Τελευταία Νέα
Ιούν 24

Απάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

 

 

 

Πρωτολογία

«Καταρχάς, κύριε Κωνσταντινόπουλε, ευχαριστώ για την ερώτηση, γιατί μου δίνετε την ευκαιρία να τοποθετηθώ σε αυτό το ζήτημα, το οποίο απασχόλησε την κοινή γνώμη και την επικαιρότητα και κυρίως το χώρο των λογιστών και των εργαζομένων τους και των πελατών τους και των συλλόγων τους πριν από δύο εβδομάδες.

Θέλω, για να μην υπάρχει καμία παρεξήγηση, να ξεκαθαρίσω ότι οι σχετικές δηλώσεις ήταν απαράδεκτες, ήταν άδικες και ήταν και λανθασμένες. Θα μου πείτε «γιατί έγινε;». Εν τη ρύμη του λόγου, σε μία συζήτηση, πολλά μπορεί να πει κάποιος.

Όμως, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι και εγώ ο ίδιος προσωπικά πολλές φορές, σε δημόσιες ομιλίες μου, αλλά κυρίως ο ίδιος ο κύριος Πρωθυπουργός σε συναντήσεις του με τον Πρόεδρο και το Προεδρείο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι στην πανδημία όλοι οι λογιστές, στο σύνολο της χώρας, αποτέλεσαν σημαντικό συνεργάτη και σύμμαχο της Κυβερνήσεως, αλλά κυρίως της ελληνικής κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας, για να μπορέσουν να απορροφηθούν γρήγορα οι πρωτοφανείς μεγάλοι πόροι που η Κυβέρνηση αποφάσισε να διαθέσει μέσα από διάφορα χρηματοδοτικά εργαλεία, ώστε να στηριχθεί η επιχειρηματικότητα και οι θέσεις εργασίας από την επέλαση της πανδημίας. Άρα όλο αυτό το ζήτημα προέκυψε εκ του μηδενός, από μία ελαφρά συζήτηση.

Θέλω επίσης να πω ότι είμαι πολύ υπερήφανος που οι συνεργάτες μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης, οι κ.κ. Τσακίρης και Σκάλκος, αναγνώρισαν αμέσως το σφάλμα τους. Ζήτησαν ειλικρινή συγγνώμη. Ο δε κ. Τσακίρης, όπως γνωρίζετε, συμμετείχε σε ειδική έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Απάντησε στις ερωτήσεις όλων των μελών και μάλιστα, μετά από μία συζήτηση που κράτησε πάνω από δύο ώρες, το Οικονομικό Επιμελητήριο εξέδωσε και ανακοίνωση στην οποία δηλώνει ότι κάνει δεκτή τη συγγνώμη του κ. Τσακίρη και θεωρεί το ζήτημα λήξαν. Γι’ αυτό και εξεπλάγην κάπως από την ερώτησή σας, παρά ταύτα την καλοδέχομαι σας είπα, γιατί μου δίνει την ευκαιρία να μιλήσω κι εγώ γι’ αυτό το ζήτημα.

Ξεκαθαρίζω λοιπόν ότι το να κάνεις ένα λάθος είναι εξαιρετικά ανθρώπινο. Εγώ έχω κάνει πολλά. Το να αναγνωρίζεις αυτό το λάθος είναι δείγμα σημαντικής πολιτικής και ανθρώπινης αρετής. Και θέλω να ευχαριστήσω και τον κ. Τσακίρη και τον κ. Σκάλκο για το ότι έσπευσαν να το κάνουν αμέσως, χωρίς μισές κουβέντες και χωρίς καμία διάθεση να φανεί ότι δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος του αρχικού τους σφάλματος.

