Τελευταία Νέα
Δεκ 02

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στο «The first WHO (World Health Organization) Meeting of the Minds on Quality of Care»

 

 

 

 

 

 

 

 

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στο «The first WHO (World Health Organization) Meeting of the Minds on Quality of Care»:

 

«Είναι ιδιαίτερη τιμή για μένα να είμαι σήμερα εδώ μαζί σας, σ’ αυτό το συνέδριο που αποτελεί σημαντικό ορόσημο για την εξέλιξη του τομέα της υγείας και της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε όλη την Ευρώπη. Είναι τιμή για την Ελλάδα να φιλοξενεί αυτό το συνέδριο που πραγματεύεται θέματα στην πρώτη γραμμή της καινοτομίας αλλά και για μένα να συγκαταλέγομαι μεταξύ των ομιλητών και να βρίσκομαι ανάμεσα σε διακεκριμένους επιστήμονες και ειδικούς.

 

Θέλω να αδράξω την ευκαιρία για να επαναβεβαιώσω τις βασικές αξίες που αποδείχτηκαν αναντικατάστατες στη μάχη που δώσαμε και εξακολουθούμε να δίνουμε εναντίον της πανδημίας: την ασφάλεια, του ανήκειν στην κοινότητα, την ετοιμότητα, την εμπιστοσύνη. Αξίες με τις οποίες νιώθουμε να είμαστε πιο στενά συνδεδεμένοι έχοντας διέλθει απ’ αυτήν την χωρίς ιστορικό προηγούμενο κρίση.

 

Υπάρχει κοινός παρονομαστής σ’ αυτές τις αξίες και αυτός είναι η υγεία. Και λέγοντας υγεία αναφέρομαι σε όλες τις πτυχές της: την ατομική, τη συλλογική και την υγεία στην εργασία, οι οποίες είναι αλληλένδετες με την ποιότητα των υπηρεσιών υγείας που είναι στη διάθεση των πολιτών.

 

Είναι ανάγκη να προσαρμόσουμε το σύστημα υγείας στις ανάγκες του 21ου αιώνα αλλά και στη μεταπανδημική εποχή. Υπ’ αυτό το πρίσμα, είναι ξεκάθαρο σ’ όλους μας ότι η διατήρηση της κοινωνίας υγιούς είναι ο μόνος δρόμος για ένα συμπεριληπτικό, μακρόπνοο μέλλον.

 

Και για να κάνουμε το όραμα πραγματικότητα, πρέπει πρώτα και κύρια να χρηματοδοτήσουμε και να καθιερώσουμε ένα πλαίσιο εντός του οποίου θα προωθήσουμε την επίτευξη των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals) έως το 2030. Στο πλαίσιο αυτό πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι η επένδυση στην υγεία και την ευεξία είναι ο καταλύτης της οικονομικής ανάπτυξης, της κοινωνικής προόδου, της κοινωνικής ισότητας και της μείωσης της φτώχειας.

 

Η επένδυση στην υγεία είναι πρωταρχική προτεραιότητα που εκτείνεται  σε πολλαπλά επίπεδα. Σημαίνει τη δημιουργία ενός συστήματος υγείας που να είναι ανθεκτικό και προσαρμόσιμο καθώς και της ανάλογης υποδομής για την υποστήριξή του. Σημαίνει την κατανομή της χρηματοδότησης κατά τρόπο που να είναι ταυτόχρονα βιώσιμος και μακρόπνοος, ενώ, παράλληλα, να εδράζεται σε νομικό πλαίσιο που δεν δημιουργεί προβλήματα. Σημαίνει, ακόμη, ότι πρέπει να οικοδομήσουμε ένα κοινωνικο-οικονομικό περιβάλλον που να επιτρέπει την κατάρτιση και τη διατήρηση εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού.

 

Προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι το εργατικό δυναμικό είναι παραγωγικό και οι υπηρεσίες υγείας αποτελεσματικές πρέπει να εγγυηθούμε για το επιθυμητό επίπεδο της ποιότητάς τους. Οι βιομηχανίες σ’ όλο το φάσμα της παραγωγικής δραστηριότητας, από την αυτοκινητοβιομηχανία και την αγροδιατροφή έως την τουριστική βιομηχανία, ωφελούνται από ολοκληρωμένα συστήματα ποιότητας και κανονιστικά πλαίσια που συμβάλλουν στην εφαρμογή και την αξιολόγησή τους. Είναι προφανώς παράλογο, συνεπώς, ότι ο πιο σημαντικός τομέας, το πλέον θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, η υγεία να στερείται συστημάτων ποιότητας και της επαρκούς υποστήριξης ώστε αυτά να εφαρμοστούν στην πράξη.

 

Προς αυτήν την κατεύθυνση έχουν γίνει σημαντικά βήματα μέχρι τώρα. Έχουμε ετοιμάσει το έδαφος για να εισαχθεί ένα πλαίσιο προτύπων ποιότητας που θα αναδεικνύουν το ρόλο της υγείας στη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη. Έχω το προνόμιο ως διατελέσας Υπουργός Υγείας να είμαι αναπόσπαστο μέρος σ’ αυτή τη βαθιά ριζωμένη συνεργασία, που ξεκίνησε το 2012 με το Περιφερειακό Γραφείο του ΠΟΥ στην Ευρώπη και τον περιφερειακό διευθυντή του, Δρ Kluge.

Με την υποστήριξή του Δρ Kluge από κοινού με τον Δρ Παύλο Θεοδωράκη, επικεφαλής τότε του μεταρρυθμιστικού προγράμματος «Υγεία σε Δράση», καταφέραμε να εγκαθιδρύσουμε την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας στην Ελλάδα.

Βασικά αποτελέσματα του προγράμματός μας ήταν η θεσμοθέτηση ενός στέρεου πλαισίου λειτουργίας για τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) και η ενιαιοποίηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στο πλαίσιο του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Επίσης, η καθιέρωση του θεσμού του «οικογενειακού γιατρού» ως πρώτου σημείου επαφής με το σύστημα υγείας. Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό, το πρόγραμμά μας ήταν έτσι σχεδιασμένο ώστε επεκτείνοντας την παροχή δωρεάν υπηρεσιών υγείας σε όλους, ανεξαρτήτως εάν ήταν ασφαλισμένοι ή όχι, διασφαλίσαμε ότι δεν θα μείνει κανείς πίσω.

Όπως βεβαίως συμβαίνει με όλες τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις και καινοτομίες, θα υπάρχουν πάντα αυτοί που αμφισβητούν την αναγκαιότητά τους. Όμως, τώρα είναι η ώρα να φυτέψουμε το σπόρο για το τελευταίο, πολύ μεγάλη σημασίας, βήμα: να δημιουργήσουμε ένα σύστημα υγείας με τον πολίτη στο επίκεντρο, ένα σύστημα υγείας που να παρέχει υπηρεσίες στο επίπεδο ποιότητας που οι πολίτες δικαιούνται.

 

Η Κυβέρνηση στο σύνολό της κι εγώ προσωπικά ως Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων έχουμε τη βούληση να στηρίξουμε τον καλό μου φίλο και δηλωμένο φιλέλληνα, Hans Kluge, όπως επίσης και τον φίλο μου, Υπουργό Υγείας, Θάνο Πλεύρη σ’ αυτό το φιλόδοξο και πρωτοποριακό έργο. Δεσμεύομαι να βάλω τα δυνατά μου για να γίνει πράξη το όραμά μας ώστε κάθε Έλληνας να απολαμβάνει των υπηρεσιών υγείας που προσδοκά και δικαιούται τόσο στο δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα.

 

Είναι πραγματικά μεγάλη τιμή για την Κυβέρνηση της Ελλάδας, τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη και μένα προσωπικά να έχουμε τη δυνατότητα να εργαστούμε από κοινού με τον Περιφερειακό Γραφείο Ευρώπης του ΠΟΥ υπό την ηγεσία του Dr Kluge προκειμένου να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα ώστε η Ελλάδα να αναδειχθεί από την πανδημία μ’ ένα σύστημα υγείας πιο ανθεκτικό, πιο συμπεριληπτικό και καλύτερα προετοιμασμένο.

 

Θέλω με την ευκαιρία να επαναβεβαιώσω την προσήλωσή μας στη διακήρυξη των Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων των κρατών – μελών των Ηνωμένων Εθνών το 2015 για τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης ότι η επένδυση στην υγεία είναι επένδυση στο ανθρώπινο κεφάλαιο, την οικονομική ανάπτυξη και σε μία δίκαιη, ισότιμη και οικονομικά σταθερή κοινωνία.

 

Σας ευχαριστώ και πάλι κι εύχομαι εποικοδομητικό διάλογο και κάθε επιτυχία στο συνέδριο».