Τελευταία Νέα
Ιούλ 01

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στο Delphi Economic Forum

 

Ομιλία Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στο Φόρουμ των Δελφών, στη συνεδρία με θέμα «Investing for impact: the avenueto recovery and resilience»:

«Καταρχάς ευχαριστώ πάρα πολύ για την πρόσκληση, κύριε Φιλιππίδη, και την ωραία συζήτηση. Ευχαριστώ πολύ τον κύριο Τσομώκο και την οργανωτική επιτροπή.

Να επισημάνω με τη σειρά μου ότι πέρυσι, ως αρμόδιος Υπουργός για τη λειτουργία της αγοράς και όλων αυτών των εκδηλώσεων, ήμαστε σε επαφή σχεδόν κάθε μέρα με τον κ. Τσομώκο με μία αγωνία αν τελικώς θα αναβάλλαμε ή όχι, το Φόρουμ των Δελφών. Μετράγαμε τα κρούσματα, βλέπαμε τις μελέτες, βλέπαμε πού πηγαίνει, προσπαθούσαμε μέχρι τελευταία στιγμή να μην ακυρωθεί καθ’ όσον φαινόταν πέρυσι ότι θα είχε μία τεράστια επιτυχία αν δεν ήταν ο ιός.

Και με πολύ μεγάλη θλίψη θυμάμαι ακόμα το τηλεφώνημα στο οποίο συναποφασίσαμε ότι δεν μπορούσαμε να αναλάβουμε αυτό το ρίσκο και ότι έπρεπε να αναβληθεί. Ήταν μία δύσκολη στιγμή αλλά δεν ήταν μόνο για τη χώρα μας, όλη η ανθρωπότητα πέρασε πολύ δύσκολα μέσα από αυτή.

Σήμερα είμαστε εδώ, το Φόρουμ των Δελφών κατάφερε να κρατηθεί όρθιο και εγώ εύχομαι ποτέ να μην χρειαστεί ξανά να απομακρυνθεί από τον πολύ ωραίο αυτόν χώρο.

Έχω προσωπικά υποστηρίξει το Φόρουμ από την πρώτη στιγμή, θεωρώ ότι είναι μία εξαιρετικά καλή ιδέα για την Ελλάδα, την Ευρώπη, την ανθρωπότητα. Οι Δελφοί είναι παγκόσμιο, δεν είναι μόνο ελληνικό, σύμβολο.

Τώρα, επειδή διάβασα και το άρθρο σας σήμερα, κύριε Φιλιππίδη, ήταν ακριβώς στο ίδιο θέμα. Τυγχάνει να είμαι και αναγνώστης σας και είδα ότι ξεκινήσατε και εδώ με την ίδια ερώτηση.

Αντί να θεωρητικολογούμε και να λέμε τι νομίζουμε ότι θα κάνουμε και να προσπαθώ εγώ να σας πείσω ότι θα καταφέρουμε να απορροφήσουμε τα λεφτά, θα σας πω τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Γιατί η πολιτική στη βάση της δεν είναι μόνο σόου, τηλεόραση, ομιλία, ρητορεία, καυγάδεςεμένα μου αρέσουν όλα αυτά-, αλλά μετρήσιμο αποτέλεσμα.

Λοιπόν, το 2020 η Ελλάδα πέτυχε, και λέω η Ελλάδα γιατί κατά βάση δύο υπουργεία το τρέξαμε, το Υπουργείο Ανάπτυξης και το Υπουργείο Οικονομικών με τον κύριο Σκυλακάκη, τη μεγαλύτερη απορρόφηση στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων από την πρώτη μέρα που ήμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση: 11 δισεκατομμύρια ευρώ από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, το εθνικό σκέλος και τα συγχρηματοδοτούμενα.

Επίσης, όταν αναλάβαμε την διακυβέρνηση της χώρας πριν από δυο ακριβώς χρόνια σε μια εβδομάδα είναι η επέτειος-, παραλάβαμε την Ελλάδα στη θέση 22 ως προς την απορρόφηση των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Σήμερα, αν μπείτε στο site της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, είμαστε στη θέση 2, δηλαδή 20 θέσεις πάνω.

Και το 2020 η Ελλάδα πέτυχε να είναι η χώρα με τον υψηλότερο αριθμό απορρόφησης ευρωπαϊκών πόρων από όλες τις χώρες της Ευρώπης με πολύ μεγάλη διαφορά από το δεύτερο.

Άρα, ό,τι σας πω δεν είναι μια θεωρία ότι σκοπεύουμε να κάνουμε πράγματα.  Είναι πράγματα που ήδη εφαρμόζουμε, ήδη έχουν αρχίσει και έχουν αποτέλεσμα.

Πέρυσι, φέραμε από τους ευρωπαϊκούς πόρους,από το ΕΣΠΑ επιπλέον 4 δισεκατομμύρια παραπάνω από ότι υπολογίζαμε να πάρουμε το 2020. Και αυτά έχουν παίξει σημαντικό ρόλο στο τελικό οικονομικό μας αποτέλεσμα του 2020 που ήταν πολύ καλύτερο του αναμενομένου και για αυτό το λόγοδεν λέω μόνο για αυτό το λόγο, αλλά λέω και για αυτό το λόγο.

Άρα, έχουμε φτιάξει μια ομάδα, πρώτον που μπορούμε να συνεργαζόμαστε μεταξύ μας, δεύτερον μπορούμε να συνεννοούμαστε με τις Βρυξέλες, τρίτον μπορούμε να παίρνουμε τα χρήματα σεβόμενοι πάντοτε τους ευρωπαϊκούς κανονισμούς και τους ευρωπαϊκούς όρους και μπορούμε αυτά να τα διοχετεύουμε στην αγορά και με μεγάλη ταχύτητα.

Προφανώς, η πρόκληση που έχουμε τώρα είναι πολύ μεγαλύτερη διότι έχουμε το Ταμείο Ανάκαμψης που έχει ήδη εγκριθεί, την απορρόφηση του τρέχοντος ΕΣΠΑ έως το ’23 και το νέο ΕΣΠΑ που καλώς εχόντων των πραγμάτων την άλλη εβδομάδα,μόλις ανοίξει η ειδική πλατφόρμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, θα το καταθέσουμε προς έγκριση. Έχουμε δηλαδή πολλά χρηματοδοτικά εργαλεία που πρέπει ταυτόχρονα να τα  απορροφήσουμε.

Και για να μην τα παρουσιάζω όλα ρόδινα, προφανώς αυτό δεν είναι εύκολο ούτε αυτονόητο. Στην πραγματικότητα θα έπρεπε όχι θα έπρεπε, πρέπει το ρεκόρ του 2020, στο οποίο συνετέλεσε σε ένα βαθμό ασφαλώς και η πανδημία και οι πιο ευέλικτοι κανόνες αυτής, να το επιτυγχάνουμε σε σταθερή βάση για τα επόμενα 5 χρόνια.

Είναι απαραίτητο να γίνει και θα γίνει, γιατί το αντίθετο θα είχε αποτέλεσμα την απώλεια χρημάτων απολύτως απαραίτητων για τον ελληνικό λαό και το μέλλον του.  Άρα θα κάνουμε καθετί για να το επιτύχουμε.

Πρέπει να σας πω ότι σήμερα το πρωί είχα την εβδομαδιαία μου σύσκεψη στο Υπουργείο Ανάπτυξης για το Ταμείο Ανάκαμψης.  Γιατί ο κύριος Σκυλακάκης έχει φτιάξει το γενικό σχέδιο που διατρέχει όλα τα ελληνικά Υπουργεία και όλους τους φορείς και εμείς καλούμαστε ο καθένας στο δικό του κομμάτι να είμαστε συνεπείς προς τις δεσμεύσεις μας προς το Υπουργείο Οικονομικών, να στείλουμε τα template στην ώρα μας, να προκηρύξουμε τους διαγωνισμούς, να πάρουμε τους συμβούλους, να ωριμάσουμε τα έργα διότι αυτά έχουν όλα από πίσω μια πολύ μεγάλη δουλειά.  Δεν είναι πατάς ένα κουμπί και πήρες τα λεφτά.  