Τώρα, υπήρξαν λάθη και παραλείψεις σε όλη αυτήν τη διαδικασία; Διαβάζω την ερώτησή σας που είναι διατυπωμένη προσεκτικά σε αυτό το θέμα. Αγαπητέ κύριε Αντιπρόεδρε και αγαπητέ συνάδελφε, -και το λέω με ειλικρίνεια το αγαπητέ, δεν το λέω υποκριτικά- έχετε και εσείς κυβερνήσει και ήσασταν και καλός Υπουργός. Όταν τόσες διαδοχικές αποφάσεις και τόσα διαδοχικά εργαλεία βγαίνουν με ταχύτητα βροχής, με πυκνότητα ολίγων εβδομάδων, με απίστευτα μέτρα που κανείς μας δεν είχε σκεφτεί ότι θα έπαιρνε πριν από την πανδημία λόγω του εκτάκτου γεγονότος, δεν λέω για κάποιον άλλο λόγο, θα γίνονταν όλα στην εντέλεια χωρίς να υπάρχουν σφάλματα και λάθη; Μα είναι δυνατόν;

Απορροφήσαμε, κύριε Πρόεδρε, δισεκατομμύρια σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις και εκατοντάδες χιλιάδες ΑΦΜ. Θα μπορούσαν όλα αυτά να γίνουν χωρίς να υπάρχει κάπου κάποιο σφάλμα και κάποιο λάθος, κάποιο λάθος έγγραφο, και κάπου κάποιος δεν κατάλαβε καλά; Αν είναι δυνατόν! Οφείλετε, όμως, να αναγνωρίσετε ότι, παρά τα όποια ανθρώπινα και λογικά σφάλματα, το σύστημα δούλεψε. Το ότι δούλεψε δεν το αποδεικνύει ο λόγος του Υπουργού Ανάπτυξης που έχει συμφέρον να πει ότι δούλεψε, το αποδεικνύει το γεγονός ότι η ελληνική οικονομία στάθηκε όρθια.

Περισσότερα στη δευτερολογία μου».

 

Δευτερολογία

«Αυτό που αιτείστε τι είναι; Είναι να συσταθεί ένας μηχανισμός που θα πάει αναδρομικά να δει στα αθροιστικά εκατομμύρια δηλώσεων όλων των πλατφορμών τα όποια τυχόν προφανή σφάλματα έχουν συμβεί στην κατάθεση των εγγράφων. Αυτό είναι που συζητάμε.

Το βλέπω τεχνικά αδύνατο. Αυτό για να γίνει θα σήμαινε ότι θα έπρεπε το Υπουργείο Ανάπτυξης να ασχολείται μάλλον μ’ αυτό το θέμα μόνο επί σειρά μηνών. Δεν νομίζω ότι είναι τόσο εύκολο να γίνει. Θα ήταν άλλωστε και λίγο παράλογο στα δικά μου μάτια να υπάρχουν δεσμευτικές ημερομηνίες και χρονοδιαγράμματα για την κατάθεση εγγράφων και εκ των υστέρων να μπορεί και αύριο να μπαίνει και να αλλάζει κάθε τι που έχει κάνει. Σ’ αυτήν την περίπτωση τι νόημα έχουν οι δεσμευτικές ημερομηνίες και πώς θα κάνει εκκαθάριση το Υπουργείο Οικονομικών για να πληρώσει; Διότι αν κρατάς ανοικτές ημερομηνίες, δεν μπορεί να πληρωθεί κανένας. Για να πληρώσεις πρέπει να ξέρεις τι χρωστάς. Για να ξέρεις τι χρωστάς πρέπει να κάνεις εκκαθάριση. Εάν, λοιπόν, κάνεις δηλώσεις χωρίς εκκαθαρίσεις, δηλαδή χωρίς χρονοδιαγράμματα, δεν θα πληρωθεί ποτέ κανένας. Εάν αυτό που λέτε είναι αφού έχεις βγάλει τον λογαριασμό και έχεις πληρώσει, να επανέρχεσαι εκ των υστέρων και να διορθώνονται όλες οι αιτήσεις, τότε δεν έχεις κάνει εκκαθάριση και δεν ξέρεις τον λογαριασμό.

Με συγχωρείτε. Θέλω να είμαι σαφής. Πρέπει όταν γίνεται η κατάθεση των σχετικών δηλώσεων να είμαστε όλοι πάρα πολύ προσεκτικοί, διότι δεν έχει νόημα να υπάρχει αυτό το σύστημα. Το σύστημα έχει νόημα να υπάρχει εάν ο καθένας μας κάνει τη δουλειά του σωστά. Είναι τόσο απλό. Εγώ δέχομαι το ανθρώπινο σφάλμα, αλλά αυτό δεν μπορεί να κρατάει πίσω όλη την οικονομία, γιατί επαναλαμβάνω ότι για να πληρώσουμε πρέπει να έχουμε λογαριασμό. Αν δεν έχουμε λογαριασμό, δεν μπορούμε να πληρώσουμε. Για να έχουμε λογαριασμό πρέπει να έχουμε εκκαθάριση. Για να έχουμε εκκαθάριση πρέπει να έχουμε χρονοδιάγραμμα. Για να έχουμε χρονοδιάγραμμα, κάποτε φτάνεις σ’ ένα σημείο που δεν μπορείς να επανέλθεις. Είναι τόσο απλό.

Πιστεύω ότι το καταλαβαίνετε αυτό, γιατί εκτός από καλός κοινοβουλευτικός είστε και καλός επιχειρηματίας. Και στη δική σας επιχείρηση έτσι δουλεύετε. Αλίμονο αν μπορεί ο καθένας μας ανά πάσα στιγμή να αλλάξει ό,τι κάνει. Τότε δεν υπάρχει καμία επιχείρηση.

Τώρα, ως προς τα δισεκατομμύρια αν θα μαλώσουμε ή όχι, βεβαίως δεν μπορείτε να μαλώσετε μαζί μας εσείς γι’ αυτά τα δισεκατομμύρια, διότι ο Αρχηγός σας σε σημαντική του συνέντευξη στο «Βήμα της Κυριακής» μας κατηγόρησε ότι παραδώσαμε δισεκατομμύρια, ότι είναι πολλά αυτά που δώσαμε.

Μάλιστα, κύριε Κωνσταντινόπουλε, αυτό που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση και δεν αναφέρθηκε ποτέ ούτε ο αξιότιμος κύριος Αντιπρόεδρος της Βουλής –εσείς δηλαδή- στο θέμα αυτό, είναι το εξής, που για εμένα αυτό είναι το μείζον για το κόμμα σας. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα.

Ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης, κύριε Πρόεδρε, ως Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μάς είπε ότι κακώς δώσαμε όλες αυτές τις επιστρεπτέες προκαταβολές, ότι ήταν πάρα πολλές, ότι τις δώσαμε με λανθασμένα κριτήρια, άρα ότι έχουν πάρει άνθρωποι που δεν έπρεπε να πάρουν, ότι κακώς χαρίσαμε τη μισή και ότι ευτυχώς που έγινε ο πόλεμος και δεν χαρίσαμε και την υπόλοιπη. Αυτές είναι mot a mot οι λέξεις στη συνέντευξή του. Αν θέλετε, σας το διαβάζω ευχαρίστως.

Θα ήθελα ένας από το ΠΑΣΟΚ να σηκωθεί με θάρρος και να μου πει εάν το ΠΑΣΟΚ συμφωνεί με αυτές τις δηλώσεις του Προέδρου του και θα σας πω τώρα γιατί σας ρωτάω. Διότι την ίδια στιγμή που ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μάς κατηγορεί γιατί χαρίσαμε τη μισή επιστρεπτέα προκαταβολή στις επιχειρήσεις, διάφοροι πολύ γνωστοί συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ στα επιμελητήρια –ο κ. Χατζηθεοδοσίου, ο κ. Καββαθάς- με ιστορία στο δικό σας κίνημα, μας κατηγορούν γιατί δεν χαρίζουμε και την άλλη μισή.

 

Άρα, λοιπόν, εδώ κάπως πρέπει να συνεννοηθούμε. Είναι πράγματι επίσημη θέση του ΠΑΣΟΚ, πρώτον, «κακώς δόθηκε η επιστρεπτέα προκαταβολή», δεύτερον, «κακώς χαρίστηκε η μισή» και τρίτον, «ευτυχώς που δεν προλάβατε να χαρίσετε και την υπόλοιπη»; Αυτό είναι που θα πρέπει να μας απαντήσετε. Όλα τα άλλα, κύριε Οδυσσέα μου, ωραία είναι, να είχαμε να λέγαμε.

Ευχαριστώ πολύ».

 

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό

 

Δείτε το βίντεο στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=YkJWCT00kQA&t=2s