Τελευταία Νέα
Σεπ 24

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος (ΣΒΕ)

 

«Κατ’ αρχάς, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι θεωρώ μεγάλη μου τιμή που είμαι εδώ σήμερα, ο φόρτος εργασίας αυτήν την εβδομάδα ήταν απίθανος, ειδικά η χθεσινή μέρα ήταν πάρα πολύ κουραστική.

Και σήμερα από το πρωί έχω φύγει για ένα μεγάλο συνέδριο ενεργειακό, μετά για τα εγκαίνια της εκθέσεως της Λαμίας, μετά για το Επιμελητήριο στην Κατερίνη και τη δίωρη συζήτηση εκεί με την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων.

Παρά ταύτα, θεώρησα αυτονόητη υποχρέωσή μου ως Υπουργός Βιομηχανίας της Ελληνικής Δημοκρατίας να είμαι σήμερα εδώ και θέλω να πω από την αρχή το γιατί.

Είναι  η τελευταία  εκδήλωση που έχω την ευκαιρία να έχω ως Πρόεδρο του ΣΒΕ τον κύριο Θάνο Σαββάκη. Θέλω πρώτον να τον ευχαριστήσω για την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε αυτά τα 3,5 χρόνια, που θα πω σε λίγο ορισμένους από τους καρπούς που αυτή η συνεργασία γέννησε.

Και θέλω ως αιρετός και εγώ, γιατί και αυτή η θέση αιρετή είναι, να τον συγχαρώ γιατί πράγματι έδωσε στο ΣΒΕ μία οντότητα που δεν είχε πριν τη θητεία του. Και δεν αναφέρομαι μόνο στη θεσμική καθιέρωση ενός κοινωνικού εταίρου, αλλά στη γενικότερη αλλαγή της εικόνας προς την ελληνική κοινωνία, ακόμα και στην αλλαγή των γραφείων που και αυτά παίζουν ρόλο και που θα μείνουν στο διάδοχο ή στη διάδοχο στην προκειμένη περίπτωση.

Θέλω να πω στην αγαπημένη μου Λουκία Σαράντηότι ο πήχης είναι  σχετικά ψηλά στη διαδοχή, αλλά λίγο που σας ξέρω, έχω κρίνει ότι θα τα καταφέρετε και θα μας βγάλετε ασπροπρόσωπους και έτσι αναλαμβάνετε και εσείς τη δικιά σας περίοδο της κρίσεωςδεν ήσασταν πολύ γουρλού ως προς αυτό, χειρότερος προφανώς εγώ με αυτά που περνάωαπό την μία κρίση μετά  την άλλη, έτσι για να μην παρεξηγηθώ.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση κύριε Σαββάκη, στην πορεία των Προέδρων του ΣΒΕ νομίζω ότι η θητεία σας θα είναι μια λαμπρή θητεία και είναι καλό να ακούγεται αυτό στη λήξη της θητείας γιατί τον κάθε αιρετό ή για τον οποιονδήποτε έχει μία υπεύθυνη θέση, μόνο στη λήξη της θητείας μπορείς να κάνεις αποτίμηση.

Ανεφέρθη ο κύριος Σαββάκης στην δουλειά που κάναμε και με το ΣΒΕ και με τους υπόλοιπους θεσμικούς εταίρους, τον ΣΕΒ, τη βιομηχανική παραγωγή, την ελληνική παραγωγή κ.λ.π. για τη νέα βιομηχανική μας πολιτική, όπως αυτή συμφωνήθηκε στο Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας.

Και θέλω εδώ να κάνω μία παύση, για να καταλάβετε λίγο, όχι εσείς, εσείς σίγουρα ξέρετε πολύ καλύτερα από μένα τη βιομηχανία και το τιπραγματικά συμβαίνει στη χώρα, αλλά για να τα ακούσουν και όσοι θα δούνε μετά στα social media τις ομιλίες μας.

Πριν από δύο εβδομάδες, μία μέρα πριν από την έναρξη της ΔΕΘ, βρεθήκαμε με τον Αναπληρωτή Υπουργό, κύριο Παπαθανάση, στην Κοζάνη για να εγκαινιάσουμε με την ΕΤΒΑ το βιομηχανικό πάρκο της Κοζάνης.

Γιατί αναφέρω αυτήν την ιστορία; Το βιομηχανικό πάρκο της Κοζάνης αποφασίστηκε να γίνει στονχώρο που το εγκαινιάσαμε επί Πρωθυπουργίας Γεωργίου Ράλλη το 1981 και εγκαινιάστηκε επί Πρωθυπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη το 2022, δηλαδή μετά από 41 χρόνια.

Με συγχωρείτε, με αυτούς τους ρυθμούς είναι  θαύμα που έχουμε έστω και μία βιομηχανία στην Ελλάδα. Πάλι καλά πάμε για να είμαι ειλικρινής χάρη στον πατριωτισμό μας.

Στην πραγματικότητα, η χώρα τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα πέρασε μία διαρκή φάση αποβιομηχάνισης. Πιστεύω ότι οι βιομηχανίες τελικά υπάρχουν σήμερα, επιβίωσαν και προκόβουν, και υπάρχουν κυρίως λόγω της ευφυίας, της δεξιότητας και του πατριωτισμού των ιδιοκτητών τους.

Το κράτος είναι  βέβαιο ότι έκανε όλες αυτές τις δεκαετίες ό,τι μπορούσε για να τις κλείσει. Άρα, αυτές που έχουν επιβιώσει τώρα, παίζει να είναι  και οι πιο ανθεκτικές του πλανήτη αφού επιβίωσαν από 40 χρόνια ελληνικού κράτους.

Αυτό θέλουμε να αλλάξει η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε είναι να το αλλάξουμε και το πρώτο βήμα το οποίο σχεδιάσαμε για να το αλλάξουμε, ήταν η ίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας, που όπως ξέρετε πάρα πολύ καλά δεν έγινε τυπικά, έγινε πολύ ουσιαστικά και πολύ επαγγελματικά.

Το Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας ιδρύθηκε με νόμο επί Υπουργίας μου πριν από τρία χρόνια, με στόχο να κάτσουμε στο ίδιο τραπέζι η κυβέρνηση και τα συναρμόδια Υπουργεία, όχι μόνο ο εκάστοτε Υπουργός Βιομηχανίας, αλλά όλα τα συναρμόδια Υπουργεία.

Το κράτος φαίνεται έχει οριζόντιες αρμοδιότητες, άντε βρες τώρα τον επόμενο αρμόδιο και τον μεθεπόμενο αρμόδιο. Εδώ φέραμε όλους τους αρμόδιους στο τραπέζι και από την άλλη πλευρά όλη την αγορά.

Σκεφτήκαμε και αποφασίσαμε ότι για να σχεδιάσουμε πραγματικά την βιομηχανική πολιτική που θα οδηγήσει στην αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής ως μερίδιο του ΑΕΠ προς το 15% που είναι  ο εθνικός στόχος από 8% που είναι  σήμερα, όσους σοφούς κυβερνήτες και να έχουμε, όσο καλό Υπουργό Ανάπτυξης και να έχουμε, δεν φτάνει.

Πρέπει να ακούσουμε και την αγορά, αλλά πρέπει και η αγορά να ακούσει και την Κυβέρνηση για να καταλάβουμε και μεταξύ μας ποια είναι  τα όρια, ποια πράγματα πραγματικά μπορούν να γίνουν και ποια πράγματα δεν μπορούν να γίνουν.

Αυτός ο διάλογος ήταν πολύ γόνιμος. Προσλάβαμε όπως ξέρετε στη Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και έναν από τους κορυφαίους συμβούλους παγκοσμίως για να το βάλουμε σε μία τάξη, την Price Waterhouse Coopers.

Καταλήξαμε τελικά σε ένα κοινό σχέδιο, υιοθετώντας πάρα πολλές προτάσεις από την αγορά τις οποίες ενσωματώσαμε στις δικές μας κυβερνητικές ιδέες και πολλές κυβερνητικές θέσεις απερρίφθησαν από την αγορά και αντικαταστάθηκαν από κάτι άλλο.

Καταλήξαμε σε ένα κοινό master plan με συγκεκριμένα milestones, δηλαδή χρονικά σημεία που πρέπει να έχουμε ολοκληρώσει τις μεταρρυθμίσεις και ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα που λέει ότι σε τρία χρόνια θα είμαστε στο 12% του ΑΕΠ, που είναι  μια μεγάλη αύξηση, είναι  50% αύξηση απ’ ότι είμαστε τώρα.

Δεν είναι  μικρός στόχος. Είναι  μεγάλος. Στηνεφαρμογή αυτού του εθνικού σχεδίου, που σας διαβεβαιώ στο μέτρο που με αφορά και που αφορά την παρούσα κυβέρνηση, γιατί στο ενδιάμεσο θα έχουμε και εθνικές εκλογές, άρα ο ελληνικός λαός θα αποφασίσει ποιοι θέλουν να συνεχίσουν να αποφασίζουν για αυτόν, ο ΣΒΕ έχει παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο.

Νομίζω ότι έχουμε φτάσει σε ένα σημείο πάρα πολύ καλό και είμαι πραγματικά αισιόδοξος ότι αυτή τη φορά ακολουθώντας αυτό το πλάνο, θα έχουμε αντιστροφή της πορείας από την αποβιομηχάνισητης δεκαετίας του ’80, σε μία σημαντική σε μια σημαντική βιομηχανική δύναμη. Η γεωγραφία μας και οι δεξιότητες του λαού μας, μας το επιτρέπουν. Το θέμα είναι  να έχουμε και σταθερές πολιτικές και σχέδιο. Πιστεύω αυτό το έχουμε φτιάξει.

Στα πλαίσια αυτά είναι και ο νόμος μας για τα βιομηχανικά πάρκα. Ανέφερε πριν ο αγαπημένος μου φίλος ο Μαργαρίτης Σχοινάς για τη χρηματοδότηση με 63.000.000 ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης για τη δημιουργία νέων βιομηχανικών πάρκων στην Ελλάδα. Ορόσημο για την απορρόφηση αυτών των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι  η ψήφιση του νέου νόμου για τα βιομηχανικά πάρκα.

Ο νόμος θα κατατεθεί στη Βουλή την επόμενη Παρασκευή, με σκοπό να συζητηθεί στην Επιτροπή την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου και να έχει ψηφιστεί μέσα στον Οκτώβριο του 2022. Ένας νόμος που και πάλι είναι  αποτέλεσμα πολύ μεγάλης συζήτησης με την αγορά, με στόχο όχι να είμαστε αρεστοί, θέλω να είμαι ειλικρινής, αλλά να φέρουμε για πρώτη φορά πραγματικούς επενδυτές που θα βάλουν πραγματικά χρήματα για να φτιάξουμε πραγματικά βιομηχανικά πάρκα.