Έχει μια διαδικασία, οφείλω να σας πω εξαιρετικά ευέλικτη.  Πρέπει να συγχαρώ το Υπουργείο Οικονομικών και τον αναπληρωτή Υπουργό διότι ο σχεδιασμός του Ταμείου Ανάκαμψης το καθιστά κατά τη γνώμη μου πολύ εύκολο στην εφαρμογή, πολύ ευκολότερο απ’ ότι θα περίμενε κάποιος στην αρχική του έκδοση.

Έχουμε λάβει υπόψη μας τον τρόπο λειτουργίας του Ελληνικού κράτους: αντί να φτιάξουμε από την αρχή πάρα πολλές δομές, χρησιμοποιούμε τις ήδη υπάρχουσες και αυτό μας γλιτώνει και χρόνο και χρήμα.

Και ήταν μια πιστεύω σοφή επιλογή και εμείς, τουλάχιστον στο Υπουργείο Ανάπτυξης, είμαστε ήδη έτοιμοι, έχουμε ήδη δεχτεί τις πρώτες αιτήσεις από τα ερευνητικά κέντρα για να απορροφήσουμε τα πρώτα χρήματα μέσα στο καλοκαίρι.

Άρα, δεν χάνουμε χρόνο. Κινούμαστε με όσο μεγαλύτερη ταχύτητα μπορούμε. Προφανώς, ως Υπουργείο έχουμε και την αρμοδιότητα του νέου ΕΣΠΑ, που επίσης είναι  ένα πολύ μεγάλο εργαλείο,ύψους 26 δις ευρώ.

Το Υπουργείο Οικονομικών θα έχει την κυρίως υλοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, που είναι  αυτά τα 32 δισεκατομμύρια και στο σύνολό της η ελληνική κυβέρνηση  θα προσπαθήσει να κάνει το καλύτερο δυνατό.

Να πω ένα τελευταίο επειδή άκουσα για το μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομία.

Ναι, πιστεύω ότι ένα από τα πιο κομβικά σημεία του σχεδίου του Ταμείου Ανάκαμψης είναι  η κινητροδότηση για τον ουσιαστικό μετασχηματισμό των πολύ μικρών ελληνικών επιχειρήσεων και της συνένωσής τους, έτσι ώστε να αποκτήσουμε επιχειρήσεις με μεγαλύτερο μέγεθος, καθόσον η ύπαρξη σε τόσο μεγάλο ποσοστό εξαιρετικών μικρών επιχειρήσεων, είναι  ουσιαστικός παράγων που επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας και την ανταγωνιστικότητα των ίδιων των επιχειρήσεων, καθώς τους στερεί και τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στον τραπεζικό δανεισμό.

Δημιουργεί ζητήματα διαφάνειας και ζητήματα έλλειψης ανταγωνιστικότητας. Άρα, νομίζω ότι αν όλοι δουλέψουμε με το κέφι που δουλεύουμε μέχρι τώρα, με το ομαδικό πνεύμα που δουλεύουμε μέχρι τώρα και με τον επαγγελματισμό πιστεύω που δουλεύαμε μέχρι τώρα, οι καρποί θα έρθουν.

ΕΡΩΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥ:

Και το ερώτημα είναι βέβαια, κύριε Γεωργιάδη, ωραία τα ακούσαμε όλα αυτά για την αρχιτεκτονική, για τον τρόπο, για την αλλαγή του υποδείγματος.

Πώς αντιδράει η πραγματική  οικονομία; Τι ενδιαφέρον υπάρχει για όλα αυτά τα λεφτά από εγχώριες και από επιχειρήσεις του εξωτερικού; Γιατί το κρίσιμο ήταν να κινητοποιηθούν οι επιχειρήσεις οι ελληνικές, από την αρχή της κρίσης το λέγαμε αυτό. Αλλά το ακόμα πιο σημαντικό είναι να αυξηθεί η πίττα και αυτή θα αυξηθεί μόνο όταν έρθουν ξένες επενδύσεις.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Λοιπόν, πάλι θα ακολουθήσω την οδό των αποτελεσμάτων και όχι θεωρίες.

Τα μόνα μέχρι στιγμής στοιχεία που έχουμε επίσημα εμείς έχουμε προφανώς κάθε μέρα αυτά που συλλέγουμε, για το πώς πηγαίνει η οικονομία μας και οι επενδύσεις το 2021 είναι αυτά που δημοσίευσε η ΕΛΣΤΑΤ για το α’ τρίμηνο του 2021.

Όπως ξέρετε η Ελλάδα είχε +8,6% επενδύσεις παγίου κεφαλαίου από το αντίστοιχο πρώτο τρίμηνο του 2020. Σημειώνω ότι αυτή είναι μία μεγάλη μεταβολή και ακόμα μεγαλύτερη αν σκεφτεί κανείς ότι το α’ τρίμηνο του 2020 ήταν το καλύτερο. Το περσινό α’ τρίμηνο, καθ’ όσον η πανδημία ξεκίνησε στο τέλος του α’ τριμήνου, τον Μάρτιο συγκεκριμένα. Και +3% από το τελευταίο τρίμηνο του 2020.

Αυτό το λέω γιατί ο μέσος όρος στην ευρωζώνη ήταν +0,2% και στην Ευρωπαϊκή Ένωση +0,8%.

Άρα είναι απολύτως προφανές ότι η Ελλάδα είναι μία οικονομία που έρχεται μετά από δέκα χρόνια πολύ μεγάλης αποεπένδυσης λόγω της οικονομικής κρίση. Άρα η Ελλάδα έχει μείνει επενδυτικά πάρα πολύ πίσω, οπότε προφανώς έχει και πολύ μεγαλύτερο χώρο για επενδύσεις από ό,τι οι ωριμότερες από εμάς οικονομίες.

Όμως, αυτή τη χρονιά φαίνεται ότι ξεκινάει ένα πολύ μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον το οποίο μπορώ να σας πω μετ’ απολύτου βεβαιότητας ότι προϊόντος του 2021 έχει αυξηθεί, δηλαδή το β’ τρίμηνο θα είναι σίγουρα πολύ καλύτερο από το α’ τρίμηνο. Και το γ’ τρίμηνο πολύ καλύτερο από το β’.

Στο γραφείο μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης, στο γραφείο του κυρίου Παπαθανάση και στο γραφείο του κυρίου Σκυλακάκη το ενδιαφέρον από επενδυτές είτε μεμονωμένους είτε επενδυτικά funds της Ελλάδας και του εξωτερικού, είναι ασταμάτητο σε όλους τους τομείς.

Θα ξεχώριζα τους τομείς των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μιας και μιλήσαμε αρκετά για την πράσινη ενέργεια και όσα είπε ο φίλος μου ο κ. Κώστας Σκρέκας με τον οποίο επίσης έχω μία πολύ στενή και προσωπική αλλά και υπηρεσιακή σχέση.

Νομίζω ότι η απόφαση του κυρίου Πρωθυπουργού να προχωρήσουμε στην απολιγνιτοποίηση πρώτοι το 2019 στη σύσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στη Νέα Υόρκη, τότε φάνηκε φιλόδοξη, σήμερα έχει αρχίσει ήδη να παράγει πολύ σημαντικά αποτελέσματα και στον τομέα της κατασκευής αιολικών πάρκων και παραγωγής ενεργείας από τον άνεμο όπου εκεί αναμένονται και νομοθετικές πρωτοβουλίες που θα λάβουμε για τα off shore πάρκα και τα floating που είπε πριν ο Κώστας, τα οποία τα θεωρούμε ότι θα είναι και το μέλλον στην αιολική ενέργεια σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Η Ελλάδα έχει περιοχές στη θάλασσα που φυσάει 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες την ημέρα με πολύ μεγάλη ένταση. Άρα έχουμε χρήμα πρακτικά που κινείται και που απλώς χάνεται στο υπερπέραν. Έχει έρθει η ώρα αυτό να το αξιοποιήσουμε και να το μαζέψουμε και φυσικά, στην ηλιακή ενέργεια.

Τώρα, η απολιγινιτοποίηση ως project που είναι από μόνο του ένα project της τάξεως των 5 δισεκατομμυρίων ευρώ δημιουργεί πάρα πολύ μεγάλες ευκαιρίες για την περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης όπου ήδη έχουμε παρουσιάσει ένα πολύ μεγάλο master plan με εμβληματικές επενδύσεις αλλά και με σημαντικά κίνητρα για ιδιωτικές επενδύσεις στην περιοχή.

Η Ελλάδα με το πρόγραμμα για τους σιδηρόδρομους που επίσης έχει μπει στο Ταμείο Ανάκαμψης, έχει ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα, είναι ο κρίκος που της λείπει για να κάνει την πολύ μεγάλη εκτίναξη ως logistic center.

Η περίπτωση της Cosco απέδειξε ότι ξέρετε στον τομέα των ακινήτων υπάρχει μια φράση που συχνά τη λένε όσοι ασχολούνται με τα ακίνητα, location, location, location.

Λοιπόν, στην Ελλάδα το location το έχουμε, η Coscoαπέδειξε ότι αυτό το location εξακολουθεί να δουλεύει και σήμερα.  Τι χρειαζόμαστε;  Τις αναγκαίες συμπληρωματικές υποδομές.

Ο σιδηρόδρομος είναι αυτό που μας λείπει και τώρα θα πάμε να το φτιάξουμε για να έχουμε πολύ μεγάλη προοπτική και στον τομέα των logistics.

Ο τουρισμός προφανώς παραμένει ένας από τους κορυφαίους επενδυτικούς προορισμούς. Και τολμώ να σας πω και ως Υπουργός Βιομηχανίας ότι έχουμε θέσει ως σκοπό στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων και στην Κυβέρνηση Μητσοτάκη σε ένα μεγάλο βαθμό να αναγεννήσουμε και την ελληνική βιομηχανική παραγωγή.

Η Ελλάδα υπήρξε σημαντική βιομηχανική δύναμη πριν την δεκαετία του ’80.  Δεν θέλω τώρα να πολιτικολογήσω το γιατί αυτό καταστράφηκε, δεν έχει σημασία, ούτως ή άλλως θα είναι δουλειά των ιστορικών.

Σημασία έχει ότι εφόσον υπήρξε μπορεί και να ξανά υπάρξει.  Έχουμε αρκετά υψηλής δυνατότητας και εκπαιδευμένο εργατικό δυναμικό.  Και σε πολύ ανταγωνιστικές τιμές.

Θα σας πω ένα παράδειγμα που μου έκανε πολύ μεγάλη εντύπωση. Η μεγάλη επένδυση της Pfizer με το Digital Center στη Θεσσαλονίκη, κλείστηκε στο γραφείο μου. Ήταν η πρώτη ξένη επένδυση που έκλεισα ως Υπουργός Ανάπτυξης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα έγινε τον Αύγουστο του 2019.  Την ανακοινώσαμε με τον κύριο Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2019.  Τότε η συμφωνία με τη Pfizer ήταν να προσλάβουν 200 μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών στη Θεσσαλονίκη. Σήμερα η Pfizer έχει τριπλασιάσει την επένδυσή της και έχει προσλάβει 500 μηχανικούς ηλεκτρονικών υπολογιστών. Όταν ρώτησα την εταιρία γιατί προχώρησε σε μια τόσο μεγέθυνση της αρχικής μας συμφωνίας, γιατί όλα τα κίνητρα και τις συμφωνίες που είχαμε κάνει ήταν για την πρώτη επένδυση όχι για τη δεύτερη, η απάντηση ήταν ότι συνειδητοποίησαν οι της Pfizer, ότι τελικά τους συνέφερε να το κάνουν στην Ελλάδα. Δεν ήταν μόνο θέμα κινήτρων και μόνο θέμα υποστήριξης της ελληνικής οικονομίας, διότι στην Ελλάδα βρήκανε πάρα πολύ κόσμο σε πολύ ανταγωνιστικότερη τιμή από ότι αν τους προσλάμβαναν στο Ηνωμένο Βασίλειο ή στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

Άρα, η Ελλάδα μπορεί να είναι  και ένας χώρος παραγωγής και έξυπνης τεχνολογίας και βιομηχανικής παραγωγής. Είναι  κάτι που μπορούμε να το κάνουμε.

Να σας πω δε, ότι στο Εθνικό Συμβούλιο Βιομηχανίας, το οποίο έχει ήδη συνεδριάσει δύο φορές, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε παρουσιάσει τη βιομηχανική μας πολιτική.

Στο Ταμείο Ανάκαμψης έχουμε βάλει χρήματα για αυτό. Με την Αναπτυξιακή Τράπεζα έχουμε εκπονήσει σχέδια για αυτό. Το λέω, γιατί την ώρα που έλεγε ο κ. Θοδωρής Σκυλακάκης για τα δάνεια, ήταν η ώρα που μπήκε η κ. Αθηνά Χατζηπέτρου της Αναπτυξιακής Τράπεζας στην αίθουσα. Ήταν και λίγο κάπως σαν ένας οιωνός αρχαιοελληνικός.

Να σας πω έτσι μια και είναι  εδώ η Αθηνά, στενή μου συνεργάτης προφανώς στο Υπουργείο Ανάπτυξης, ότι για να καταλάβετε τη δουλειά που έχει γίνει αυτά τα δύο χρόνια, η Αναπτυξιακή Τράπεζα έχει δώσει δάνεια της τάξεως των 9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η Αναπτυξιακή Τράπεζα από το 2003, όταν πρωτοϊδρύθηκε ως ΤΕΜΠΕ και προχώρησε το βίο της μέχρι να φτάσει να γίνει Αναπτυξιακή Τράπεζατο ’19, έχει δώσει δάνεια 8,76 δισεκατομμύρια  ευρώ.

Σε δύο χρόνια έχουμε δώσει περισσότερα από όσα έχουμε δώσει από το 2003. Το λέω για να καταλάβετε ότι έχουμε και πολύ όρεξη και πολύ διάθεση και πολύ κέφι να προχωρήσουμε και αυτά που σας είπε ο Θοδωρής, όλα να γίνουν πραγματικότητα.

Γιατί ωραία τα λέμε στο Forum των Δελφών, σε ένα δύο χρόνια θα είμαστε εδώ Συμεών, και θα πρέπει να κάνουμε ταμείο. Φυσικά να μην τα παρουσιάζω όλα ρόδινα.

Π.χ. στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα πρέπει να συζητήσουμε και τις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας. Έχουμε κάτι διαφωνίες εδώ με τον Περιφερειάρχη, θέλω να το πω αυτό, θα τις κάμψουμε, θα τις συζητήσουμε πολιτισμένα και θα βρούμε τις καλές λύσεις. Εννοώ ότι θα αποφασίσουμε εμείς και οι άλλοι θα ακολουθήσουν. Μην παρεξηγηθώ. Να είμαι ξεκάθαρος.

Αλλά, εν πάση περιπτώσει, θέλω να πω με αυτό, ότι θα πρέπει να ωριμάσει και η κοινωνία, έτσι; Δεν μπορεί να μιλάμε για κλιματική αλλαγή και να μη θέλουμε ανεμογεννήτριες.  Αυτό δεν γίνεται.

Δηλαδή, δεν μπορούμε να τα έχουμε λάμπες πετρελαίου σπίτι μας. Θα έχουμε ανεμογεννήτριες. Τώρα αν πρέπει να μπούνε περισσότερες δεξιά, αν πρέπει να μπούνε περισσότερες αριστερά, θα το συζητήσουμε. Αλλά ανεμογεννήτριες θα έχουμε.

Δεν μπορούμε να θέλουμε να έχουμε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να μην θέλουμε ηλιακά πάρκα. Θα έχουμε ηλιακά πάρκα. Δεν μπορούμε να θέλουμε ανανεώσιμες και να μην έχουμε μπαταρίες. Θα έχουμε μπαταρίες.

Το λέω, γιατί ωραίες οι συζητήσεις, αλλά κάπου πρέπει να αποφασίζουμε κιόλας. Να μην μείνουμε από ρεύμα.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Ναι, αλλά δεν έχουμε απεριόριστα ηλιακά πάρκα και να έχουμε και αποθήκευση ενέργειας προκειμένου  να μη πηγαίνουν χαμένα τα ηλιακά πάρκα που έχουμε.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Το εθνικό στρατηγικό σχέδιο για την ενέργεια έχει εκπονηθεί και τώρα γίνεται.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Θέλει λίγο οργάνωση.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Και τώρα γίνεται πολύ πιο φιλόδοξο. Γιατί όπως ξέρετε έχουν αλλάξει και οι στόχοι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Ποιοι οι στόχοι μας όταν μιλάμε για αλλαγή;

Είναι εξαιρετικά καλό ότι αλλάξανε. Είμαστε πολύ περισσότερο υπέρ των φιλόδοξων στόχων, παρά των λιγότερο φιλόδοξων, γιατί όλο αυτό κινητροδοτείόλους μας να τρέξουμε περισσότερο και πρέπει να σας πω και ως Υπουργός Ανάπτυξης ότι η πράσινη ενέργεια δημιουργεί και πολλές οικονομικές ευκαιρίες, δεν είναι μόνο μικρό βάρος όπως νομίζαμε κάποτε στην αρχή. Δημιουργεί και μεγάλες οικονομικές ευκαιρίες, τις οποίες αν το δούμε από την ανάποδη πλευρά θα δούμε ότι για χώρες όπως η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσουν και μεγάλο αναπτυξιακό ενδιαφέρον για το μέλλον.

Άρα, αυτό που θέλω να πω για να μην καταχραστώ άλλο το χρόνο είναι ότι έχουμε την όρεξη, έχουμε τη διάθεση, έχουμε τους πόρους.

Και να πω και ένα τελευταίο που αυτό είναι το πιο σημαντικό που έχουμε, δεν είναι απλώς το σταθερό πολιτικό περιβάλλον, το οποίο είναι ασφαλώς απαραίτητο για τις επενδύσεις γιατί αυτό είναι το Α και το Ω, αλλά έχει αλλάξει η αντίληψη της κοινωνίας στην Ελλάδα για όλα αυτά.

Μόνο αυτό θα πω και κλείνω, το λέω γιατί βλέπω το Σπύρο, που ήμαστε και μαζί στη Βουλή και ήταν οι εποχές τότε του μνημονίου, μη βλέπετε που αυτά τώρα είναι περίπου αυτονόητα, τότε ήταν αδιανόητα.

Λοιπόν, όταν επί κυβερνήσεως Σαμαρά ξεκινήσαμε την επένδυση στο Ελληνικό και έπρεπε να εξηγήσω τότε ως κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας στα δελτία ειδήσεων και στη Βουλή για το Ελληνικό λάμβανα δεκάδες emails, μηνύματα, sms και οι δημοσιογράφοι μού έλεγαν: γιατί ξεπουλάτε το Ελληνικό;

Όταν μετά από έξι χρόνια, μετά από το καλό «εμβόλιο» που έδωσε στην Ελλάδα ο Αλέξης ο Τσίπρας μια και το εμβόλιο είναι και πολύ επίκαιρη λέξηήταν το καλύτερο που μπορούσε να πάρει η Ελλάδα, πραγματικά του το χρωστάμε αυτό. Γιατί;

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ:

Οι παρενέργειες.

Κος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ:

Όχι, δεν είχε καμία παρενέργεια, είχε μία μικρή οικονομική παρενέργεια στην αρχή, αλλά αυτό θα το πάρουμε διπλό πίσω.

Η ουσία είναι πως ό,τι νόμιζε ο ελληνικός λαός επί δεκαετίες ως σημαντικό, απεδείχθη τελικά ανοησία. Αυτό ήταν σημαντικό να το βιώσει ο ελληνικός λαός γιατί αλλιώς δεν θα το πίστευε.

Τι συνέβη, λοιπόν, στην πράξη; Όταν επανήλθα στην Κυβέρνηση ως Υπουργός Ανάπτυξης για το Ελληνικό το μόνο που μου είπαν είναι: γιατί καθυστερείτε να το δώσετε; Αυτό για εμένα ήταν σαν να είχα προσγειωθεί σε ένα άλλο πλανήτη.

Άρα, έχεις μία κοινωνία τώρα στην Ελλάδα που αυτά θέλει να τα κάνουμε πράξη και σας διαβεβαιώ ότι θα τα κάνουμε».

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό

Ολόκληρη η ομιλία στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=C6tNZP1RgW4