Τελευταία Νέα
Δεκ 15

Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση στη Βουλή των Ελλήνων για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2022

 

Ομιλία του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Νίκου Παπαθανάση στη Βουλή των Ελλήνων για την κύρωση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2022

«Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές

Ξεκινώντας θα ήθελα να συγχαρώ το οικονομικό επιτελείο, τον Υπουργό κ. Σταϊκούρα και τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Σκυλακάκη για την εξαιρετική δουλειά που έκαναν και φέτος ως προς την εκπόνηση του προϋπολογισμού για το 2022.

Ο Προϋπολογισμός του 2022 σηματοδοτεί τη μετάβαση της ελληνικής οικονομίας από την ανάκαμψη στην ισχυρή βιώσιμη ανάπτυξη. Μια ανάπτυξη που προβλέπει το μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου και καθιστά τις επενδύσεις και τις εξαγωγές κινητήριες δυνάμεις προς ένα σύγχρονο, ψηφιακό, πράσινο κι εξωστρεφές μέλλον.

Το σχέδιο του προϋπολογισμού καταρτίστηκε σε ένα περιβάλλον διεθνών ανακατατάξεων, με την εξέλιξη της πανδημίας και τις παγκόσμιες πληθωριστικές τάσεις να δημιουργούν αβεβαιότητα. Αποτυπώνει τη διαρκή και συστηματική προσπάθεια της Κυβέρνησης να στηρίζει την οικονομία και την κοινωνία, σε κάθε έκτακτη και απρόβλεπτη κρίση.

Είναι ένα σχέδιο ρεαλιστικό που δεν περιέχει μέτρα λιτότητας, εκπέμπει αισιοδοξία και προβάλλει θετικές προοπτικές για την πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Προβλέπει την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2022 κατά 4,5%, θα έλεγα συντηρητικά, όπως συντηρητική ήταν και η πρόβλεψη κατά 3,6% που είχε προβλεφθεί για το 2021.

Βασικοί μοχλοί ανάπτυξης η ιδιωτική κατανάλωση, οι επενδύσεις που αναμένεται να αυξηθούν κατά 21,9% και η περαιτέρω ανάκαμψη των εξαγωγών.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τις πρόσφατες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η χώρα μας θα έχει τη δεύτερη υψηλότερη αύξηση των επενδύσεων στην Ευρώπη το 2022.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές.

Η υγειονομική κρίση αποτελεί έναν αστάθμητο παράγοντα που εξακολουθεί να πλήττει όχι μόνο τη χώρα μας αλλά και ολόκληρη την υφήλιο.  

Η Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε άμεσα και αποτελεσματικά, με ένα πακέτο μέτρων στήριξης – το 3ο μεγαλύτερο ως ποσοστό του ΑΕΠ στην ευρωζώνη – και ανέρχεται στα 43,3 δισ. ευρώ για την περίοδο 2020-2022, εκ των οποίων 23,1 δισ. ευρώ αφορούν το έτος 2020, 16,9 δισ. ευρώ το έτος 2021 και 3,3 δισ. ευρώ το 2022.

Παράλληλα, προχωρήσαμε σε μόνιμες μειώσεις φόρων, στηρίζοντας τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, όπως:

Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%.
Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα, από το 22% στο 9%.
Μείωση του φόρου στα μερίσματα, από το 10% στο 5%.
Μείωση της προκαταβολής φόρου για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα από το 100% στο 55% και για τα νομικά πρόσωπα, από το 100% στο 80%.
Μείωση του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων, από το 28% στο 22%.

Λάβαμε στοχευμένα μέτρα, άμεσα, με γρήγορα αντανακλαστικά, ύψους 1,1 δισ. ευρώ για τον περιορισμό των επιπτώσεων της αύξησης του πληθωρισμού, όπως:

Αύξηση της κρατικής επιδότησης σε λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας και παροχής φυσικού αερίου.
Διεύρυνση των δικαιούχων επιδόματος θέρμανσης.
Διπλασιασμός του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος για τον μήνα Δεκέμβριο.

Αυτό όμως που έχει μεγάλη σημασία και δείχνει το δρόμο που προχωρά η ελληνική οικονομία είναι οι δείκτες των εξαγωγών, των επενδύσεων και της βιομηχανικής παραγωγής. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στη Βιομηχανία ενισχύθηκε τον Οκτώβριο στις 112,9 μονάδες, η δεύτερη μεγαλύτερη άνοδος από τον Απρίλιο του 2007 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΟΒΕ.

Η ανεργία μειώθηκε ως αποτέλεσμα αυτής της ισχυρής ανάκαμψης και του μεταρρυθμιστικού έργου της Κυβέρνησης από το 16,5% τον Σεπτέμβριο του 2020 στο 13% τον παρόντα Σεπτέμβριο, ενώ το 3ο τρίμηνο του 2021 το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 13,4% και οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου αυξήθηκαν κατά 18,1% σε σχέση με το 3o τρίμηνο του 2020, ποσοστό το οποίο μας τοποθετεί στις κορυφαίες χώρες της Ευρώπης.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές.

 

Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει θέσει ισχυρά θεμέλια ενός εξωστρεφούς και σύγχρονου επιχειρηματικού περιβάλλοντος όπου οι διαδικασίες απλοποιούνται και επιταχύνονται. Ενός περιβάλλοντος που εδραιώνει και ενισχύει τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Κράτους και επενδυτή, αλλά και μεταξύ Κράτους και πολίτη, και αυτό δίνει το στίγμα για προσέλκυση ακόμα περισσότερων επενδύσεων.

Ξεμπλοκάραμε και θέσαμε σε τροχιά υλοποίησης μεγάλες επενδύσεις κολλημένες για πολλά χρόνια. Οι επενδύσεις στο Ελληνικό και την Αφάντου της Ρόδου, επενδύσεις εμβληματικές, έχουν ξεκινήσει.

