Τελευταία Νέα
Νοέ 28

Ομιλία Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στα Βραβεία Επιχειρηματικότητας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στην εκδήλωση απονομής των Βραβείων Βιώσιμης, Καινοτόμου και Υπεύθυνης Επιχειρηματικότητας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών την Τετάρτη 27 Νοεμβρίου, στο Μέγαρο Μουσικής:

«Κατ’ αρχάς να δώσω μερικές απαντήσεις σε αυτά που άκουσα.
Αγαπητή κυρία Γεννηματά, σας έχω συμπάθεια και εκτίμηση. Δεν υπάρχει επί των ημερών μας καμία ασυδοσία της αγοράς. Αντιθέτως, είμαι υπερήφανος να πω ότι έχουμε επιβάλει μέχρι στιγμής από όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις τα μεγαλύτερα πρόστιμα σε πολύ μεγάλες εταιρίες.
Έχουμε επιβάλει το μεγαλύτερο πρόστιμο σε τράπεζα, το μεγαλύτερο πρόστιμο σε ασφαλιστική εταιρεία και μπορεί να ξαναβάλουμε αν χρειαστεί. Χθες μάλιστα εκδόθηκε η εγκύκλιος σε εφαρμογή νόμου του ’17 για τις ιδιωτικές κλινικές, που δεν είχε βγει εδώ και δύο χρόνια και αφορά την υποχρέωσή τους να αναρτούν τους τιμοκαταλόγους των υπηρεσιών τους.
Συνεπώς, άλλο πράγμα να πιστεύουμε στην ελεύθερη αγορά, στην οποία προσωπικά πιστεύω απολύτως και άλλο πράγμα να πιστεύουμε στην ασύδοτη αγορά.
Οι κανόνες της ελευθέρας αγοράς επιβάλουν οι κανόνες να τηρούνται και να τηρούνται από όλους και από τους μικρούς και από τους μεγάλους και να μην υπάρχει κάποια διάκριση.
Απάντηση δεύτερη στον αγαπητό μου Πρόεδρο του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου, ο οποίος έχει κάνει και αυτός εξαιρετική δουλειά. Πρέπει να επιστρέψω τα καλά λόγια, επί της ουσίας όμως, γιατί τα έλεγα και όταν ήμουν στην αντιπολίτευση και με καλούσατε στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο.
Άλλωστε εγώ ο ίδιος είμαι μικρομεσαίος. Τα πρώτα μου βιβλία τα πούλησα 15 ετών στην έκθεση βιβλίου της Κηφισιάς και μέχρι σήμερα δεν έχω σταματήσει ποτέ να εργάζομαι, μόνο τώρα που έγινα Υπουργός και απαγορεύεται να έχω παράλληλη επαγγελματική δραστηριότητα.
Και όταν δεν θα είμαι Υπουργός, πάλι θα έχω τη δουλειά μου σε μια μικρομεσαία ελληνική επιχείρηση. Όμως, εδώ θα πρέπει να μιλάμε όχι μόνο για τις εξαγγελίες, αλλά και για όσα ήδη γίνονται.
Προσέξτε. Στη Βουλή κατετέθη χθες το βράδυ ένα νομοσχέδιο. Αυτό το νομοσχέδιο που θα είναι νόμος του κράτους σε λίγες μέρες, έχει συγκεκριμένα μέτρα.
Μέτρα που προφανώς αφορούν κατά πάρα πολύ μεγάλο μέρος τη μικρομεσαία επιχείρηση. Έχει την πρώτη, έστω και μικρή, μείωση προκαταβολής φόρου, θέλαμε μεγαλύτερη.
Έχει μείωση του φόρου στις επιχειρήσεις κατά 4% και έχουμε δρομολογήσει άλλο ένα 4% την επόμενη χρονιά. Έχει μείωση του φόρου στο μέρισμα των επιχειρήσεων. Όλα αυτά αφορούν και τους μικρομεσαίους.
Έρχομαι στις ασφαλιστικές εισφορές που είναι και το πολύ επιβαρυντικό κομμάτι, γιατί, αντικειμενικά, κέρδη μπορεί να μην έχουν πολλές επιχειρήσεις ή εν πάση περιπτώσει  μεγάλα κέρδη που να τους αφορά ιδιαίτερα το 4% μείωσης του συντελεστή του φόρου, αλλά ασφαλιστικές εισφορές πληρώνουν όλες οι επιχειρήσεις που έχουν εργαζομένους
Έχουμε ήδη εξαγγείλει από το 2ο εξάμηνο του 2020 μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5% και υπενθυμίζω ότι και η προηγούμενη κυβέρνησή μας  Σαμαρά – Βενιζέλου είχε προχωρήσει πάλι σε μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Άλλο αν μετά, θα μικροπολιτικολογήσω, υπήρξε μία αντιστροφή αυτής της πορείας, αυξήθηκαν οι εισφορές και τώρα εμείς ξαναμπαίνουμε στη διαδρομή να τις μειώσουμε.
Άρα, τα βασικά που είπατε, μείωση φόρων και μείωση ασφαλιστικών εισφορών, ήδη τα βάζουμε σε μία σειρά και ήδη τα ψηφίζουμε και μπορώ να δεχθώ την κριτική, ότι θα τα θέλαμε με μεγαλύτερη ταχύτητα.
Όμως, οι δεσμεύσεις, αγαπητή Πρόεδρε του Κινήματος Αλλαγής, δεν είναι  δεσμεύσεις Τσίπρα. Αν ήταν δεσμεύσεις Τσίπρα, δεν θα είχαμε καμία διάθεση να τις ακολουθήσουμε. Είναι  δεσμεύσεις της χώρας.
Δεν πιστεύω τώρα σοβαρά να θέλει ένας στην Ελλάδα να μπούμε πάλι σε μία διαδικασία  να τσακωνόμαστε με τους ξένους. Το τελευταίο που χρειάζεται η Ελλάδα,  κυρίες και κύριοι, είναι  αυτό. Το τελευταίο που χρειάζεται.
Να έχετε εμπιστοσύνη λοιπόν στον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Έχουν γνώση οι φύλακες. Η διαπραγμάτευση γίνεται όπως πρέπει να γίνει. Ένα – ένα τα περνάμε όλα.
Πέρασε στα ψιλά των μέσων μαζικής επικοινωνίας, ήμουν σήμερα το πρωί  στον ΣΚΑΪ, στην εκπομπή της κυρίας Αναστασοπούλου και του κυρίου Οικονόμου, που με ρωτάγανε συνέχεια για ένα διοικητή, λέει, που είναι  80 χρονών. Μάλιστα. Καλός ο Διοικητής. Συμπαθέστατος.
Αλλά για το ότι χθες ελήφθη απόφαση σε Ευρωπαϊκό επίπεδο να μπει ξανά η Ελλάδα  από 1/1/20 στη λίστα των χωρών διαπραγματεύσιμου ρίσκου, που είναι από τα πρώτα θέματα που μου θέσατε και εσείς όταν ήρθατε στο Υπουργείο για να μπορούν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις να ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις τους ανταγωνιστές τους από τις άλλες χώρες, για αυτό δεν αφιέρωσε ούτε ένα δευτερόλεπτο, ούτε καμία εκπομπή, ούτε κανένα δελτίο ειδήσεων. Και όμως, για να μπορέσουν οι επιχειρήσεις να κάνουν εξαγωγές και να είναι  επιτυχημένες, αυτό ήταν που χρειαζότανε. Και αυτό η κυβέρνησή μας το πέτυχε και ένα μπράβο δεν ακούσαμε.
Άρα, προτείνω να αφήσουμε για λίγο τη συνήθη νεοελληνική γκρίνια, που είναι  μεν παραδοσιακή – κι εγώ παραδοσιακός τύπος είμαι – και να δούμε  τα πράγματα από την ανάποδη τώρα σκοπιά. Κι η ανάποδη σκοπιά είναι ότι σήμερα η Ελλάδα στο διεθνές στερέωμα αποπνέει μία αισιοδοξία.
Την περασμένη εβδομάδα η εταιρεία Μυτιλιναίος, δεν το λέω για διαφήμιση της εταιρείας, θα ακολουθήσουν και άλλες εταιρείες, όπως κι άλλες έχουν προηγηθεί.
Πήγε στο Λουξεμβούργο και εξέδωσε ευρωπαϊκό ομόλογο, όχι ελληνικό ομόλογο, ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Της προσφέρθηκαν 2 δισεκατομμύρια, τέσσερις φορές υπερκάλυψη, με επιτόκιο 2,5%, όταν πέρσι δανειζόταν η ίδια η εταιρεία με 5,5% και 6%.
Αυτό τι σημαίνει; Ότι η διεθνής αγορά βλέπει την Ελλάδα ως μια χώρα που πράγματι ετοιμάζεται να κάνει το μεγάλο άλμα προς τα μπρος.  Μην έρθουμε εμείς τώρα και αυτή την ωραία εικόνα που οι άλλοι βλέπουν σε εμάς να την αμαυρώνουμε και να την ακυρώνουμε.
Ναι, ήρθε η ώρα να πάμε μπροστά και να τα καταφέρουμε. 
Άρα, η Κυβέρνησή μας νομοθέτησε αμέσως την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη μείωση της γραφειοκρατίας για να κάνει τη ζωή των επιχειρηματιών ευκολότερη, σε συνεργασία και μαζί σας συζητήσαμε και νομοθετήσαμε όλες τις αλλαγές στο ΓΕΜΗ για να γίνουν τα πράγματα ευκολότερα και γρηγορότερα, αρχίσαμε να μειώνουμε τους φόρους, ξεκινάμε τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και κάναμε τις 120 δόσεις με το χαμηλότερο επιτόκιο και τις καλύτερες δόσεις όλων των εποχών. Και το λέω ως επιχειρηματίας, που έχω ενταχθεί σε όλες τις ρυθμίσεις δόσεων του παρελθόντος, ποτέ δεν υπήρχε τέτοια διαδικασία δόσεων.
Και ετοιμάζουμε το νέο ασφαλιστικό που ανακοίνωσε ήδη ο Γιάννης  Βρούτσης από προχθές στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ πάλι. Το ξέρετε, κύριε Παππά, κουνάτε το κεφάλι σας.  Ε, αφού κάνετε εμπάργκο, τι να μας κάνουν; Ελάτε εκεί να μας κάνετε παρέα, κάνατε την αρχή τώρα, το αποφασίσατε.
Άρα, επανέρχομαι, έχουμε ήδη κάνει για τέσσερις μήνες Κυβέρνηση – με υπερηφάνεια σας το λέω – πάρα πολλά.
Θα θέλαμε όλοι να κάνουμε περισσότερα; 
Πρώτος εγώ σας λέω ότι θα θέλαμε να κάνουμε περισσότερα.  Και σας το λέω και τώρα λοιπόν, μην έχετε καμία αμφιβολία και αυτή είναι μια διαφορά ιδεολογική με την προηγούμενη Κυβέρνηση, διότι πρέπει να έχουμε και ιδεολογικές διαφορές. Εντάξει, ψηφίσαμε όλοι μνημόνιο, μείναμε στο ευρώ, τα βρήκαμε στα μεγάλα, να κρατήσουμε, όμως, τις ιδεολογικές μας διαφορές.
Λοιπόν, εμείς κάθε δημοσιονομικό χώρο που θα βρίσκουμε, δηλαδή κάθε χαλάρωση που θα επιτυγχάνει ο Πρωθυπουργός στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, θα την πηγαίνουμε κατά το μεγαλύτερο μέρος σε μείωση φόρων και ασφαλιστικών εισφορών.  Γιατί εμείς θέλουμε να δώσουμε χώρο στην ιδιωτική οικονομία να αναπνεύσει. Με βρίσκει σε αυτό εξαιρετικά σύμφωνο.   Αυτό είναι το σχέδιό μας και αυτό θα κάνουμε. 
Τώρα, όσον αφορά το αίτημα που ετέθη από τον κύριο Πρόεδρο, την οικονομική μας ενίσχυση στα προγράμματα που ετοιμάζει το Επαγγελματικό Επιμελητήριο και το θέμα των εφαρμογών της ηλεκτρονικής εποχής το οποίο προηγουμένως είπατε.
Προφανώς θα είμαστε παρόντες και ήμασταν μέχρι τώρα αλλά θα είμαστε και στο μέλλον. Και σας το λέω και από αυτό το βήμα και το ξέρετε ότι το λέω και το εννοώ, δεν το λέω για να το πω, ότι εφόσον έρθει ολοκληρωμένη μελέτη από το Επαγγελματικό Επιμελητήριο τέτοια που θα πιάσουν τα λεφτά τόπο και θα βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να περάσουν στην ψηφιακή εποχή, δεν θα βρείτε Υπουργό μεγαλύτερο σύμμαχο σε αυτό από εμένα.  Διότι είναι τελείως βέβαιο ότι η μικρομεσαία επιχείρηση χρειάζεται αυτή τη βοήθεια για να επιταχύνουμε την προσπάθεια μας ώστε να περάσουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην ψηφιακή εποχή.
Και να το πω και εδώ για να είμαστε όλοι συνεννοημένοι, ωραία τα μεγάλα έργα, εγώ αγωνίζομαι πολύ γι’ αυτά όπως και για τις μεγάλες επενδύσεις καθώς οι μεγάλες επενδύσεις είναι απαραίτητες διότι αποτελούν ορόσημο, είναι εμβληματικές, στέλνουν ένα σήμα στο εξωτερικό ότι η Ελλάδα αλλάζει. Όλα αυτά χρειάζονται.
Αλλά μην νομίζετε ότι έχω την αυταπάτη ότι οι μεγάλες επενδύσεις θα γυρίσουν την ελληνική οικονομία. Η ελληνική οικονομία θα γυρίσει μόνο όταν η μικρομεσαία επιχείρηση θα προσλάβει έστω άλλο έναν υπάλληλο.  Τότε θα χαίρεται ο φίλος μου ο Γιάννης Βρούτσης και θα λέει η ΕΡΓΑΝΗ πηγαίνει καλά.
Οφείλω να πω εδώ όμως – και θα τα πούμε εδώ για να είμαστε όλοι συνεννοημένοι – ότι  εμείς να μειώσουμε και τους φόρους, να μειώσουμε τις ασφαλιστικές εισφορές, να μειώσουμε τη γραφειοκρατία, να δώσουμε και το ερέθισμα στα επιμελητήρια για να γίνει η ψηφιακή μετάβαση, να κάνουμε και τα open mall για τους δήμους, να κάνουμε όλα αυτά που είναι φιλοεπενδυτικά.
Πρέπει και εσείς να κάνετε το κοινωνικό σας χρέος.  Να πληρώνετε τους φόρους σας, να προσλάβετε υπαλλήλους.  Δεν μειώνουμε τις ασφαλιστικές εισφορές μόνο και μόνο για να μένουν στην τσέπη.  Τις μειώνουμε για να πάρετε κανένα υπάλληλο να μειωθεί η ανεργία, να βρει ο κόσμος δουλειά.  Έτσι δουλεύει η ελεύθερη οικονομία στην οποία όλοι πιστεύουμε. Όπως λέει μια αγγλική παροιμία: it takes two to tango.
Άρα, λοιπόν, περιμένουμε σε όλα αυτά που κάνουμε και εσείς να αντιδράσετε όπως πρέπει.  Γιατί, αν δεν αντιδράσετε όπως πρέπει και η κοινωνία διαπιστώνει ότι ενώ μειώνουμε τους φόρους και τις ασφαλιστικές εισφορές, η ζωή των περισσοτέρων ανθρώπων δεν γίνεται καλύτερη, τότε θα έρθουν ξανά οι άλλοι και θα κλαίτε με μαύρο δάκρυ για τους φόρους και τις εισφορές που θα τις ανεβάζουνε.
Άρα, εμείς θα κάνουμε το καθήκον μας, εσείς θα κάνετε το δικό σας και όλοι μαζί, αγαπημένοι, θα πορευόμαστε, κυρία Πρόεδρε, στους χώρους της ελευθέρας και όχι ασύδοτης αγοράς μακριά από τους κομμουνιστάς. Και θα ζήσουμε καλά, εμείς καλά και αυτοί καλύτερα. 
Λοιπόν, για να σοβαρέψω τώρα και αυτό είναι και γεγονός, η Κυβέρνηση πράγματι εργάζεται πολύ για τη μικρομεσαία επιχείρηση.  Εκλεγήκαμε για να βοηθήσουμε τη μεσαία τάξη, αυτή κατά βάση θέλουμε να εκπροσωπήσουμε και αυτήν κατά βάση θέλουμε να υποστηρίξουμε μετά από 5 πολύ δύσκολα χρόνια που πέρασε και άλλα 4 προηγουμένως δύσκολα επίσης, για να το κάνω 9, τα πρώτα από την κρίση τα δεύτερα από τον Τσίπρα.
Λοιπόν, να είστε όλοι καλά. Ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση».