Τελευταία Νέα
Μάι 14

Απάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΙΝΑΛ για τα «Μέτρα Στήριξης Γυμναστηρίων»

Απάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΙΝΑΛ για «Τα Μέτρα Στήριξης των Γυμναστηρίων».

«Κατ’ αρχάς, ευχαριστώ πάρα πολύ για την ερώτηση. Είναι πολύ σωστή η ερώτηση και ήρθε και σε πολύ σωστή στιγμή, διότι πράγματι ανακοινώσαμε χθες τον οδικό χάρτη επανεκκίνησης των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Ο κλάδος των γυμναστηρίων θα ανοίξει στις 31 Μαΐου. Το υγειονομικό πρωτόκολλο βάσει του οποίου θα ανοίξει, δεν θα είναι πολύ διαφορετικό από πέρσι, θα έχει σίγουρα self-test για τους εργαζομένους.

Θα ανακοινωθεί μέσα στην εβδομάδα κατά την απόφαση που θα πάρει η Υγειονομική Επιτροπή και φυσικά κατά την πρόοδο των εμβολιασμών θα υπάρξει χαλάρωση των μέτρων, όπως και για όλες τις άλλες οικονομικές δραστηριότητες. Όσο οι εμβολιασμοί προχωρούν και το τείχος ανοσίας στην πανδημία χτίζεται, τόσο θα μπορούμε να παίρνουμε πίσω τη ζωή που μας στέρησε η πανδημία όλο αυτό το διάστημα.

Τώρα, θα μου επιτρέψτε αγαπητέ κύριε συνάδελφε να συμφωνήσω επίσης μαζί σας στο πόσο κρίσιμη είναι η λειτουργία των γυμναστηρίων, ιδιαίτερα μετά την πανδημία, τον τόσο μακρόχρονο εγκλεισμό της καραντίνας και τα όποια προβλήματα και στη ψυχολογία μας και στο βάρος μας και σε όλα που μπορεί να έχει παίξει αυτή η παρατεταμένη έλλειψη άσκησης και αυτός ο εγκλεισμός.

Δεν σας κρύβω ότι έχω σκοπό, πέραν των μέτρων που θα ανακοινώσω τώρα, ο ίδιος πέρασα και μια πρόσφατη περιπέτεια υγείας και χρειάζομαι μια γυμναστική μέσω αποθεραπείας– να εγγραφώ αμέσως σε γυμναστήριο μόλις ανοίξουν τα γυμναστήρια και θα καλέσω και τους συμπολίτες μας να το κάνουν, διότι τα γυμναστήρια χρειάζονται τη δική μας συμμετοχή. Πέραν της ωφέλειας της δικής μας, πρέπει να τα στηρίξουμε. Δεν φτάνουν τα μέτρα στήριξης του κράτους. Πρέπει να σπάσουμε λίγο τη συνήθεια του να πέφτει η κίνησή τους το καλοκαίρι, διότι αυτό είναι θα πολύ κρίσιμο για την επιβίωση όλων αυτών των επιχειρήσεων.

Και νομίζω ότι το να δείξουμε την καλή μας διάθεση ο ένας στον άλλον μέσα στην κρίση, είναι σημαντικό. Επίσης, να πω ότι ανακοινώσαμε χθες ότι 2830 Μαΐου ανοίγει η πλατφόρμα του ΕΣΠΑ για τη στήριξη των γυμναστηρίων, των παιδότοπων και τη 2η εβδομάδα του Ιουνίου θα ανοίξει για την ψηφιακή αναβάθμιση των δικηγόρων.

Το πρόγραμμα αυτό θα έχει σύνδεση της επιδότησης μέσω ΕΣΠΑ στα γυμναστήρια ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων. Με έναν εργαζόμενο θα λαμβάνουν 4.000 ευρώ, με περισσότερους θα φτάνει 8.000 12.000 ευρώ και με 9 εργαζομένους και πάνω 17.000 ευρώ.

Τα χρήματα αυτά είναι μη επιστρεπτέα. Είναι επιδότηση με σκοπό να βοηθηθούν τα γυμναστήρια κατά το διάστημα της επανεκκινήσεώς τους με κεφάλαιο κίνησης, ώστε να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας και να μπορέσουν να ρυθμίσουν καλά την επανέναρξη της δραστηριότητάς τους.

Φυσικά, δεν έχουμε αυταπάτες ότι αυτό το μέτρο μπορεί να αποσοβήσει τη ζημία που έχουν υποστεί τα γυμναστήρια όλο αυτό το διάστημα. Στη δευτερολογία μου λοιπόν, για να μην καταχραστώ το χρόνο, θα σας αναφέρω συνολικά τα μέτρα που έχουμε λάβει, αλλά και την απόφασή μας για το μέλλον.

Λέω μόνο στη πρωτολογία μου το εξής, για να μπορείτε να το σχολιάσετε. Δεν θα αφήσουμε τα γυμναστήρια, όπως και όλους τους άλλους κλάδους που ήταν μακροχρόνια κλειστοί και είχαν πολύ μεγάλη ζημία, μόνα τους ούτε μετά την επανέναρξη της οικονομικής τους δραστηριότητας. Θα συνεχίσουμε στα μέτρα του εφικτού τη στήριξη, για να εξασφαλίσουμε ότι οι επιχειρήσεις αυτές θα λειτουργήσουν και δεν θα μείνει καμία πίσω.

Κλείνοντας, επιτρέψτε μου να πω. Σε λίγα λεπτά,στις 10:00 ακριβώς, ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεωνwww.ependyseis.gr, για να μπορούν να κάνουν την αίτησή τους οι επιχειρήσεις της εστίασης, οι οποίες θέλουν να λάβουν την επιχορήγηση του έως 7% του κύκλου εργασιών του 2019. Eφόσον πληρούν το κριτήριο του μείον 30% του τζίρου 2019 – 2020, με σκοπό την επανεκκίνηση της δραστηριότητάς τους και με μόνη υποχρέωση την κατάθεση ως 31 Δεκεμβρίου των ανάλογων παραστατικών, ότι τα χρήματα δεν ξοδεύτηκαν γενικά για τις υποχρεώσεις ή τις επιθυμίες του επιχειρηματία, αλλά για την αγορά υλικών που είχαν να κάνουν με την προμήθεια για τη λειτουργία της επιχείρησης εστίασης και φυσικά με την υποχρεωτική διατήρηση των θέσεων εργασίας.

Όλα μας τα μέτρα στοχεύουν στη διατήρηση των θέσεων εργασίας. Αυτή θα είναι η επόμενη μεγάλη μάχη».

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

«Ο κύριος Κεγκέρογλου ως έμπειρος πολιτικός και επιτυχημένος στο Υπουργείο Εργασίας κατά το παρελθόν σίγουρα αυτά που λέει τα μετράει και είναι αλήθεια. Συμφωνώ μαζί σας, λοιπόν.

Πράγματι τα μέτρα στήριξης που έχουμε στο μυαλό μας για τη συνέχεια, δηλαδή μετά το άνοιγμα των οικονομικών δραστηριοτήτων, αξιολογούν ως πρωτεύον θέμα τη στήριξή μας στα ενοίκια για τα γυμναστήρια. Μιλάω για τα γυμναστήρια γιατί, όπως είδατε, στο λιανικό εμπόριο παραδείγματος χάριν, υπήρξε στήριξη στο ενοίκιο και αφού άνοιξε το λιανικό εμπόριο. Στην εστίαση υπήρξε στήριξη και αφού άνοιξε η εστίαση. Ασφαλώς το ίδιο θα γίνει και με τα γυμναστήρια.

Και συμφωνώ ότι θα πρέπει να υπάρχει έστω μερικώς η δυνατότητα αναστολής εργαζομένων για να μπορέσουν να μπουν σιγά – σιγά και ομαλά στον οικονομικό τους κύκλο.

Όλα αυτά φυσικά δεν είναι μόνο πρωτοβουλία του Υπουργείου Ανάπτυξης, είναι συνολικά πρωτοβουλία της Κυβερνήσεως και του Υπουργείου Οικονομικών πρωτίστως, αλλά και του ΥπουργείουΕργασίας.

Υπενθυμίζω ότι δεν έχουμε αφήσει όλο αυτό το διάστημα τα γυμναστήρια χωρίς βοήθεια, αγαπητέ κύριε συνάδελφε. Τα γυμναστήρια έχουν συμμετάσχει σε όλους τους κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής. Έχουμε ήδη ολοκληρώσει, ολοκληρώνεται τώρα η 7η, εφτά κύκλους επιστρεπτέας προκαταβολής.

Το συνολικό ποσό που διατέθηκε στις επιχειρήσεις της χώρας είναι πάνω από 8 δισεκατομμύρια ευρώ. Ένα μεγάλο μερίδιο αυτού του ποσού πήγε στα γυμναστήρια που λόγω του αλγόριθμου και του τζίρου είχαν, ας το πούμε έτσι, και μία μεγαλύτερη αναλογικά συμμετοχή.

Θα πρέπει να σας πω δε ότι το μήνα αυτό ξεκινάει και η κάλυψη των παγίων δαπανών από το Υπουργείο Οικονομικών, όπου ως επιλέξιμες πάγιες δαπάνες είναι η πληρωμή των κοινοχρήστων, των λογαριασμών κοινής ωφελείας, των ενοικίων, των εργαζομένων κτλ. Άρα θα έχουν και επιπλέον στήριξη και τα γυμναστήρια μέσω του επιπλέον εργαλείου της κάλυψης των παγίων δαπανών. Θα πάρουν, όπως σας είπα, και την επιπλέον επιδότηση του ΕΣΠΑ.

Για να το ξέρει ο κόσμος, η Αναπτυξιακή Τράπεζαξεκίνησε σε συνεργασία με τις ελληνικές τράπεζες τη χορήγηση δανείων για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις, δηλαδή επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 200.000 ευρώ. Οι επιχειρήσεις αυτές μπορούν να λάβουν με ανώτατο όριο εγγυημένο κατά 80% δάνειο έως 50.000 ευρώ ή το 25% του ετήσιου τζίρου τους. Είναι ένα στοχευμένο εργαλείο για τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Επιχειρήσεις δηλαδή που κατά κανόνα εξαιρέθηκαν από τις τράπεζες κατά τη διαδικασία των εγγυημένων δανείων που είχαμε κάνει τους δύο προηγούμενους κύκλους όπου αντικειμενικά οι τράπεζες προτίμησαν τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις από τις μικρές επιχειρήσεις.

Για να αντιστρέψουμε και αυτό το πρόβλημα, λοιπόν, από εχθές δουλεύει το νέο εργαλείο της Αναπτυξιακής Τράπεζας του Υπουργείου Ανάπτυξης για αυτές τις πολύ μικρές επιχειρήσεις. Σίγουρα αρκετές από αυτές ανήκουν στον κλάδο των γυμναστηρίων που μπορούν να ανατρέξουν από σήμερα στην τράπεζα με την οποία συνεργάζονται και να λάβουν εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια λόγω της εγγυήσεως δάνεια, επαναλαμβάνω, έως 50.000 ευρώ ακριβώς για να έχουν επιπλέον κεφάλαιο κίνησης για την επανεκκίνηση τους.

Δεν υπάρχει, αγαπητέ κύριε συνάδελφε, και θέλω σε αυτό να με πιστέψετε, καμία ημέρα που δεν αναλογιζόμαστε, όχι μόνο φυσικά εγώ, ο Πρωθυπουργός πάνω από όλα και όλοι οι συναρμόδιοι υπουργοί, την τεράστια ευθύνη που μας αναλογεί ώστε να επιτύχουμε την επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας τώρα που η πανδημία αρχίζει να υποχωρεί.

Τα υγειονομικά πρωτόκολλα που συζητάμε με την επιτροπή θα είναι τέτοια που θα επιτρέπουν τη λειτουργία των γυμναστηρίων. Επαναλαμβάνω, όσο οι συμπολίτες μας συμμετέχουν με μεγάλο ενθουσιασμό στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμού θα μπορέσουμε να δώσουμε και μεγαλύτερα περιθώρια λειτουργίας στις επιχειρήσεις που θα είναι βιώσιμες πάρα πολύ γρήγορα.

Η Ελλάδα πια έχει επιτύχει να είναι εδώ και μερικές ημέρες η πρώτη σε ταχύτητα εμβολιασμού χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση με πάνω από 1% του πληθυσμού της σε ημερήσιο εμβολιασμό. Αυτό σημαίνει ότι αν αυτός ο ρυθμός συνεχιστεί για τις επόμενες 20-30 ημέρες θα φτάσουμε πάρα πολύ γρηγορότερα από ό,τι θα περίμενε κανείς στο περίφημο τείχος ανοσίας.

Και τότε, όπως έχει δείξει το παράδειγμα και του Ισραήλ και του Ηνωμένου Βασιλείου, η πανδημία υποχωρεί ξαφνικά και εκεί μπορούμε να επιστρέψουμε αν όχι στην παλιά μας ζωή, πάντως σε μία ζωή πολύ πιο φυσιολογική από ό,τι ζήσαμε όλο το περασμένο διάστημα.

Για αυτό και κάνω άλλη μία φορά ως Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων της χώρας δημόσια έκκληση σε όλους να εμβολιαστούν όσο ταχύτερα μπορούν. Αυτό είναι το κρισιμότερο. Όσα λεφτά και να βρούμε να δώσουμε, που σίγουρα δεν είναι άπειρα, αν δεν πάρει πάλι μπρος η οικονομία μας δεν θα μπορούμε να ξεφύγουμε από την κρίση και αν δεν εμβολιαστούμε δεν θα μπορέσει να πάρει μπρος η οικονομία μας γιατί δεν θα έχει πέσει η πανδημία.

Όσοι ασκώντας το ατομικό τους δικαίωμα αποφασίζουν να μην εμβολιάζονται για διάφορους λόγους, θα πρέπει να γνωρίζουν ότι μόνοι τους εξαιρούνται της κρισιμότερης εθνικής προσπάθειας που έχουμε ζήσει τις τελευταίες δεκαετίες, να ξεφύγουμε από την πανδημία.

Και ναι μεν είναι ατομικό τους δικαίωμα αλλά δυστυχώς αυτή τους η επιλογή είναι βαθιά εναντίον του υπολοίπου κοινωνικού συνόλου. Πρέπει, λοιπόν, να εμβολιαστούμε όλοι μας όσο μπορούμε πιο γρήγορα.

Τότε θα ζήσουμε τη ζωή που εσείς προηγουμένως είπατε. ‘Όλοι οι Έλληνες το θέλουν ανεξαρτήτως κόμματος. Θα δώσουμε στις επιχειρήσεις την αναγκαία δύναμη, αγαπητέ κύριε συνάδελφε, να ξεκινήσουν και θα δώσουμε στους εργαζομένους τη βεβαιότητα ότι θα έχουν δουλειά και αύριο. Σας ευχαριστώ πολύ».

Ολόκληρη η απάντηση στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=qYwPQ9RHLCY