Τελευταία Νέα
Μάι 11

Διαδικτυακή Εκδήλωση της Προεδρίας της Κυβέρνησης και του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με θέμα “Βελτίωση του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος – Doing Business”

 

 

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού έργου, κ. Άκης Σκέρτσος, διοργάνωσαν σήμερα, Τρίτη 11 Μαΐου, διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα «Βελτίωση του Επιχειρηματικού Περιβάλλοντος – Doing Business. Μεταρρυθμίσεις, Στόχοι και Προκλήσεις στην Ελλάδα του σήμερα και του αύριο».

 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν  ο εκπρόσωπος της Γενικής Διεύθυνσης Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων (DG REFORM) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Kaspar Richter και οι εκπρόσωποι της Παγκόσμιας Τράπεζας, κ. Alessio Zanelli και κ. Sagita Muco, ενώ παρουσιάστηκαν συνοπτικά οι μεταρρυθμιστικές δράσεις από εκπροσώπους των Υπουργείων Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

 

Κατά την εισαγωγική του ομιλία, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης επανέλαβε την πολιτική δέσμευση του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη να καταστεί η χώρα μας τόπος επιχειρηματικής εξέλιξης, επενδυτικής ανάπτυξης και οικονομικής σταθερότητας. Αναφέρθηκε στις σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Κυβέρνηση μέσω του προγράμματος “Doing Business” για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, την αναβάθμιση της επιχειρηματικής δραστηριότητας, την προσέλκυση νέων επενδύσεων και τη δημιουργία μίας υγιούς και ανταγωνιστικής οικονομίας, φέρνοντας ως παράδειγμα μία σειρά δράσεων που έχει υλοποιήσει μέχρι σήμερα το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία.

 

Ειδικότερα, ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε:

«Το Πρόγραμμα “Doing Business” έχει στόχο την βελτίωση της κατάταξης της χώρας μας στο Παγκόσμιο Επιχειρηματικό Περιβάλλον μέσα από την μελέτη 11 συνολικά δεικτών.

 

Για τον δείκτη που αφορά στην απλούστευση της ίδρυσης μιας επιχείρησης ΙΚΕ (Simplification of Starting  a Business) θα αναφέρω αυτό που λέει ο Πρωθυπουργός: “ η τεχνολογία μπορεί να γίνει σύμμαχος του πολίτη και της κοινωνίας αλλά ταυτόχρονα και μέσο ανάπτυξης της οικονομίας”.

Tον περασμένο μήνα και εν μέσω της πανδημίας, το Υπουργείο Ανάπτυξης και η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή καταφέραμε και αυτοματοποιήθηκε η διασύνδεση του ΓΕΜΗ με τον ΕΦΚΑ. Μαζί με την ψηφιακή έναρξη μιας εταιρείας, μέσω της Υπηρεσίας Μίας Στάσης του ΓΕΜΗ (e-ΥΜΣ) και του πληροφοριακού συστήματος e-EΦKA εκδίδεται στον ίδιο χρόνο και ο αριθμός μητρώου εργοδότη, ο οποίος παραδίδεται ψηφιακά στους ιδρυτές της εταιρείας χωρίς να χρειάζεται η φυσική παρουσία τους σε κάποιο από τα υποκαταστήματα του ΕΦΚΑ. Με απλά λόγια γλυτώνουμε χρόνο και ο χρόνος είναι χρήμα.

Επιπρόσθετα και ειδικά όσον αφορά στην διαδικασία σύστασης ΙΚΕ αυτή απλοποιήθηκε περαιτέρω και γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά με την εφαρμογή  πρότυπου καταστατικού με πρόσθετο περιεχόμενο.  εκτός αν απαιτείται η χρήση συμβολαιογραφικού εγγράφου. Ενδεικτικά θα σας αναφέρω ότι βάσει των στοιχείων του ΓΕΜΗ στο διάστημα των τελευταίων πέντε (5) μηνών ο αριθμός των συστάσεων ΙΚΕ με πρότυπο καταστατικό  (συμπεριλαμβανομένων  και αυτών με πρόσθετο περιεχόμενο) ανήλθε στις 5.566 έναντι των 70 συστάσεων ΙΚΕ σε συμβολαιογράφο.

 

Για τον δείκτη που αφορά στην απόκτηση άδειας οικοδομής (Getting a Construction Permit) έχουν υλοποιηθεί τα παρακάτω:

  1. A) Η διαλειτουργικότητα του ηλεκτρονικού συστήματος e- adeies με το Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (Σ.Α.), με την οποία επιτυγχάνεται μείωση του χρόνου που αφορά στην έκδοση της σχετικής εγκρίσεως από το Σ.Α.
  2. B) Η διαλειτουργικότητα του ηλεκτρονικού συστήματος e-adeies με την Αστυνομία αναφορικά με την γνωστοποίηση στο οικείο αστυνομικό τμήμα της έκδοσης οικοδομικής άδειας. Με αυτόν τον τρόπο αποφεύγεται η μετάβαση στο αστυνομικό τμήμα για την κατάθεση οικοδομικής άδειας στο πλαίσιο της γνωστοποίησης.

Γ) H διαλειτουργικότητα του ηλεκτρονικού συστήματος e- adeies με την Πυροσβεστική, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2021 διευκολύνοντας έτι περαιτέρω τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε αυτόν τον τομέα.

 

Για τον δείκτη που αφορά στη σύνδεση με την ηλεκτροδότηση (Getting Electricity), έχουν υλοποιηθεί:

  1. A) Μείωση απαραίτητων εγγράφων για την υποβολή αιτήσεως για σύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος με τον ΔΕΔΔΗΕ, ενώ προετοιμάζεται η διαλειτουργικότητα του ηλεκτρονικού συστήματος e- adeies με τον ΔΕΔΔΗΕ.
  2. B) Επίσης, ο ΔΕΔΔΗΕ ολοκληρώνει πλέον τις διαδικασίες νέων συνδέσεων μέσα σε 2 ημέρες όπως έχει καταγραφεί στο 90% των περιπτώσεων.

 

Για τον δείκτη που αφορά στην μεταβίβαση ιδιοκτησίας (Registering Property) έχει υλοποιηθεί:

Α) Ετέθη σε λειτουργία από τον περασμένο Μάρτιο η on line πλατφόρμα για την καταβολή του φόρου μεταβίβασης ιδιοκτησίας. Στόχος είναι η ψηφιοποίηση και η απλοποίηση της διαδικασίας μεταβίβασης με τον σχεδιασμό και την υλοποίηση του ηλεκτρονικού φακέλου μεταβίβασης ακινήτου.

 

Για τον δείκτη που αφορά στην εταιρική διακυβέρνηση έχουν υλοποιηθεί:

  1. A) Κατάπτωση μελών ΔΣ και απαγόρευση ανάληψης διευθυντικής θέσης στην περίπτωση υπαιτιότητάς τους για ζημιογόνες συναλλαγές με συνδεδεμένα μέρη.
  2. B) Έγκριση μειοψηφίας στην πώληση περιουσιακών στοιχείων της εταιρείας.

 

Για τον δείκτη που αφορά στην ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης έχουν υλοποιηθεί:

  1. A) Θεσπίστηκε υποχρεωτικό στάδιο διαμεσολάβησης πριν από την κατάθεση αγωγής με στόχο να ενισχύσουμε τις εναλλακτικές μορφές επίλυσης διαφορών.
  2. B) Θεσπίστηκε η ηλεκτρονική επίδοση δικογράφων και αναμένεται η υλοποίησή της σε τεχνικό επίπεδο.

