Τελευταία Νέα
Δεκ 06

Εισαγωγική τοποθέτηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στη 2η Συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας

 

 

 

 

 

 

Υπό την προεδρία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 6 Δεκεμβρίου, η 2η Συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής Βιομηχανίας για την Εθνική Στρατηγική για τη Βιομηχανία. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν η Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, κ. Νίκη Κεραμέως, η Γενική Γραμματέας ΕΟΠΥ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Αλεξάνδρα Σδούκου, η Γενική Γραμματέας του Υπουργείου Εργασίας, κ.  Άννα Στρατινάκη,  ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, κ.  Λεωνίδας Χριστόπουλος,  ο Πρόεδρος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (Κ.Ε.Ε.Ε.), κ. Ιωάννης Χατζηθεοδοσίου, ο Πρόεδρος Εκτελεστικής Επιτροπής ΣΕΒ, κ. Ευθύμιος Βιδάλης, ο Πρόεδρος ΣΒΕ, κ. Αθανάσιος Σαββάκης, ο Πρόεδρος της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας με την επωνυμία «Ελληνική Παραγωγή – Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη», κ. Μιχαήλ Στασινόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (Ι.Ο.Β.Ε), κ. Νίκος Βέττας.

 

Ακολουθεί η εισαγωγική τοποθέτηση του Υπουργού:

 

«Αγαπητοί Υπουργοί και συνεργάτες

Σας καλημερίζω και σας καλωσορίζω στην 2η Κυβερνητική Επιτροπή για τη Βιομηχανία.

Σκοπός της σημερινής 2ης συνεδρίασης μας είναι να δούμε που βρίσκεται το έργο της ανάπτυξης Εθνικής Στρατηγικής Βιομηχανίας, να μας παρουσιάσει η ανάδοχος PwC την εναρκτήρια έκθεση που ετοίμασε με την Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας και πάνω σε αυτήν να συζητήσουμε για τις κατευθύνσεις και τα επόμενα βήματα της Στρατηγικής ώστε να πετύχουμε τους στόχους μας για μια ανταγωνιστική ελληνική βιομηχανία.

Μια βιομηχανία, παρά τα συσσωρευμένα προβλήματα από τις κρίσεις ανακάμπτει και αναπτύσσεται, αναδεικνύοντας την ανθεκτικότητά της. Θυμίζω ενδεικτικά δυο νούμερα:

  • Την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής κατά 9.1% από πέρυσι (Σεπτέμβριος 2020-Σεπτέμβριος 2021) και μάλιστα ποσοστό υψηλότερο από το μέσο όρο της ΕΕ που κινήθηκε στο 4.2%.
  • Αλλά και την αύξηση του κύκλου εργασιών κατά 36.7% το τρίτο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι.

Είμαι πολύ αισιόδοξος για την νέα αυτή Εθνική Στρατηγική, αφού, για πρώτη φορά έχουμε μια καλή συγκυρία.

Πρώτον, διαθέτουμε έναν στιβαρό μηχανισμό διακυβέρνησης, και δουλεύουμε όλοι μαζί για να σχεδιάσουμε το μέλλον της βιομηχανίας με ολοκληρωμένο σχεδιασμό, υπό τον συντονισμό της Επιτροπής των Γενικών Γραμματέων και υπό την σκέπη της Γενικής Γραμματείας Βιομηχανίας.

Δεύτερον, έχουμε στην διάθεση μας σειρά εργαλείων για την επίτευξη των στόχων μας, από το Ταμείο Ανάκαμψης και το νέο ΕΣΠΑ, μέχρι τα εργαλεία που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση και επιχειρούμε να τα εκμεταλλευτούμε στο έπακρο, όπως τα ΣΕΚΕΕ (Σημαντικά Έργα Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος – βλ. Υδρογόνο), και φυσικά την τεχνική βοήθεια της DG Reform, στο πλαίσιο της οποίας αναπτύσσεται και το παρόν έργο, άλλα και περαιτέρω χρηματοδοτικά προγράμματα που θα δούμε και κατά την ανάπτυξη της Στρατηγικής.

 

Τι έχουμε κάνει μέχρι σήμερα:

Στο πλαίσιο αυτό, έχουμε ξεκινήσει δουλειά από τις αρχές του 2021 ενώ με την 1η Συνεδρίαση μας τον Απρίλιο και έπειτα αυτή των Γενικών μας Γραμματέων ξεκίνησε και επίσημα η ανάπτυξη της Στρατηγικής.

  • Το πρώτο βήμα ήταν να στείλει η ΓΓΒ ερωτηματολόγια σε 16 Γενικές Γραμματείες σχετικά με τις αρμοδιότητες, τα έργα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ως προς τη βιομηχανία, τα όποια φυσικά και χρησιμοποιούμε για την ανάπτυξη της στρατηγικής.
  • Τον Αύγουστο ξεκίνησε και η τεχνική βοήθεια της DG Reform με ανάδοχο την PwC, η οποία υποστηρίζει την Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας.
  • Παράλληλα, δημιουργήσαμε τον μηχανισμό διακυβέρνησης που καταρχάς αποτελείται από (α) εμάς, την Κυβερνητική Επιτροπή, (β) την ΕΣΥΒΙΠ που συμμετέχουν οι Γενικοί Γραμματείς, (γ) την Steering Committee που έχει καθήκοντα για την ορθή παραλαβή του Έργου από την ανάδοχο, και τέλος, και σημαντικότερο, (δ) την ομάδα σχεδιασμού, που θα αποτελέσει τον πυρήνα της Στρατηγικής και που απαρτίζεται από την ομάδα της ΓΓΒ και τους project managers που όρισε κάθε Γενική Γραμματεία. Η ομάδα αυτή θα δουλεύει αδιάλειπτα για την ανάπτυξη και υλοποίηση της στρατηγικής. Παράλληλα, θα συνεργαζόμαστε με φορείς της βιομηχανίας και της επιχειρηματικότητας, (ειδικούς, εκπροσώπους συνδέσμων, εταιρειών, ακαδημαϊκούς κ.λπ.) μέσα σε θεματικές ομάδες.
  • Η πρώτη δουλειά που κάναμε ήταν να εκπονήσουμε το Inception report, του οποίου μια σύνοψη θα μας παρουσιάσει στην συνέχεια η PwC.

Πρώτα όμως να πω λίγα λόγια για το Inception Report και τι μας προσφέρει:

  1. Αποτυπώνει δεδομένα και στατιστικά όσον αφορά στις επιδόσεις της βιομηχανίας σε επίπεδο Ακαθ. Προστ. Αξίας, Απασχόλησης τόσο πριν όσο και κατά την πανδημία, αλλά και βιομηχανικής παραγωγής και κύκλου εργασιών.
  2. Χαρτογραφεί και ομαδοποιεί ανά κλάδο την βιομηχανία και τελικώς αξιολογεί βάσει ποιοτικών και ποσοτικών δεδομένων την επίδοση τους.

α)         Από την αξιολόγηση αυτή επιβεβαιώνουμε, κάτι που λίγο πολύ όλοι γνωρίζαμε, πως πυλώνες της βιομηχανίας μας είναι τα τρόφιμα, ποτά και καπνός καθώς και τα βασικά μέταλλα και μεταλλικά προϊόντα.

β)         Παράλληλα, όμως διακρίνουμε και κλάδους με υψηλές προοπτικές εξελίξεις όπως η φαρμακοβιομηχανία, οι  ηλεκτρονικοί υπολογιστές, τα μηχανήματα και ο ηλεκτρολογικός εξοπλισμός και τα προϊόντα διύλισης πετρελαίου.

 

Επομένως χτίζουμε μια στρατηγική βάσει δεδομένων, μελετών και αναλύσεων, κι όχι ένεκα κρίσεων ή ad hoc για να λύσουμε προβλήματα που προκύπτουν.

Σκοπός είναι η στρατηγική να αποτελέσει την βάση για την συνολική ανάπτυξη της χώρας και να αντιμετωπίσει τόσο οριζόντια προβλήματα, όσο και ζητήματα κλαδικά/θεματικά ή περιφερειακά. Θεωρώ πως όλοι συμφωνούμε ότι δεν θέλουμε ένα κείμενο διακηρύξεων, αλλά ένα κείμενο με ουσιαστικές δράσεις και μεταρρυθμίσεις.

 

Για αυτόν τον λόγο έχουμε υπόψη και 5 πυλώνες για την ανάπτυξη της στρατηγικής:

  • Ανάδειξη κλάδων με πολλαπλασιαστικό όφελος και έμφαση στην εξωστρέφεια
  • Ενίσχυση καινοτομίας και σύνδεση με την επιχειρηματικότητα
  • Θέσεις εργασίας για μια καλύτερη κοινωνία
  • Αναβάθμιση υποδομών
  • Φιλικό επιχειρηματικό περιβάλλον
  • Προσαρμογή στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής/Πράσινη μετάβαση

Κλείνοντας, αυτό που πρέπει να έχουμε υπ’ όψιν είναι πως η Στρατηγική θα αποτελέσει το βασικό εργαλείο βιομηχανικής πολιτικής της χώρας για την επόμενη δεκαετία (2030) και θα είναι η παρακαταθήκη της δεκαετίας. Επομένως, σκοπεύουμε σε μία στρατηγική με παρόν και μέλλον, που θα συνδυάσει τόσο πρακτικές λύσεις με άμεση εφαρμογή όσο και το όραμα της Χώρας και της κυβέρνησης.

 

Έτσι, αφενός θα προσεγγίσουμε δράσεις που θα προσφέρουν γρήγορα αλλαγές στην καθημερινότητα του βιομηχανικού και επιχειρηματικού κόσμου, κάτι που θα δημιουργήσει, μεταξύ άλλων και ένα κλίμα εμπιστοσύνης, και αφετέρου δομικές αλλαγές που θα καταστήσουν την ελληνική βιομηχανία ισχυρότερη και ανθεκτικότερη.

 

Οι επόμενοι μήνες θα κινηθούν με εμπροσθοβαρή σχεδιασμό: Θα έχουμε το πρώτο σχέδιο της Στρατηγικής άμεσα, κι εκεί θα δουλέψουμε με τα στελέχη των Υπουργείων σας για να την οριστικοποιήσουμε, μαζί και με το Σχέδιο Δράσης για την εφαρμογή της».

 

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό.