Τελευταία Νέα
Σεπ 21

Επίσημη πρώτη συνεδρίαση της ολομέλειας του ΣΥΚΕΑΑΠ

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΕΜΠΟΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ

Συνεδρίασε σήμερα για πρώτη φορά σε ολομέλεια το Συντονιστικό Κέντρο Εποπτείας Αγοράς και Αντιμετώπισης Παρεμπορίου (ΣΥΚΕΑΑΠ), παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Στέργιου Πιτσιόρλα και του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή και Προέδρου του ΣΥΚΕΑΑΠ κ. Δημήτρη Αυλωνίτη. Στη συνεδρίαση παρέστησαν τα 14 μέλη των ελεγκτικών υπηρεσιών και των συναρμόδιων φορέων που απαρτίζουν το Συντονιστικό Κέντρο, καθώς και οι Γενικοί Γραμματείς των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Νικόλαος Αντώνογλου και Ναυτιλίας κ. Διονύσιος Τεμπονέρας και ο Γενικός Γραμματέας Βιομηχανίας κ. Απόστολος Μακρυκώστας.
Η αναβάθμιση του συντονιστικού ρόλου του ΣΥΚΕΑΑΠ, που λειτουργεί ήδη για διάστημα έξι μηνών, καθώς και η εντατικοποίηση των ρυθμών ελέγχων από τα μικτά κλιμάκια ανά την επικράτεια, στο πλαίσιο του τριετούς στρατηγικού σχεδιασμού που έχει εκπονηθεί, αποτέλεσαν τα κεντρικά θέματα. Για να επιτευχθούν τα παραπάνω αποφασίστηκε η ολομέλεια να συνεδριάζει παρουσία και των φορέων (ΕΝΠΕ, ΚΕΔΕ, ΕΣΕΕ, ΓΕΣΒΕΕ, ΚΕΕΕ) ανά δεκαπενθήμερο.
Στη διάρκεια της συζήτησης, καταγράφηκαν επιμέρους προβλήματα των ελεγκτικών υπηρεσιών, που αφορούν στον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που χρησιμοποιείται κατά τη διενέργεια των ελέγχων, καθώς και οι ειδικές ανάγκες ελέγχου που διαμορφώνουν τα χαρακτηριστικά κάθε περιοχής. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα τελωνεία της Βόρειας Ελλάδας και στα λιμάνια της χώρας.
«Το παρεμπόριο είναι μια μάστιγα που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις απαραίτητες πρωτοβουλίες ώστε να θωρακιστούν αποτελεσματικά οι πύλες της χώρας, με στόχο την προστασία των καταναλωτών, των Ελλήνων παραγωγών και των επιχειρήσεων» ανέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Στέργιος Πιτσιόρλας.
Ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, κ. Δημήτρης Αυλωνίτης επισήμανε την πιεστική ανάγκη που προέρχεται από την ίδια την αγορά για την αποτελεσματικότερη δράση του ΣΥΚΕΑΑΠ. «Ο στόχος αυτός θα επιτευχθεί μέσα από την ενίσχυση των δράσεων μικτών κλιμακίων ελέγχου. Μέσω αυτών θα συντονίζονται οι ενέργειες πολλών ελεγκτικών υπηρεσιών, προκειμένου να προστατευθεί αποτελεσματικά ο καταναλωτής και να περιοριστεί η απώλεια εσόδων για την Πολιτεία» ανέφερε.
Από το Γραφείο Τύπου