Τελευταία Νέα
Οκτ 17

Απάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή για την εξαγορά της FORTHNET

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας σήμερα, Πέμπτη 17 Οκτωβρίου, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Νίκου Παππά για την εξαγορά της FORTHNET, ανέφερε τα εξής:
«Έχει ενδιαφέρον που συζητάμε την πρόταση εξαγοράς της FORTHNET από την ΕΡΤ σε συνέχεια της προηγούμενης συζητήσεως περί καπιταλισμού και κομμουνισμού. Ταιριάζει η μία συζήτηση με την άλλη.
Κύριε Παππά, να τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Πρώτον, μου κάνει εντύπωση ότι επανέρχεστε διαρκώς στο ίδιο θέμα. Καταλαβαίνω την ανάγκη να κάνουμε αντιπολίτευση και πολύ σωστός ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, αλλά αρχίζετε να δείχνετε ένα είδος μανίας με αυτό το θέμα, το οποίο ξέρετε είναι παρεξηγήσιμο στην Ελλάδα. Δεν μπορεί κάθε εβδομάδα να κάνετε την ίδια ερώτηση. Στο χώρο του ποδοσφαίρου υπάρχουν πολυποίκιλα συμφέροντα. Δεν έχει συμφέροντα μόνο ο ένας. Έχουν και άλλοι.
Μήπως η διαδικασία της εξαγοράς της FORTHNET ξεκίνησε επί δικής μας κυβερνήσεως; Επί κυβερνήσεως Κυριάκου Μητσοτάκη; Όχι. Ξεκίνησε το 2016. Ξέρετε ποιος ήταν κυβέρνηση το 2016; Εσείς και ο κύριος Τσίπρας. Βάλατε κανέναν όρο να μην το πάρει ο κ. Μαρινάκης ή όποιος τυχόν κατέχει ποδοσφαιρικές ομάδες; Όχι. Τώρα το θυμηθήκατε που χάσατε την εξουσία. Περίεργο.
Δεύτερον, σας διαβεβαιώ ότι η Κυβέρνησή μας δεν έχει καμία εμπλοκή σε αυτή τη διαδικασία. Είναι μία διαδικασία που κάνουν οι πιστώτριες τράπεζες, όπως την ξεκινήσατε εσείς. Ανοιχτή διαδικασία. Όποιος θέλει πάει και καταθέτει προσφορά. Αν θέλει να πάει να καταθέσει κάποιος καλύτερη προσφορά από τον κ. Μαρινάκη, να πάει και να την καταθέσει. Καμία αντίρρηση. Εγώ προσωπικά ως Υπουργός Ανάπτυξης θα είμαι πολύ ευτυχής αν υπάρξει καλύτερη προσφορά από αυτή του κ. Μαρινάκη. Μέχρι στιγμής, απ’ ότι έχω καταλάβει, σε αυτή τη διαδικασία έκριναν οι τράπεζες -χωρίς κυβερνητική παρέμβαση- ότι δεν υπήρξε καλύτερη προσφορά. Αν έχετε υπόψη κάποιον άλλον που ενδιαφέρεται, ευχαρίστως να το πείτε.
Οφείλω όμως να το πω, γιατί μένω έκπληκτος. Γιατί δεν αγοράζατε εσείς με την ΕΡΤ τη FORTHNET; Αντί να ξεκινήσετε τη διαδικασία το 2016, γιατί δεν βάζατε το αποθετικό της ΕΡΤ να αγοράσει τη Forthnet αφού ήταν τόσο εύκολο; Όχι μόνο δεν το κάνατε αυτό, αλλά ακούστε τι κάνατε. Βάλατε επιπλέον φόρο 10% στη συνδρομητική τηλεόραση, καταστρέφοντας τον ανταγωνισμό και μειώνοντας την αξία της. Γιατί η συνδρομητική τηλεόραση, όπως ξέρετε, ανταγωνίζεται συνδρομητικά κανάλια του εξωτερικού που δεν πληρώνουν ούτε ένα ευρώ φόρο στην Ελλάδα. Άρα πήγατε σε μία αγορά απολύτως ανταγωνιστική και την κάνατε λιγότερο ανταγωνιστική.
Και αντί να χρησιμοποιήσετε, κύριε Παππά τα λεφτά του αποθεματικού της ΕΡΤ για να αγοράσετε τη FORTHNET  πήγατε και μοιράσατε…Εσείς προσωπικά; Η διοίκηση της ΕΡΤ; Ο τότε Διευθυντής; Καλό θα ήταν κάποτε να ερευνηθεί αυτό. Εγώ δεν είμαι εισαγγελέας να το ερευνήσω, αλλά θα ήθελα πολύ να το ερευνήσει κάποιος εισαγγελέας.
Με ποιο κριτήριο βάζατε τη μία ομάδα να παίρνει 5 εκατομμύρια και την άλλη 1 εκατομμύριο ευρώ; Και τι διαφημιστικά περίμενε η ΕΡΤ από τα 68 εκατομμύρια που είχατε πει να δώσετε στις ομάδες του ποδοσφαίρου; Γιατί τα 68 εκατομμύρια που πήγατε να δώσετε, δεν ήταν δικά σας. Ήταν των Ελλήνων φορολογουμένων. Και ξέρετε και το καλύτερο; Επειδή το κάνατε μέσω ΕΡΤ, πήγατε να προσπεράσετε και τις κρατικές ενισχύσεις που απαγορεύει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Γιατί βεβαίως τα λεφτά μέσω ΕΡΤ, δεν πέρναγαν ως κρατικές ενισχύσεις σε ανώνυμες ποδοσφαιρικές εταιρείες. Άρα, πήγατε να κάνετε προσωπικό “παιχνίδι” με τις ποδοσφαιρικές εταιρείες με τα λεφτά των Ελλήνων φορολογουμένων. Και έρχεστε στη Βουλή τώρα και μου κάνετε και ερώτηση, ενώ έχετε αυτό το παρελθόν. Τόσο λερωμένη έχετε τη φωλιά σας.
Η διαδικασία αποκρατικοποιήσεως της FORTHNET ξεκίνησε επί ΣΥΡΙΖΑ.Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν έχει καμία εμπλοκή σε αυτό το θέμα. Είναι ιδιωτικό θέμα μεταξύ εταιρειών. Δεν εμπλέκεται η Κυβέρνηση και δεν θα το αγοράσει η ΕΡΤ».

Στη δευτερολογία του, ο κ. Γεωργιάδης είπε:

«Αν και ονειρευόσασταν στον ΣΥΡΙΖΑ να με δείτε κατηγορούμενο και όπως αποδεικνύεται κάνατε τα πάντα για να με δείτε, δεν τα καταφέρατε. Άρα, εγώ απολογία σε εσάς δεν θα δώσω. Θα δούμε ποιοι και πώς θα δώσουν απολογίες στην προανακριτική. Είστε αυτοί που ελέγχεστε από την προκαταρκτική και από τρεις εισαγγελείς για σκευωρία κατά των πολιτικών σας αντιπάλων. Άρα, να είστε λίγο προσεκτικοί.
Διαβάζω στην ερώτησή σας: «Εξέτασε την πρότασή μας για εξαγορά της FORTHNET από την ΕΡΤ Α.Ε. ώστε να αποκομίσει πολλαπλά οφέλη για το δημόσιο συμφέρον;». Σας απάντησα. Όταν ήσασταν εσείς Υπουργός αυτά τα πολλαπλά οφέλη για το δημόσιο συμφέρον γιατί δεν πήγατε να τα αποκτήσετε αγοράζοντας τη FORTHNET; Ποια είναι η απάντησή σας;
Μου λέτε ότι όταν υπήρχε αποκλειστικό δικαίωμα διαπραγμάτευσης σε έναν προηγούμενο επιχειρηματία δεν θέλατε να παρέμβετε. Τώρα που υπάρχει αποκλειστικό δικαίωμα διαπραγμάτευσης σε άλλον επιχειρηματία πρέπει να παρέμβουμε. Το εάν υπάρχει, κύριε Παππά, σύγκρουση συμφερόντων με την έννοια της παραβιάσεως των κανόνων του ανταγωνισμού θα το κρίνει η αρμόδια Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Δεν χρειάζεται να στείλω επιστολή διότι οι τρόποι που επιλαμβάνεται η Επιτροπή Ανταγωνισμού είναι τρεις: ο ένας να στείλω εγώ επιστολή, ο άλλος να το κάνουν από μόνοι τους αυτεπάγγελτα και ο τρίτος εάν υπάρχει καταγγελία. Φαντάζομαι μετά τις καταγγελίες σας θα υπάρξει σχετικός φάκελος στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Άρα, θα αποφανθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Και σας διαβεβαιώ, εμείς έχουμε κανονική Επιτροπή Ανταγωνισμού στην οποία δεν παρεμβαίνουμε καθόλου με τους φίλους μας, με τους διευθυντές του γραφείου μας και τους νομικούς μας συμβούλους όπως άλλοι προηγούμενοι. Εάν η Επιτροπή Ανταγωνισμού κρίνει ότι πλήττεται ο ανταγωνισμός, η απόφασή της θα εφαρμοστεί.
Ως προς τον λαϊκισμό για “το κούρεμα που θα πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος” και τα διάφορα δακρύβρεχτα, δεν κατάλαβα. Πώς θα γινόταν η εξαγορά της FORTHNET επί ΣΥΡΙΖΑ; Χωρίς κούρεμα; Άρα το κούρεμα είναι καλό αν γίνεται επί ΣΥΡΙΖΑ γιατί τότε σέβεται τα χρήματα των φορολογουμένων, ενώ είναι κακό αν γίνεται επί Νέας Δημοκρατίας;
Κύριε Παππά, συνεχίζετε να πολιτεύεστε ως αντιπολίτευση, σαν να είστε στο 2014. Αλλά τώρα πια έχετε κυβερνήσει πέντε χρόνια. Κούρεμα δανείων σε επιχειρήσεις έγιναν πολλές φορές επί ΣΥΡΙΖΑ. Να φωνάζει το ΚΚΕ να το καταλάβω. Να φωνάζετε εσείς, δεν γίνεται.
Ελάτε να μιλήσουμε σοβαρά. Αν υπάρχει ζήτημα ανταγωνισμού, θα εξεταστεί στην Επιτροπή Ανταγωνισμού. Γνωρίζω όμως και το γνωρίζετε και εσείς ότι δεν υπάρχει αποκλειστικότητα της NOVA στα κανάλια. Ποδοσφαιρικές ομάδες έχουν και άλλα κανάλια. Ποδοσφαιρικούς αγώνες έχουν και άλλα κανάλια.
Επειδή στις δημοκρατίες οι δόκιμες ανησυχίες πρέπει να εξετάζονται θεσμικά και αυτό το δέχομαι, σας λέω όταν η όποια συμφωνία τραπεζών, NOVA και Μαρινάκη ευοδωθεί, θα επιληφθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού. Και εάν η Επιτροπή Ανταγωνισμού κρίνει ότι παραβιάζονται οι νόμοι περί ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε θα εφαρμοστεί η απόφαση».
Ολόκληρη η απάντηση στο ακόλουθο link:
https://www.youtube.com/watch?v=hpRlRBFi-iI