Η προσπάθεια των κυβερνήσεων είναι  πάντα αρεστή σε όλους, δεν παράγει όμως αποτέλεσμα. Αυτό θα πρέπει κάποτε να το αποφασίσουμε. Για να έχουμε αποτέλεσμα θα πρέπει να εφαρμόζουμε πολιτικές. Οι πολιτικές κάποιους πάντα θα δυσαρεστούν. Αυτούς που χάνουν ή που δεν ωφελούνται, αλλά εδώ δεν είμαστε για να είμαστε αρεστοί, είμαστε για να προχωράει η χώρα μας μπρος και αυτό το κάνουμε.

Στα πλαίσια της βιομηχανικής μας πολιτικής, να πω ότι έχουμε και το Καλοχώρι. Το Καλοχώρι, το ξέρετε σίγουρα καλύτερα από εμένα, είναι  λέει «μία άτυπη βιομηχανική συγκέντρωση». Δηλαδή, ένα βιομηχανικό πάρκο που δεν είναι  βιομηχανικό πάρκο αλλά υποδύεται το βιομηχανικό πάρκο. Είναι  δηλαδή ένα περίεργο αμάλγαμα, δεν ξέρω αν υπάρχουν σε άλλες χώρες τέτοιου  είδους δημιουργήματα, τουλάχιστον σε αυτό το μέγεθος, όπως είναι  τα Οινόφυτα στην Αττική και το Καλοχώρι στη Θεσσαλονίκη.

Τα δύο μεγαλύτερα βιομηχανικά πάρκα της χώρας δεν είναι  βιομηχανικά πάρκα. Είναι  άτυπες βιομηχανικές συγκεντρώσεις και αυτό από μόνο του είναι  λίγο αστείο αν το σκεφτεί κανείς. Δείχνει βέβαια από την άλλη πως η βιομηχανία κινήθηκε τελικά πέραν του κράτους, ακριβώς γιατί το κράτος αδιαφορούσε για αυτήν και έτσι βρήκε τον τρόπο να επιβιώσει. Θα το βάλουμε και αυτό σε μία τάξηκαθώς έχουμε τη συνεργασία και της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και τη στενή μας προσωπική εμπλοκή ως Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Πιστεύω ότι και αυτό θα μπει σύντομα σε μία σειρά με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για να παρέχουμε και εκεί τις καλύτερες υπηρεσίες σε εγκατεστημένες επιχειρήσεις.

Άρα, με την ψήφιση του νόμου για τα νέα βιομηχανικά πάρκα, με την εκταμίευση των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης ως κίνητρο για να ενταχθούν οι υποδομές, με την εξεύρεση χρηματοδότησης για τη μετατροπή των άτυπων βιομηχανικών συγκεντρώσεων σε κανονικά βιομηχανικά πάρκα, θα μπορούμε να παρέχουμε υπηρεσίες υψηλού επιπέδου στις εγκατεστημένες βιομηχανίες και άρα να τους δημιουργούμε ανταγωνιστικό πλεονέκτημα που σήμερα δεν έχουν και έναντι των ανταγωνιστών τους στην Ευρώπη, που είναι σε τέτοιου είδους πάρκα και άρα τους ανταγωνιζόμαστε από λάθος θέση.

Τώρα, ορισμένα πράγματα για την οικονομία μας σε ποια φάση βρισκόμαστε. Ξέρετε καλύτερα από μέναότι στην πραγματικότητα η οικονομία μας, μέχρι στιγμής, πάει πολύ καλά.

Το μέχρι στιγμής δεν το λέω γιατί φοβάμαι με την έννοια της κακής τύχης, αλλά γιατί είναι προφανές ότι η τεράστια αβεβαιότητα που υπάρχει μπροστά μας, η αύξηση των επιτοκίων που θα δούμε από τις κεντρικές τράπεζες, η τεράστια αύξηση του κόστους ενέργειας που έχει φέρει ο πόλεμος, ο πληθωρισμός που έχει πλέον διαρκή χαρακτηριστικά και δεν είναι ένα παροδικό φαινόμενο που περιμέναμε στην αρχή, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι θα φέρει ένα φρενάρισμα στην ανάπτυξη.

Οι προβλέψεις στο επικρατέστερο σενάριο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι για περίπου 3% ανάπτυξη το 2022 στην Ευρωζώνη, η Ελλάδα θα είναι στο διπλάσιο. Η πρόβλεψη στο ήπιο σενάριο είναι για 0,9 ανάπτυξη το 2023 στην Ευρωζώνη, άρα αν πάλι η Ελλάδα είναι στο διπλάσιο πηγαίνει στο 2,2.

Εάν όμως πάμε στο σενάριο που ο Πρόεδρος Πούτιν κόψει τελείως την παροχή φυσικού αερίου στην Ευρώπη, χωρίς να μπορέσει η Ευρώπη να βρει γρήγορα εναλλακτικές πηγές καυσίμου, που είναι το δυσμενές σενάριο, σε αυτή την περίπτωση η πρόβλεψη είναι μείον 0,9 στην Ευρωζώνη, άρα ύφεση. Και όπως ξέρετε πολύ καλά εσείς εδώ γιατί είστε άνθρωποι της οικονομίας, είναι αδύνατον εάν περνάνε άσχημα οι πελάτες σου να περνάς καλά εσύ.