Ενισχύουμε τη ναυπηγοεπισκευαστική μας βιομηχανία. Δημιουργούμε τις συνθήκες έτσι ώστε αυτή η βιομηχανία, που ήταν πανίσχυρη στο παρελθόν, να επανεκκινήσει δίνοντας πολλές και καλές θέσεις εργασίας.

Αλλά εκεί που έγινε πολλή δουλειά και που δείχνει ακριβώς το τί θέλει να κάνει η Κυβέρνηση στην πατρίδα μας, είναι η απλοποίηση του θεσμικού πλαισίου για την αδειοδότηση και την έναρξη των επιχειρήσεων, έτσι ώστε το 80% των αδειοδοτήσεων να γίνεται μόνο με απλή γνωστοποίηση και μόνο για το 20% να απαιτείται έγκριση. Προχωράμε και δημιουργούμε τα νέα εργαλεία της επόμενης ημέρας. Τα εργαλεία που θα φέρουν την ισχυρή ανάπτυξη της πατρίδας μας.

Ψηφίσαμε το νέο νόμο για τις Στρατηγικές επενδύσεις. Οι στρατηγικές επενδύσεις δημιουργούν πολλές καλές θέσεις εργασίας και κυρίως αντιστρέφουν το braindrain, το οποίο ταλαιπώρησε την πατρίδα μας λόγω της πολυετούς κρίσης.

Δίνουμε νέα κίνητρα σε ειδικές κατηγορίες επενδύσεων, διευκολύνουμε την εγκατάσταση με νέες χρήσεις γης σε περιοχές και ταυτόχρονα δίνουμε ευελιξία στην αδειοδότηση με την απλοποίηση και επιτάχυνση των ενεργειών σε μία πλέον διαδικασία fasttrack. Ενισχύουμε την αδειοδοτική διαδικασία, δίνοντας προς τα έξω εργασίες που εκπονούσε η Διοίκηση σε πιστοποιημένους φορείς, δημιουργώντας αυτό το αίσθημα της ασφάλειας στους επενδυτές και της επιτάχυνσης της ολοκλήρωσης των επενδύσεων.

Συνεχίζουμε και για πρώτη φορά το Κράτος επίσημα έστρεψε την προσοχή του σε ένα γεγονός που καθυστερούσε για 14 χρόνια: στην απολιγνιτοποίησητης πατρίδας μας.

Με την απόφαση του Πρωθυπουργού το 2019, η Ελλάδα έγινε από τις πρώτες χώρες που προχώρησε εν μέσω της οργάνωσης των διαρθρωτικών ταμείων σε μία γρήγορη κίνηση απολιγνιτοποίησης, δημιουργώντας τις συνθήκες αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου στις περιοχές αυτές καθώς και νέες θέσεις εργασίας που δεν θα βασίζονται στη μονοκαλλιέργεια της λιγνιτικής παραγωγής. Ο νόμος πλέον είναι σε ισχύ κι έχουν ξεκινήσει όλες οι διαδικασίες με τη δημιουργία ενός μεταβατικού προγράμματος στήριξης έτσι ώστε όλες οι περιοχές να λάβουν ιδιαίτερη ενίσχυση για να μπορούν πολύ γρήγορα να μεταβούν στη νέα εποχή.

Ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος. Ένα εργαλείο το οποίο κατατέθηκε χθες στη Βουλή θα δώσει με 13 καθεστώτα ισχυρά κίνητρα έτσι ώστε να μπορούν περισσότερες επιχειρήσεις να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν, ιδιαίτερα στην Περιφέρεια, δημιουργώντας έτσι νέες θέσεις εργασίας και κρατώντας τις νέες και τους νέους στον τόπο τους ή δίνοντας τη δυνατότητα να επιστρέψουν νέες και νέοι στις περιοχές που γεννήθηκαν και θέλουν να ζήσουν.

Συνεχίζουμε, παράλληλα, με την Εθνική Στρατηγική για την Εφοδιαστική Αλυσίδα, δημιουργώντας ένα οικοσύστημα της εφοδιαστικής αλυσίδας, ένα διεθνές logistics hub, εκμεταλλευόμενοι την ισχυρή γεωστρατηγική θέση της πατρίδας μας.

Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές.

Σήμερα, η Ελλάδα πρωταγωνιστεί στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη, εκπέμποντας εμπιστοσύνη, αξιοπιστία και αυτοπεποίθηση.

Συνεχίζουμε δίνοντας τη δυνατότητα σε νέες και νέους να βρουν δουλειά εκεί που δημιουργούνται καλύτερες θέσεις εργασίας, που αντικατοπτρίζουν το υψηλό μορφωτικό τους επίπεδο. Εταιρείες όπως η Cisco, η Microsoft, η Pfizer, η Amazon και η Teamviewer, επιλέγουν την Ελλάδα να εγκατασταθούν γιατί βλέπουν στην πατρίδα μας ένα φιλοεπενδυτικό περιβάλλον που στηρίζει την επιχειρηματικότητα.

Συνεχίζουμε με ισχυρά εργαλεία έχοντας το ΕΣΠΑ 2021-2027, το Ταμείο Ανάκαμψης. Εργαλεία που θα φέρουν μόχλευση ιδιωτικών κεφαλαίων και την ανάπτυξη που επιθυμούμε, την ανάπτυξη που σχεδιάσαμε.

Την ανάπτυξη που ο Πρωθυπουργός είχε προαναγγείλει στον ελληνικό λαό έτσι ώστε και η ανεργία να μειωθεί και το μέρισμα της ανάπτυξης να μοιραστεί σε αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Σας ευχαριστώ πολύ».

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό