Τελευταία Νέα
Ιαν 30

Απάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη σε επίκαιρη ερώτηση για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σήμερα, Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, σε επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του  «ΜΕΡΑ 25», κ. Σοφίας Σακοράφα, για τη λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές ανέφερε:

«Καταρχάς, ευχαριστώ για την ερώτηση γιατί είχε προκαλέσει πολύ μεγάλη φασαρία και πρωτοσέλιδα στον Τύπο και έπρεπε να τεθεί στο Κοινοβούλιο για να δοθούν οι απαντήσεις. Όταν αναφέρετε δικαστικές αποφάσεις, θα πρέπει να τις αναφέρουμε όλες και επί της ουσίας, όχι όπως μας βολεύουν.

Η απόφαση στην οποία αναφέρεστε, η 100/2017 που ακύρωσε την Υπουργική Απόφαση του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας της 7ης Ιουλίου του 2014, έχει ένα συγκεκριμένο σκεπτικό. Το σκεπτικό, όπως ξέρετε, είναι η δυνατότητα απρόσκοπτης άσκησης των θρησκευτικών καθηκόντων κατά τις Κυριακές.

Η απόφαση στην οποία αναφερθήκατε και που υπερασπίζεται το απρόσκοπτο δικαίωμα στα θρησκευτικά καθήκοντα των Κυριακών απερρίφθη ως αόριστη. Γιατί ως αόριστη; Γιατί γενικώς μιλούσε για 3 τουριστικές περιοχές. Μετά όμως από αυτή την υπουργική απόφαση του 2014, υπήρξε εξέλιξη. Το 2017 άλλαξε ο νόμος και έδωσε στον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας την εξουσιοδοτική διάταξη να ορίζει με υπουργική του απόφαση συγκεκριμένα ποιες θεωρεί τουριστικές περιοχές. Αυτή η απόφαση  προσεβλήθη στο ΣτΕ από τους ίδιους που και τώρα αντέδρασαν και σέβομαι τις αντιδράσεις τους, την ΕΣΕΕ, την ΓΣΕΒΕΕ και τις άλλες οργανώσεις των εμπόρων.

Αυτό που δεν είπατε στην Βουλή είναι ότι με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας 18/2019 κρίθηκε συνταγματικό να μπορεί ο Υπουργός Ανάπτυξης να ορίζει με υπουργική του απόφαση συγκεκριμένες τουριστικές περιοχές και να θεραπεύει το πρόβλημα της αοριστίας του παρελθόντος.

Έρχεται, λοιπόν, η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας και λέει: «Η εν λόγω ρύθμιση δεν παραβιάζει τη συνταγματική Αρχή της Αναλογικότητας, καθώς η εξαίρεση λειτουργίας των καταστημάτων κατά τις Κυριακές δεν εισήχθη αδιακρίτως αλλά μόνο στο αναγκαίο και ικανό μέτρο, δηλαδή σε περιφέρειες και περιοχές στις οποίες διαπιστωμένα υφίσταται αξιόλογη τουριστική κίνηση» κλπ.

Συγκεφαλαιώνοντας, ήρθε η κυβέρνηση της Αριστεράς και άλλαξε το νόμο, έδωσε καινούργια εξουσιοδοτική διάταξη, επ’ αυτής προσέφυγαν όλοι όσοι είχαν προσφύγει και κατά την προηγούμενη που αναφέρατε, έχασαν και αυτό κρίθηκε συνταγματικό στο δικαστήριο.

Και έρχομαι κατ’ εφαρμογή και του νόμου και του δικαστηρίου και εκδίδω την επίμαχη υπουργική απόφαση που στη δευτερολογία μου θα σας την εξηγήσω και περαιτέρω».

Στη δευτερολογία του, ο κ. Γεωργιάδης τόνισε:

«Δεν θα λύσουμε το ιδεολογικό μας ζήτημα για τις Κυριακές. Προφανώς είστε αντίθετη στη λειτουργία τους.

Επειδή αναφέρατε τις προσωπικές μου απόψεις που ποτέ δεν έχω κρύψει, οφείλω να σας πω ότι όταν κάποιος γίνεται Υπουργός, δεν νομοθετεί βάσει προσωπικών απόψεων, αλλά εφαρμόζει κυβερνητική πολιτική και θέλω να γίνει σαφές, δεν έχουμε καμία διάθεση στο Υπουργείο Ανάπτυξης να ανοίξουμε ζήτημα Κυριακών.

Έχω πει από την πρώτη στιγμή ότι ο νόμος ο οποίος έχει ήδη ψηφιστεί αρχικά από την κυβέρνηση Σαμαρά και στη συνέχεια από την κυβέρνηση Τσίπρα, ρυθμίζει επαρκώς το ζήτημα και δίνει τα εργαλεία στον εκάστοτε Υπουργό Ανάπτυξης να ρυθμίσει την αγορά ως προς αυτό το ζήτημα. Όχι μόνο προς τον Υπουργό Ανάπτυξης αλλά και στους οικείους Αντιπεριφερειάρχες.

Και εδώ δεν μιλάμε για το άνοιγμα όλων των Κυριακών του χρόνου. Μιλάμε μόνο για το άνοιγμα κατά την τουριστική περίοδο. Δηλαδή, από τον Μαίο μέχρι τον Οκτώβριο. Για αυτό συζητάμε τώρα εδώ.

