Τελευταία Νέα
Μάι 13

Απάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη σε Επίκαιρη Ερώτηση του ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ για τα μέτρα στήριξης των νέων επιχειρήσεων στην Περιφέρεια

 

 

 

 

 

Πρωτολογία

«Κατ’ αρχάς, από την Υπουργική σας εμπειρία είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε την  άποψη που υπάρχει σε πολλούς ανθρώπους ότι οι Υπουργοί μπορούν με ένα μαγικό κουμπί να λύνουν όλα τα προβλήματα, πόρρω απέχει της πραγματικότητας.

Έρχομαι στην προκειμένη ερώτηση που τη θεωρώ και ενδιαφέρουσα και επί της ουσίας σωστή. Είπατε ότι δεν βρήκατε κανένα πρόγραμμα όσο και αν ψάξατε. Αυτό δεν είναι αλήθεια.

Και θα σας αποδείξω αμέσως γιατί δεν είναι αλήθεια. Στο νέο ΕΣΠΑ ’21 – ’27 έχουμε αυξήσει τη χρηματοδότηση προς τις Περιφέρειες κατά 35%. Έχουμε δώσει 35% περισσότερα χρήματα, απ’ ότι είχαν πάρει στην προηγούμενη προγραμματική περίοδο, άρα κάποια δισεκατομμύρια περισσότερα, στους Περιφερειάρχες.

Οι Περιφερειάρχες, πλην της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, όλοι οι άλλοι αναφέρονται στην ελληνική περιφέρεια και ακόμα και η Αττική – Θεσσαλονίκη έχουν κομμάτια Περιφέρειας μέσα τους για να είμαστε δίκαιοι. Άρα, έχουμε δώσει τα εργαλεία τα χρηματοδοτικά στον κάθε Περιφερειάρχη να σχεδιάσει τη δικιά του πολιτική για την κινητροδότηση και τη χρηματοδότηση ανθρώπων για να μένουν στις Περιφέρειές τους.

Επικουρικά σε αυτό θα σας πω, ότι τόσο το νέο ΕΣΠΑ, όσο και η Αναπτυξιακή Τράπεζα έχουν ήδη εφαρμόσει, όχι σχεδιάσει, έχουν ήδη εφαρμόσει προγράμματα αναφερόμενα τους νέους επιχειρηματίες.

Άρα, αν συνδυάσεις τα δύο πράγματα που σας είπα, εγγυοδοτικά προγράμματα της Αναπτυξιακής Τραπέζης για τους νέους επιχειρηματίες, χρηματοδοτικά εργαλεία από το ΕΣΠΑ με επιλέξιμες δαπάνες ειδικά για τους νέους επιχειρηματίες και υψηλότερους πόρους στις Περιφέρειες για να μπορούν οι οικείες Περιφέρειες να σχεδιάζουν τέτοια προγράμματα προσαρμοσμένα στις οικονομίες της περιοχής τους, αυτό που λέτε ότι δεν βρήκατε, δεν είναι αλήθεια.

Τώρα, πρέπει να γίνει αυτή, ας το πούμε η αποκέντρωση; Προφανώς και πρέπει να γίνει. Είμαι λίγο περισσότερο αισιόδοξος από εσάς, θα σας πω γιατί.

Όπως λέμε στο παγκόσμιο επίπεδο ότι η πανδημία έφερε μία κουλτούρα τηλεργασίας και απέδειξε ότι κάποιοι μπορεί να εργάζονται από απόσταση και να έχουν εισοδήματα και παραγωγικότητα χωρίς να χρειάζεται να είναι μέσα στην εταιρία στην οποία έχουν προσληφθεί, και αυτός είναι ένας χώρος που η Ελλάδα διεκδικεί ένα μεγάλο μερίδιο ανθρώπων που ήδη έχουν αρχίσει και έρχονται και δουλεύουν από απόσταση σε άλλες χώρες, το ίδιο σε εθνικό επίπεδο θα γίνει μεταξύ του κέντρου και της Περιφέρειας.

Πλέον πάρα πολλοί άνθρωποι μπορούν να κάνουν δουλειά από απόσταση και να αποκτήσουν εισοδήματα από απόσταση. Δεν χρειάζεται να ζουν στο κέντρο της Αθήνας για να εργάζονται. Μπορούν μέσω του διαδικτύου και να κερδίζουν πάρα πολλά χρήματα και να συνεχίζουν να έχουν την επικοινωνία που έχουν με τις εταιρίες τους.

Άρα, και εκεί θα δημιουργηθεί εσωτερικά μία αντίστοιχη αγορά που αν σχεδιαστούν και τα κατάλληλα εργαλεία, όπως προηγουμένως σας ανέφερα,  και σε τοπικό επίπεδο, δεν θα τα κάνει όλα η κεντρική κυβέρνηση, γιατί όταν μιλάμε για αποκέντρωση, φαντάζομαι θα συμφωνήσουμε, δεν μπορεί όλα να τα κάνει το κέντρο. Πρέπει να τα κάνουνε και οι γύρω – γύρω. Είμαστε όμως εδώ, σε όποιον από αυτούς τους τοπικούς παράγοντες έχει να μας προτείνει κάποια καλή ιδέα».

 

 

Δευτερολογία

«Μπορώ να σας πω ότι μέχρι σήμερα 35 χιλιάδες επιχειρήσεις έχουν διασωθεί και εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας διατηρήθηκαν λόγω της Αναπτυξιακής Τραπέζης. Άρα, καλώς την αναφέρω και θα την αναφέρω όσο χρειάζεται γιατί κάνουν δουλειά.

Τώρα, όσον αφορά τις διαδικασίες του ΕΣΠΑ και πως λειτουργεί, τις γνωρίζετε. Ήσασταν κι εσείς στο Υπουργείο Ανάπτυξης, δεν μπορούμε να ξεπεράσουμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες, αυτοί είναι οι ρυθμοί που λειτουργεί η Ευρώπη.

Να φέρω μόνο ένα παράδειγμα για να το καταλάβει και ο κόσμος. Είμαστε η πρώτη χώρα που εγκρίναμε το νέο ΕΣΠΑ 2021-2027, τη νέα συμφωνία και η πρώτη χώρα που κατέθεσε σχέδιο πριν από λίγες μέρες.

Παρά ταύτα είμαστε ήδη στα μέσα του 2021 και ακόμα η Ευρώπη δεν έχει δώσει την τελική έγκριση, όχι από ευθύνη του Υπουργείου Ανάπτυξης της Ελλάδος, είμαστε πρώτοι από όλους, αλλά διότι οι δικές τους Υπηρεσίες είχαν κάποια εσωτερικά προβλήματα και καθυστέρησαν. Έτσι δουλεύει το ΕΣΠΑ, δεν είναι δικά μας μόνο τα λεφτά, είναι και δικά τους και άρα, πάμε με τους δικούς τους ρυθμούς.

Αυτό που μπορώ να σας πω εγώ ως πολιτικός προϊστάμενος είναι ότι στο νέο ΕΣΠΑ που σχεδιάσαμε με τη δική μου πολιτική ευθύνη και τους δικούς μου συνεργάτες είναι ότι δώσαμε στις Περιφέρειες 30% παραπάνω, ακριβώς γιατί η κατεύθυνση που δίνουμε είναι να θεσπιστούν κίνητρα για να πάνε στην επαρχία.

Τώρα, αν το σωστό κίνητρο θα ήταν αυτό που λέτε “η επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών” ή η μη φορολόγηση για πέντε χρόνια, είναι ένα υπό συζήτηση κατά τη γνώμη μου θέμα. Να είμαι ειλικρινής έως τώρα από τα στατιστικά που διαβάζω, όπου δώσαμε τέτοιου τύπου επιδοτήσεις μετά τη λήξη των επιδοτήσεων, αυτές οι επιχειρήσεις συνήθως κλείνουν.

Εγώ προτιμώ να συζητήσουμε έναν τρόπο για να φτιάξουμε και να βοηθήσουμε τη Ναταλία ή την κάθε Ναταλία να φτιάξει μια βιώσιμη επιχείρηση – και μια βιώσιμη επιχείρηση πρέπει να πληρώνει τις ασφαλιστικές της εισφορές και τους φόρους της αλλιώς δεν είναι βιώσιμη- μακροπρόθεσμα για να μείνει η Ναταλία όχι πέντε χρόνια στην Αρκαδία, να μείνει εικοσιπέντε και τριάντα πέντε χρόνια στην Αρκαδία.

Η επιχειρηματική μόνο πολιτική, όπως ωραία το είπατε “η φιλοσοφία ΠΑΣΟΚ”. Κατ’ αρχάς να χαιρετίσω τη δυνατότητά σας να ξαναλέτε ΠΑΣΟΚ στην αίθουσα της Βουλής. Εγώ θέλω να είμαι ειλικρινής, με είχε κουράσει το ΚΙΝΑΛ, το ΕΛΙΑ και τα διάφορα. Μου αρέσει το ΠΑΣΟΚ, με αυτό μεγαλώσαμε, καλώς ήρθε πάλι, συγχαρητήρια για τις κομματικές σας διαδικασίες.

Πάμε όμως τώρα στην πραγματικότητα. Εμείς έχουμε μια άλλη κουλτούρα, εμείς θέλουμε κανονική, δομημένη, ελεύθερη, δυνατή οικονομία. Αυτό θέλει η Νέα Δημοκρατία. Μπορούμε να κάτσουμε να συζητήσουμε λοιπόν πως θα φτιάξει και η Αρκαδία και η Κρήτη και η Θράκη και η Ήπειρος και όλη η Ελλάδα μια δυνατή ελεύθερη ανταγωνιστική οικονομία; Αυτό αν το κάνουμε θα έχουμε γράψει ιστορία. Ευχαριστώ πολύ».

 

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό

 

Ολόκληρη η απάντηση στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=GyNNx3xshJU