Τελευταία Νέα
Ιαν 30

Επίσημη επίσκεψη στα Δωδεκάνησα του Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης στα Δωδεκάνησα.

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε η επίσκεψη στη Ρόδο και στην Κω που πραγματοποίησε το Σαββατοκύριακο ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, στο πλαίσιο των περιοδειών που διοργανώνει ο ΣΥΡΙΖΑ για τον απολογισμό των δύο χρόνων κυβερνητικού έργου. Τον Υπουργό συνόδευαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Δωδεκανήσου Δημήτρης Γάκης και Ηλίας Καματερός.

Στη Ρόδο, ο Υπουργός συναντήθηκε με τον Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο, με τον οποίο συζήτησε τα προβλήματα της περιοχής σχετικά με τη φορολογία, το προσφυγικό, τις μεταφορές και τον τουρισμό, αλλά και τις ευκαιρίες που προσφέρονται για επενδύσεις, για τη δυνατότητα δημιουργίας ειδικών αναπτυξιακών προγραμμάτων για το ΝΑ Αιγαίο, καθώς και για την αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση των προγραμμάτων ΕΣΠΑ. Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου, Αντώνης Καμπουράκης και ο Αντιπρόεδρος του ΣΕΤΕ, Κώστας Κωνσταντινίδης.

Στη συνέχεια, ο κ. Παπαδημητρίου συνομίλησε με τον Αντιδήμαρχο Ρόδου, Σάββα Διακοσταματίου και τοπικούς φορείς, ενώ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά μέσα. Ακολούθησε επίσκεψη στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ρόδου και στο Γενικό Νοσοκομείο Ρόδου όπου συναντήθηκε με το διοικητικό προσωπικό.

Η επίσκεψη στη Ρόδο έκλεισε με συνάντηση του Υπουργού με τον Πρόεδρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, Ιωάννη Παππού και ανοιχτή εκδήλωση που διοργάνωσε η Νομαρχιακή Οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ στη Ρόδο και η οποία φιλοξενήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου.

Στην Κω, αντίστοιχα, ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης επισκέφθηκε το Διεθνές Ιπποκράτειο Ίδρυμα Κω, το Ιπποκράτειο Γενικό Νοσοκομείο Κω και το Επιμελητήριο, όπου μίλησε σε ανοιχτή εκδήλωση με τη συμμετοχή όλων των παραγωγικών φορέων του νησιού.

Κατά την ομιλία του και στα δύο νησιά, ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, επισήμανε αρχικά ότι μετά από μία πολυετή περίοδο ύφεσης και μεταρρυθμίσεων στις αγορές, η Ελλάδα κάνει τα πρώτα ουσιαστικά βήματα εξόδου από την μακρόχρονη κρίση της εμφανίζοντας ήδη από το τρίτο τρίμηνο του 2016 σημαντική βελτίωση του οικονομικού κλίματος με αύξηση των επενδύσεων, των εξαγωγών, της κατανάλωσης και του ΑΕΠ προδικάζοντας, μάλιστα, ισχυρή ανάκαμψη για το 2017. Πράγμα που, όπως είπε χαρακτηριστικά, είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία στη διάρκεια της κρίσης έχασε σημαντικό ποσοστό της ακαθάριστης προστιθέμενης αξίας της.

Στη συνέχεια ο κ. Παπαδημητρίου, κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό, αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης αναφορικά με τη νησιωτικότητα και το προσφυγικό. Πιο αναλυτικά, αναφέρθηκε στη στρατηγική της κυβέρνησης για την ανάπτυξη, τονίζοντας ότι στηρίζεται σε τρεις πυλώνες-κλειδιά: την προσέλκυση επενδύσεων, την αύξηση των εξαγωγών και τη δημιουργία φιλικότερου επιχειρηματικού περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε, κινείται ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος, η θεσμοθέτηση της ηλεκτρονικής σύστασης επιχειρήσεων, η επιτυχής απορρόφηση των ευρωπαϊκών πόρων, το βαθμιαίο άνοιγμα στον ανταγωνισμό κλειστών αγορών προϊόντων, και η διευθέτηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων με στόχο τη μείωση τους κατά 40 δισ. έως το 2019.

Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση προγραμματίζει την αναθεώρηση της νομοθεσίας για τις Στρατηγικές Επενδύσεις, ολοκληρώνει το νέο Κανονιστικό Πλαίσιο για την ταχεία και αποτελεσματική εξωδικαστική ρύθμιση του συνολικού χρέους των βιώσιμων Επιχειρήσεων, θεσμοθέτησε το Ταμείο Συμμετοχών για τη χρηματοδότηση των ΜμΕ, και τέλος, υπέγραψε τη σύσταση και ενεργοποιεί άμεσα δύο νέα εργαλεία, το Ταμείο Επιχειρηματικότητας ΙΙ μέσω του ΕΤΕΑΝ, καθώς και το Πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ οίκον».

Από τις τρεις τελευταίες πλατφόρμες, συμπλήρωσε ο κ. Παπαδημητρίου, θα εισρεύσουν αθροιστικά στην πραγματική οικονομία 2 δισ. ευρώ. Συγχρόνως, οι ελληνικές επιχειρήσεις προγραμματίζουν επενδύσεις άνω των 2 δισ. ευρώ για το 2017. Στο πλαίσιο δε του Αναπτυξιακού Νόμου, μέχρι σήμερα, βρίσκονται στο πρώτο στάδιο υποβολής συνολικά περισσότερες από 1.400 επενδυτικές προτάσεις και έχουν υποβληθεί συνολικά 391 επενδυτικά σχέδια. Ειδικότερα, στην Κω και στη Ρόδο τα επενδυτικά σχέδια που έχουν κάνει αίτηση στον 4399/2016 για να υλοποιηθούν είναι συνολικά 18 με προϋπολογισμό 91,5 εκατ. ευρώ.

Τέλος, ο Υπουργός αναφέρθηκε στο ΕΣΠΑ μέσα από το οποίο διοχετεύονται κονδύλια στη μεταποίηση, τον τουρισμό, την ενέργεια και την αγροτοδιατροφή/βιομηχανία τροφίμων, τομείς στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Όπως χαρακτηριστικά τόνισε, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου απολαμβάνει το υψηλότερο ποσοστό ενεργοποίησης του ΕΣΠΑ κατά 74% στη χώρα, αντλώντας το ποσό των 168 εκατομμυρίων κύριας χρηματοδότησης.

«Μεταρρυθμίσεις και χρηματοδότηση δεν αρκούν για να ορθοποδήσουμε», υπογράμμισε ο κ. Παπαδημητρίου ολοκληρώνοντας την ομιλία του. «Χρειάζεται να ανακτηθεί συγχρόνως η χαμένη εμπιστοσύνη, η οποία, εκτός από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και του Προγράμματος προϋποθέτει ευρύτερες συναινέσεις στη βάση της υπευθυνότητας ενός εκάστου και της αναγνώρισης της προόδου που έχει συντελεστεί στην οικονομία».

Από το Γραφείο Τύπου