιανθούν τα Ναυπηγεία Σύρου και τώρα και της Ελευσίνας μέσω της DFC κι ένα σωρό άλλες επενδύσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες δείχνουν ότι οι ΗΠΑ ως σοβαρός, μεγάλος, δυνατός επενδυτής στην Ελλάδα έχει επιστρέψει για τα καλά. Θέλουμε επενδύσεις από τις ΗΠΑ. Τις προσδοκούμε και τις καλωσορίζουμε.

Δεσμεύομαι, συνεπώς, να πάμε όλοι μαζί στο roadshow του Επιμελητηρίου στις ΗΠΑ του χρόνου και με το εμβόλιο της Pfizer -με επικεφαλής έναν Έλληνα εβραϊκής καταγωγής από την Θεσσαλονίκη, τον κ. Μπουρλά – και των άλλων εταιρειών βεβαίως, θα μπορούμε να είμαστε καλά για να επισκεφθούμε τις ΗΠΑ».

Ολόκληρη η ομιλία στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=7Mdh5PvjU8c