 

Eχουμε επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου για να κερδίσουμε το στοίχημα της ανάπτυξης και το στοίχημα της προόδου. Σας θέλουμε όλους δίπλα μας να στηρίξετε τις μεταρρυθμίσεις για να εμπεδωθούν οι νέες πρακτικές και να οικοδομηθούν σύγχρονες νοοτροπίες στο “επιχειρείν”.

 

Από την πλευρά του ο Υφυπουργός στον Πρωθυπουργό, αρμόδιος για τον συντονισμό του Κυβερνητικού έργου, κ. Άκης Σκέρτσος τόνισε:

 

«Είναι φανερό πως οι μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις που έχουν πραγματοποιηθεί ή προγραμματιστεί, συμβάλλουν από την μία στην βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών της χώρας κι από την άλλη στη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος που είναι και ο λόγος της σημερινής εκδήλωσης.

 

Έτσι, λοιπόν, πέρα από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχουν ήδη υιοθετηθεί, η Κυβέρνηση βρίσκεται σε τροχιά ισχυροποίησης της διεθνούς ανταγωνιστικότητας. Για το λόγο αυτό, έχει τεθεί σε εφαρμογή ολοκληρωμένο πλάνο για την βελτίωση του δείκτη Doing Business της Παγκόσμιας Τράπεζας. Η προσπάθεια αυτή είναι διττής σημασίας, αφού από την μία θα βελτιώσει την εικόνα της χώρας στην διεθνή κοινότητα, αλλά από την άλλη και ουσιαστικότερα, βελτιώνει σημαντικά το επιχειρείν.

 

Από τον Οκτώβριο 2019, ειδικά επιφορτισμένη ομάδα ασχολείται συστηματικά με σκοπό στοχευμένες μεταρρυθμίσεις, γεγονός που έχει θέσει την χώρα σε τροχιά να αποκομίσει στην επόμενη έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας, περισσότερους βαθμούς από όσους αποκόμισε την τελευταία πενταετία.

 

 Οι βαθμοί αντικατοπτρίζονται με ουσιαστικά μέτρα προς όφελος των πολιτών της χώρας και της επιχειρηματικότητας.

 

Αξίζει να σημειώσουμε μερικούς αριθμούς

 

Από το 2014 έως και το 2019 η χώρα μας κατέγραψε αύξηση βαθμολογίας μόλις 2,8 βαθμών, ενώ σε εύρος 10ετίας μόλις 6,6

 

Στην έκθεση για το 2020 που δεν δημοσιεύθηκε μέχρι σήμερα (που αφορά το έτος 2019-2020) αναμέναμε να δούμε αύξηση 2 βαθμών, δηλαδή μέσα σε μόλις λίγους μήνες καταφέραμε ό,τι είχαμε κερδίσει σε μια πενταετία! Αυτό δείχνει και ότι είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα στοχεύει ολιστικά στην βελτίωση του δείκτη Doing Business.

 

Στην επόμενη έκθεση για το 2021 έχουμε στοχεύσει να κερδίσουμε με τις μεταρρυθμίσεις που θα σας παρουσιαστούν και στη συνέχεια, τουλάχιστον 4 ακόμη βαθμούς, εξαρτάται βέβαια και από τις απαντήσεις που θα δώσουν όσοι απαντούν τα ερωτηματολόγια της Παγκόσμιας Τράπεζας, δηλαδή αν θα επιβεβαιώσουν τις μεταρρυθμίσεις.

 

Ο επόμενος στόχος μας έχει τεθεί για το 2022, οπότε και αισιοδοξούμε να έχουμε πετύχει ακόμα μεγαλύτερα αποτελέσματα, κερδίζοντας τουλάχιστον 5 έως και 8 βαθμούς. Γεγονός, που θα μπορούσε να μας κατατάξει, με τα σημερινά δεδομένα κατάταξης των χωρών, στην 34η θέση από την 79η που βρισκόμαστε σήμερα. Μάλιστα αυτό είναι το λιγότερο αισιόδοξο σενάριο.

 

Αλλά δεν θα σταματήσουμε ούτε εκεί. Οι προγραμματισμένες μεταρρυθμίσεις για το επιχειρηματικό περιβάλλον έχουν ενταχθεί με στρατηγικό σχεδιασμό έως το 2025 και μέρους αυτών έχει ενταχθεί και στο Ταμείο Ανάκαμψης. Σε αυτή την κοινή προσπάθεια, σας θέλουμε αρωγούς. Είμαι βέβαιος ότι όταν η προσπάθεια έχει και την υποστήριξη του ιδιωτικού τομέα, μπορούμε να καταφέρουμε πολλά.

 

Όπως είπαμε, οι παρεμβάσεις αυτές δεν βελτιώνουν απλώς την κατάταξη της χώρας, έχουν πρακτικό και ουσιαστικό όφελος για όλους μας. Αν υλοποιηθούν όλες οι δράσεις που έχουμε στοχεύσει, θα απελευθερωθούν πάνω από 270 εκ. εργατοώρες στην οικονομία σε ετήσια βάση. Εργατοώρες που μέχρι σήμερα αναλώνονται σε διαδικασίες που έχουν σχέση με συγκέντρωση δικαιολογητικών και εγκρίσεων από διοικητικές αρχές.

 

Οι εγκρίσεις αυτές δεν ακυρώνονται αλλά μέσα από την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών και την πληρέστερη επικοινωνία και συνεργασία των φορέων θα δρομολογούνται χωρίς επιβάρυνση του κάθε ενδιαφερόμενου).

 

Η μείωση των ωρών εργασίας που κατευθύνονταν μέχρι πρότινος σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, ισοδυναμεί πρακτικά σε μια απελευθέρωση πάνω από 3% των διαθέσιμων εργατοωρών, επιτρέποντας τη διοχετευση τους τόσο στην ουσία της επιχειρηματικής δράσης της κάθε επιχειρηματικής μονάδας όσο και σε νέες παραγωγικές δραστηριότητες.

 

Αξίζει να αναφερθεί ότι μια αύξηση της τάξεως του +3% στην παραγωγικότητα εργασίας, μπορεί σε διάστημα ενός έτους να αποδώσει αύξηση +0.6% στην απασχόληση, περίπου +8% στις επενδύσεις και +2% κατά προσέγγιση στο ΑΕΠ».

 

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τοποθετήθηκαν, επίσης, η Πρόεδρος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, κ. Αθηνά Χατζηπέτρου, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και μέλος Δ.Σ. ΕΝΠΕ, κ. Κώστας Αγοραστός, ο Πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, κ. Κωνσταντίνος Κόλλιας, ο Πρόεδρος του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου και Πρόεδρος – Διευθύνων Σύμβουλος της Pyramis, κ. Νικόλαος Μπακατσέλος, ο Πρόεδρος του Ελληνογερμανικού Εμπορικού-Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, κ. Κωνσταντίνος Μαραγκός, η Αντιπρόεδρος του Ελληνοισραηλινού Εμπορικού – Τεχνολογικού Επιμελητηρίου, κ. Έφη Βουδούρη, ο Διευθύνων Σύμβουλος ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ., κ. Αθανάσιος Ψαθάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Andersen Greece, κ. Νίκος Σιακαντάρης, o Διευθυντής της Grant Thornton, κ. Παναγιώτης Πρόντζας , ο Ιδρυτής και Διαχειριστής της AA Law Firm, κ. Αλέξης Αθανασόπουλος, Ο Διευθύνων Εταίρος της δικηγορικής εταιρείας, Μιχαηλόπουλος & Συνεργάτες, κ.  Γρηγόρης Μιχαηλόπουλος , και η δικηγόρος, κ. Σοφία Αμπουλίδου.

 

Σημειώνεται ότι το σχετικό έργο της τεχνικής βοήθειας υλοποιήθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσω του Προγράμματος Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων.