Τελευταία Νέα
Ιούν 03

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. ‘Αδωνι Γεωργιάδη, στην Ολομέλεια της Βουλής, για την Κύρωση Συμφωνίας με τις ΗΠΑ στον Τομέα της Επιστήμης και της Τεχνολογίας

 

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στην Ολομέλεια της Βουλής, για την “Κύρωση της Συμφωνίας Συνεργασίας στον Τομέα της Επιστήμης και της Τεχνολογίας με τις ΗΠΑ”.

 

«Είμαι εξαιρετικά ευτυχής που εκπροσωπώ μία Κυβέρνηση όπου εν μέσω μίας πανδημίας σαν και αυτή που περνάμε και με τα αναγκαστικά προβλήματα που δημιουργεί αυτή η πανδημία στην οικονομία παγκοσμίως, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως αποκλειστική του αγωνία το τι δήλωσε ή δεν δήλωσε ένας έγκριτος δημοσιογράφος, ο κύριος Πορτοσάλτε, στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Το γεγονός ότι εσείς -ένας πρώην Υπουργός Οικονομικών και έγκριτος-αντιλαμβάνεστε ότι τα οικονομικά ζητήματα έχουν λυθεί και έτσι δεν έχετε καμία αγωνία να θέσετε κανένα ερώτημα για αυτό και έχετε χρόνο να ασχολείστε με τον Άρη Πορτοσάλτε και το αν μας αρέσει ή όχι η γνώμη του, είναι η καλύτερη απόδειξη της επιτυχίας της Κυβερνήσεως του Κυριάκου Μητσοτάκη. Θερμά σας ευχαριστώ, κύριε Υπουργέ. Ένα χειροκρότημα στον κύριο Τσακαλώτο το αξίζει για αυτό που έκανε πριν από λίγο.

Για να αποδειχθεί για ποιο λόγο η Κυβέρνησή μας στο μέσο της θητείας, όπως είδατε όλοι χθες, απολαμβάνει το μεγαλύτερο ποσοστό αποδοχής από τους Έλληνες πολίτες έναντι όλων των κυβερνήσεων της μεταπολιτεύσεως μέχρι σήμερα, διότι η Αξιωματική Αντιπολίτευση ασχολείται με το να έχουμε γνώμη και να κάνουμε λογοκρισία στο τι θα πει ο Α ή ο Β δημοσιογράφος στην τηλεόραση.

Λοιπόν, σας απαντώ: ό,τι θέλει λέει ο Άρης Πορτοσάλτε, ό,τι θέλει λέει ο κάθε δημοσιογράφος στην Ελλάδα. Ευτυχώς που έχουμε ακόμα ελευθερία του λόγου.

Όμως, για να έρθω λίγο στο προκείμενο, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, η σημερινή συμφωνία είναι κάτι το σημαντικό για τη χώρα, δεν είναι καθόλου θεωρητικό και κρίμα που ο κύριος Βιλιάρδος, εγώ δίνω πολλές ευκαιρίες στον κύριο Βιλιάρδο να αναδείξει τη σοβαρότητά του, συνήθως τις αποφεύγει αυτές τις ευκαιρίες.

Ποιο ήταν το επιχείρημα του κυρίου Βιλιάρδου για να μην ψηφίσει τη συμφωνία; Ότι δεν συμπεριλαμβάνει, λέει τα ζητήματα της άμυνας και ασφάλειας και τα λοιπά, και τα λοιπά.

Είναι γνωστό κύριε Βιλιάρδε, ότι η Ελλάδα υπογράφει με τις ΗΠΑ ξεχωριστή συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας όσον αφορά την άμυνα και ασφαλώς οι σχετικές προβλέψεις συνεργασίας για την άμυνα και την ασφάλεια δεν θα ήταν σε συνεργασία μας με την τεχνολογία, αλλά είναι στη μεγάλη μας συμφωνία για τη στρατηγική μας σχέση. Φαντάζομαι ότι αυτό το καταλαβαίνετε, άρα ο λόγος για τον οποίο καταψηφίζετε είναι ψευδής.

Το δεύτερο επιχείρημα, όμως, είναι ακόμα χειρότερο του πρώτου, ότι δήθεν η Κυβέρνηση Τραμπ είχε ήδη ξεκινήσει τη μεταφορά εργοστασίου στην Αμερική και άρα δεν ενδιαφέρεται να κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα, και τα λοιπά, και τα λοιπά, και τα λοιπά.

Πάμε, λοιπόν, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, να τα πάμε με μία σειρά να καταλάβουμε τι έχει κάνει η Κυβέρνησή μας αυτά τα δύο χρόνια για αυτό που συζητάμε σήμερα και ποια αποτελέσματα έχει φέρει.

Διότι το ζήτημα, κύριε Κεγκέρογλου, συμφωνώ επί της αρχής στην πρότασή σας, θα ήταν καλό και εγώ στην επόμενη που θα μου έρθει ευκαιρία να υπογράψω να το τηρήσω, να το φέρω πρώτα στην Επιτροπή, το θεωρώ σωστό.

Όμως, η πολιτική τελικά είναι μετρήσιμο θέμα, δεν είναι θεωρητικό το τι λέμε εδώ ή στα κανάλια, είναι τι ψάρια πιάνουμε, τι αποτέλεσμα έχουμε. Πάμε, λοιπόν, να δούμε τι έκανε η Κυβέρνησή μας για αυτό το θέμα.

 Εκλεγήκαμε στις 7 Ιουλίου 2019, εγώ ανέλαβα Υπουργός Ανάπτυξης δύο μέρες μετά, κατόπιν της εντολής του κυρίου Πρωθυπουργού.

Ένας από τους πρώτους στόχους, μία από τις πρώτες εντολές που μας έδωσε ο κύριος Πρωθυπουργός ήταν  να εργαστούμε ώστε η Ελλάδα να εξαιρεθεί από τη λίστα 301 των ΗΠΑ, είναι η λίστα κατά την οποία οι ΗΠΑ γράφουν τις χώρες οι οποίες είναι οι λεγόμενες, ας πούμε, μαύρη λίστα κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας. Η Ελλάδα, δυστυχώς, για πάρα πολλά χρόνια ήταν μέσα σε αυτή τη λίστα 301.

Πράγματι το πρώτο μου ταξίδι για το θέμα αυτό έγινε στη Νέα Υόρκη, τον Σεπτέμβριο του 2019, ξεκίνησε ο διάλογος με τη βοήθεια και της εδώ Αμερικανικής Πρεσβείας και τη συμμετοχή του Υπουργείου του κυρίου Πιερρακάκη και πράγματι λίγους μήνες μετά, εδώ είναι το σχετικό δημοσίευμα, παρακαλώ πολύ για τα πρακτικά, οι ΗΠΑ τον Απρίλιο του 2020 έβγαλαν την Ελλάδα από την λίστα 301 των χωρών που συμπράττουν στην κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας.

Η συγκεκριμένη απόφαση του κράτους των ΗΠΑ είναι εξαιρετικά σημαντική. Ήταν στην ουσία η έναρξη της διαδικασίας για την οποία μιλάμε σήμερα, διότι όσο μία χώρα είναι μέσα σε αυτή τη λίστα απαγορεύεται σε οποιαδήποτε αμερικανική εταιρεία υψηλής τεχνολογίας και εταιρεία που παράγει προϊόντα πνευματικής ιδιοκτησίας να κάνει οποιαδήποτε επένδυση στη χώρα που είναι μέσα σε αυτή τη λίστα.

Πρώτα, λοιπόν, δουλέψαμε πολύ οργανωμένα και εγώ προσωπικά για να βγει η Ελλάδα από τη λίστα και βγήκε η Ελλάδα από τη λίστα. Αφού βγήκε η Ελλάδα από τη λίστα άνοιξε ο δρόμος για να υπογραφεί η συμφωνία την οποία κυρώνουμε σήμερα για την οποία εργαστήκαμε από κοινού με τον κύριο Χρίστο Δήμα και θέλω ιδιαιτέρως από το βήμα της Βουλής να τον ευχαριστήσω για τη συμβολή του, καθώς είχε την ηγεσία των σχετικών διαπραγματεύσεων στο τεχνικό επίπεδο.

Και συμφωνήσαμε με τον τότε Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, κύριο Πομπέο και κάναμε την υπογραφή της συμφωνίας αν θυμάστε, στη Θεσσαλονίκη, σε μία τελετή που είχε πάρει και πολύ μεγάλη δημοσιότητα.

Πράγματι, η Ελλάδα έχει ανάλογες συμφωνίες και με άλλες χώρες, με την Κίνα, με το Ισραήλ, με τη Ρωσία. Δεν είχε όμως με τις ΗΠΑ. Η συγκεκριμένη συμφωνία είναι η πρώτη συμφωνία αυτού του είδους με το κράτος των ΗΠΑ από το 1980.

Μπορείτε να φανταστείτε πόσο έχει αλλάξει ο κόσμος μας στον τομέα υψηλής τεχνολογίας από το 1980; Μπορείτε να φανταστείτε πώς ζούσαμε το 1980 σε σχέση με την τεχνολογία και πώς σήμερα; Μιλάμε για την εποχή πριν από το Internet, πριν από τα κινητά τηλέφωνα, πριν από όλα αυτά που έχουν κάνει τη ζωή μας τελείως διαφορετική.

Η συμφωνία που είχαμε με τις ΗΠΑ αφορούσε σε εκείνη την εποχή, μέχρι το 2020. Και η Κυβέρνησή μας ολοκλήρωσε τη διαπραγμάτευση και υπογράψαμε τη συμφωνία.

Θα πει τώρα κάποιος: ωραία, κύριε Γεωργιάδη, την υπογράψατε, καλό πράγμα είναι, στα πλαίσια των καλών σχέσεων Ελλάδος-ΗΠΑ που πλέον τα τρία κόμματα εδώ συμμεριζόμαστε γιατί ευτυχώς στον τομέα αυτό πια έχουμε μία σύμπτωση απόψεων Νέας Δημοκρατίας, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ και αυτό είναι πολύ καλό για τη χώρα και έχουμε συμβάλλει και οι τρεις στην οικοδόμηση πια αυτών των στενών σχέσεων με τις ΗΠΑ, αν και αυτό είναι ένα θέμα περισσότερο διπλωματικό.

Εσείς είστε Υπουργός Ανάπτυξης, αυτό έχει κάποια σχέση στις θέσεις εργασίας; Έχει κάποια επίπτωση στις επενδύσεις; Ή είναι, όπως λέει ο κύριος Βιλιάρδος, «έπεα πτερόεντα»;

Πάμε, λοιπόν, να δούμε τι πετύχαμε αυτά τα δύο χρόνια στον τομέα των επενδύσεων υψηλής τεχνολογίας στην Ελλάδα από εταιρείες των ΗΠΑ. Δεν τις βάζω όλες, βάζω μόνο τις εμβληματικές.

Η πρώτη και κυριότερη, που χωρίς να έχουμε βγει από τη λίστα 301 δεν θα μπορούσαμε να είμαστε, γιατί δεν θα μπορούσε καν η εταιρεία αυτή να μας βάλει στις υποψήφιες χώρες, είναι η εμβληματική επένδυση της Microsoft, φαντάζομαι όλοι την ξέρετε.

Ειρήσθω εν παρόδω να πω ότι η επένδυση αυτή προχωρά κανονικά και εντός χρονοδιαγράμματος και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Ύψος επένδυσης 1 δισεκατομμύριο ευρώ.

Δύο εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της επενδύσεως στης Microsoft – κάνω μία παρένθεση εδώ, διαγωνιστήκαμε μεταξύ εννέα χωρών και η Ελλάδα επελέγη μεταξύ εννέα συνυποψηφίων χωρών για να κάνει η Microsoft την επένδυση στην Ελλάδα. Και αυτή η επένδυση δεν θα είχε μπορέσει να επιτευχθεί ούτε αν παραμέναμε στην λίστα 301 ούτε αν δεν είχαμε προχωρήσει στην υπογραφή της συμφωνίας που σήμερα κυρώνουμε.

Δύο εβδομάδες μετά, ένα άλλος αμερικάνικος κολοσσός στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας, όχι τόσο γνωστός όσο η Microsoft αλλά τόσο γνωστός για όσους γνωρίζουν από υψηλή τεχνολογία, η Digital Realty, εταιρεία κεφαλαιοποίησης άνω των 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων, προχώρησε επίσης σε μία πολύ μεγάλη επένδυση ύψους 400 εκατομμυρίων ευρώ πάνω στο Data Center, εξαγοράζοντας την ελληνική εταιρεία Lamda Hellix και ξεκινώντας την κατασκευή ενός γιγαντιαίου data center επίσης στην Ελλάδα.

Η Pfizer ήταν η πρώτη μεγάλη επένδυση στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας που κλείστηκε από την Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και ανακοινώθηκε στη ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο του 2019. Ο όρος για να γίνει αυτή η συμφωνία ήταν να βγει η Ελλάδα από τη λίστα 301, πράγμα το οποίο έγινε.

Ήδη στη Θεσσαλονίκη έχει εγκαθιδρυθεί το digital center της εταιρείας Pfizer, που τώρα πια είναι και πολύ γνωστή λόγω του εμβολίου.

Η αρχική μας συμφωνία που κλείστηκε στο γραφείο μου ήταν να γίνει πρόσληψη 200 μηχανικών ηλεκτρονικών υπολογιστών στην Θεσσαλονίκη. Σήμερα ανακοινώθηκε ότι έχουν ήδη προσληφθεί 300 και μας έχει ενημερώσει η εταιρεία ότι σκοπεύει να ανεβάσει τις προσλήψεις στους 500, ακριβώς γιατί είναι εξαιρετικά ευχαριστημένη από την καλή ποιότητα των ανθρώπων που βρήκε στη Θεσσαλονίκη και μπράβο και στον βουλευτή της Θεσσαλονίκης που είναι παρών, να το πούμε, γιατί η πόλη σας μας έχει βγάλει ασπροπρόσωπους.

Μετά τη Pfizer, και αφού ανακοινώθηκε η επένδυση της Pfizer, ακολούθησε η Cisco η οποία επίσης στη Θεσσαλονίκη έφτιαξε ειδικό κέντρο εκπαίδευσης και σχεδιάζει να το επεκτείνει.

Στη συνέχεια η Ε&Υ εγκαθίδρυσε στην Αθήνα κέντρο τεχνητής νοημοσύνης ενώ η Applied Materials εξαγόρασε από το επιστημονικό πάρκο των Πατρών την εταιρεία Think Silicon επεκτείνοντας τις δραστηριότητές στην Ελλάδα με επενδύσεις ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Και αυτά είναι μόνο τα μεγάλα τα εμβληματικά. Αυτά, κύριε Βιλιάρδε, ψηφίζετε όταν κυρώνετε τη συμφωνία σήμερα και αυτά καταψηφίζετε με αυτά που είπατε. Και αυτά, κύριε, δεν είναι «έπεα πτερόεντα», είναι δουλειές ανθρώπων, είναι φόροι, είναι πρόοδος για τη χώρα.

Και είναι ντροπή κάποιος να λέει ότι είναι πατριώτης και φιλοπρόοδος και να βγαίνει να λέει αυτά που είπατε πριν εδώ ότι είναι όλα θεωρητικά και δεν έχει τίποτα πρακτικό από πίσω. Αν υπάρχει μία συμφωνία που να έχει από πίσω επενδύσεις πραγματικές και θέσεις εργασίας είναι αυτή.

Άρα, λοιπόν, αυτό το οποίο κάνατε τι δείχνει; Ή ότι δεν έχετε μελετήσει και μένετε στο γνωστό αντιπολιτευτικό σας οίστρο, δεν μιλάω για το ΚΚΕ, το ΚΚΕ έχει μία συνεπή στάση, βλέπει ΗΠΑ λέει όχι. Αν ήταν εδώ η Σοβιετική Ένωση θα έλεγε, ναι. Το δέχομαι, δεν αντιδικούμε είναι απλά τα πράγματα. Ό,τι και αν τους πούμε αφού έχει πάνω την αστερόεσσα θα πει όχι. Αλλά εσείς που μας το παίζετε και περισσότερο διαβασμένοι και σπουδαίοι;

Άρα, λοιπόν, για να έρθω στο προκείμενο, η συμφωνία αυτή είναι προϊόν μόχθου, οργανωμένης δουλειάς διακυβερνητικής, μεγάλων συζητήσεων με την προηγούμενη αλλά οφείλω να σας πω και με την παρούσα αμερικανική Κυβέρνηση η οποία συνεχίζει πλήρως την ίδια πολιτική στον τομέα των σχέσεων Ελλάδας –ΗΠΑ.

Διακομματική, επαναλαμβάνω στηρίζεται σε μία οικοδόμηση στρατηγικής συνεργασίας με τις ΗΠΑ που υπηρετούν πια διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις, από την Κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, του Αντώνη Σαμαρά, του Αλέξη Τσίπρα, του Κυριάκου Μητσοτάκη, άρα με μία συνέχεια πρωτοφανή για τα ελληνικά πολιτικά πράγματα, καλή για την Ελλάδα διότι αυτό ανεβάζει την αξιοπιστία προς το εξωτερικό και μας κάνει περισσότερο αξιόπιστους συμμάχους και εταίρους.

Και ως αποτέλεσμα έχει να φέρει στην Ελλάδα θέσεις εργασίας, επενδύσεις και το κυριότερο, μεταφορά τεχνογνωσίας υψηλής τεχνολογίας που είναι κάτι που η Ελλάδα απολύτως χρειάζεται για να μπορεί να ανταγωνίζεται ισότιμα τα υπόλοιπα έθνη. Και όποιος αγαπάει την Ελλάδα δεν μπορεί να λέει όχι σε αυτό. Φτάνει πια η γκρίνια. Ευχαριστώ πολύ».

 

 

Ολόκληρη η ομιλία στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=erFrVAoN_bc