Τελευταία Νέα
Οκτ 23

Δήλωση του Υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθη Γιαννακίδη στην Αυγή της Κυριακής

Η χώρα, μετά την ασφαλή έξοδο από τα προγράμματα και την επιτήρηση υλοποιεί το δικό της σχέδιο για ένα δίκαιο και βιώσιμο αναπτυξιακό μοντέλο. Είναι προφανές ότι η συγκυρία και οι συνθήκες δίνουν προοπτική ενώ η βελτίωση του οικονομικού κλίματος αποτυπώνεται καθημερινά.
Η κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομίας διαθέτουν μια σειρά από χρηματοδοτικά εργαλεία με στόχο την ενίσχυση της ρευστότητας και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων για να βελτιώσουν το αποτύπωμά τους στην πραγματική οικονομία. Η αρχιτεκτονική των προγραμμάτων, τόσο αυτών που εφαρμόζονται όσο και αυτών που θα τεθούν σε λειτουργία το επόμενο διάστημα, υπηρετεί μια πολύ συγκεκριμένη αναπτυξιακή στρατηγική. Οι όροι είναι προσανατολισμένοι σε επιχειρήσεις που έχουν καινοτόμα και εξωστρεφή χαρακτηριστικά και πριμοδοτούν κριτήρια όπως η ενίσχυση της απασχόλησης, οι συνέργειες και η καινοτομία.
Το κύριο χαρακτηριστικό των ελληνικών επιχειρήσεων είναι το μικρό και μεσαίο μέγεθός τους και δική μας πολιτική είναι να προσαρμόσουμε τα χρηματοδοτικά μας εργαλεία σε αυτές με στόχο τον εκσυγχρονισμό τους, τη σύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τη μεταποίηση και την ενίσχυση της εξαγωγικής τους δυναμικής.
Η Ελλάδα παραμένει τα τελευταία τρία χρόνια στην κορυφή της Ευρώπης, όσον αφορά την απορρόφηση του ΕΣΠΑ ενώ η επόμενη πρόκληση είναι η διαπραγμάτευση του νέου πλαισίου και η διαμόρφωση των στόχων για τα συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα. Μέλημά μας είναι να ενισχύσει τους τομείς που καταγράφουν αναπτυξιακή δυναμική αλλά και να αποκαταστήσει τις αδικίες που αποτυπώνονται και στο τρέχον πλαίσιο καθώς σχεδιάστηκε χωρίς να ληφθούν υπόψη οι απώλειες στο ΑΕΠ της χώρας. Ήδη έχουμε «κλειδώσει» στις διαπραγματεύσεις μας ότι το επόμενο ΕΣΠΑ θα έχει αυξημένους πόρους, τουλάχιστον κατά 8% και συνεχίζουμε τη συνεργασία μας με την Κομισιόν.
Η κοινωνία αρχίζει να αντιλαμβάνεται σταδιακά ότι η βίαιη προσαρμογή ανήκει στο παρελθόν και μια αχτίδα αισιοδοξίας υπάρχει. Όμως εμείς οφείλουμε να συνεχίσουμε με αποτελεσματικότητα τις μεταρρυθμίσεις και να δικαιώσουμε τις προσδοκίες όσων αναμένουν ότι τους καρπούς όλων αυτών των θυσιών θα τους δρέψουν οι «πολλοί».
Από το Γραφείο Τύπου