Τελευταία Νέα
Απρ 06

Ημερίδα για τις επιπτώσεις του Brexit

Τις επιπτώσεις του Brexitγια τη Βρετανία, για την Ελλάδα, αλλά και για το ίδιο το ευρωπαϊκό οικοδόμημα, ανέλυσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου σε σχετική ημερίδα που διοργάνωσε το Ελληνοβρετανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στο Ίδρυμα Μποδοσάκη.

Ο Υπουργός επισήμανε ότι, παρόλο που κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει ή να προβλέψει με ακρίβεια τις συνέπειες της εξόδου της τρίτης μεγαλύτερης οικονομικής δύναμης από την ευρωπαϊκή οικογένεια, αναπόφευκτα αυτός ο χωρισμός θα εξασθενήσει και τις δύο πλευρές.

Οι συνέπειες του Brexit, εξήγησε, δεν περιορίζονται μόνο στο κόστος που θα επιφέρει στις εμπορικές και επενδυτικές συναλλαγές. Είναι εξίσου πολιτικές, καθώς περιλαμβάνουν τη νέα αρχιτεκτονική που θα διέπει όχι μόνο τις σχέσεις μεταξύ των χωρών αλλά και την ίδια τη λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Brexit, είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδημητρίου, «συνιστά μια αποτυχία της Ευρώπης και ένα σήμα κινδύνου για την πορεία της μη ισορροπημένης και δημοκρατικά θεμελιωμένης οικονομικής ολοκλήρωσης της, η οποία πρέπει άμεσα να διορθωθεί αν δεν θέλουμε να έχει συνέχεια».

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο Υπουργός Οικονομίας, αναφέρθηκε εκτενώς στις στενές εμπορικές και οικονομικές σχέσεις της χώρας μας με τη Βρετανία, στους τομείς των εξαγωγών, του τουρισμού αλλά και της εκπαίδευσης. Σχετικά με τις διμερείς εμπορικές σχέσεις, το ύψος των εισαγωγών από τη Βρετανία ανέρχεται στο ποσό των 1,3 δισ. ευρώ έναντι ελληνικών εξαγωγών αξίας 1,08 δισ. ευρώ (2015).

Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε, είναι αναμενόμενο η Ελλάδα να επωμιστεί ένα μέρος του κόστους της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ, το οποίο υπολογίζεται ότι θα κυμανθεί από 0,3% έως 1% του ΑΕΠ. Γι’ αυτό και χαρακτήρισε ως απαραίτητο, η νέα εμπορική συμφωνία με τη Βρετανία να διασφαλίζει την αποτελεσματική πρόσβαση των ελληνικών προϊόντων και υπηρεσιών σε μια παραδοσιακή εξαγωγική αγορά.

Ωστόσο, συμπλήρωσε ο κ. Παπαδημητρίου, δεν αποκλείεται το Brexitνα αποτελέσει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα. Για παράδειγμα, αν υπάρξει φυγή από το Λονδίνο ναυτιλιακών επιχειρήσεων δεν αποκλείεται να ευνοηθεί και το λιμάνι του Πειραιά, ενώ επενδυτικές ευκαιρίες για την Ελλάδα μπορεί να δημιουργηθούν και στον τομέα της άμυνας-ασφάλειας στο πλαίσιο ανασυγκρότησης της ευρωπαϊκής αμυντικής βιομηχανίας. Αντίστοιχα, ενδέχεται να προσελκυσθούν κάποιες δραστηριότητες ξένων φαρμακευτικών πολυεθνικών από τη Βρετανία στην Ελλάδα λόγω των δυνατοτήτων που προσφέρει η χώρα μας στον κλάδο αυτό.

«Το μεγαλύτερο κέρδος, όμως, θα προκύψει εάν σαν αποτέλεσμα του Brexit η Ευρωζώνη προχωρήσει σε ενίσχυση των κεντρομόλων τάσεων οικονομικής και δημοσιονομικής ενοποίησής της, αποτρέποντας φαινόμενα κοινωνικής διάλυσης και οικονομικού εθνικισμού και λαϊκισμού», τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου κλείνοντας την παρέμβασή του.

Από το Γραφείο Τύπου