Τελευταία Νέα
Νοέ 21

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη στα εγκαίνια του data center της Lamda Ηellix-Digital Realty, στο Ηράκλειο Κρήτης

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, παρέστη σήμερα, Δευτέρα 21 Νοεμβρίου, στην εκδήλωση της εταιρίας Lamda Hellix – Digital Realty, στο Ηράκλειο Κρήτης, με αφορμή την κατασκευή του πρώτου Data Center του ομίλου στην περιοχή της Κρήτης.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε:

 

«Για όσους παρακολουθούν τη δραστηριότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων αυτά τα 3,5 χρόνια που έχω τη μεγάλη τιμή να ηγούμαι αυτού του μεγάλου Υπουργείου κατόπιν της εντολής του κυρίου Πρωθυπουργού, ίσως να είχαν παρατηρήσει ότι μία από τις πρώτες μου επισκέψεις ως Υπουργός Επενδύσεων πριν τον Covid ακόμα, μάλιστα τότε είχα ζητήσει και είχα πάρει μαζί μου τον Κυριάκο τον Πιερρακάκη ως Υπουργό Ψηφιακής Διακυβέρνησης και είχαμε επισκεφτεί την εταιρεία Lamda Hellix στα κεντρικά της γραφεία στο Κορωπί για να δούμε ακριβώς πως αυτή η εταιρεία κατάφερε στην Ελλάδα να μεγαλώσει τόσο πολύ και να βάλει την Ελλάδα στο χάρτη των data center και να μας εξηγήσουν ποια είναι τα προβλήματα τα οποία είχανε μπροστά τους και τα οποία αποτελούσανε τροχοπέδη για να μπορούν να κάνουν τα επόμενά τους βήματα.

Οι επισκέψεις αυτές που τις παρακολουθείτε ενδεχομένως από τα social media που ανεβάζουμε, δεν γίνονται ποτέ μόνο για λόγους δημοσίων σχέσεων και για σόου. Πάντα προσπαθούμε να υπάρχει από πίσω μία ουσία. Δηλαδή, να μαθαίνουμε κάτι, να λύνουμε ένα πρόβλημα και να πηγαίνουμε παρακάτω.

Είχαμε μια καλή συνεργασία με τον κύριο Κάκκο. Αυτά που μπορούσαμε να λύσουμε, τα λύσαμε στο μέτρο που μας αναλογούσε. Εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τις ιδιωτικές συμφωνίες για μία εταιρεία, μπορούμε όμως να βελτιώσουμε το περιβάλλον έτσι ώστε να κάνουν τη δουλειά των εταιρειών λίγο πιο εύκολη.

Όταν μας ανακοίνωσε ο κύριος Κάκκος τις προχωρημένες διαπραγματεύσεις με την Digital Realty και τελικά έγινε η εξαγορά από την Digital Realty, ομολογώ ότι για μένα ήταν μια μέρα μεγάλης χαράς. Το γεγονός ότι μία εταιρεία κολοσσός όπως η Digital Realty αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα, ήταν μία πολύ μεγάλη ψήφος εμπιστοσύνης για την ελληνική οικονομία.

Έχουμε δουλέψει πολύ ως κυβέρνηση για να γίνει η Ελλάδα ένα διεθνές ψηφιακό κέντρο. Η Microsoft όπως ξέρετε ξεκινάει ήδη τη διαδικασία της αδειοδοτήσεως των δικών της Data Center. Η Digital Realty, η Amazon Web Services με τη Digital Realty και η Google έχουν ήδη ανακοινώσει επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα στην Ελλάδα.

Για εμάς ήταν πολύ μεγάλο πράγμα. Αλλάζει τη χώρα μας. Μας καθιστά ένα διεθνή κόμβο μεταφοράς των πληροφοριών στην εποχή που οι πληροφορίες είναι οι νέος χρυσός.

Μπορείς να προσελκύσεις καλά αμειβόμενες και υψηλής εξειδίκευσης νέες θέσεις εργασίας. Δεν είναι μόνο οι θέσεις αυτού κάθε αυτού του data center, είναι όλη η κοινότητα, η κοινωνία που δημιουργείται γύρω από αυτές τις επενδύσεις, που αθροιστικά δημιουργούν ένα τελείως καινούριο cluster, μια καινούρια κοινότητα σε έναν χώρο που η Ελλάδα δεν είχε.

Έχουμε αλλάξει όλη μας τη νομοθεσία και στον Αναπτυξιακό Νόμο και στις στρατηγικές επενδύσεις έτσι ώστε να μπορεί να συμπεριλαμβάνονται επενδύσεις όπως το data center, γιατί δεν προβλεπόντουσαν στους προηγούμενους νόμους.  Και έχουμε κάνει πιστεύω ένα μεγάλο βήμα εμπρός. Αύριο είμαι προσκεκλημένος από την Amazon στις Βρυξέλλες για να μιλήσω ακριβώς για την πρόοδο της χώρας μας στον τομέα των επενδύσεων τα τελευταία τρία χρόνια και Δόξα τω Θεώ, πάμε πάρα πολύ καλά.

Όμως, αυτό που συμβαίνει σήμερα εδώ, είναι κάτι μοναδικό και θέλω να ευχαριστήσω ειλικρινά που μου κάνατε την τιμή να με καλέσετε. Δεν θα μπορούσα να μην είμαι. Θα ήταν ντροπή για τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελλάδος να μην μπορεί να συνειδητοποιήσει τι είναι αυτό που γίνεται σήμερα εδώ.

Πιστεύω ότι οι περισσότεροι, όχι οι ειδικοί της Lamda και της Digital, αυτοί γνωρίζουν  καλύτερα από μένα, αλλά οι περισσότεροι που είμαστε εδώ δεν μπορούμε να καταλάβουμε τι σημαίνει αυτό που γίνεται εδώ για την Κρήτη.

Η Κρήτη είναι η Κρήτη. Μάλλον το ωραιότερο μέρος στον πλανήτη. Το ότι οι Μινωίτες έκαναν την πρώτη γνωστή εμπορική αυτοκρατορία του ανθρώπινου πολιτισμού από εδώ, δεν είναι τυχαίο το «εδώ». Ήρθαν εδώ γιατί εδώ έπρεπε να έρθουν. Αυτά όμως που κρατούσαν την Κρήτη ιδανικό μέρος για να γίνει το Διεθνές Κέντρο Εμπορίου στη Μινωική εποχή, στην πραγματικότητα είναι πλεονεκτήματα για να μπορεί να γίνει η Κρήτη Διεθνές Κέντρο των Πληροφοριών στον 21ο αιώνα.

Και το γεγονός ότι μία εταιρεία αυτού του βεληνεκούς, της Digital Realty έρχεται και κάνει μία επένδυση τόσο μεγάλου βεληνεκούς εδώ, αλλάζει τελείως τη θέση της Κρήτης στον παγκόσμιο επιχειρηματικό χάρτη, και είμαι απολύτως βέβαιος ότι τα επόμενα χρόνια θα προσελκύσει και άλλες τέτοιου τύπου επενδύσεις. Άρα, υπό την έννοια αυτή, πρώτον χαίρομαι ιδιαίτερα που άλλο ένα μεγάλο data center χτίζεται στην Ελλάδα.

Να πω ότι πέρσι είχαμε πάει με τον κύριο Πρωθυπουργό και κάναμε τις πρώτες φτυαριές, στο Κορωπί, στο “Athens 3”. Ένα χρόνο μετά,  στις 8 Δεκεμβρίου, θα πάμε με τον κύριο Πρωθυπουργό να εγκαινιάσουμε το κτίριο αυτό, το οποίο έχει χτιστεί σε χρόνο ρεκόρ. Και ναι, μέχρι τότε θα έχει εκδοθεί σίγουρα η άδεια για το “Athens 4”, αλλά θέλω να πω δυο λόγια ακόμα. 

Πρώτα από όλα θέλω ιδιαιτέρως να επικροτήσω την απόφαση να το φτιάξετε μέσα στη βιομηχανική ζώνη. Έχουμε βγάλει χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης και για την ΒΙΠΕ Ηρακλείου περίπου στα 5 εκατομμύρια σε έργα υποδομής εδώ.

Η δημιουργία αυτής της επένδυσης εδώ θα ανεβάσει όλη τη ΒΙΠΕ ένα σκαλί προς τα πάνω. Δείτε το κτίριο τώρα και να έρθετε σε δυο χρόνια να δείτε το κτίριο που θα υπάρχει. Θα είναι ένα κόσμημα. Αυτό θα αλλάξει όλη τη γειτονιά, όλη την περιοχή. Άρα, ένας λόγος παραπάνω να τρέξουμε και εμείς λίγο περισσότερο το βιομηχανικό πάρκο στην Κρήτη. 

Ξέρω ότι εδώ είναι λίγο δύσκολο να επεκταθεί, δεν υπάρχει χώρος γύρω-γύρω αλλά όπου υπάρχει διάθεση πάντα μπορούν να βρεθούν οι κατάλληλες λύσεις και το νέο πλαίσιο που έχουμε ψηφίσει είναι πολύ πιο ευέλικτο και δίνει την ευκαιρία να πάρουμε λύσεις που δεν είχαμε στο παρελθόν.

Και κλείνοντας να πω ότι είμαι πολύ υπερήφανος γιατί πιστεύω ότι με αυτή τη δουλειά που κάνουμε έχουμε συμβάλει στο να έχει η Ελλάδα για δεύτερο συνεχόμενο έτος ρεκόρ επενδύσεων όλων των εποχών.

Πολλοί εμένα με κατακρίνουν άλλοτε γιατί μιλάω τσιριχτά, λέει ο κύριος Τσίπρας, άλλοτε γιατί ήμουν τηλεπωλητής βιβλίων, άλλοτε γιατί είμαι λέει δήθεν ακροδεξιός, άλλοτε γιατί είμαι προκλητικός.  Αυτά όλα για εμένα από το ένα αυτί μου μπαίνουν από το άλλο αυτί μου βγαίνουν.

Στην πολιτική το αποτέλεσμα μετράει. Η πολιτική είναι εφαρμοσμένη τέχνη.  Εγώ είμαι Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και επί θητείας μου έχω καταγράψει ήδη τα δύο συνεχόμενα απόλυτα ρεκόρ επενδύσεων όλων των εποχών. Όποιος θέλει ας έρθει να κάνει περισσότερο και εγώ θα χαρώ και θα τον χειροκροτήσω. Γιατί αυτό θα ήταν καλό για την Ελλάδα.

Ο τρόπος για να το πετύχουμε λοιπόν είναι να δείξουμε στους επενδυτές ότι σεβόμαστε και το χρόνο τους και τα χρήματά τους. Πιστεύω η μεγαλύτερη αλλαγή που έχει γίνει στην Ελλάδα από την κυβέρνηση Μητσοτάκη στον τομέα της οικονομίας είναι πως έχουμε δείξει ότι οι επενδύσεις είναι για εμάς ευπρόσδεκτες. Και ότι είμαστε μια κυβέρνηση που είμαστε εδώ για να κάνει τη ζωή των επενδυτών ευκολότερη και όχι δυσκολότερη.

Προβλήματα πάντοτε θα υπάρξουν και θα υπάρχουν διότι έτσι είναι η ζωή.  Το ζήτημα είναι να υπάρχει καλή διάθεση και καλόπιστη συνεργασία και να λύνονται αυτά τα προβλήματα. Αυτό που λέω όποτε μπαίνει ένας επενδυτής στο γραφείο μου και του δίνω την κάρτα μου με το κινητό μου τηλέφωνο είναι ότι “εγώ είμαι κάπως σαν τον γιατρό.  Εάν δεν με χρειαστείτε ποτέ είναι το ιδανικό, θα με φωνάξετε στα εγκαίνια, θα κόψουμε την κορδέλα, θα χειροκροτήσουμε όλοι μαζί θα είμαστε χαρούμενοι. Εάν όμως με χρειαστείτε, πράγμα που δυστυχώς είναι και το πιο συνηθισμένο θα με βρείτε και θα δράσω. Χωρίς ωράριο, χωρίς δισταγμούς”.

Στο μέτρο που μπορούσα ήμουν χρήσιμος και σε αυτές τις επενδύσεις και θα είμαι και στο μέλλον αν χρειαστεί. Παρόλο που απέχουμε ακόμα αρκετά από την εποχή που όλα θα δουλεύουν αυτόματα στη χώρα, δουλεύουμε για αυτό. Νομοθετικά έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο και έχουμε μειώσει πολύ τη γραφειοκρατία, έχουμε κάνει ψηφιακό το κράτος, έχουμε κάνει βήματα αλλά ακόμα είμαστε καθ΄ οδόν στο να φτάσουμε εκεί που πραγματικά θέλουμε.

Μέχρι που να φτάσουμε εκεί όμως θα είμαστε παρόντες να βοηθάμε τον κάθε επιχειρηματία που θέλει να κάνει μια επένδυση. Και χαίρομαι που είναι εδώ και οι τοπικές αρχές, γιατί για τέτοιου μεγέθους επενδύσεις οι τοπικές αρχές είναι απολύτως απαραίτητες. Δεν μπορεί να τις κάνει μόνο η κεντρική κυβέρνηση.

Και να ξέρετε κάτι, οι επενδύσεις πηγαίνουν εκεί που τις εκτιμούν περισσότερο και μένουν εκεί που τις φροντίζουν περισσότερο. Αλλιώς τα μαζεύουν και φεύγουν. Είναι κάτι που πολύς κόσμος δεν το καταλαβαίνει σήμερα. Πόσο δύσκολο είναι να έρθει μια επένδυση και πόσο εύκολο είναι να φύγει μια επέμβαση αν όλοι μας δεν συμβάλλουμε στο να μπορούν οι άνθρωποι να προκόβουν.

Θεωρώ λοιπόν ότι η σημερινή μέρα είναι μια ιστορική μέρα για την Κρήτη. Θα τη θυμόμαστε μετά από κάποια χρόνια όσοι ήμασταν σήμερα εδώ και θα λέμε ότι εμείς ήμασταν εκείνη την ημέρα εκεί που ξεκίνησε αυτή η μικρή επανάσταση στην Κρήτη.

Η Κρήτη μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα μόνο από τον τουρισμό. Προφανώς στον τουρισμό έχει πλεονεκτήματα που τα βλέπει και ένας τυφλός, αλλά δεν είναι μόνο ο τουρισμός ή μόνο η αγροτική παραγωγή ή μόνο η βιομηχανία που έχει κάποιες σημαντικές βιομηχανικές μονάδες, ίσα-ίσα μπορώ να πω ότι είναι και παράδειγμα προς μίμηση για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Αλλά μπορεί τώρα να πρωταγωνιστήσει και στην ψηφιακή τεχνολογία. Η παρουσία του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας δίνει πλεονεκτήματα στην αγορά εργασίας. Υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό εδώ και τρόπος να συνεργαστείτε μετά με το ΙΤΕ στο μέλλον και να κάνετε μαζί κοινές δράσεις, να φτιάξετε πράγματα τα οποία θα φέρουν ακόμα περισσότερες θέσεις εργασίας και ακόμα περισσότερη προκοπή στο νησί.

Και εμείς ασχέτως σε ποια θέση θα μας έχει κατατάξει ο ελληνικός λαός τότε θα βλέπουμε και θα καμαρώνουμε ότι ήμασταν εδώ και βοηθήσαμε για να κάνει η Κρήτη αυτό το επόμενο βήμα.

Θα ήθελα πάρα πολύ κύριε Διευθύνοντα Σύμβουλε, όταν θα είναι έτοιμο το “Heraklion 1” να με καλέσετε και τότε. Ασχέτως αν θα είμαι ακόμα Υπουργός γιατί αυτά τα αποφασίζει το μεγάλο αφεντικό, ο ελληνικός λαός και το δεύτερο μεγάλο αφεντικό, ο Πρωθυπουργός.  Άρα, αυτό δεν το ξέρω. Αλλά θα ήθελα πολύ να είμαι όταν θα είναι έτοιμο απλώς και μόνο για να το καμαρώσω, όταν θα μπορούμε πια να δούμε τη διαφορά από το κτίριο που βλέπουμε τώρα στο κτίριο που θα παραδοθεί σε περίπου 2,5 χρόνια. Να είστε όλοι καλά».

 

 

Επισυνάπτεται ενημερωτικό σημείωμα και φωτογραφικό υλικό

 

Ολόκληρη η ομιλία του στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=a21rGCDNaj4

 

Σχετικά με τη νέα  επένδυση της Lamda ΗellixDigital Realty στην Κρήτη:

  • Το νέο data center Heraklion 1 αποτελεί την μεγαλύτερη επένδυση εταιρίας του κλάδου της τεχνολογίας στην Κρήτη μέχρι σήμερα
  • Θα είναι η πρώτη εγκατάσταση carrier-neutral στο νησί και αναμένεται να υποστηρίξει την ανάπτυξη έως και 6,5 MW εγκατεστημένου φορτίου ΙΤ, με την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης να έχει προγραμματιστεί για το
  • Η εγκατάσταση θα λειτουργεί ως κόμβος διασύνδεσης για διηπειρωτικά και περιφερειακά υποθαλάσσια καλώδια που θα καταλήγουν μελλοντικά στην Κρήτη, συμπεριλαμβανομένων του Ηρακλείου ,των Χανίων, του Τυμπακίου και της Σητείας.
  • Σε συνδυασμό με την αυξανόμενη παρουσία της Digital Realty στην Αθήνα (δύο λειτουργικά data center και δύο υπό ανάπτυξη), η εγκατάσταση στην Κρήτη αναμένεται να επιτρέψει στους πελάτες της να δημιουργήσουν νέα network routes με υψηλότερες ταχύτητες προς τα Βαλκάνια, την Ανατολική Ευρώπη και τη Βόρεια Αφρική.
  • Επιπλέον, οι φορείς εκμετάλλευσης υποθαλάσσιων καλωδίων και δικτύων αναμένεται να είναι σε θέση να μειώσουν το κόστος ανάπτυξης και να αυξήσουν την ανθεκτικότητα των δικτύων τους στη Μεσόγειο, καθώς επεκτείνονται για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση χωρητικότητας.
  • Η επέκταση στην Κρήτη έχει σχεδιαστεί σε στενή συνεργασία με τις εταιρείες υποθαλάσσιων καλωδίων και αναμένεται να καλύψει τη ζήτηση ενός carrier-neutral data center παρόχου στο νησί. Οι εγκαταστάσεις στο Ηράκλειο θα αποτελέσουν σημείο διασύνδεσης για διηπειρωτικά και περιφερειακά υποθαλάσσια καλώδια, αναδιανέμοντας δεδομένα στην Ελλάδα, την Τουρκία, τη Βόρεια Αφρική και την Κεντρική Ανατολική Ευρώπη, καθώς και στα Βαλκάνια.
  • Πρόκειται για ένα έργο που θα συμβάλλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και της απασχόλησης, καθώς σε όλη τη διάρκεια υλοποίησης του data center θα απασχοληθούν δεκάδες εθνικές και τοπικές επιχειρήσεις και εκατοντάδες στελέχη τους στον σχεδιασμό και την κατασκευή του, χρησιμοποιώντας τελευταίες τεχνολογίες και υπηρεσίες, καθώς και υλικά κατασκευών
  • Η Κρήτη γίνεται φάρος ψηφιακού μετασχηματισμού και καινοτομίας και μετατρέπεται σε σταυροδρόμι διεθνών διαδρομών ψηφιακών δεδομένων μεταξύ τριών ηπείρων

 

Σχετικά με την Lamda Hellix   

  • H Lamda Hellix ιδρύθηκε το 2002 και είναι σήμερα ο μεγαλύτερος και πλέον διασυνδεδεμένος carrier-neutral πάροχος υπηρεσιών data center στην Ελλάδα ,  με δύο λειτουργικά data center και δύο υπό ανάπτυξη.
  • Προσφέρει best-in-class cloud και colocation υπηρεσίες σε ένα σημαντικό  πελατολόγιο συμπεριλαμβανομένων πολυεθνικών επιχειρήσεων και εταιριών από τον χρηματοπιστωτικό και το δημόσιο τομέα, καθώς και των τηλεπικοινωνιακών & Global cloud  παρόχων
  • Η στρατηγική τοποθεσία του Lamda Hellix Athens Data Center Campus, μαζί με τις νέες προγραμματισμένες επεκτάσεις της εταιρίας τόσο στην Αθήνα όσο και στην Κρήτη, οι αυξανόμενες ευκαιρίες διασύνδεσης της περιοχής, καθώς και οι  δρομολογούμενες σημαντικές επενδύσεις της Ελλάδας στους  χώρους του 5G, του Cloud & Big Data, του AI, του ΙοΤ και του Industry0, ώθησαν την Digital Realty , μέσω της εξαγοράς της Lamda Hellix,    το 2020  να επεκτείνει την παρουσία της, προσθέτοντας την Ελλάδα στο δίκτυό της ως ένα regional hub για την περαιτέρω ανάπτυξή της στην περιοχή.

 

Σχετικά με την Digital Realty

  • H Digital Realty είναι μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο στον τομέα παροχής υπηρεσιών carrier και cloud-neutral colocation data centres. Η εταιρεία είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με κεφαλαιοποίηση πάνω από 40 δισ. δολάρια, ενώ στο πελατολόγιό της συμπεριλαμβάνονται οι μεγαλύτερες εταιρείες πληροφορικής διεθνώς.
  • Κατέχει 284 Data Centers σε 50+ μητροπόλεις, σε 27 χώρες και 6 ηπείρους  με πάνω από >4.000 πελάτες παγκοσμίως – μεταξύ των οποίων διεθνείς leaders όπως οι: IBM, Facebook, Oracle, Linkedin,  Verizon, AT&T, JP Morgan, Equinix,
  • Mέσα από συνεχείς επενδύσεις στην “Platform DIGITAL”, την παγκόσμια πλατφόρμα data center που υποστηρίζει πελάτες σε όλο τον κόσμο, η Digital Realty ενισχύει τις στρατηγικές ψηφιακού μετασχηματισμού και εξομαλύνει την πολυπλοκότητα της διαρκώς αυξανόμενης ανάγκης για παγκόσμια κάλυψη και ταυτόχρονη πρόσβαση σε επιπλέον υποδομές παγκόσμιας κλάσης data centre & cloud.