Τελευταία Νέα
Ιούλ 26

Δήλωση Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Γιάννη Δραγασάκη

Οι πυρκαγιές στην Αττική μάς έχουν συγκλονίσει. Ο χαμός εκατοντάδων ανθρώπων καθιστά τις πυρκαγιές αυτές ένα τραγικό ορόσημο.
Η βαθιά λύπη για τους νεκρούς, η συμπαράσταση προς τους διασωθέντες και η συμπόνια προς όσους βιώνουν απώλειες οικείων προσώπων, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να πούμε.
Ιδιαίτερο σεβασμό και εκτίμηση οφείλουμε στις γυναίκες και τους άνδρες της Πυροσβεστικής, του Λιμενικού, της Αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων, που κλήθηκαν ν’ ανταπεξέλθουν σε πρωτόγνωρες συνθήκες. Οι χιλιάδες εθελοντές, οι μαζικές συλλογικές και ατομικές εκδηλώσεις αλληλεγγύης από νέες και νέους, κοινωνικούς φορείς, επιχειρήσεις και απλούς πολίτες δείχνουν μια κοινωνική συνειδητοποίηση που πρέπει ν’ αξιοποιηθεί ως ενεργός παράγοντας στη διαμόρφωση και την υλοποίηση της πολιτικής.
Το Υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης συμμετέχει στο πένθος, αλλά και στην κινητοποίηση, με όλες τις δυνάμεις του και τους διαθέσιμους πόρους, για τη στήριξη των θυμάτων και την επούλωση των πληγών. Στο Δελτίο Οικονομικών Εξελίξεων καταγράφονται οι ενδείξεις της ανάκαμψης της οικονομίας. Κι αυτό είναι σημαντικό. Διότι συμβαίνει έπειτα από χρόνια ύφεσης. Και διότι η ανάκαμψη της οικονομίας δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις αντιμετώπισης των κοινωνικών προβλημάτων.
Τα πρόσφατα γεγονότα όμως, μάς υπενθυμίζουν, με τον πλέον δραματικό τρόπο, ότι η χώρα μας και οι πόλεις μας είναι ευάλωτες σε φυσικές καταστροφές. Ο τρόπος με τον οποίο αναπτύχθηκε η χώρα, αντί να θωρακίζει λειτουργεί ως πολλαπλασιαστής των κινδύνων, ενώ η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις απαιτήσεις.
Το πρώτο καθήκον που προβάλλει λοιπόν είναι η εγρήγορση, η ετοιμότητα και η προετοιμασία διότι οι κίνδυνοι παραμένουν ενεργοί.
Το δεύτερο είναι η αναζήτηση των αιτιών και των υπευθύνων των συγκεκριμένων θανατηφόρων πυρκαγιών.
Το τρίτο αφορά στην επόμενη μέρα, πέρα από την επούλωση των πληγών και την άμεση ανακούφιση των πληγέντων.
Οι τραγικές συνέπειες της πρόσφατης καταστροφής μάς επιβάλλουν να κατανοήσουμε και να προωθήσουμε την ανάπτυξη στην πράξη ως ένα  πολύπλευρο ποιοτικό μετασχηματισμό που αφορά στον τρόπο με τον οποίο οργανώνουμε το συλλογικό μας βίο, παράγουμε και δημιουργούμε, σχεδιάζουμε τις πόλεις μας, διευθετούμε τις σχέσεις μας με το περιβάλλον, θωρακίζουμε τη συλλογική μας ασφάλεια.
Αυτό σημαίνει ότι ο δημοκρατικός σχεδιασμός στην οικονομία, τη χωροταξία, την πολεοδομία, την παραγωγή και διαχείριση κοινών αγαθών και υποδομών, την πρόληψη αλλά και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών, αποτελεί θεμελιώδη προϋπόθεση της συλλογικής ασφάλειας, όρο της βιωσιμότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Κι αυτός ακριβώς θέλουμε να είναι ο στόχος της Εθνικής Αναπτυξιακής Στρατηγικής που για πρώτη φορά αποκτά η χώρα: να θέσουμε τις βάσεις για ένα υπόδειγμα Βιώσιμης και Δίκαιης Ανάπτυξης, απαλλαγμένο από τις παθογένειες του παρελθόντος. Όμως, αυτό δεν αρκεί. Χρειάζεται επανιεράρχηση στόχων και προτεραιοτήτων. Η Μάνδρα πριν από λίγο καιρό και -ακόμα πιο δραματικά- σήμερα οι πληγείσες από την πυρκαγιά περιοχές, υπογραμμίζουν ότι οι διαπιστώσεις δεν αρκούν. Η παθητική αποδοχή των τετελεσμένων, η κοινωνική νομιμοποίηση της αυθαίρετης και χωρίς συλλογική ευθύνη δόμησης, ο συμβιβασμός με τις παθογένειες του παρελθόντος και τα συμφέροντα που τις συντηρούν είναι μια παγίδα, εάν δεν υπάρξει ένας ριζικός επανασχεδιασμός που θα αίρει τις αιτίες των προβλημάτων.
Η Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική αποτελεί το πλαίσιο για τη μετουσίωση των κοινωνικών αναγκών σε συγκεκριμένες πολιτικές. Κι αυτό ακριβώς αποτελεί προτεραιότητα του Υπουργείου μας, μια προτεραιότητα που τα πρόσφατα δραματικά γεγονότα καθιστούν ακόμη πιο επείγουσα.

Γιάννης Δραγασάκης

Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας & Ανάπτυξης