Πάμε τώρα πάλι στην ουσία. Ως προς το γενικό περί αθέμιτου ανταγωνισμού που αναφέρατε και το λέτε συνεχώς, ξέρετε ο αθέμιτος ανταγωνισμός είναι και από την ανάποδη. Γιατί, όπως καλώς γνωρίζετε, τα μεγάλα εκπτωτικά κέντρα που είναι ακριβώς απέναντι από το αεροδρόμιο, λειτουργούν κατά την περίοδο Μαίου – Οκτωβρίου.

Όταν λοιπόν κάποιος αντιμάχεται και λέει, τα δύο που είναι απέναντι να λειτουργούν, το άλλο που είναι απέναντι στο ένα χιλιόμετρο να μη λειτουργεί, μπορείς να το δεις και ανάποδα, δηλ. ότι εξυπηρετείς τα συμφέροντα των δύο. Μεγάλες εταιρείες είναι και αυτές οι δύο, πολυεθνικές είναι και αυτές οι δύο, μεγάλα συμφέροντα έχουν και οι δύο.

Έχουμε μία ιδεολογική διαφορά. Εμείς πιστεύουμε ότι κατά την τουριστική περίοδο εκεί που μαζεύεται πολύς κόσμος, πρέπει να είναι ανοιχτά τα καταστήματα τις Κυριακές.

Έρχομαι λοιπόν και σας λέω, ότι αυτό που κάναμε είναι σωστό. Δεν είναι μέσα στον αστικό ιστό για να πλήξεις μικρομεσαία καταστήματα, όπως αναφέρατε. Λόγω του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου και του Αεροδρομίου, μαζεύεται πολύς κόσμος εκεί κάθε Σαββατοκύριακο. Δεν είναι τουριστική περιοχή αυτή; Προφανώς και είναι και προφανώς αν δεν βγάζαμε αυτήν την απόφαση, θα επιτρέπαμε αθέμιτο ανταγωνισμό από την ανάποδη και εμείς δεν θέλουμε να εξυπηρετούμε συμφέροντα. Θέλουμε όλοι να έχουν τις  ίδιες συνθήκες εργασίας και τις ίδιες συνθήκες ανταγωνισμού. Αυτή είναι η διαφορά.

Με σεβασμό στις Ενώσεις των Εμπόρων, την ΕΣΕΕ και τον κύριο Καρανίκα- με τον οποίο έχουμε μια καταπληκτική συνεργασία και συζητάμε τα μεγάλα θέματα των εκπτώσεων και όλα τα υπόλοιπα- και στη ΓΣΕΒΕΕ και σε όλους τους υπολοίπους φορείς που κατά καιρούς προσφεύγουν. Ορισμένοι έχουν ανακοινώσει ήδη ότι θα προσφύγουν εναντίον αυτής. Έχουν κάθε δικαίωμα να προσφύγουν. Είναι συνταγματικό τους δικαίωμα. Δηλώνω όμως, ότι η κυβέρνηση δεν έχει σκοπό να ανοίξει ζήτημα Κυριακών.

Πρέπει όμως όλοι να γνωρίζουμε ότι δεν μπορούμε να δίνουμε μάχες οπισθοφυλακής συνεχώς σε αυτή τη χώρα. Όσοι ταξιδεύουμε στο εξωτερικό, γνωρίζουμε πια ότι στις περισσότερες χώρες αυτά τα ζητήματα έχουν λυθεί. Ας μην τσακωνόμαστε λοιπόν στα αυτονόητα. Είμαστε μία τουριστική χώρα. Θέλουμε να αυξήσουμε το ακαθάριστο εθνικό μας προϊόν. Θέλουμε να δείχνουμε στους ξένους επενδυτές, στην προκειμένη περίπτωση έχουμε ξένους επενδυτές στο συγκεκριμένο εκπτωτικό χωριό, ότι η Ελλάδα είναι μία επιχειρηματικά φιλική χώρα.

Βγαίνουμε και διαφημίζουμε διαρκώς πόσο θέλουμε άμεσες ξένες επενδύσεις και πόσο τις χρειαζόμαστε για να πάει μπροστά ο τόπος μας. Μην τσακωνόμαστε και χτυπάμε και αυτές που ήρθαν. Γιατί αν κάποιος έρθει στην Ελλάδα και δεν μπορεί να λειτουργήσει όπως πρέπει και οι ανταγωνιστές του λειτουργούν καλύτερα, δυσφημίζεται η Ελλάδα στο εξωτερικό και δυσκολεύεται η προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων. Όταν όμως όλοι βλέπουν ότι εδώ έχουμε κράτος δικαίου και τα ίδια ισχύουν για όλους, πολύ πιο εύκολα τους πείθεις να έρθουν.

Η συγκεκριμένη υπουργική απόφαση δεν ανοίγει γενικά ζήτημα Κυριακών. Δεν έχω καμία τέτοια πρόθεση, στην προκειμένη όμως περίπτωση κρίναμε ότι ήταν δίκαιο να ενταχθεί και αυτή η ζώνη στην τουριστική περιοχή, διότι επρόκειτο και περί αδικίας, αλλά και περί λάθους».

Ολόκληρη η απάντηση στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=t3E26dY7Vq0