Τελευταία Νέα
Δεκ 08

Επίσκεψη του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη σε 4 καταστήματα αλυσίδων σούπερ μάρκετ, στο πλαίσιο της 6ης εβδομάδας λειτουργίας του “Καλαθιού του Νοικοκυριού”

 

 

 

 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, στο πλαίσιο της κυβερνητικής πρωτοβουλίας για το «Καλάθι του Νοικοκυριού»,  επισκέφθηκε σήμερα, Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2022, τέσσερα καταστήματα των αλυσίδων σούπερ μάρκετ «Κρητικός», «Σκλαβενίτης», «A-B Βασιλόπουλος» και «Μασούτης», καθώς την εβδομάδα που πέρασε κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία μείωση στις τιμές των προϊόντων του καλαθιού.

 

Κατά την επίσκεψή του στο σουπερμάρκετ «ΚΡΗΤΙΚΟΣ», ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε (on camera):

«Κατ’ αρχάς, καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές. Είμαστε μία εβδομάδα πριν και από την έναρξη του εορταστικού καλαθιού και του καλαθιού του Αη Βασίλη, για το οποίο έχουμε πολύ μεγάλες προσδοκίες.

Είμαστε σήμερα στην έκτη εβδομάδα λειτουργίας του «καλαθιού του νοικοκυριού» σε ένα υποκατάστημα της αλυσίδας «Κρητικός». Ο λόγος που επιλέξαμε να έρθουμε στην αλυσίδα αυτή, είναι γιατί έχει τη χαμηλότερη σε αξία καλάθι απ’ όλες τις αλυσίδες και θέλω να την επιβραβεύσουμε.

Εμείς θα λειτουργούμε με έναν τρόπο τελείως διαφανή. Όσοι προσφέρουν στους καταναλωτές καλύτερες τιμές, θα έχουν από μένα πολύ μεγάλη υποστήριξη. Όσοι αυξάνουν τις τιμές, θα έχουν από μένα πολύ μεγάλη αντίδραση, τελεία και παύλα. Εδώ είμαστε για τον καταναλωτή, για να μαθαίνει τις ευκαιρίες που του δίνει πλέον αυτός ο μηχανισμός.

Το καλάθι πια λειτουργεί και λειτουργεί χάρη σε εσάς τους καταναλωτές. Οι καταναλωτές με την επιλογή τους να αγοράζουν πλέον συστηματικά κάθε εβδομάδα προϊόντα από το καλάθι, έχουν οδηγήσει τις αλυσίδες στο να μειώνουν τις τιμές η μία μετά την άλλη.

Θα σας πω μόνο ότι χθες αργήσαμε να βγάλουμε την κάρτα με τα αποτελέσματα για το καλάθι, διότι από το πρωί που μας ήρθαν τα στοιχεία μέχρι το βράδυ που βγάλαμε την κάρτα, μια από τις αλυσίδες μας έστειλε νέες χαμηλότερες τιμές πριν καν δημοσιεύσουμε τις πρώτες, ακριβώς για να αποκτήσει καλύτερη θέση στη λίστα.

Άρα, ψωνίζουμε από το καλάθι και κερδίζουμε λεφτά. Η μέση αξία του καλαθιού έχει πέσει σε έξι εβδομάδες πάνω από 30% και μιλάμε για τα ίδια προϊόντα που συγκρίνουμε ανά εβδομάδα καταγεγραμμένα στον e-ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗΣ, για να μπορεί ο καθένας από εσάς να βλέπει τη διαφορά.

Χαίρομαι γιατί, εχθές, μια πολύ γνωστή εταιρεία δημοσκοπήσεων, η εταιρεία PULSE για λογαριασμό του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου και του Προέδρου κυρίου Χατζηθεοδοσίου, δημοσίευσε μία έρευνα. Σε αυτήν υπήρχε πολύ διεξοδική έρευνα για το καλάθι. Το 54% των συμπολιτών μας, για πρώτη φορά η πλειοψηφία, είπε ότι το καλάθι κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, το έχει χρησιμοποιήσει και έχει κερδίσει χρήματα.

Μας δίνει πολύ μεγάλη χαρά ως κυβέρνηση ότι πλέον πάρα πολλοί συμπολίτες μας κερδίζουν χρήματα χρησιμοποιώντας μια πρωτοβουλία που ανέλαβε η κυβέρνηση. Θα συνεχίσουμε λοιπόν.

Την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει και το καλάθι των εορτών. Πολλοί περίμεναν να είναι οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα μέσα. Αποφάσισα να μην τα συμπεριλάβω. Θέλω να πω κάτι. Ωραία είναι τα σούπερ μάρκετ, θα τα στηρίξουμε για να έχουμε καλύτερες τιμές, αλλά δεν πρέπει να ζήσουν μόνο τα σούπερ μάρκετ. Πρέπει να ζήσουν και οι φούρνοι, πρέπει να ζήσουν και τα ζαχαροπλαστεία, πρέπει να ζήσουν και τα υπόλοιπα καταστήματα.

Θεωρήσαμε ότι θα είναι πολύ μεγάλη παρέμβαση να στρέψουμε τους καταναλωτές προς τα σούπερ μάρκετ για ένα είδος που παραδοσιακά ανήκει στα αρτοποιεία και στα ζαχαροπλαστεία και έτσι δεν τα συμπεριλάβαμε στο εορταστικό, αλλά βάλαμε βασιλόπιτα τσουρέκι, μοσχάρι, γαλοπούλα και σοκολάτες.

Έτσι λοιπόν κάποιες και από τις πάγιες δικές σας ερωτήσεις κάθε εβδομάδα και αυτές ικανοποιήθηκαν. Όπως φτιάξαμε από την πρώτη εβδομάδα που το ζητήσατε το καλάθι για τους διαβητικούς, έτσι προσθέσαμε αυτά τα είδη για το εορταστικό καλάθι και προχωράμε στο «καλάθι του Αη Βασίλη».

Ερώτηση Δημοσιογράφου :Το μοσχάρι θα συνεχίσει μετά τις γιορτές;

Κος Γεωργιάδης : Θα τα δούμε αυτά. Μη βιάζεστε. Έχουμε τώρα μπροστά μας 3 εβδομάδες όπου θα λειτουργήσει το εορταστικό καλάθι. Θα παρακολουθούμε ανά εβδομάδα, θα δούμε την επάρκεια, θα δούμε πως θα πάει.  Εγώ ξέρετε ότι είμαι άνθρωπος που είμαι από πάνω και αν δούμε ότι είναι κάτι που οι καταναλωτές το θέλουν και οι αλυσίδες μπορούν να το υποστηρίξουν, γιατί παίζουν ρόλο και τα δύο, θα το δούμε».

 

Κατά την επίσκεψή του στο σουπερμάρκετ «ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ», ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε (on camera):

«Ήρθαμε σήμερα στον «Σκλαβενίτη» για δύο λόγους. Πρώτον να συγχαρώ την αλυσίδα  που έκανε μία μεγάλη προσπάθεια και έχει ένα από τα χαμηλότερα σε τιμές καλάθι του νοικοκυριού, με το σύνολο του καλαθιού να είναι στα 90 ευρώ.

Έκαναν και κάτι άλλο που μου άρεσε πολύ. Ενώ χθες το πρωί όλες οι αλυσίδες έστειλαν τις προσφορές τους για το καλάθι, το απόγευμα ο «Σκλαβενίτης» προχώρησε σε νέες μειώσεις τιμών σε άλλα 30 προϊόντα, γι’ αυτό και καθυστερήσαμε λίγο να παρουσιάσουμε την τελική κάρτα γιατί έπρεπε να κάνουμε τους επανυπολογισμούς με τις νέες τιμές.

Άρα, η αλυσίδα «Σκλαβενίτης» έκανε ένα βήμα ακόμα παραπέρα και αυτό ήθελα να το επιβραβεύσω για να ακολουθήσουν και οι άλλες αλυσίδες την επόμενη εβδομάδα, διότι όποιος κατεβάζει τις τιμές και κερδίζουν χρήματα οι καταναλωτές  θα έχει από μένα τη φροντίδα μου και την επιβράβευσή μου».

 

Κατά την επίσκεψή του στο σουπερμάρκετ «Α-Β ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ», ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε (on camera):

«Ήρθαμε στον Α-Β Βασιλόπουλος. Πρώτα απ’ όλα θέλω να συγχαρώ την αλυσίδα Α-Β. Έχει ένα από τα χαμηλότερα συνολικά σε αξία καλάθι και με αρκετά επώνυμα προϊόντα και με private labels βέβαια, αλλά έχουν κάνει μια πολύ σοβαρή προσπάθεια. Aν συγκρίνετε το καλάθι της αλυσίδας Α-Β σήμερα που είμαστε στην έκτη εβδομάδα του καλαθιού με την πρώτη εβδομάδα, έχουμε μια πολύ σοβαρή μείωση. Για παράδειγμα, το ρύζι είναι στα 0,72, πολύ πιο χαμηλά από την πρώτη μέρα που ήρθαμε. Το μακαρόνι στα 0,62 την πρώτη μέρα και στα 0,62 μετά από 6 εβδομάδες. Αυτό σημαίνει ότι δεν έχει μπει καθόλου ο πληθωρισμός στο μακαρόνι. Έχουμε περάσει τις έξι εβδομάδες με 10% πληθωρισμό το μήνα και αντί να είναι 0,80 – 0,85 παραμένει 0,62. Αυτό κάνει το καλάθι. Για όσους δεν έχουν καταλάβει πως λειτουργεί…».

 

Τέλος, κατά την επίσκεψή του στο σουπερμάρκετ «ΜΑΣΟΥΤΗΣ», ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε (on camera):

«Έχω έρθει σε ένα κατάστημα της αλυσίδας «Μασούτης», το οποίο έχει πολύ χαμηλές τιμές. Θέλω να επιβραβεύσω τις αλυσίδες που κατεβάζουν τις τιμές από εβδομάδα σε εβδομάδα. Είμαι πάρα πολύ ευτυχής που παρά τις αρχικές επιφυλάξεις πολλών, το καλάθι πηγαίνει εξαιρετικά καλά. Θέλω να ευχαριστήσω όλες τις αλυσίδες που έχουν βάλει πλάτη και κάθε εβδομάδα ανταγωνίζονται υγιώς η μία την άλλη, μειώνοντας τις τιμές ακόμα περισσότερο.

Έχουν υπάρξει σε κάποιες αλυσίδες – όχι σε αυτές που επισκέπτομαι γιατί με αυτές έχω καλή συνεργασία και θέλω να τις επιβραβεύω-, ορισμένα προϊόντα που η ΔΙΜΕΑ εντόπισε μεγαλύτερο ποσοστό κέρδους από αυτό που επιτρέπει ο νόμος. Έχουν σταλεί από την υπηρεσία τα φύλλα ελέγχου και περιμένουμε τις έγγραφες εξηγήσεις τους και όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία θα πάω και σε αυτές. Θέλω όμως να αφήσω να εξελιχθεί ανεπηρέαστα η διοικητική διαδικασία.

Την επόμενη εβδομάδα ξεκινάει το εορταστικό καλάθι. Δεν βάλαμε μέσα  κουραμπιέδες και μελομακάρονα, βάλαμε μόνο βασιλόπιτα τσουρέκι, για να μην έχουν πρόβλημα τα ζαχαροπλαστεία. Όσον αφορά τα παιχνίδια, χθες μου έστειλαν οι εταιρείες τι θα συμπεριλάβουν μέσα στο «καλάθι του Αη Βασίλη». Δεν θα είναι τίποτα «τσουρούτικο». Θα είναι χαρούμενο, εορταστικό, με πολύ καλές τιμές. Οι μικροί μου φίλοι αλλά και οι λίγο μεγαλύτεροι θα ευχαριστηθούν παιχνίδια αυτές τις γιορτές χάρη στο «καλάθι του Αη Βασίλη». Καλά Χριστούγεννα, καλές γιορτές».