Τελευταία Νέα
Φεβ 02

Η μεγάλη ανταπόκριση στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο δείχνει την εμπιστοσύνη των επενδυτών στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης

Ομιλία του Αν. Υπουργού Α. Χαρίτση σε εκδήλωση για το Φόρουμ Βιομηχανίας στον Βόλο.
Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης ήταν ο κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση που διοργάνωσαν την Πέμπτη 02/01/2017 στον Βόλο, το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης, η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδας, με θέμα «την πρωτοβουλία και τα αποτελέσματα του Φόρουμ για τη Βιομηχανία του Υπουργείου Οικονομίας, στο πλαίσιο του Αναπτυξιακού Σχεδιασμού για την επανεκκίνηση της Οικονομίας».

Ο κ. Χαρίτσης τόνισε τη μεγάλη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην αναζωογόνηση της ελληνικής βιομηχανίας, επισημαίνοντας πως: «Το ξεπέρασμα της κρίσης και η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας περνούν αναγκαστικά μέσα από την στήριξη της μεταποίησης, την αναζωογόνηση της βιομηχανίας και την στροφή όλο και περισσότερων παραγωγικών συντελεστών στον δευτερογενή τομέα, με όρους όμως που θα εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα τους στις νέες πιο απαιτητικές συνθήκες της παγκόσμιας οικονομίας, τον σεβασμό στο περιβάλλον και την κοινωνική ισορροπία.»

Στο πλαίσιο αυτό ο Αναπληρωτής Υπουργός εξήρε τη λειτουργία του Φόρουμ Βιομηχανίας που έρχεται να συντονίσει όλους τους οικονομικούς, κοινωνικούς και παραγωγικούς φορείς που αναπτύσσουν πολιτικές αλλά και δράσεις για την ανάκαμψη της βιομηχανίας και της μεταποιητικής δραστηριότητας.

Στη συνέχεια ο κ. Χαρίτσης αναφέρθηκε στον αναπτυξιακό σχεδιασμό του Υπουργείου για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την στήριξη της βιομηχανίας επισημαίνοντας πως: «Για πρώτη φορά, σε ρήξη με την πρακτική του παρελθόντος όλα τα διαθέσιμα εργαλεία – οι προσκλήσεις του νέου ΕΣΠΑ, τα καθεστώτα του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, τα σύγχρονα χρηματοοικονομικά εργαλεία που αναπτύξαμε και που διοχετεύουν πάνω από 2 δισ. ευρώ πολύτιμη ρευστότητα στην οικονομία – σχεδιάζονται και υλοποιούνται με τις ίδιες προτεραιότητες, υπηρετούν ενιαίους αναπτυξιακούς στόχους. Δίνουμε έμφαση στην στήριξη της δυναμικής και καινοτόμου μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, στην ανάπτυξη προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας και στη δημιουργία σταθερών και ποιοτικών θέσεων εργασίας».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός στάθηκε ιδιαίτερα στον νέο Αναπτυξιακό Νόμο, που όπως εξήγησε, διαφέρει ριζικά από τους προηγούμενους, τόσο στις προτεραιότητες που θέτει, όσο και στα μέσα χρηματοδότησης που ενεργοποιεί. Σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου το μεγαλύτερο μέρος των ενισχύσεων κατευθύνονταν σε λίγα σχέδια, κατά κανόνα χαμηλής τεχνολογίας, ο νέος Νόμος είναι προσανατολισμένος στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, με έμφαση στην καινοτομία και την εξωστρέφεια και σε δραστηριότητες όπως η μεταποίηση, με έντονο αναπτυξιακό αποτύπωμα.

«Τα μέχρι στιγμής μηνύματα από την ενεργοποίηση των πρώτων καθεστώτων του Νόμου» σημείωσε ο κ. Χαρίτσης, «είναι εξαιρετικά. Σε λίγους μόλις μήνες υποβλήθηκαν 821 επενδυτικά σχέδια συνολικού ύψους 2,2 δισ. ευρώ, τη στιγμή που στα τέσσερα χρόνια λειτουργίας του προηγούμενου αναπτυξιακού νόμου, είχαν υποβληθεί μόλις 1.270 σχέδια. Το 75% μάλιστα, αυτών των επενδυτικών σχεδίων είναι στη βιομηχανία, ενώ το μεγαλύτερο μέρος τους (41,3%) αιτούνται φορολογική απαλλαγή και όχι επιδότηση. Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν την εμπιστοσύνη των επενδυτών στον αναπτυξιακό σχεδιασμό της κυβέρνησης και στις θετικές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας».

«Τόσο η πληθώρα των επενδυτικών σχεδίων, όσο και οι αιτήσεις κυρίως για φορολογικά κίνητρα και όχι επιδοτήσεις», τόνισε ο κ. Χαρίτσης, «αποτυπώνουν τη μεγάλη ανάγκη που υπήρχε στην οικονομία για μία ριζικά διαφορετική αναπτυξιακή αντίληψη. Τελείωσαν πλέον οι λογικές του παρελθόντος, των υπέρογκων προκαταβολών, των επιδοτήσεων χωρίς σχεδιασμό που γέμισαν τη χώρα με κουφάρια και της ενίσχυσης των λίγων έναντι των πολλών».

Από το Υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης μίλησαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας, κ. Ευστράτιος Ζαφείρης, για τη «Βιομηχανική Πολιτική το 2016-2020 και τις Δράσεις Εφαρμογής» και ο Γενικός Διευθυντής του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας, κ. Ιωάννης Καπλάνης, για τη «Βιομηχανική Ιδιοκτησία και τη συμβολή της στην οικονομική παραγωγή».

Από το Γραφείο Τύπου