Τελευταία Νέα
Ιούν 28

Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος στα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ 25.6.2022

 

 

Οι ευρωπαϊκές οικονομίες κινούνται σε αχαρτογράφητα νερά, αντιμέτωπες με ταυτόχρονες «πολυκρίσεις» (πανδημία, ενεργειακή κρίση) καθώς και ένα ταχύτατα μεταβαλλόμενο περιβάλλον (κλιματική κρίση, τεχνολογικές αλλαγές). Σε αυτό το πλαίσιο σημαντικός είναι ο ρόλος των δημοσίων επενδύσεων ώστε να στηριχτούν χρηματοδοτικά οι αναγκαίες πολιτικές προσαρμογής. Ειδικά για την ελληνική οικονομία με το σημαντικό επενδυτικό κενό που άφησαν πίσω τους η περιπέτεια της πολυετούς οικονομικής κρίσης και η πανδημία.

 

Τα διαρθρωτικά Ταμεία υπήρξαν διαχρονικά πολύτιμο χρηματοδοτικό στήριγμα για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας και την περιφερειακή ανάπτυξη με στόχο την ευρωπαϊκή σύγκλιση. Το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027 είναι πλέον εδώ και βαδίζει με γοργούς ρυθμούς στην πλήρη ενεργοποίησή του προκειμένου να δεσμεύσει τους αυξημένους χρηματοδοτικούς του πόρους στην ενίσχυση του παραγωγικού μετασχηματισμού της οικονομίας και την βιώσιμη ανάπτυξη των ελληνικών περιφερειών.

 

Το περιεχόμενο των νέων Προγραμμάτων συνδέεται με ολοκληρωμένες εθνικές στρατηγικές ώστε κάθε δράση και έργο μας να έχει μία προσθετικότητα, αποτελώντας μέρος ενός λεπτομερούς πλάνου για την αναβάθμιση των υποδομών της χώρας, το βιώσιμο περιβάλλον και την κοινωνική ανάπτυξη. Ενδεικτικά, τα εθνικά σχέδια δράσης για τις Μεταφορές, την Έξυπνη Εξειδίκευση, τα δίκτυα και τη συνδεσιμότητα, την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια, τη διαχείριση κινδύνων, τη βιοποικιλότητα, το πόσιμο νερό, τις ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, την κοινωνική ένταξη και τη μείωση της φτώχειας, την ισότητα των φύλων, τις πολιτικές για το παιδί, τη μακροχρόνια φροντίδα.

 

Ως προς τις μακρο-οικονομικές επιδράσεις και σύμφωνα με τις προκαταρκτικές μελέτες που έχουμε στη διάθεσή μας, το νέο ΕΣΠΑ αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του ΑΕΠ την περίοδο 2021-2030 επιπλέον κατά 31 δις ευρώ ενώ, την περίοδο 2021-2035 επιπλέον κατά 62,9 δις ευρώ δημιουργώντας παράλληλα περίπου 125 χιλιάδες νέες σταθερές θέσεις εργασίας.

 

Η Ελλάδα έγινε το πρώτο κράτος-μέλος της Ε.Ε. του οποίου εγκρίθηκε το νέο ΕΣΠΑ. Και πλέον έχει εγκεκριμένα τα πρώτα νέα τομεακά Προγράμματα της νέας περιόδου, αυτά της Ανταγωνιστικότητας, της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης και της Πολιτικής Προστασίας. Παράλληλα τα τελευταία δύο χρόνια βρίσκεται σταθερά στις πρώτες θέσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην απορρόφηση των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων. Αντίστοιχες θετικές επιδόσεις επίσης καταγράφηκαν στην έγκριση του Σχεδίου Ελλάδα 2.0 και στην εκπλήρωση των πρώτων προαπαιτούμενων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Τα παραπάνω αποτελούν απόδειξη πως η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ικανή να σχεδιάσει και να υλοποιήσει κοινοτικά προγράμματα προδιαγράφοντας την αξιοποίηση και του νέου ΕΣΠΑ.

 

*Ο Δημήτρης Σκάλκος είναι γενικός γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων.