Τελευταία Νέα
Ιούν 26

Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση στο Φόρουμ Βιομηχανίας

«Η στήριξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης είναι κεντρική προτεραιότητα του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού»

O Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης ήταν σήμερα κεντρικός ομιλητής στην ημερίδα που οργάνωσε το Υπουργείο Οικονομίας για τα αποτελέσματα και τις προοπτικές του Φόρουμ Βιομηχανίας στον έναν χρόνο λειτουργίας του.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός παρουσίασε το μείγμα πολιτικής και δράσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης για την στήριξη της βιομηχανίας και της μεταποίησης.

Ξεκινώντας την ομιλία του, στάθηκε ιδιαίτερα στην υπέρβαση που έκανε η κυβέρνηση για να επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς και έστειλε σαφές μήνυμα προς τους εταίρους για τη διευθέτηση του χρέους λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν μπορούν εκλογικές σκοπιμότητες ή διαφωνίες μεταξύ των θεσμών, να κρατάνε αιχμάλωτη μία ολόκληρη χώρα».

Ο κ. Χαρίτσης διαβεβαίωσε ότι η ελληνική οικονομία αντέχει, παρά το κλίμα αβεβαιότητας που συντηρεί η καθυστέρηση της αξιολόγησης και επικαλέστηκε στοιχεία τα οποία μαρτυρούν τη συσσωρευμένη αναπτυξιακή δυναμική της, όπως τη μεγάλη αύξηση του όγκου των πωλήσεων στο λιανεμπόριο, την άνοδο των εξαγωγών και την αύξηση της βιομηχανικής και μεταποιητικής στο πρώτο τρίμηνο του 2017, σε σχέση με πέρυσι.

Απευθυνόμενος στους παραγωγικούς φορείς κατέστησε σαφές ότι μία από τις δομικές αιτίες της κρίσης είναι και η μεγάλη αποβιομηχάνιση που υπέστη η χώρα μας τις τελευταίες δεκαετίες, η οποία οφείλεται κυρίως στις αποτυχημένες πολιτικές του παρελθόντος, την απουσία βιομηχανικής στρατηγικής και τις κοντόφθαλμες λογικές, τόσο από τη μεριά του κράτους, όσο και από μέρος του επιχειρηματικού κόσμου.

«Η συνεισφορά της βιομηχανίας στο ΑΕΠ της χώρας βρίσκεται μόλις στο 9,5%, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι στο 15%» είπε χαρακτηριστικά και τόνισε την ανάγκη για νέα αναπτυξιακή στρατηγική που να στοχεύει στην αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και την παραγωγική ανάταξη της χώρας και απεύθυνε κάλεσμα για συντονισμό και στενή και σταθερή συνεργασία όλων των παραγωγικών και αυτοδιοικητικών φορέων.

Επεσήμανε πως η ανάκαμψη της βιομηχανίας δεν μπορεί να έρθει μέσα από λογικές διαρκούς μείωσης των μισθών και υποβάθμισης της εργασίας και του περιβάλλοντος και ξεκαθάρισε: «Ανταγωνιστικότητα στη λογική της κούρσας προς τον πάτο, όπως θέλει η νεοφιλελεύθερη ορθοδοξία, δεν είναι ούτε οικονομικά, ούτε κοινωνικά βιώσιμη. Δεν είναι αποδεκτή».

Ο κ. Χαρίτσης διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομίας έχουν αναπτυξιακό σχέδιο και όραμα και τα υλοποιούν: «Κινητοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία για να διοχετεύσουμε επιπλέον πόρους στη οικονομία– οι προσκλήσεις του ΕΣΠΑ, τα σύγχρονα χρηματοοικονομικά μέσα, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος – ενώ και οι θεσμικές μας παρεμβάσεις αποβλέπουν στη δημιουργία ενός ευνοϊκότερου οικονομικού περιβάλλοντος που διευκολύνει την επιχειρηματική δραστηριότητα και δίνει ουσιαστική ώθηση στη βιομηχανία και τη μεταποίηση».

Αναφερόμενος στα αντίμετρα δήλωσε: «Δώσαμε μάχη και πετύχαμε η συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης να περιέχει και σημαντικά αναπτυξιακά αντίμετρα συνολικού ύψους 900 εκατ. ευρώ μέχρι το 2021».

Σε ό,τι αφορά το τραπεζικό σύστημα δήλωσε ότι «οφείλει να παρέχει επαρκή ρευστότητα στην οικονομία και τις επιχειρήσεις, χρηματοδοτώντας τις αναγκαίες επενδυτικές πρωτοβουλίες. Εμείς κάναμε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος (ανακεφαλαιοποίηση, ρύθμιση κόκκινων δανείων), τώρα είναι η σειρά των τραπεζών να στηρίξουν έμπρακτα την παραγωγή και την οικονομία».

Κλείνοντας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, τόνισε πως η βιομηχανική πολιτική δεν είναι και δεν μπορεί να είναι υπόθεση μόνο της κυβέρνησης και του Υπουργείου Οικονομίας και ότι χρειάζεται ο συντονισμός και η στενή συνεργασία όλων των φορέων.

«Τα καθήκοντα που έχουμε μπροστά μας είναι ιδιαίτερα βαριά. Πρέπει να αντιμετωπιστούν παθογένειες και λανθασμένες νοοτροπίες δεκαετιών. Να υπερκεραστούν παγιωμένα συμφέροντα και να ξεπεραστούν κοντόφθαλμες λογικές που εμποδίζουν τη μετάβαση στο νέο παραγωγικό μοντέλο και που έχει ανάγκη η χώρα» είπε χαρακτηριστικά.

Τα αποτελέσματα του Φόρουμ Βιομηχανίας, τα οποία ενσωματώθηκαν στο συνολικό αναπτυξιακό σχεδιασμό του Υπουργείου Οικονομίας, παρουσίασε αναλυτικά ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας Ε. Ζαφείρης.

 

Από το Γραφείο Τύπου