Είναι τελείως βέβαιο ότι στην οικονομία αν ο πελάτης σου περνάει άσχημα τη Δευτέρα, θα περάσεις κι εσύ άσχημα αν όχι την Τρίτη, τουλάχιστον την Τετάρτη. Άρα να είμαστε προετοιμασμένοι διότι μπροστά μας υπάρχει ένα φρένο.

Για την Ελλάδα θα είμαστε πάλι καλύτερα από τους άλλους, γι’ αυτό δεν έχω καμία αμφιβολία και θα σας πω μετά γιατί, αλλά τα «οχτάρια» που έχουμε συνηθίσει το 2021 και το 2022 νομίζω θα πρέπει σιγά-σιγά να αρχίσουμε να τα βάζουμε πιο πίσω στο μυαλό μας για τα επόμενα τουλάχιστον ένα με δύο χρόνια.

Εκτός και αν ο πόλεμος ξαφνικά τελειώσει και πάμε σε μία κανονικότητα, που αυτό θα ήταν πραγματικά το καλύτερο νέο για την οικονομία, θα έφευγαν όλα πολύ γρήγορα μπροστά, θα αντιστρεφόταν τελείως ηψυχολογία και θα μιλάγαμε για έναν άλλο κόσμο. Αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν βλέπω αυτή τη στιγμή προσωπικά, μπορεί να κάνω λάθος και μακάρι να κάνω λάθος, κάποια ταχεία λήξη αυτής της ιστορίας.

Όμως για να μη βλέπουμε μόνο τα αρνητικά, έχουμε ρεκόρ εξαγωγών το 2021. Για να καταλάβετε τη δομική διαφορά, οι εξαγωγές μας το 2010 απηχούσαν στο 20% του ΑΕΠ, το 2021 στο 40% του ΑΕΠ και το 2022 πάμε για πάνω από 42% του ΑΕΠ.Τεράστιο νούμερο για την Ελλάδα, έχουμε ξεπεράσει σε ποσοστό ΑΕΠ σε εξαγωγές όλες τις χώρες της Μεσογείου. Περάσαμε και την Ιταλία και τη Γαλλία και την Ισπανία, η μόνη χώρα που ακόμα μας περνάει είναι η Πορτογαλία,. Ως προς το ποσοστό ΑΕΠ εννοώ και εξαγωγές.

Σίγουρα αυτό οφείλεται σε πολύ μεγάλο βαθμό σε σας και θέλω να σας ευχαριστήσω, γιατί εσείς είσαστε που κάνετε τις εξαγωγές, δεν τις κάνω εγώ τις εξαγωγές και έχουμε και μεγάλη αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής.

Η βιομηχανική παραγωγή αυτή τη στιγμή είναι στο μεγαλύτερο ρεκόρ των τελευταίων 25 ετών και είχαμε και μεγάλη αύξηση και τον Ιούλιο στη βιομηχανική παραγωγή. Έχει σημασία για τον Ιούλιο, εν μέσω ενεργειακής κρίσης, εν μέσω πληθωρισμού η βιομηχανική παραγωγή στην Ελλάδα αυξήθηκε σχεδόν σε διψήφιο ποσοστό.

Άρα μέχρι στιγμής οι προσπάθειές σας αποδίδουν και η οικονομία πηγαίνει καλά, με τους αστερίσκους που είπα για το μέλλον. Αλλά θα είμαστε εδώ.

Για την ενεργειακή κρίση η Ελλάδα δαπανά ένα τεράστιο ποσό, ένα από τα μεγαλύτερα σε ποσοστά του ΑΕΠ σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αν όχι τομεγαλύτερο και πιστεύω ότι με τα προγράμματα που θα βγάλουμε τώρα και από το ΕΣΠΑ και από το Ταμείο Ανάκαμψης για να δώσουμε τη δυνατότητα στις βιομηχανίες και τις βιοτεχνίες να παράγουν ηλεκτρικό ρεύμα για ιδιοκατανάλωση.

Ή όπου μπορούν να αποκτήσουν αυτή τη δυνατότητα για net metering από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και κυρίως από τον ήλιο, μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τις βιομηχανικές μονάδες και στο μέλλον, όχι άμεσα γιατί θέλει κάποιο χρόνο αυτό για να γίνει, αλλά στο μέλλον μπορεί να γίνει και μεγάλο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της ελληνικής βιομηχανίας σε σχέση με τους ανταγωνιστές μας και αυτός πρέπει να είναι και ο στόχος μας.

Δεν λέω ότι είναι εύκολο και δεν έχει προβλήματα. Το μεγάλο μας πρόβλημα ξέρετε πολύ καλά ότι είναι το δίκτυο, αυτό είναι που δε σηκώνει στην πραγματικότητα. Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας σημαίνει δίκτυο, πολύ απλά, αν δεν έχεις δίκτυο δεν μπορείς να κουμπώσεις πάνω περισσότερες μονάδες. Όμως κι εκεί κάνουμε πιστεύω μία οργανωμένη και πολύ καλή προσπάθεια.

Τώρα, δεν μπορώ να μην ευλογήσω λίγο και τα γένια μου. Θέλω να ευχαριστήσω ιδιαίτερα τον κύριο Τζήκα και όλους τους συνεργάτες του στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η φετινή ΔΕΘ ήταν η καλύτερη ΔΕΘ όλων των εποχών και από πλευράς συμμετοχών, ρεκόρ συμμετοχών και από πλευράς εισπράξεων, ρεκόρ εισπράξεων σημαντικά αυξημένων περίπου 25% από το 2019.

