Τελευταία Νέα
Απρ 12

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη στο 23ο Ετήσιο Συνέδριο της “Capital Link Invest in Greece”, στη Νέα Υόρκη

 

 

 

 

 

 

«Κυρίες και κύριοι,

βρισκόμαστε εδώ έπειτα από δύο χρόνια μίας πολύ ταραχώδους περιόδου, και δεν θέλω να μιλήσω όπως συνήθως μιλούν οι πολιτικοί λέγοντας τι θα κάνουμε στα χρόνια που έρχονται διότι συμφωνώ, και ευχαριστώ για τα καλά σας λόγια, στην πολιτική και στις επιχειρήσεις αυτό το οποίο πραγματικά μετράει δεν είναι τι θα πεις ότι θα κάνεις, είναι αυτό το οποίο έχεις ήδη κάνει.

Έτσι, λοιπόν, δύο χρόνια μετά, θέλω να σας πω ότι, εγώ ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων και ο συνάδελφός μου και καλός φίλος Νίκος Παπαθανάσης – ό,τι λέω είναι η κοινή δουλειά των δύο μας καθώς και του καλού μου φίλου Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα- δεν κάνουμε προσωπική δουλειά αλλά κυβερνητική δουλειά, υπό την καθοδήγηση πάντα του Πρωθυπουργού.

Αν πριν από δύο χρόνια σας έλεγα, από αυτό εδώ το βήμα, ότι το Ελληνικό θα έχει ξεκινήσει σε δύο χρόνια ενώ δέκα ολόκληρα χρόνια το συζητούσαμε, νομίζω δεν θα με πίστευε κανείς.

Και όμως τα τελευταία 2,5 χρόνια, η εικόνα της Ελλάδας έχει αλλάξει και είναι πλέον ελκυστικός προορισμός για επενδύσεις. Η Pfizer, η οποία ήταν η πρώτη ξένη άμεση επένδυση που ήρθε στη χώρα, στο αρχικό της πλάνο είχε 200 θέσεις εργασίας. Σήμερα έχει 700 θέσεις εργασίας και ελπίζω να ξεπεράσει τις 1.000.

Και δεν είναι μόνο η Pfizer. Η Microsoft έρχεται στην Ελλάδα. Η Digital Realty έρχεται στην Ελλάδα. Η Amazon Web Services έρχεται στην Ελλάδα. Η Meta-Facebook έρχεται στην Ελλάδα. Και πολλές άλλες ακόμα.

Το πιθανότερο είναι, φίλε μου Albert, αν αυτά τα έλεγα πριν από δύο χρόνια θα μου έλεγαν: και πού να σφίξουν οι ζέστες. Όλα αυτά, όμως, συνέβησαν.

Και θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω τις ΗΠΑ, επειδή οι περισσότερες ξένες άμεσες επενδύσεις προέρχονται από τις ΗΠΑ και αυτό δείχνει το εξαιρετικό επίπεδο των σχέσεων των δύο χωρών.

Το κυριότερο, όμως, ήταν ότι καταφέραμε για πρώτη φορά, έπειτα από πολλές δεκαετίες, να αλλάξουμε τελείως την εικόνα που είχαν οι επενδυτές για την Ελλάδα. Και σας λέω ότι αυτή ήταν και είναι η μεγαλύτερη προσπάθεια αυτής της Κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού: να αλλάξουμε την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. Και το εννοώ.

Για πολλά χρόνια εάν κάποιος επενδυτής διανοούνταν να έρθει να επενδύσει στην Ελλάδα οι δικηγόροι του, οι φίλοι του, το κοινωνικό του περιβάλλον, οι συνάδελφοί του θα του έλεγαν: μην πας εκεί, θα αντιμετωπίσεις πολλά προβλήματα, γραφειοκρατία και θα χάσεις τα λεφτά σου.

Και αυτός ήταν ο κύριος λόγος που κανένας δεν ερχόταν να επενδύσει στην Ελλάδα, σε μία τόσο όμορφη χώρα, σε μία τόσο θαυμάσια τοποθεσία και με τόσο έξυπνους ανθρώπους. Δεν ερχόντουσαν, όμως, επειδή η Ελλάδα είχε πολύ κακή φήμη.

Τι κάναμε, λοιπόν; Από την πρώτη μέρα που αναλάβαμε ως Κυβέρνηση, ξεκινήσαμε να δουλεύουμε πολύ σκληρά για να το αλλάξουμε αυτό. Ο πρώτος νόμος του Υπουργείου Ανάπτυξης που πήγε στη Βουλή ήταν για να μειώσουμε την γραφειοκρατία όσο περισσότερο μπορούσαμε. Αυτό σε νομοθετικό επίπεδο.

Δεν κάναμε όμως μόνο αυτό. Για να μπορέσουμε να ξεμπλοκάρουμε τα έργα, όπως το Ελληνικό, αρχίσαμε από κοινού το Υπουργείο Ανάπτυξης με το Υπουργείο Οικονομικών να δουλεύουμε στενά και εντατικά για να λύσουμε όλα τα προβλήματα ένα προς ένα.

Και αυτός ήταν ο λόγος που καταφέραμε σήμερα να έχουμε τις εργασίες στο Ελληνικό και να ξέρουμε ότι σε μερικά χρόνια θα μπορούμε να είμαστε περήφανοι για τα όμορφα έργα που θα φτιαχτούν εκεί.

Και κάτι άλλο το οποίο μας κάνει αξιόπιστους είναι ότι όταν λέμε κάτι σε ένα επενδυτή πάντα το κάνουμε, διότι είναι θέμα υπόληψης.

Θα σας πω μία πολύ μικρή ιστορία. Η πρώτη μου ξένη άμεση επένδυση, ως Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ήταν η Pfizer. Ήταν Ιούλιος του 2019, ήμουν υπουργός, Albert, περίπου 4 μέρες, και οι φίλοι μου από τη Pfizer, τους ήξερα από την θητεία μου ως Υπουργός Υγείας, μου είπαν ότι έχουν μία ομάδα από τις ΗΠΑ που ενδιαφέρονται να έρθουν στη Θεσσαλονίκη για να κάνουν το ψηφιακό κέντρο τους.

Ήξερα, φυσικά, ότι ο κύριος Μπουρλά είναι Έλληνας από την Θεσσαλονίκη. Δεν είχα την τιμή να τον γνωρίζω την εποχή εκείνη, όμως κατάλαβα πόσο σημαντικό θα ήταν αν ερχόταν στη Θεσσαλονίκη. Για να το καταφέρει, όμως,  αυτό έπρεπε εμείς ως Κυβέρνηση να του πούμε ότι μπορεί να το κάνει.

Συζητήσαμε με τους ανθρώπους στις ΗΠΑ, οι οποίοι εξέταζαν 600 πόλεις, ήρθαμε σε συμφωνία και κρατήσαμε την υπόσχεσή μας στο ακέραιο. Γιατί; Γιατί σε αυτή την Κυβέρνηση πιστεύουμε ότι εάν ένας επενδυτής έρθει στην Ελλάδα και αρχίσει να δουλεύει θα διαπιστώσει ότι μπορεί να βρει λογικούς ανθρώπους με τους οποίους θα βρει τρόπους να λύσει τα όποια προβλήματά του.

Προβλήματα θα υπάρχουν πάντα στις επενδύσεις και στη ζωή. Το σημαντικό είναι να γνωρίζεις ότι όταν προκύψει ένα πρόβλημα θα βρεις ανθρώπους που θα έχουν τις λύσεις και δεν θα δημιουργήσουν μεγαλύτερο πρόβλημα. Αυτό είναι το πνεύμα αυτής της Κυβέρνησης: σεβόμαστε τους ανθρώπους και τα χρήματά τους. Και πιστέψτε με, το σύστημα αυτό δουλεύει.

Ίδια ιστορία και με την Microsoft. Είχαμε με το Νίκο Παπαθανάση να ανταγωνιστούμε στις διαπραγματεύσεις 900 πόλεις. 900 πόλεις. Ακόμα θυμάμαι την ημέρα που μας έστειλαν το email που έλεγε: συγχαρητήρια, αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα data center στην Ελλάδα. Χαιρόμασταν σαν μικρά παιδιά, λες και ήταν δικό μας το data center.

Και αυτή την εβδομάδα, την Παρασκευή, θα το περάσουμε από την διυπουργική επιτροπή ονομαστικά και άλλες στρατηγικές επενδύσεις, και η πραγματική δουλειά τώρα ξεκινά.

Το μήνυμα, λοιπόν, που θέλω να μεταφέρω σε εσάς εδώ σήμερα είναι το εξής: τώρα είναι η ώρα να έρθετε στην Ελλάδα και να επενδύσετε.

Και σε όσους έχουν ελληνική καταγωγή, θέλω να σας πω ότι δεν μου άρεσε ο τρόπος που λειτουργούσαμε στην Ελλάδα για πολλές δεκαετίες, που προσπαθούσαμε να πείσουμε Έλληνες από το εξωτερικό να έρθουν να επενδύσουν στην Ελλάδα μόνο και μόνο επειδή ήταν Έλληνες. Ο κάθε επενδυτής θα έρθει να επενδύσει μόνο αν πιστεύει ότι θα έχει κέρδος από την επένδυσή του. Έτσι λειτουργεί η οικονομία.

Εφόσον όμως τώρα βλέπετε άλλους, που δεν είναι Έλληνες, να έρχονται και να επενδύουν στην Ελλάδα, σίγουρα τώρα είναι η σωστή στιγμή και για εσάς να έρθετε. Όχι επειδή είστε Έλληνες, αλλά επειδή θα βρείτε ευκαιρίες στην Ελλάδα και ανθρώπους που θα σας βοηθήσουν να λύσετε τα όποια προβλήματα προκύψουν.

Βλέπω το φίλο μου τον κύριο Ηλιάδη στην αίθουσα. Σε ευχαριστώ πολύ για τη συνεργασία μας αυτά τα δύο χρόνια. Ο κύριος Ηλιάδης είναι άλλη μία ιστορία. Έχει έναν επενδυτικό όμιλο στο νησί της Ρόδου. Ένα ακόμα έργο που είχε μπλοκάρει: το «μικρό Ελληνικό» της Ρόδου, το οποίο είχε σταματήσει για 6-7 χρόνια. Τώρα όλα έχουν τελειώσει και συνεχίζει τη δουλειά του και χτίζει ένα φανταστικό μέρος στη Ρόδο, ένα από τα καλύτερα στην χώρα.

Ένα ακόμα έργο λοιπόν που ξεμπλοκάραμε κατά τη θητεία μας αυτά τα 2.5 χρόνια, εν μέσω Covid, κάτι το οποίο φυσικά μας επηρέασε καθώς χάναμε πολύ χρόνο αντιμετωπίζοντας θέματα Covid.

Όμως η κύρια ιδέα παραμένει ακόμα και με όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν γύρω μας. Πολλοί μου έλεγαν ότι είμαι πολύ άτυχος στη θητεία μου, διότι είχαμε την Τουρκία και το προσφυγικό, τον Covid, τώρα την εισβολή στην Ουκρανία. Ποτέ δεν σκέφτομαι έτσι. Ήρθαμε στην πολιτική για να κάνουμε καλό στην πατρίδα μας και είμαι πολύ περήφανος που αυτός ο Πρωθυπουργός και αυτή η Κυβέρνηση κατάφερε υπό αυτές τις συνθήκες να κρατήσει σταθερή τη χώρα, να κρατήσει τη χώρα σε βήμα προόδου. Ακόμα και φέτος, οι προσδοκίες είναι για 3%-3,5% ανάπτυξη, το οποίο δεν είναι μεν κάτι φοβερό, θα θέλαμε να είναι στο 5%, όμως υπό αυτές τις συνθήκες για φέτος θα είναι μια πολύ, πολύ καλή πρόοδος για τη χώρα μας.

Η Κυβέρνηση, λοιπόν, δεν ήταν μόνο άτυχη. Η Κυβέρνηση ήταν στη σωστή θέση τη σωστή στιγμή για να διαχειριστεί πολύ δύσκολα ζητήματα και εξακολουθεί να διαχειρίζεται δύσκολα ζητήματα με τον καλύτερο τρόπο για όλους τους Έλληνες, στους οποίους οφείλουμε την εμπιστοσύνη τους και θέλουμε να τους επιστρέψουμε αυτή την εμπιστοσύνη με σκληρή δουλειά, προσπαθώντας για το καλύτερο.

Και φυσικά, όπως ξέρετε, σε οικονομικό επίπεδο είμαστε πλέον μία χώρα που ξεχρεώσαμε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κάτι πολύ σημαντικό για τη σταθερότητα της Κυβέρνησής μας, της χώρας και των δημοσιονομικών μας.

Είναι, επίσης, μεγάλη επιτυχία που ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ.  Ντομπρόφσκι ανακοίνωσε ότι αυτό το καλοκαίρι η Ελλάδα θα βγει από την ευρωπαϊκή επιτήρηση. Άλλο ένα βήμα μπροστά για να πετύχουμε έναν μεγαλύτερο στόχο επενδύσεων, οι οποίες θα τερματίσουν όλη αυτή την περιπέτεια που ξεκίνησε το 2010 και θα μας δώσουν ένα λαμπρό μέλλον.

Θέλω, λοιπόν, να σας ευχαριστήσω όλους που είστε εδώ σήμερα, είναι μεγάλη τιμή για εμάς που ερχόμαστε από την Ελλάδα να σας μιλήσουμε για όλες τις ευκαιρίες που η χώρα μας προσφέρει για επιχειρήσεις και επενδύσεις, και να σας πούμε ότι με το ίδιο πνεύμα, με το ίδιο κουράγιο και με τον ίδιο τρόπο που διαχειριστήκαμε τα θέματα αυτά τα 2,5 χρόνια θα συνεχίσουμε μέχρι να τελειώσουμε τη θητεία μας. Και αν ο ελληνικός λαός αποφασίσει να επανεκλέξει τον Κυριάκο Μητσοτάκη ως Πρωθυπουργό – κάτι το οποίο είναι βέβαιο ότι θα συμβεί επειδή είναι ένας πάρα πολύ καλός Πρωθυπουργός-  θα συνεχίσουμε στο ίδιο πνεύμα, να εργαζόμαστε σκληρά για να βελτιώσουμε την ζωή των Ελλήνων όσο καλύτερα μπορούμε.

Παρόλη αυτή την ταραχώδη περίοδο με τον πόλεμο, όπου όλοι βλέπουν αποσταθεροποίηση και αβεβαιότητα, εγώ σας λέω ότι θα συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο και στο μέλλον.

Και ένα τελευταίο σχόλιο που θέλω να κάνω. Όταν έγινε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η Κυβέρνησή μας και ο Πρωθυπουργός μας, και είμαι πολύ περήφανος για αυτό, ήταν ο πρώτος Πρωθυπουργός της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πήρε ξεκάθαρα θέση εναντίον της Ρωσίας, εναντίον της εισβολής και υπέρ της Ουκρανίας. Αυτό δεν συνέβαινε πάντα με την Ελλάδα και την εξωτερική πολιτική της.

Όμως οι αρχές της Ελλάδας για τη δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία μάς οδήγησαν σήμερα να έχουμε πολύ ξεκάθαρη θέση. Και είμαι πολύ περήφανος και θα πρέπει να είστε και εσείς περήφανοι για τη θέση αυτή, επειδή αυτά είναι τα ιδεώδη που υπερασπίζεται η Ελλάδα και αυτή είναι η Ελλάδα που πραγματικά θέλουμε για το μέλλον: μία Ελλάδα με αρχές, μία Ελλάδα δημοκρατική και μία Ελλάδα με δυνατή οικονομία.

Σας ευχαριστώ πολύ».

 

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό