Τελευταία Νέα
Οκτ 29

Ομιλία Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στη Βουλή

 

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη σήμερα στη Βουλή επί των Σχεδίων Νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων:

-«Κύρωση του Μνημονίου μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης του Κράτους του Κουβέιτ στον τομέα της Βιομηχανικής Συνεργασίας».

-«Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τη συνεργασία στην Επιστήμη, την Τεχνολογία και την Καινοτομία»:

 

 

«Θα προσπαθήσω να απαντήσω με στοιχεία σε όλα τα ερωτήματα που ετέθησαν από τον καθένα ξεχωριστά. Δεν είναι εποχή για τσακωμούς αλλά επειδή έχουμε τις ιδεολογικές μας και πολιτικές μας διαφορές, καλόν είναι να συνεννοούμαστε.

Κατ’ αρχάς προς τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ. Δεν αναφέρομαι στις κυρώσεις των συμφβνιών γιατί τις υποστηρίζετε. Άλλωστε εσείς τις είχατε υπογράψει.

Ως προς τα οικονομικά μέτρα που έχουμε λάβει και την επίδρασή τους και ως προς το αν η Κυβέρνηση έχει λειτουργήσει πρόχειρα ή όχι.

Πρώτον, αναφέρομαι στα μέτρα ρευστότητας που έχουν ληφθεί τους τελευταίους 9 μήνες. Έχουν δοθεί στην αγορά 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω των τριών κύκλων της επιστρεπτέας προκαταβολής μέχρι σήμερα. Μέχρι τέλος του χρόνου, το ποσό αυτό θα φτάσει περίπου τα 5 δισεκατομμύρια.

Έχουν δοθεί 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας και έχουν δοθεί και 1,7 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω του ΤΕΠΙΧ ΙΙ.

Ήδη, τώρα που μιλάμε, έχει ξεκινήσει το δεύτερο πακέτο εγγυοδοσίας, άλλα 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ συν επιπλέον 1 δισεκατομμύριο ευρώ από το ΤΕΠΙΧ μέχρι τέλος του χρόνου.

Δηλαδή, μέχρι σήμερα έχουν δοθεί στην αγορά 11 δισεκατομμύρια ευρώ και μέχρι το τέλος του χρόνου θα ξεπεράσουν τα 15 δισεκατομμύρια ευρώ.

Είναι χωρίς καμία αμφιβολία η μεγαλύτερη παροχή ρευστότητας που έχει δοθεί ποτέ στην ελληνική οικονομία από την ένταξή μας στην Ευρωζώνη τουλάχιστον.

Προφανώς είναι και μία απάντηση στη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει η ελληνική, η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια οικονομία λόγω της πανδημίας.

Άρα, το να λέμε ότι δεν έχουμε πάρει μέτρα έτσι, ελαφρά τη καρδία, είναι άδικο.

Αναλυτικά στοιχεία θα δώσουμε αύριο, Παρασκευή, στην επερώτηση που μας έχετε καταθέσει από τον ΣΥΡΙΖΑ για το ΕΣΠΑ και όλα τα υπόλοιπα.

Έχουν επίδραση θετική αυτά τα μέτρα ή τα κάναμε και πήγαν στον βρόντο;

Όταν η χώρα μας έχει μία επιτυχία, να μην είστε μικρόψυχοι μόνο και μόνο επειδή είναι τώρα στην πρωθυπουργία ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Δεν είδατε την ανακοίνωση της Eurostat μόλις προχθές; Η Ελλάδα ήταν η χώρα που είχε τη μικρότερη απώλεια θέσεων εργασίας λόγω Covid σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Τη μικρότερη.

Όταν ξεκίνησε η πανδημία, η άποψη που υπήρχε στις Βρυξέλλες και οι πρώτες ανακοινώσεις της Commission για τις οποίες πανηγύριζε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι η Ελλάδα θα είχε, λόγω υψηλού δημοσίου χρέους και λόγω μεγάλης εξαρτήσεως από τον τουρισμό, τη μεγαλύτερη επίπτωση.

Έρχεται σήμερα η Eurostat και λέει: η Ελλάδα τελικώς είχε τη μικρότερη επίπτωση. Και γιατί είχε τη μικρότερη επίπτωση; Γιατί όλα τα μέτρα που σας προανέφερα πλην του Προγράμματος Εγγυοδοσίας, συνδέονται με τη διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Άρα, τι κάναμε με τα μέτρα που λάβαμε; Δεν δώσαμε μόνο ρευστότητα στην αγορά αλλά, παράλληλα, διασφαλίσαμε εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Και ποιος το λέει αυτό; Τα κανάλια που ταΐζουμε, κατά Βελόπουλο και κατά ΣΥΡΙΖΑ; Το λέει η Eurostat. Και η Eurostat αγορασμένη είναι από τη Νέα Δημοκρατία και από τη Λίστα Πέτσα;

Αν δεν μπορούμε να κάνουμε σοβαρή συζήτηση μεταξύ μας σε αυτές τις κρίσιμες ώρες, είμαστε ανάξιοι για να κατέχουμε αυτά τα αξιώματα.

Λοιπόν, είναι προφανές ότι μέχρι στιγμής η ελληνική οικονομία αντέχει καλύτερα από ότι όλοι πίστευαν στην αρχή αυτής της κρίσης. Αυτός είναι και ο λόγος που τα επιτόκια δανεισμού της Ελλάδας είναι τα χαμηλότερα στην ιστορία της.

Είμαστε στην ευχάριστη θέση να δανειζόμαστε στις αγορές με επιτόκια που ούτε στον ύπνο μας δεν θα τα βλέπαμε πριν από ένα χρόνο. Δεκαπενταετές ομόλογο κάτω από 1,2%, έντοκα γραμμάτια με αρνητικό επιτόκιο, δεκαετή ομόλογα με 0,80; Πού τα είχαμε ξαναδεί αυτά στην Ελλάδα;

Αυτά έχουν συμβεί γιατί οι αγορές έχουν εκτιμήσει ότι η ελληνική κυβέρνηση, μέχρι στιγμής το τονίζω, έχει αντιμετωπίσει με επιτυχία και στο οικονομικό πεδίο την πανδημία.

Τώρα, το δεύτερο. Εάν κάνουμε δωρεάν τεστ και τα λοιπά. Πρώτα από όλα, κύριε Σκουρλέτη, κάποτε στον ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αποφασίσετε. Δωρεάν τεστ κάνουμε. Οι κινητές μονάδες του ΕΟΔΥ κάνουν την ημέρα 10.000 δωρεάν τεστ εδώ και πολλούς μήνες. Και συνολικά τα τεστ που γίνονται στην Ελλάδα πλέον ξεπερνούν τα 30.000 την ημέρα. Απαντώ στον κύριο Βελόπουλο.

Προσέξτε όμως τώρα τι περνάμε. Το πρόγραμμα του ΕΟΔΥ με τις κινητές μονάδες για να κάνουμε τα δωρεάν τεστ στις διάφορες πλατείες που πηγαίνουμε, στους εργασιακούς χώρους και λοιπά, είναι ένα πρόγραμμα που εκπονήθηκε μέσω του ΕΣΠΑ από το Υπουργείο Ανάπτυξης σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ και έγινε η σχετική διαδικασία τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

Όταν ανακοινώθηκε αυτό το πρόγραμμα, η αγαπημένη σας εφημερίδα «DOCUMENTO», όχι εσάς προσωπικά, του ΣΥΡΙΖΑ, και ο αγαπημένος σας πρώην Υπουργός Πολάκης, είχε βγει με δριμύτατες ανακοινώσεις για το δήθεν «σκάνδαλο του ΕΟΔΥ και του ΕΣΠΑ που ξοδεύει λεφτά για τις κινητές μονάδες».

Κάποτε πρέπει να συνεννοηθούμε. Πρέπει να κάνουμε δράσεις ή δεν πρέπει; Όταν κάνουμε τις δράσεις είναι σκάνδαλο, όταν νομίζετε ότι δεν κάνουμε τις δράσεις είναι πάλι σκάνδαλο. Κάποτε πρέπει να συνεννοηθούμε. Λοιπόν, τεστ δωρεάν χιλιάδες την ημέρα γίνονται.

Και όπως γνωρίζετε, πριν από λίγες ημέρες ο ίδιος ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας με επίσημη ανακοίνωσή του  Περιφερειακού Διευθυντού Ευρώπης, του κυρίου Χανς Κλούγκε, έβγαλε δελτίο τύπου και είπε ότι συγχαίρουμε την Ελλάδα ως μία από τις χώρες που είχε την πιο αποτελεσματική στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Αγορασμένος και ο Χανς Κλούγκε και ο ΠΟΥ από τη Λίστα Πέτσα; Μπορούμε κάποτε να γίνουμε σοβαροί;

Και έρχομαι τώρα στη γενική συζήτηση για να πάω μετά στις κυρώσεις. Όταν μιλάμε για μία παγκόσμια κρίση και σας ακούω να λέτε πράγματα λες και η Ελλάδα είναι μόνη της στον πλανήτη, πραγματικά τρελαίνομαι.

Φανταστείτε να υπήρχε αυτή η πανδημία μόνο στην Ελλάδα και να μην υπήρχε το μέτρο της συγκρίσεως με τις άλλες χώρες, τι θα ακούγαμε. Δεν γνωρίζετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ότι ευτυχώς μέχρι σήμερα, τηρουμένων των αναλογιών, η Ελλάδα πηγαίνει πολύ καλύτερα από άλλες χώρες;

Ναι, πηγαίνουμε καλύτερα από άλλες χώρες. Αυτή είναι η απάντηση. Αυτό δεν πρέπει να είναι παράγοντας μιζέριας ούτε μικροψυχίας μεταξύ μας. Γιατί δεν πηγαίνουμε καλύτερα μόνο ως κυβέρνηση, πηγαίνουμε καλύτερα συνολικά ως χώρα, ως κοινωνία. Πηγαίνουμε καλύτερα.

Και τώρα είμαστε σε μία κρίσιμη φάση, κύριε Γρηγοριάδη. Έρχομαι στο κομμάτι που μου είπατε για το θέμα των εντατικών.

Ακούστε τώρα, πάλι εμένα δεν μου αρέσει η μιζέρια και η μεμψιμοιρία. Ο πίνακας που θα αναφέρω είναι του 2019 γιατί του 2020 δεν υπάρχει εφόσον η χρονιά είναι εν εξελίξει.

Η Ελλάδα πράγματι έχει κατά μέσο όρο μισές κλίνες εντατικής θεραπείας από ότι η Ιταλία. Η Ιταλία έχει 12 κλίνες ανά 100.000 ανθρώπους, η Ελλάδα έχει 6,6 κλίνες ανά 100.000 ανθρώπους. Αυτά είναι τα στοιχεία του 2019. Αυτό δηλαδή ήταν και της προηγούμενης κυβερνήσεως και αυτής πριν ξεκινήσει η πανδημία.

Σήμερα η Ελλάδα, όπως ξέρετε, έχει ανεβεί περίπου στις 9 κλίνες ανά 100.000. Και όπως έχει ανακοινώσει ο κύριος Πρωθυπουργός, ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να είμαστε ακριβώς στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, δηλαδή τις 12 κλίνες.

Είμαστε πάλι οι χειρότεροι όπως το παρουσιάσατε;  Κάτω από την Ελλάδα ξέρετε ποιες χώρες είναι στον διεθνή πίνακα;  Αν θέλετε να σας τον στείλω. Κάτω από την Ελλάδα στις εντατικές είναι η Σουηδία, η Νέα Ζηλανδία, η Σκωτία, η Ουαλία.  Με συγχωρείτε, μην γκρινιάζετε όλη την ημέρα λες και όλα σας φταίνε επιτέλους, σταματήστε το αυτό το πράγμα, έχετε γίνει ο εθνικός γκρινιάρης.

Λοιπόν, η Ελλάδα πετυχαίνει σπουδαία πράγματα. Θέλαμε περισσότερα;  Βεβαίως, όλοι μας θα θέλαμε περισσότερα. Αλλά το γεγονός ότι η Ελλάδα μας τα πηγαίνει καλά πρέπει να σας δίνει αισθήματα χαράς και όχι λύπης, κύριε Γρηγοριάδη.

Πάμε τώρα στις κυρώσεις με τους φίλους μου εκεί της Ελληνικής Λύσεως.  Ακούστε, άκουσα τον κύριο Βελόπουλο με μεγάλη προσοχή, έθεσε πολλά  πράγματα.

Καλά, όλη η ανάλυση περί λίστας Πέτσα κλπ. θυμίζει ΣΥΡΙΖΑ, είναι λίγο decadence.  Θα πω κάτι στο τέλος επί προσωπικού, αλλά να πάμε λίγο στο μεγάλο.

Τι λέτε περίπου;  Και ο κύριος Βιλιάρδος και ο κύριος Βελόπουλος;  Λέτε ότι υπερψηφίζετε την κύρωση με την Ρωσική Ομοσπονδία, μάλιστα πολύ ωραία, αλλά καταψηφίζετε την κύρωση με το Κουβέιτ με ποιο επιχείρημα;  Ότι το Κουβέιτ έχει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Τουρκία.

Άρα, εφόσον το Κουβέιτ έχει συμφωνία αμυντικής συνεργασίας με την Τουρκία εμείς το αποκλείουμε, δεν θέλουμε να πάρει δουλειές ελληνική εταιρία.  Και είπε ο κύριος Βελόπουλος το αμίμητο: δεν μας ενδιαφέρει οι ελληνικές επιχειρήσεις να παίρνουν δουλειές στο Κουβέιτ.  Αυτό ομολογώ με ξεπέρασε. 

Εγώ μπορώ να προσάψω πολλά στον κύριο Βελόπουλο αλλά ότι καταλαβαίνει από λεφτά και από επιχειρήσεις, αυτό του αναγνωρίζω από τη διαχρονική πορεία στη ζωή του. Να μην καταλαβαίνει ότι το να παίρνει δουλειά στο εξωτερικό μια ελληνική επιχείρηση και να φέρνει συνάλλαγμα από το εξωτερικό στην Ελλάδα, αυτό είναι επ΄ ωφελεία της ελληνικής οικονομίας και των Ελλήνων εργαζομένων κι ότι αυτό χρειάζεται να του το εξηγήσουμε, με συγχωρείτε, δεν θα χάσω χρόνο στα απολύτως αυτονόητα.

Πάμε στον πυρήνα του επιχειρήματος.  Την ίδια μέρα υπερψηφίζετε την κύρωση με τη Ρωσική Ομοσπονδία αλλά καταψηφίζετε με το Κουβέιτ.  Για ποιο λόγο;  Λόγω της αμυντικής συνεργασίας.

Δεν μου λέτε, έχετε ακούσει ποια χώρα πουλάει S-400 στους Τούρκους;  Έχετε ακούσει;  Λέγεται Ρωσία.  Έχετε ακούσει το τεστ που έκαναν προ 10 ημερών και για το οποίο υπάρχει και η απειλή κυρώσεων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τι ακριβώς στόχευε με ρώσους τεχνικούς;  Τα αεροσκάφη F16.

Ξέρετε ποιανής χώρας τα F16 στόχευαν με τους S-400 οι Ρώσοι τεχνικοί με τους Τούρκους;  Την ελληνική πολεμική αεροπορία και τους Έλληνες πιλότους.  Για αυτούς οι Ρώσοι τεχνικοί των S-400 εκπαίδευαν τους Τούρκους πριν από 10 μέρες.

Δεν σας ενόχλησε;  Δεν ξέρετε ότι η Ρωσία χτίζει για την Τουρκία πυρηνικό εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας στην Τουρκία;  Με ότι αυτό συνεπάγεται για το μέλλον της δυνατότητας της Τουρκίας να αποκτήσει πυρηνικά όπλα; Δεν τα ξέρετε; Αυτά δεν σας πειράζουν;  Σας πείραξε το Κουβέιτ; 

Λοιπόν, να γίνουμε επιτέλους και λίγο σοβαροί. Ή θα είστε συνεπείς με τα επιχειρήματά σας και θα πείτε ότι όσοι έχουν σχέσεις αμυντικού τύπου με την Τουρκία για εμάς είναι εχθροί και θα βγείτε να καταγγείλετε πρώτοι τη Ρωσία, πράγμα που είναι δύσκολο για τον κύριο Βελόπουλο και την Ελληνική Λύση γιατί έχει κάνει καριέρα ως φίλος της Ρωσίας η Ελληνική Λύση δηλώνοντας ότι ο Πούτιν είναι η εναλλακτική της Αμερικής.  Άρα, έχετε δυσκολία.

Ή, εφόσον δέχεστε η Ρωσία να έχει τέτοιου τύπου σκληρές και στενές αμυντικές σχέσεις με την Τουρκία, θα σταματήσετε τις «τρίχες» για το Κουβέιτ.

Πάμε λοιπόν επί της ουσίας να μιλήσουμε. Η κύρωση της συμφωνίας και με το Κουβέιτ είναι σημαντική.  Για ποιο λόγο είναι σημαντική;  Διότι το Κουβέιτ και απαντώ και  στο ΜΕΡΑ 25, ίσως αυτό δεν το έχετε καταλάβει ή μπορεί να το έχετε καταλάβει αν και γενικά με τις επενδύσεις έχω πει πολλές φορές, έχω προκαλέσει πολλές φορές τη Βουλή, δεν είναι εδώ ο κύριος Αρσένης, αυτός είναι που μου κάνει τέτοιου τύπου ερωτήσεις, να μου πει το ΜΕΡΑ 25 μια επένδυση που θεωρεί σωστή. Μία.

Θέλω να μου πει ο κύριος Αρσένης, ο κύριος Γρηγοριάδης, μία επένδυση που είναι ευπρόσδεκτη από εσάς. Μία. Ποια σας αρέσει; Να προβάλουμε αυτή  μόνο και να μην λέμε για άλλη.

Μέχρι στιγμής έχω ακούσει, έχω δεχθεί δέκα ερωτήσεις από τον κύριο Αρσένη για όλες τις επενδύσεις που δεν σας αρέσουν, δηλαδή όλες.

Γιατί μας ενδιαφέρει το Κουβέιτ, κύριε Γρηγοριάδη;  Διότι έχει αποφασίσει το κράτος αυτό να ξαναφτιάξει, να ξανακατασκευάσει, να αναμορφώσει το σύνολο της οικονομίας και των υποδομών του, θέλει η ηγεσία του να φτιάξει ένα καινούργιο κράτος το Κουβέιτ μέχρι το 2035.

Για να το πετύχει αυτό θα ξοδέψει εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια και ναι, εμείς που πιστεύουμε στον καπιταλισμό, θέλουμε οι ελληνικές επιχειρήσεις να πάρουν ένα μερίδιο από αυτά τα εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια.

Τώρα εσείς του ΜΕΡΑ 25 και της Ελληνικής Λύσης θέλετε αυτά τα δισεκατομμύρια να τα πάρουν όλα οι άλλοι.  Η πατριωτική θέση, κύριε Βιλιάρδε, θα ήταν: έβγαλε η Τουρκία 7 δισεκατομμύρια από το Κουβέιτ και εμείς μόνο μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια;  Πώς θα δουλέψουμε κύριε Υπουργέ της Αναπτύξεως για να μπορέσουμε και εμείς να πάρουμε μεγαλύτερο όφελος από το Κουβέιτ και να μην τα παίρνει όλα η Τουρκία;

Γιατί το να μην πηγαίνουν εκεί ελληνικές επιχειρήσεις δεν ωφελεί την Ελλάδα, ωφελεί την Τουρκία την οποία εσείς δήθεν πολεμάτε, γιατί έτσι η Τουρκία έχει μεγαλύτερο χώρο να πάρει περισσότερα λεφτά εκεί.  Τόσο απλά είναι τα πράγματα, τόσο πρακτικά και τόσο λογικά. 

Και επί του προσωπικού τώρα για να κλείσει και αυτό.  Και απαντώ και στο ΣΥΡΙΖΑ που κάνει παρόμοιο σχόλιο, από την άλλη μεριά και στην Ελληνική Λύση.

Εχθές προσήχθησαν κάποιοι άνθρωποι που πήγαν να καταθέσουν στεφάνι  παρά τις κυβερνητικές απαγορεύσεις λόγω της εθνικής επετείου.

Και εγώ είπα ότι, μιλώντας με τους όρους της εθνικής επετείου της χθεσινής ημέρας,  μιλάμε για μια εθνική μάχη και σήμερα η Ελλάδα, μην αυταπατάσθε, δίνει μια μεγάλη μάχη να αποφύγει το γενικό lockdown.

Και γιατί αυτή η μάχη είναι εθνική και μεγάλη;  Γιατί προφανώς αν δεν αποφύγουμε το γενικό lockdown, η ζημιά στην οικονομία μας θα είναι θεμελιώδης. Και πολλοί άνθρωποι θα βρεθούν σε πάρα πολύ δύσκολη θέση και πολλές επιχειρήσεις θα έχουν πρόβλημα επιβίωσης.  Και πολλοί άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους.

Άρα, όσοι πραγματικά ενδιαφερόμαστε για να μην χαθούν θέσεις εργασίας, για να μην κλείσουν επιχειρήσεις, για να μην βρεθεί κόσμος σε αδυναμία πληρωμής των χρεών του, μας ενδιαφέρει να επιτύχει η Ελλάδα να μην καταστραφεί οικονομικά, άρα να αποφύγει το γενικό lockdown.

Όποιος, λοιπόν, αγαπάει αυθεντικά την πατρίδα δεν κάνει εξυπνάδες. Συμμετέχει τηρώντας τα μέτρα σε αυτή την εθνική προσπάθεια διότι από την εξέλιξη αυτής της εθνικής προσπάθειας θα εξαρτηθεί η ισχύς ή όχι της Ελλάδας μας τα επόμενα χρόνια.

Όποιος αυτό δεν το καταλαβαίνει, δεν συμμετέχει στην εθνική προσπάθεια.  Και με τους όρους της χθεσινής εθνικής επετείου, όποιοι δεν συμμετέχουν στην εθνική προσπάθεια είναι προδότες διότι δεν συμμετέχουν εκεί που συμμετέχουν όλοι οι άλλοι για να επιτύχουν τη σωτηρία της πατρίδος.

Σήμερα, λοιπόν, αυτό το οποίο κάνει όχι η Κυβέρνηση αλλά ο ελληνικός λαός είναι να προσπαθεί ακολουθώντας τη γνώμη των ειδικών και παίρνοντας δύσκολα,  αντιδημοφιλή, δυσάρεστα αλλά, δυστυχώς, όπως έχει έρθει η κατάσταση της πανδημίας, απαραίτητα μέτρα, να αποφύγει η Ελλάδα μια μεγάλη ζημιά στην οικονομία της.

Αυτό θα το επιτύχει η Ελλάδα εάν όλοι σοβαρευτούμε και τηρήσουμε τα μέτρα. Εάν τα τηρήσουμε, θα τα καταφέρουμε και η σαφέστατα  καλύτερη θέση, την οποία έχουμε μέχρι σήμερα, θα διατηρηθεί. Θα φτάσουμε καλώς εχόντων των πραγμάτων στο εμβόλιο και θα μπορέσουμε να στρίψουμε έχοντας πάθει τη μικρότερη ζημιά από όλους τους άλλους και ατενίζοντας το μέλλον με αισιοδοξία.

Αν ο καθένας μας επικαλούμενος συνωμοσιολογικές θεωρίες και διάφορες άλλες αντιεπιστημονικές σκέψεις,  κάνει του κεφαλιού του και ο ένας κολλάει τον άλλον, ό,τι και να κάνει η Κυβέρνηση, όσα μέτρα και να πάρει, στο τέλος επειδή το αγαθό της δημόσιας υγείας είναι το ύψιστο, θα φτάσουμε σε μέτρα που θα μας βλάψουν οικονομικά πολύ και αυτό είναι εθνικό μας καθήκον να το αποφύγουμε, κύριε Βελόπουλε και κύριοι της Ελληνικής Λύσης και ελπίζω να το καταλαβαίνετε.

Τώρα όσον αφορά και τον ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς,  κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει να ακούτε και μερικά δυσάρεστα πράγματα. Εφόσον ακούω πολύ συχνά Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να εκφράζουν την ανησυχία τους, παραδείγματος χάριν, για το ότι πρέπει να σταματήσει η Θεία Μετάληψη, διότι με τη Θεία Μετάληψη και  τη Θεία Κοινωνία μεταδίδεται ο κορονοϊός, και έχετε τη μεγάλη αγωνία μη μεταδοθεί ο κορονοϊός μέσα από τις εκκλησίες, θεμιτή ανησυχία, προφανώς η ανησυχία σας είναι γενικώς να μη διαδοθεί ο κορονοϊός και όχι ειδικώς μόνο μέσα στην εκκλησία.

Άρα, προφανώς μία συγκέντρωση, ασχέτως του λόγου για τον οποίο γίνεται, δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων, χωρίς μέτρα προστασίας, ο ένας πάνω στον άλλον, προφανώς ευνοεί την επέκταση του ιού και μην κάνουμε ότι δεν το καταλαβαίνουμε.

Άρα, να σοβαρευτούμε όλοι και να τηρούμε τα μέτρα, να φοράμε τις μάσκες μας, να τηρούμε τις αποστάσεις μας, που είναι το μείζον, γιατί είναι και αυτό μείζον. Δεν φτάνει μόνο η μάσκα. Πρέπει ο ένας να μην επάνω στον άλλον.

Να περάσουμε απέναντι όπως σας είπα και μετά θα έχουμε όλο το χρόνο να διαφωνούμε για όσο θέλουμε.  Αλλά, τώρα, το μείζον είναι να επιτύχουμε να φρενάρουμε την εξάπλωση του ιού. Αυτή είναι η εθνική προσπάθεια, σε αυτό τάσσεται η κυβέρνηση, σε αυτό τάσσεται ο ελληνικός λαός και δεν φτάνουμε μόνο εμείς, πρέπει να βάλετε πλάτη και εσείς, πρέπει να βάλουν πλάτη όλοι για να το επιτύχουμε και θα το επιτύχουμε.

Είμαι πολύ αισιόδοξος».

 

 

 

Δευτερολογία

 

«Κατ’ αρχάς, όσον αφορά τον κύριο Βελόπουλο, ουδέποτε αμφισβητήσαμε τον πατριωτισμό κανενός. Ούτε εγώ έχω τίποτα με τη Ρωσία. Το αντίθετο. Εμείς είμαστε με την Ελλάδα και η Ελλάδα έχει καλές σχέσεις και με τη Ρωσία και με τη Γερμανία και με πολλές χώρες, μεταξύ αυτών και με το Κουβέιτ.

Επειδή ανέφερε ο κύριος Πρόεδρος ότι έχω διαβάσει Θουκυδίδη, έχω διαβάσει όμως και Αριστοτέλη και επεσήμανα την έλλειψη λογικής αλληλουχίας. Δεν μπορεί να σας ενοχλεί το ένα και να μην σας ενοχλεί το άλλο. Τώρα γιατί αυτό είναι έλλειψη, είναι προσωπικό θέμα, δεν ξέρω, δεν το κατάλαβα. Όλα τα άλλα ήταν για το σόου. 

Προφανώς λοιπόν δεν θα σας ενοχλούν οι στενές αμυντικές σχέσεις Ρωσίας με την Τουρκία, αλλά δήθεν σας ενοχλεί το Κουβέιτ, για να πείτε ένα όχι στην κυβέρνηση. Κατανοητό ως ένα βαθμό, αλλά επαναλαμβάνω, τις ώρες που διανύουμε δεν είναι η ώρα του καυγά. Είναι η ώρα της ομοψυχίας. Άμα το καταλαβαίνετε δείξτε την  αγάπη σας για την Ελλάδα. Άμα δεν το καταλαβαίνετε, συνεχίστε τη μοναξιά.

Πάω στον κύριο Γρηγοριάδη. Ανακαλώ, δεν είστε εθνικός γκρινιάρης κύριε Γρηγοριάδη, είστε σκέτος γκρινιάρης. Ένα μπράβο δεν μας έχετε πει για τίποτα. Όλα στραβά τα κάνουμε; Ένα καλό δεν έχουμε κάνει; Ένα.

Ξαναλέω, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δηλαδή ο μεγαλύτερος διεθνής οργανισμός παρακολουθεί κάθε χώρα μέσα στην πανδημία, το τι έκανε και δεν έκανε. Έβγαλε επίσημο δελτίο τύπου που είπε ότι συγχαίρουμε την Ελλάδα, διότι είναι η χώρα υπόδειγμα στο πως αντιμετώπισε την πανδημία.

Εάν έχετε μία εξήγηση γιατί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν συμφωνεί με το Σωματείο Εργαζομένων του Σωτηρία, να μου το πείτε. Θα μου επιτρέψετε ως πρώην Υπουργός Υγείας να σας πω ότι στις ανακοινώσεις των εργαζόμενων δεν δίνω μεγάλη βάση, γιατί και αυτοί τη δουλειά τους κάνουν, ψήφους θα πάρουν και πρέπει να φωνάξουν.

Η αλήθεια είναι ότι τα κρεβάτια  έχουν αυξηθεί πάρα πολύ. Είναι πλέον στα 1.000 από τα 500, άρα έχουν αυξηθεί κατά 100% σε αυτούς τους 6 μήνες και εξακολουθούμε μέχρι τέλος του χρόνου να αυξάνουμε τα κρεβάτια. Αυτός είναι και ο λόγος που ενώ έχουμε πολύ περισσότερα κρούσματα τώρα, το σύστημα υγείας εξακολουθεί να αντέχει και θα αντέξει επαναλαμβάνω εάν τηρήσουμε τα μέτρα.

Ξέχασα να πω στον κύριο Βελόπουλο για τις θέσεις ανεργίας και τις θέσεις εργασίας. Εδώ ο κύριος Πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης κάνει ένα τρικ. Ένα τέχνασμα. Τι δηλαδή; Άλλο πράγμα είναι η ανεργία, δηλαδή  πόσοι άνθρωποι που δεν είχαν δουλειά δεν μπόρεσαν να βρουν δουλειά – δύσκολο να πέσει η ανεργία σε μία χρονιά μεγάλης υφέσεως, όπως αυτή που διανύουμε, όταν έχεις παγκόσμια ύφεση και όταν η Ελλάδα πάει για μείον 8% μείον 9% ύφεση, θα ήταν οξύμωρο και  αντιφατικό να πέφτει η ανεργία αφού έχεις ύφεση- και άλλο πράγμα είναι πόσοι από τους ανθρώπους που είχαν εργασία, έχασαν ή όχι την εργασία τους λόγω του Covid. Αυτό που σας είπα ήταν συγκεκριμένο. Ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat η Ελλάδα πέτυχε το 2ο τρίμηνο του 2020 να έχει τη μικρότερη απώλεια θέσεων εργασίας, δηλαδή από όσους είχαν δουλειά οι λιγότεροι που χάσανε τη δουλειά τους λόγω του Covid, ήταν στην Ελλάδα. Αυτό είπε η Eurostat.

Και κλείνω, γιατί ακούστηκε και αυτό. Από τον κύριο Γρηγοριάδη νομίζω. Ότι φταίει ο τουρισμός για την άνοδο της πανδημίας και ο ανεξέλεγκτος τρόπος που άνοιξε ο τουρισμός.

Προφανώς αστειεύεστε, κύριε Γρηγοριάδη. Είμαστε η χώρα που έχουμε τώρα αύξηση των κρουσμάτων, μήνα Νοέμβριο στην πραγματικότητα, όταν ο τουρισμός έχει πρακτικά τελειώσει. Οι άλλοι είχαν τα κρούσματα τον μήνα Ιούλιο και τον μήνα Αύγουστο. Άρα καταλαβαίνετε μόνο με αυτό που σας είπα, ότι η εξάρτηση τουρισμού και αύξησης των κρουσμάτων είναι εντελώς άτοπη.

Δεύτερον, γνωρίζετε καλύτερα από όλους ότι η Ελλάδα εφήρμοσε στα αεροδρόμια  το πιο προηγμένο σύστημα δειγματοληψίας για τα τεστ, που πλέον μας το έχουν ζητήσει οι μισές χώρες του πλανήτη και το οποίο κρίθηκε στην πράξη από τα πιο επιτυχημένα του κόσμου και μας βοήθησε να ελέγξουμε την πανδημία στην Ελλάδα. Και τρίτον, έχει βγει και έχει πει η TUI, ότι η μόνη χώρα στην Ευρώπη που παραμένει ασφαλής για να πηγαίνουν οι τουρίστες, είναι η Ελλάδα.    Όλοι είναι της λίστας Πέτσα, κύριε Γρηγοριάδη; Μα τι είναι αυτή η λίστα Πέτσα; Αγοράζει Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, αγοράζει ΤUI, αγοράζει Eurostat; Σας ευχαριστώ πολύ».

 

Ολόκληρη η ομιλία στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=9RYkYl06Ysc