Και από πλευράς δημοσιότητας, φήμης, αλλά το κυριότερο που με ενδιαφέρει από πλευράς ουσίας. Ξέρει καλά ο κύριος Τζήκας τη μάχη που δώσαμε, μαζί και εγώ, για να έχουμε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στη φετινή ΔΕΘ.

Γιατί μαζί είχαμε την αγωνία όταν κατέβαινα κάτω και προσπαθούσα να πείσω την κυβέρνηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων να δεχθούν να έρθουν στη ΔΕΘ, διότι δεν ξέρανε βασικά τι είναι η ΔΕΘ και έπρεπε να τους εξηγήσω. Για πολλά πράγματα μπορεί να με κατηγορήσει κάποιος, αλλά στις πωλήσεις είμαι καλός. Χρησιμοποίησα τεχνικές πωλήσεων για να τους πείσω, που απεδείχθησαν επιτυχείς.

Το ότι ήρθαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα όμως στη ΔΕΘ πέραν του ότι μας χάρισαν το ωραιότερο περίπτερο τιμώμενης χώρας που έχω δει εγώ ποτέ, φαντάζομαι όλοι πήγατε και το είδατε και ξέρετε για τι μιλάω, το πιο σημαντικό ήταν τα δωμάτια για τις συναντήσεις που είχαν φτιάξει μέσα στο περίπτερό τους και που τελικώς δεν πήγαν καθόλου χαμένα. Περίπου 880 συναντήσεις έγιναν στα πλαίσια της ΔΕΘ μέσα σε αυτό το περίπτερο, μέσα σε αυτά τα δωμάτια, μεταξύ ιδιωτικών ελληνικών επιχειρήσεων και επιχειρήσεων από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Γιατί μας ενδιαφέρει αυτό; Γιατί για να αναπτυχθεί η βιομηχανία μας πρέπει να βρούμε πελατεία, πρέπει να ανοίξουμε καινούριες αγορές. Και για να ανοίξουμε καινούριες αγορές πρέπει να πάμε σε χώρες που δεν έχουμε μεγάλη παρουσία.

Με τη δουλειά που κάνει η κυβέρνησή μας με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα παραδείγματος χάρη αυτά τα τρία χρόνια έχουμε μία μεγάλη αλλαγή. Από τα 300 περίπου εκατομμύρια εμπορικών συναλλαγών μεταξύ μας έχουμε φτάσει και έχουμε ξεπεράσει τα 600 το 2021. 600 εκατομμύρια είναι πολύ μικρό ποσό για εμάς και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αλλά είναι 100% σχεδόν αύξηση μέσα σε τρία χρόνια.

Αν αυτές οι 880 συναντήσεις αρχίζουν, όχι όλεςαλλά κάποιες, να καρποφορούν, το 600 θα γίνει 1 δισεκατομμύριο σχετικά εύκολα. Έτσι ανοίγεις νέες αγορές και να είστε βέβαιοι ότι και του χρόνου κάποια καλή ιδέα θα σκεφτούμε για να φέρουμε μία ανάλογη χώρα στη ΔΕΘ και να συνεχιστεί αυτή η καλή προσπάθεια που ξεκινήσαμε φέτος.

Κι εγώ χαίρομαι πάρα πολύ, θυμάμαι ακόμα τις συζητήσεις πριν από μερικά χρόνια για το αν έχει νόημα να υπάρχει η ΔΕΘ, αν πρέπει να σταματήσει αυτό το «πανηγύρι» που λέγανε οι δημοσιογράφοι.Τα θυμάστε αυτά, δεν είναι και πολύ μακρινά. Ή ακόμα χειρότερα, θυμάμαι πολύ καλά την αγωνία που είχαμε με την πανδημία και αν θα επιβίωνε η ΔΕΘ και η HELEXPO. Η δε HELEXPO, η μεγαλύτερη εταιρεία εκθέσεων στην Ελλάδα, δέχθηκε το ισχυρότερο πλήγμα.

Διότι ο χώρος των εκθέσεων να ξέρετε έπαθε τεράστια ζημιά στην πανδημία και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και μία από τις μεγάλες αγωνίες ήταν να κρατήσουμε όρθιο τον κλάδο εκθέσεων στην Ελλάδα και νομίζω με τα μέτρα που βγάλαμε το καταφέραμε.

Θυμίζω κάναμε ΔΕΘ ακόμα και το 2020 έστω και virtual, έστω και μικρή. Εν μέσω πανδημίας κάναμε την πρώτη «Βeyond», την άλλη εβδομάδα ξεκινάει η δεύτερη «Βeyond» με πολύ περισσότερες συμμετοχές φέτος και σίγουρα θα πάμε πολύκαλύτερα.

Εν μέσω πανδημίας και πολέμου αρχίζει και δουλεύει το σύστημα, δε μένουμε αδρανείς, προχωράμε και προχωρήσαμε και τις διαδικασίες, ήδη είμαστε στη διαδικασία της κοινοποίησης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να πάρουμε την έγκριση του πλάνου χρηματοδότησης της νέας ΔΕΘ, ώστε να ξεπεράσουμε τον σκόπελο της Επιτροπής Ανταγωνισμού.

Και είμαστε έτοιμοι για να προχωρήσουμε το διαγωνισμό για να γίνει η νέα ΔΕΘ. Δε θα γίνει αύριο, το πιθανότερο είναι ότι δε θα είμαι εγώ Υπουργός Ανάπτυξης, αλλά θα γίνει. Να μας έχει ο Θεός καλά, θα το δείτε να συμβαίνει στη Θεσσαλονίκη και να αλλάζει η πόλη πραγματικά από τη νέα ΔΕΘ. Άρα, όλο αυτό το κομμάτι πήγε εξαιρετικά καλά.

Και τέλος μια κουβέντα σε αυτά που είπε ο Μαργαρίτης Σχοινάς για τη Θεσσαλονίκη ως κέντρο τεχνολογίας. Ξέρετε εγώ «έλκω» την καταγωγή μου από το Αμύνταιο Φλωρίνης, είμαι Μακεδόνας. Δεν το έχω κρύψει ποτέ, είναι γνωστό.

Είμαι εξαιρετικά ευτυχής και πολύ υπερήφανος που η πρώτη επένδυση που κατάφερα να κλείσω ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της Ελληνικής Δημοκρατίας, τον Αύγουστο του 2019,ήταν η Pfizer. Αν θυμάστε την είχε ανακοινώσει ο κύριος Πρωθυπουργός στην πρώτη ομιλία του ως Πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, το 2019.

Τώρα αν πηγαίνατε στο αεροδρόμιο καθώς περνάτε στο δεξί σας χέρι θα δείτε το μεγάλο campus της Pfizer. Έχουν ήδη προσλάβει πάνω από 500 ανθρώπους, πρόκειται να φτάσουν τους 1000, έχει γίνει μια επένδυση της τάξεως των 600 εκατομμυρίων ευρώ και η Θεσσαλονίκη έχει μπει μέσω της Pfizer στο ραντάρ των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών τεχνολογίας.

Ακολούθησε η Cisco, η Deloitte, η Accenture. Δεν έχει έρθει μία εταιρεία, έχουν έρθει σειρές εταιρειώνστη Θεσσαλονίκη.

Ξέρετε ποιο είναι το παράπονο που μου είπαν την τελευταία φορά που πήγαμε με τον Χρήστο Δήμα σε όλες τις εγκατεστημένες επιχειρήσεις; Ούτε κίνητρα ζητήσανε, ούτε μείωση φόρου ζητήσανε, ούτε τίποτα. Αυτό που μας έλεγαν όλοι ήταν :“βρείτε μας προσωπικό, δε βρίσκουμε ανθρώπους”. Αυτή είναι τώρα η αγωνία τους.

Αλλάζει η ανθρωπογεωγραφία της πόλεως με τέτοιου τύπου επενδύσεις. Αυτοί δεν είναι εργαζόμενοι των 500 ευρώ, είναι εργαζόμενοι υψηλά αμειβόμενοι, φέρνουν οικογένειες από το εξωτερικό.

Και φυσικά το μεγάλο μας παιδί, το Thess INTEC, που εφόσον υλοποιηθεί θα αλλάξει τα δεδομένα όχι της Θεσσαλονίκης, σίγουρα όλης της Μακεδονίας αν όχι όλης της Ελλάδας.

Όταν το ανακοίνωσε ο κύριος Πρωθυπουργός, τον Σεπτέμβριο του 2019, ελάχιστοι πιστεύατε ότι θα γίνει στα αλήθεια. Σήμερα το Thess INTEC γίνεται, δεν θα γίνει. Είναι στη φάση που υλοποιείται. Αν πραγματικά μπορούσαμε να πάμε λίγο μπροστά στο χρόνο και βλέπαμε το Thess INTEC, θα καταλαβαίναμε τι θα γίνει στην πόλη αυτή.  Μια κοσμογονία.

Οι μεγαλύτερες εταιρίες του πλανήτη αργά ή γρήγορα θα είναι εδώ, θα ψάχνουν εργαζομένους από τα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και από τις γύρω χώρες, γιατί δεν θα φτάνει μόνο η Θεσσαλονίκη.  Άνθρωποι πολύ καλά μορφωμένοι, σύγχρονοι, μοντέρνοι, θα εγκατασταθούν στην πόλη μπολιάζοντας την πόλη με τις  νέες ιδέες που φέρνει αυτή η επανάσταση της ψηφιακής τεχνολογίας του 21ου αιώνα και η Θεσσαλονίκη θα κάνει ένα τεράστιο άλμα προς τα μπρος.

Και ανάλογο χώρο, αγαπητέ κύριε Δήμαρχε τηςΘεσσαλονίκης, η Αθήνα δεν έχει. Διότι η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στρατηγικά επέλεξε τη Θεσσαλονίκη ως πρωτεύουσα της τεχνολογίας της Ελλάδος.  Γιατί πιστεύουμε ότι λόγω τηςγεωγραφικής της θέσης, η Θεσσαλονίκη αν αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία που τώρα της δίνεται μπορεί να γίνει η Silicon Valley της Ελλάδος και των Βαλκανίων και να έχει εδώ πέρα ανθρώπους και εταιρίες που δεν μπορείτε σήμερα να φανταστείτε το μέγεθός τους και την ικανότητά τους.

Άρα, αυτά είναι πράγματα που μπορούμε να τα κάνουμε εάν συνεχίσουμε να δουλεύουμε με πίστη, με όραμα και με σχέδιο.

Και μπορώ να σας πω μετ΄ απολύτου βεβαιότητας ότι εφόσον το μεγάλο αφεντικό της χώρας, δηλαδή ο ελληνικός λαός, επανεκλέξει αυτοδύναμο Πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη του χρόνου στις εθνικές εκλογές, αυτά όλα θα γίνουν γιατί είμαστε πολύ αποφασισμένοι, έχουμε σχέδιο, το έχουμε αποδείξει, έχουμε θέληση, έχουμε πρόγραμμα.

Μπορούμε να συνεργαζόμαστε καλά μεταξύ μας και να φέρνουμε αποτέλεσμα. Γιατί τελικά στην πολιτική και στην οικονομία το αποτέλεσμα μετράει.

Όταν ανέλαβα την πολιτική ευθύνη του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, στις προγραμματικές δηλώσεις στη Βουλή, είχα πει τότε ότι είμαι πολύ τυχερός και πολύ άτυχος. Γιατί αναλαμβάνω ένα Υπουργείο στο οποίο τα αποτελέσματα της πολιτικής μου είναι απολύτως μετρήσιμα.  Δεν μπορεί ούτε να κρυφτούν από ένα ωραίο δελτίο τύπου, ούτε να τα φτιάξει κάποιος επικοινωνιολόγος.

Ή η ΕΛΣΤΑΤ  μετράει ότι οι επενδύσεις αυξάνονται, ή η ΕΛΣΤΑΤ μετράει ότι οι επενδύσεις μειώνονται. Ή η ΕΛΣΤΑΤ μετράει ότι το ΑΕΠ αυξάνεται ή η ΕΛΣΤΑΤ μετράει ότι το ΑΕΠ μειώνεται.  Ή η ΕΛΣΤΑΤ μετράει ότι η ανεργία πέφτει ή η ΕΛΣΤΑΤ μετράει ότι η ανεργία ανεβαίνει. Ό,τι και να σας πουν τα δελτία τύπου, το Τwitter, το Facebook, μια τηλεοπτική εκπομπή, σε αυτό το Υπουργείο η αλήθεια δεν κρύβεται.  

Και είμαι στην ευτυχή θέση έχοντας ολοκληρώσει τον τρίτο χρόνο της θητείας μου και έχοντας εισέλθει στον τέταρτο, λίγους μήνες προ των εθνικών εκλογών, ότι στον τομέα των επενδύσεων το 2021 είχαμε το μεγαλύτερο ρεκόρ επενδύσεων στην Ελλάδα τα τελευταία 30 χρόνια και το 2022 όπως πηγαίνουν τα πράγματα πηγαίνουμε για ρεκόρ επενδύσεων όλων των εποχών.

Θέλω ιδιαίτερα  να συγχαρώ τους συντοπίτες σαςαδελφούς Ανδρεάδη, για την εξαιρετική επιτυχία να μπει το κρατικό sovereign fund της Σιγκαπούρης με ένα τεράστιο ποσό. Η εταιρία τους αποτιμήθηκε στα 2,3 δισεκατομμύρια, το fund βάζει πάνω από το 50%, δηλαδή πάνω από ένα δισεκατομμύριο, με δέσμευση για επενδύσεις 900 εκατομμύρια τα επόμενα 4 χρόνια στην Ελλάδα.

Η οικογένεια Ανδρεάδη μόνη της έφτιαξε τον δείκτη των επενδύσεων του 2022, έχουμε πετύχει ήδη το ρεκόρ.  Τους ευχαριστώ θερμά.

Αυτό που δείχνει είναι μετά βεβαιότητας ότι για να πάει το κρατικό fund της Σιγκαπούρης και να βάλει αυτά τα χρήματα στον ελληνικό τουρισμό, το 2022, πιστεύουνε ότι ο τουρισμός μας θα πηγαίνει καλά και το 2023 και το 2024 και το 2025 και το 2026. Για αυτό μας ενδιαφέρει όλους ότι έγινε αυτό το deal της οικογενείας Ανδρεάδη.

Όπως και το πολύ καλό νέο της συγχώνευσης της ATTICA με την ΑΝΕΚ. Ξέρετε πόσους μήνες δουλεύαμε για αυτό;  Και πώς άλλαξαν τα δεδομένα όταν ανέβηκε το πετρέλαιο μετά την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία,  γιατί το πετρέλαιο αποτελεί το βασικό έξοδο της ακτοπλοΐας και άλλαξαν όλα τα δεδομένα λίγο πριν μπει η τελική υπογραφή τον Μάρτιο;

Και έτσι σώθηκε η ΑΝΕΚ, μια εταιρία που είχε σοβαρά προβλήματα και αν κατέρρεε θα έπαιρνε στο λαιμό της εργαζόμενους και μια ολόκληρη πλευρά της Ελλάδας που εξυπηρετείται από τις γραμμές της.  Και τώρα γίνεται μια τεράστια ακτοπλοϊκή εταιρία με γερά κεφάλαια, με νέα πλοία που θα μπουν στις γραμμές, με τις θέσεις εργασίας όλες εξασφαλισμένες  Τεράστια επιτυχία και αυτή.

Ή η πολύ καλή πορεία του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ  για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με τα δύο σχήματα από την Αμερική το Black Summit και το Liberty που παίρνουν μέρος και πάμε και εκεί να κάνουμε μια πολύ μεγάλη επένδυση.

Αυτά όλα είναι καλά νέα για όλους γιατί δείχνουν μακροπρόθεσμη εμπιστοσύνη στις προοπτικές και στις δυνατότητες  της ελληνικής οικονομίας, πέραν των δυσκολιών του πολέμου και της ύφεσης που αυτός προκαλεί στην παγκόσμια και στην ευρωπαϊκή οικονομία αναπόφευκτα.

Όσον αφορά δε το ΕΣΠΑ και με αυτό θα κλείσω, είμαι πάρα πολύ υπερήφανος. Και εδώ τααποτελέσματα είναι όσο πιο μετρήσιμα μπορούν να είναι.  Διότι ως προς την απορρόφηση του ΕΣΠΑ  δεν έχετε παρά να μπείτε στην ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όπου κάθε μέρα παρουσιάζει την απορρόφηση ανά κράτος.

Όταν μπήκαμε στο Υπουργείο αυτό ήμασταν στη 19ηθέση και πλέον είμαστε σταθερά εδώ και πολλούς μήνες στην 1η θέση, έχοντας τη μεγαλύτερη απορρόφηση του τρέχοντος ΕΣΠΑ από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη.

Στο δε νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 όχι μόνο είμαστε για πρώτη φορά  στην ιστορία μας η χώρα που πήρε για πρώτη φορά έγκριση του νέου ΕΣΠΑ, αλλά θα είμαστε και η μοναδική χώρα που θα δαπανήσει χρήματα από το νέο ΕΣΠΑ μέσα στο 2022,καλύπτοντας σε μεγάλο βαθμό κενά που δημιουργεί η ύφεση και ο πόλεμος στην ελληνική οικονομία.

Η επόμενη χώρα που θα δαπανήσει λεφτά αν τα καταφέρει θα αρχίσει να τα δαπανά τον Μάρτιο. Δηλαδή έξι μήνες μετά από εμάς.  Εμάς το πρώτο πρόγραμμα του νέου ΕΣΠΑ θα είναι στον αέρα τον Οκτώβριο, σε περίπου δυο εβδομάδες, και θα είναι για την ενεργειακή παραγωγή μικρομεσαίωνεπιχειρήσεων ενέργεια από την ηλιακή ακτινοβολία ώστε να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος και για να αντικαταστήσουν τον εξοπλισμό τους με πιο λιγότερο ενεργοβόρες συσκευές ώστε να πετύχουν ενεργειακή εξοικονόμηση και να πετύχουμε και τους στόχους και της ενεργειακής εξοικονόμησης και  της προστασίας του περιβάλλοντος όπως το θέτει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Και ναι, θέλω να το πω αυτό γιατί το είπε ο κύριος Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Ευρώπη ήταν από την αρχή στο πλάι μας.  Ούτε στην πανδημία, ούτε τώρα θα τα καταφέρναμε χωρίς την Ευρώπη.  Ακούω την κριτική ότι η Ευρώπη αποφασίζει αργά και πράγματι, ειδικά τώρα στην ενέργεια, έχει πάει πολύ αργά η Ευρώπη. Και η κριτική αυτή πρέπει να ασκείται.

Αλλά δεν θα μας οδηγήσει να σκεφτόμαστε ευρωσκεπτικιστικά. Με όλα αυτά που λέμε ότι πάει αργά η Ευρώπη, φαντάζεστε να μην ήμασταν στην πανδημία στην Ευρώπη; Μπορεί να το φανταστεί ένας από εσάς να μην είχαμε δηλαδή επιστρεπτέες προκαταβολές, να μην είχαμε τα προγράμματα ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, να μην είχαμε όλα τα προγράμματα ΤΕΠΙΧ, τα εγγυοδοτικά προγράμματα;  Όλα αυτά είναι ευρωπαϊκά λεφτά ΕΣΠΑ, τα οποία βγάλαμε εμείς γρήγορα για να μπορέσουν να φτάσουν στην οικονομία και να δουλέψει.

Και ήμασταν γρήγοροι. Ξέρετε ότι το εγγυοδοτικό πρόγραμμα που έβγαλε το Υπουργείο Ανάπτυξης με την Αναπτυξιακή Τράπεζα το βγάλαμε στον αέρα τον Μάιο του 2020 ενώ η πανδημία ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2020. Υπάρχει χώρα, δεν θέλω να πω ποια γιατί δεν θέλω να κάνω τέτοιου είδους κριτική, που το έχει ανακοινώσει από το 2020 και ακόμα δεν έχει τρέξει.  Λένε θα τρέξει τον Οκτώβριο.  Χάσανε όμως πια τα πλαίσια του Covid.

Λοιπόν,  όλα αυτά είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς.  Είναι αποτέλεσμα συλλογικής δουλειάς, είναι αποτέλεσμα σχεδίου, είναι αποτέλεσμα οράματος, θέλουμε να κάνουμε την Ελλάδα μας καλύτερη, θέλουμε να δώσουμε στα παιδιά μας ένα καλύτερο μέλλον. Ξέρουμε πως θα το κάνουμε αυτό και θα γίνει πράξη.

Για άλλη μια φορά λοιπόν ευχαριστώ πολύ για την πρόσκληση. Συγχαίρω για την ολοκλήρωση της θητείας και σας καλωσορίζω ως ΥπουργόςΒιομηχανίας. Προσδοκώ στην καλή μας συνεργασία σε αυτό το μεγάλο και τιμητικό αξίωμα που αναλαμβάνετε το  οποίο έγινε μεγαλύτερο και τιμητικότερο  μετά την θητεία του προκατόχου σας.Ευχαριστώ πάρα πολύ».

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό