Τελευταία Νέα
Μαρ 17

Δηλώσεις του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Α. Γεωργιάδη, και του Υφυπουργού, κ. Ν. Παπαθανάση, κατά την επίσκεψή τους σε σουπερμάρκετ στο Ελληνικό

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υφυπουργός, κ. Νίκος Παπαθανάσης, κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους σήμερα, Τρίτη 17 Μαρτίου, σε κεντρικό κατάστημα αλυσίδας σουπερμάρκετ στο Ελληνικό, δήλωσαν στην ΕΡΤ:

 

Άδωνις Γεωργιάδης:

«Χθες η αγορά κινήθηκε πάρα πολύ ομαλά και είμαστε ευχαριστημένοι για αυτό. Θέλουμε να ευχαριστήσουμε και τους ιδιοκτήτες σούπερ μάρκετ, αλλά και τον κόσμο που τήρησε τους κανόνες.

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) διευρύνουμε το ωράριο των σούπερ μάρκετ από τις 07:00 το πρωί ως τις 22:00 το βράδυ και προχωράμε στη λειτουργία τους για τις 4 επόμενες Κυριακές, έτσι ώστε να υπάρχει μεγαλύτερο περιθώριο χρόνου για να μπορούν όλοι να κάνουν τις αγορές τους.

Έχουμε εξηγήσει ότι υπάρχει επάρκεια τροφίμων και τα συνεργεία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων διενεργούν συνεχώς ελέγχους για να διαπιστώσουν αν τηρούνται οι κανόνες και αν απολυμαίνονται οι κάρτες, τα χαρτάκια που παίρνετε στα χέρια σας. 

Θα τηρήσουμε, τις επόμενες 4 εβδομάδες ή όσο χρειαστεί, τους κανόνες ασφαλείας και όλα θα πάνε πάρα πολύ καλά. Είναι γεμάτα τα ράφια και δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και κανένας πανικός.

Είχαμε χθες μεγάλη συνάντηση και μιλήσαμε διεξοδικά με την ΑΑΔΕ που έχει τον έλεγχο των τελωνείων και το Γενικό Χημείο του Κράτους αλλά και με τον ΕΟΦ που κάνει τις πιστοποιήσεις, έτσι ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία της εισαγωγής της πρώτης ύλης των αντισηπτικώνπου είναι η αιθυλική αλκοόλη -και από τρίτες χώρες που δεν ήταν οι παραδοσιακές χώρες εισαγωγής αιθυλικής αλκοόλης στην Ελλάδα.

Στην ΠΝΠ έχουμε ειδική πρόβλεψη με πολύ μεγάλα πρόστιμα για εκείνους που θα θελήσουν, αυτή την περίοδο, να αισχροκερδήσουν πάνω στην πραγματική ανάγκη των πολιτών. Τι ορίζει αυτό;  Το κέρδος τους πρέπει να είναι το ίδιο ή περίπου το ίδιο με αυτό που είχαν μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου.  Εάν κρίνουμε από τους ελέγχους που θα γίνουν από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή ότι κάποιοι πάνε να βγάλουν υπερβολικά μεγαλύτερο κέρδος από εκείνο που είχαν μέχρι τις 2 Φεβρουαρίου μπορούμε να επιβάλουμε πρόστιμο από 1000 ευρώ έως και 1.000.000 ευρώ.

Στο Eurogroup, χθες, ελήφθησαν σημαντικές αποφάσεις και ως προς τον στόχο του 3,5%, που πλέον δεν ισχύει, και ως προς τις δαπάνες που θα απαιτηθούν και για την αντιμετώπιση του κορονοϊού σε επίπεδο υγείας αλλά και για την αντιμετώπιση του κορονοϊού σε επίπεδο οικονομίας. Αυτές οι δαπάνες δεν θα μετρήσουν ούτως ή άλλως στην επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος. Άρα, έχουμε πια έναν μεγάλο δημοσιονομικό χώρο για να μπορούμε να κινηθούμε και να πάρουμε σοβαρά μέτρα.

Αύριο θα ανακοινώσουμε τα τρία συναρμόδια υπουργεία, Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Εργασίας, ένα συνολικό πακέτο μέτρων, που προτείνει και θεσπίζει άμεσα η Κυβέρνηση για να διασφαλίσουμε πρώτον, τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων που πλήττονται και δεύτερον, την απόλυτη διασφάλιση των θέσεων εργασίας των εργαζομένων που σήμερα ανησυχούν. Άρα, και αυτό το κομμάτι αντιμετωπίζεται από την Κυβέρνηση με πολύ μεγάλη σοβαρότητα και υπευθυνότητα.

Δεν χρειάζεται κανένας πανικός. Χρειάζεται μόνο ψυχραιμία και θα πάνε όλα πάρα πολύ καλά. Είμαι απολύτως βέβαιος για αυτό».

 

 

Νίκος Παπαθανάσης:

«Οι καταναλωτές θα πρέπει να κατανοήσουν πως έχει διασφαλιστεί η διάρκεια λειτουργίας των σουπερμάρκετ ώστε να μπορούν να ψωνίζουν με την άνεσή τους. Η εφοδιαστική αλυσίδα λειτουργεί κανονικά, εισαγωγές γίνονται για όλα τα προϊόντα, υπάρχει επάρκεια στην αγορά.

Δεν χρειάζεται να αγοράζουν 100 συσκευασίες μακαρόνια ή χαρτιά υγείας απεριόριστα. Αυτά θα υπάρχουν πάντα στα ράφια και θα ήθελα να συστήσω στους καταναλωτές να στραφούν και σε νωπά προϊόντα, όπως τα ψάρια, που είναι διαθέσιμα.

Συνεπώς, θα ήθελα να ζητήσω από όλες και όλους να κατανοήσουν ότι τα πράγματα είναι φυσιολογικά. Αυτή η μάχη έχει κερδηθεί και τώρα πάμε να κερδίσουμε και τον πόλεμο κατά του κορονοϊού».

 

 

Ολόκληρο το βίντεο στο ακόλουθο link:

www.youtube.com/watch?v=5hvFKXOaWY0