Τελευταία Νέα
Ιούλ 13

Ομιλία Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στην παρουσίαση της έκθεσης του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ με θέμα: «Ψηφιακός μετασχηματισμός και μικρές επιχειρήσεις»

 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης παρέστη σήμερα στην παρουσίαση της Έκθεσης του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ) με θέμα: «Ψηφιακός μετασχηματισμός και μικρές επιχειρήσεις». Στην παρουσίαση παρέστη και ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Γιάννης Τσακίρης.

 

Στην ομιλία του ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε:

 

«Πριν πω ο,τιδήποτε άλλο, διαβάζω κάτι που έγινε σήμερα κι αφορά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Πριν ακριβώς δύο ώρες, η Επίτροπος Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Ελίζα Φερέιρα προέβη στην εξής δήλωση: «Συμπαραστεκόμαστε στις προσπάθειες όλων των κρατών μελών να ξεπεράσουν τις υγειονομικές και οικονομικές κρίσεις που πλήττουν την ήπειρό μας και τον πλανήτη. Η «Πρωτοβουλία Επενδύσεων για την Αντιμετώπιση του Κορονοϊού», που εγκρίθηκε στο πλαίσιο της πολιτικής συνοχής, παρέχει μεγάλη ευελιξία, ώστε τα κράτη μέλη να μπορούν να κινητοποιήσουν πόρους για την αντιμετώπιση των σημερινών προκλήσεων.  Χαιρετίζω την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει η Ελλάδα για την ανάληψη ταχείας δράσης με στόχο τη στήριξη της οικονομίας, ιδίως των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και της απασχόλησης». 

Το 1,14 δισ. ευρώ των κονδυλίων της πολιτικής συνοχής (ποσό που, συμπεριλαμβανομένης της εθνικής συνεισφοράς, καθιστά δυνατές συνολικές επενδύσεις άνω του 1,50 δισ. ευρώ) θα χρηματοδοτήσει μέτρα υπέρ των ελληνικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜΜΕ) μέσω του επιχειρησιακού προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, επιχειρηματικότητα και καινοτομία». Από το διαθέσιμο 1,14 δισ. ευρώ, περίπου 600 εκατ. ευρώ χορηγούνται υπό μορφή επιχορηγήσεων, ενώ το υπόλοιπο ποσό χορηγείται υπό μορφή επιστρεφόμενης ενίσχυσης. Συνολικά, μέσω αυτών των καθεστώτων αναμένεται να στηριχθούν περίπου 90 000 επιχειρήσεις. Η Ελλάδα θέσπισε ταχύτατα ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο μέτρων αντιμετώπισης της κρίσης και από τον Απρίλιο έχει θεσπίσει τέσσερα καθεστώτα στήριξης επιχειρήσεων.

Το λέω διότι, είναι σημαντικό να ξέρουμε ότι πήγαμε και πήραμε εγκρίσεις πρώτα από όλους στην ΕΕ και αυτό είναι  κάτι που πρέπει να το λέμε, γιατί δεν αποτελεί επιτυχία της κυβερνήσεως. Αποτελεί επιτυχία της Ελλάδος ότι κινούμαστε με μεγάλη ταχύτητα.

Κάνω μία μικρή παρένθεση: όταν ανοίγαμε τα ξενοδοχεία 1η Ιουλίου θεωρούσαμε ότι τα ξενοδοχεία στη Βόρεια Ελλάδα θα έχουν μεγαλύτερη πληρότητα από τα ξενοδοχεία στα νησιά, λόγω των Βαλκάνιων που θα μπορούσαν να πάνε με το αυτοκίνητο στα ξενοδοχεία. Σε δύο εβδομάδες αυτή η εικόνα άλλαξε άρδην λόγω της κρίσεως της πανδημίας στη Σερβία, στο Μαυροβούνιο, στην περιοχή των Σκοπίων και εν μέρει στη Βουλγαρία.

Ως αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής, τώρα τα νησιά λένε «κλείστε τα σύνορα με το Βορρά μην μας πάρουν όλους στο λαιμό τους» και εμείς καλά θα πάμε.

Το λέω για να καταλάβουμε πόσο ρευστή και σχεδόν αδύνατη είναι  πάσα πρόβλεψη για το πως θα εξελιχθεί η οικονομία το έτος 2020.

Παρά ταύτα, με τα στοιχεία που έχει η Commission μέχρι το τέλος Ιουνίου του 2020, η Ελλάδα  είναι  η μοναδική χώρα σε όλη την ευρωζώνη που στην εκτίμηση για το 2020 πήγε προς το καλύτερο και όχι προς το χειρότερο.

Από την αρχική πρόβλεψη που ήταν -9,7%, πήγε στο -9% όταν η υπόλοιπη ευρωζώνη ανέβηκε κατά σχεδόν 2 μονάδες και από εκεί που ήμασταν η τελευταία  και η χειρότερη σε πρόβλεψη χώρα για την ύφεση στην ευρωζώνη το μήνα Απρίλιο, κύριε συνάδελφε – το λέω γιατί είχαμε και ανταλλαγή απόψεων τότε για το πως τα έχει πάει η ελληνική κυβέρνηση -, βρεθήκαμε αμέσως στο μέσον της κατάταξης των χωρών της ΕΕ και μας προσπέρασαν πολλές χώρες και μάλιστα ορισμένες εξ αυτών με σοσιαλιστικές- αριστερές κυβερνήσεις.

Δεν λέω ότι φταίνε οι κυβερνήσεις, προς Θεού. Λέω να βλέπουμε και τα καλά τα οποία κάνουμε. Γίνονται και καλά, λαμβάνουμε γρήγορα μέτρα και αυτά αποτιμώνται στην πραγματική οικονομία και αποτυπώνονται και στους δείκτες. Γι’ αυτό υπάρχει αυτή η αλλαγή των προβλέψεων.

Δεν θα κάνω εγώ πρόβλεψη για την ύφεση το 2020, διότι πιστεύω ότι είναι  τόσο ρευστό το περιβάλλον που είναι  αδύνατον να την κάνει κάποιος στα σοβαρά.

Ξέρω όμως ότι ως κυβέρνηση, επί 24ωρου βάσεως και όσο μπορούμε ταχύτερα, όπως καταλάβατε και από τη δήλωση της κυρίας Επιτρόπου -να ευχαριστήσω για αυτή τη δήλωση και για  την ταχύτητα τον κύριο Τσακίρη που είναι  παρών και που είναι  ο υπεύθυνος για το ΕΣΠΑ, γιατί αυτός είχε και την γνώση για να πάμε λίγο γρηγορότερα – κάνουμε πραγματικά αυτό που μπορούμε σε μία κρίση πλανητικών διαστάσεων που κανένας μας δεν μπορούσε να φανταστεί πριν από ένα χρόνο ότι θα αντιμετωπίζαμε.

Παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι, αρκεί να μην έχουμε ένα γιγαντιαίο δεύτερο κύμα, το οποίο σε αυτήν την περίπτωση -καταλαβαίνετε -θα θέσει ανυπέρβλητα εμπόδια. Για παράδειγμα, και μόνο ότι οι ΗΠΑ έχουν πλέον σταθερά κάθε μέρα 50.000 – 60.000 νέα κρούσματα, είναι για εμάς πάρα πολύ αρνητικό, καθόσον το τουριστικό κύμα που περιμέναμε από τις Ηνωμένες Πολιτείες προφανώς δεν θα έρθει ή αν έρθει, θα είναι  ελάχιστο και αυτό έχει την επίπτωσή του σε όλες τις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις που ασχολούνται με το λιανικό εμπόριο, καθόσον βασικοί καταναλωτές των καταστημάτων μας το καλοκαίρι είναι τουρίστες από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής ή από τα κρουαζιερόπλοια τα οποία επίσης έχουν σταματήσει.

Άρα, η χρονιά θα είναι δύσκολη. Θα είναι ένας ανήφορος. Κάνουμε, όμως, το ανθρωπίνως δυνατόν.

Έρχομαι στα της ΓΣΕΒΕΕ. Θα ήθελα, κύριε Πρόεδρε, να σας ευχαριστήσω και προσωπικά και τον κύριο Χατζηθεοδοσίου βέβαια, γενικά όλους τους Προέδρους των Ομοσπονδιών και των Επιμελητηρίων, οι οποίοι σε αυτήν την κρίση επιβεβαίωσαν τον απολύτως απαραίτητο θεσμικό τους ρόλο.

Για αυτό λέω ότι θα συζητήσουμε πως θα μπορέσουμε να διορθώσουμε και ορισμένα πράγματα και να δώσουμε και μία ασφάλεια διοίκησης στο μέλλοντα χρόνο. Κυρίως διότι, ξέρετε πολύ καλά ότι η επικοινωνία σας, κύριε Πρόεδρε, με τους Υπουργούς της κυβερνήσεως ήτο συνεχής. Τουλάχιστον μ’ εμένα σίγουρα. Με τον κύριο Σταϊκούρα -το γνωρίζω πολύ καλά –σίγουρα, τον κ. Βρούτση, φαντάζομαι και με άλλους Υπουργούς ώστε εκεί που χρειαζόταν, να παρέμβουμε για να λάβουμε ή να τροποποιήσουμε αποφάσεις γιατί σε καμία περίπτωση δεν θεωρώ ότι τα κάναμε όλα σωστά.

Προφανώς όταν φτάσαμε να βγάζουμε δυο, τρεις, τέσσερεις πολυσέλιδες κοινές υπουργικές αποφάσεις το Σαββατοκύριακο, πολλά πράγματα που είχαμε αποφασίσει, που είχαμε προβλέψει, ήταν λανθασμένα ή δεν ήταν ολόκληρα.

Για να λυθούν προβλήματα και για να ολοκληρωθούν αποφάσεις ώστε να κάνουμε ευκολότερη τη ζωή των συνανθρώπων μας -πρέπει να το πω αυτό για να είναι ιστορικά καταγεγραμμένο – μας βοήθησαν πάρα πολύ και η Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε. και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο και το ΕΒΕΑ και γενικώς όλοι οι θεσμικοί σας εκπρόσωποι οι οποίοι ήταν παρόντες σε πρώτο χρόνο ανά πάσα στιγμή για να δούμε τι μπορούσε να διορθωθεί.

Πάμε τώρα στη σημερινή παρουσίαση. Πρέπει να βρούμε τον τρόπο να μετατρέψουμε την κρίση σε ευκαιρία.  Δεν είναι πάντα εύκολο και ακούγεται  σαν ασπιρίνη σε σοβαρή ασθένεια.  Όμως, πρέπει να το κάνουμε.

Γιατί πρέπει να το κάνουμε;  Γιατί, εφόσον η οικονομία μας έχει βρεθεί σε αυτή τη πολύ μεγάλη δυσκολία και σε αυτό τον πολύ μεγάλο ανήφορο, πρέπει να βρούμε τρόπους να βελτιώσουμε την ανταγωνιστικότητα και την παραγωγικότητά μας.

Άρα, πράγματα που θεωρητικά έχουμε σχεδιάσει να κάνουμε τα επόμενα δύο, τρία ή τέσσερα χρόνια, πρέπει να βρούμε τη θέληση, τον τρόπο και τη μέθοδο να τα κάνουμε πολύ πιο γρήγορα.  Το κράτος έχει ήδη δώσει το παράδειγμα.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός που έχει επιτευχθεί τους τελευταίους τρεις μήνες στα δικά μας σχέδια έπρεπε να είχε επιτευχθεί σε διάστημα περίπου δύο ετών.  Κατάφερε να γίνει αυτόματα.

Ξέρετε γιατί;  Να πως η κρίση μπορεί να είναι και ευκαιρία. Πολλές ενστάσεις δημοσίων υπηρεσιών και δημοσίων οργανισμών για το πώς θα ενεργοποιούσαμε τις βάσεις δεδομένων, για το ποιος θα είχε πρόσβαση στα αρχεία, για το ποιο πρόγραμμα θα χρησιμοποιούσαμε κλπ. τα οποία προκαλούσαν διυπουργικές και διαλειτουργικές συζητήσεις που διαρκούσαν πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα για θέματα αρμοδιοτήτων και  ποιος θα είχε, αν θέλετε, το πάνω χέρι, μέσα στην πανδημία λύθηκαν ως δια μαγείας, αυτόματα γιατί δεν υπήρχε άλλη λύση.

Κάτι που ήταν φαντασία ή επιθυμία πολλών από εμάς πριν από λίγο καιρό, σήμερα είναι μια πραγματικότητα. Αυτόν τον δρόμο του ψηφιακού μετασχηματισμού πρέπει να τον ακολουθήσουν ασφαλώς και οι μικρές επιχειρήσεις.

Τον ακολουθεί σε ένα βαθμό η βιομηχανία και πρέπει να φτιάξουμε και τώρα ειδικό πρόγραμμα ΕΣΠΑ για να επιταχύνουμε τον ψηφιακό μετασχηματισμό της βιομηχανίας αλλά μην κοροϊδευόμαστε: Η καρδιά της ελληνικής οικονομίας είναι η μικρή και η μικρομεσαία επιχείρηση. 

Να πούμε η μικρή επιχείρηση γιατί η μικρομεσαία με βάση τον ευρωπαϊκό ορισμό, δηλαδή  έως 250 εργαζόμενοι και έως 50.000.000 τζίρο, για εμάς αυτές είναι μεγάλες επιχειρήσεις. Το λέω για να ξέρουμε γιατί καμιά φορά ακούμε την ευρωπαϊκή γλώσσα περί μικρομεσαίων επιχειρήσεων και εμείς οι περισσότεροι, βάζω και τον εαυτό μου μέσα ως επιχειρηματία τώρα, σε αυτές τις μικρομεσαίες είμαστε ο τελευταίος τροχός της αμάξης.

Σε εμάς, οι μικρές επιχειρήσεις είναι το κύτταρο της οικονομίας μας.  Λοιπόν, αυτές οι μικρές επιχειρήσεις μπορούν με τον ψηφιακό μετασχηματισμό όχι μόνο να γίνουν πιο ανταγωνιστικές και πιο παραγωγικές αλλά να μεγαλώσουν και πολύ περισσότερο γιατί μπορούν να διευρύνουν το πελατολόγιό τους, να αποκτήσουν πρόσβαση σε αγορές που δεν έχουν και πραγματικά να κάνουν θαύματα.

Είναι ευπρόσδεκτο για την Κυβέρνηση ότι η Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., η μεγαλύτερη Ομοσπονδία αυτού του χώρου για τις μικρές επιχειρήσεις, αποφασίζει να ασχοληθεί με αυτό το θέμα σοβαρά.  Μας παρουσιάζει αυτή τη μελέτη σήμερα, να μας πει πως πρέπει να το κάνουμε.

Το ΕΣΠΑ, όπως ξέρετε, βοήθησε πάρα πολύ -άλλωστε μιλάμε για ένα πρόγραμμα του ΕΠΑΝΕΚ και του ΕΣΠΑ σήμερα εδώ -για να πάμε όσο γίνεται γρηγορότερα προς αυτή την κατεύθυνση.  Να αξιοποιήσουμε τη δύσκολη χρονιά του 2020 για να προετοιμάσουμε τις επιχειρήσεις μας ώστε να είναι πανέτοιμες για το rebound, για την ανάκαμψη που θα έρθει το 2021, εάν και εφόσον η πανδημία θα περάσει στην επόμενη φάση, θα έχει βρεθεί εμβόλιο, φάρμακο ή οτιδήποτε άλλο.

Εάν το κάνουμε αυτό με μέθοδο, με πείσμα, με εργατικότητα, αν το κάνουμε αυτό, προσέξτε, με στοχοθεσία, όχι γενικά θεωρητικά για να λέμε αλλά θέτοντας ένα χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου θα πρέπει οι επιχειρήσεις να στραφούν προς αυτή την κατεύθυνση και εμείς να είμαστε εδώ για να σας βοηθήσουμε και με κίνητρα φορολογικά, χρηματοδοτικά και τα πάντα, θα το πετύχουμε.

Και τότε να είστε βέβαιοι ότι το 2020 δεν θα μας μείνει στη μνήμη ως η χρονιά μόνο της ύφεσης και του κορονοϊού αλλά θα μας μείνει στη μνήμη και ως χρονιά που έκανε η ελληνική οικονομία μια μεγάλη στροφή. 

Αυτή τη στροφή αν την κάνουμε μαζί, στο τέλος μαζί θα δρέψουμε αυτούς τους πολύ μεγάλους καρπούς μιας οικονομικής ευημερίας».

 

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό