Τελευταία Νέα
Μαρ 05

Απάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη σε επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για το εάν «Η πανδημία επέφερε περαιτέρω υποβάθμιση της Δυτικής Αθήνας»

Απάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, σε επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για το εάν «Η πανδημία επέφερε περαιτέρω υποβάθμιση της Δυτικής Αθήνας».

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, κατ’ αρχάς κι εγώ να ενώσω τη φωνή μου υπέρ των κατοίκων της Ελασσόνας και της συνεχιζόμενης περιπέτειας που περνούν εκεί. Να συγχαρώ τους εκπαιδευτικούς που έκαναν αυτήν την πολύ καλή δουλειά και να διαβεβαιώσω όλη την ελληνική αντιπροσωπεία ότι το κράτος είναι παρών κυριολεκτικά από τα πρώτα λεπτά.

Ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών βρέθηκε εκεί σε λιγότερο από μιάμιση ώρα. Έφυγε κατευθείαν από τη Βουλή και πήγε στην Ελασσόνα. Τα συνεργεία ήδη καταγράφουν, η Περιφέρεια είναι εκεί και ξέρουν πολύ καλά από την περίπτωση της Καρδίτσας και των μεγάλων πλημμυρών που είχαμε,δυστυχώς πριν από μερικούς μήνες εκεί, ότι ο τρόπος που χειριστήκαμε την τραγωδία τότε ήταν υποδειγματικός. Τα χρήματα έχουν ήδη πληρωθεί. Θα έχετε σίγουρα ακούσει τις δηλώσεις του Δημάρχου Καρδίτσας και όλων των τοπικών φορέων για το πόσο πραγματικά ευχαριστημένοι είναι από την ταχύτητα με την οποία λειτούργησε η κρατική μηχανή, για πρώτη φορά στην ιστορία του ελληνικού κράτους. Με την ίδια ταχύτητα και με την ίδια δομή πια εργασίας που έχουμε φτιάξει κινούμαστε για την Ελασσόνα, όπως θα είμαστε δίπλα σε κάθε πληττόμενη περιοχή. Το ίδιο συνέβη στη Σάμο που είχαμε τον σεισμό, στη Χερσόνησο της Κρήτης που είχαμε τις πλημμύρες κ.ο.κ. Είμαστε πλέον ένα κράτος που λειτουργεί άμεσα, καίρια και αποτελεσματικά. Άρα, καλώς το λέτε. Αναλόγως τι γίνεται, το κράτος είναι εκεί.

Να καλωσορίσω στην Εθνική Αντιπροσωπεία και τον κ. Κουρουμπλή, που δεν τον είχα ξαναδεί εγώ μετά την επιστροφή του στα έδρανα. Πολύ καλοδεχούμενος και καλή υπόλοιπη θητεία.

Έρχομαι λίγο στο κομμάτι το οποίο συζητούμε. Διάβαζα πριν στα πρακτικά την ομιλία του συναδέλφου, του κ. Γιάννη Δραγασάκη. Δυστυχώς,είχα μια υποχρέωση και μπήκα λίγο καθυστερημένα και δεν τον άκουσα, αλλά διάβασα την ομιλία του. Έχω πει πολλές φορές ότι τρέφω πολύ μεγάλο σεβασμό στον κ. Δραγασάκη και σε αυτά που έχει κάνει. Έχουμε προφανώς ιδεολογικές διαφορές, αλλά μου αρέσει πολύ να ακούω τις προτάσεις του και να προσπαθώ να δω αν αυτά μπορούν να υλοποιηθούν ή όχι και σε ποιον βαθμό μπορούν.

Ξεκινάω, πρώτα απ’ όλα, από την ερώτηση του κ. Παππά, που ήταν και προσωπική προς εμένα στη λήξη της ομιλίας του, για να είμαστε όλοι συνεννοημένοι. Το Ταμείο Ανάκαμψης έχει διάφορα χρήματα μέσα. Έχει ένα κομμάτι που είναι επιδοτήσεις, χρήματα δηλαδή που θα διατεθούν μέσω του κράτους για την υλοποίηση των διαφόρων έργων. Αυτά τα χρήματα δεν θα πάνε μέσω των τραπεζών, θα πάνε μέσω των κρατικών δομών για την υλοποίηση των διαφόρων έργων.

Υπάρχει και ένα κομμάτι το οποίο είναι δάνεια, τα οποία θα πρέπει να επιστραφούν κάποια στιγμή, χαμηλότοκα μεν δάνεια, εξαιρετικά χαμηλότοκα, άλλα δάνεια. Τα δάνεια αυτά σήμερα δεν είναι ακόμα αποφασισμένο, όχι μόνο από εμάς, αλλά από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με ποιον τρόπο ακριβώς θα χρησιμοποιηθούν. Ασφαλώς δεν είναι αποφασισμένο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Την περασμένη Πέμπτη είχα τη διαπραγμάτευση με τους principals αυτού του θέματος. Σας λέω ότι δεν είναι αποφασισμένο.

Προφανώς ένα κομμάτι αυτών των δανείων – εμάς η δική μας πρόταση είναι όλα, και τα 12 δισεκατομμύρια – θα αξιοποιηθεί μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, η οποία είναι το όχημα που έχει φτιάξει το ελληνικό κράτος ακριβώς για να διαχειρίζεται τέτοιου είδους θέματα. Αυτή η Τράπεζα μάλιστα τα πηγαίνει πάρα πολύ καλά.

Τώρα, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα με τα 12 αυτά δισεκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης θα χτίσει διάφορα προϊόντα. Άλλωστε, οι χθεσινές τροπολογίες που ψηφίσαμε στη Βουλή για την Αναπτυξιακή Τράπεζα μάς δίνουν τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα αυτά και με απευθείας δάνεια της τράπεζας, όπου μπορούν εκεί τα κριτήρια να είναι περισσότερο χαλαρά απ’ ό,τι τα τραπεζικά κριτήρια, αλλά ασφαλώς ένα μεγάλο κομμάτι θα πάει και μέσω του τραπεζικού συστήματος.

Πρώτα απ’ όλα εσείς, που ήσασταν και σκιώδης Υπουργός μου στην αρχή, γνωρίζετε ότι η διαφορά μεταξύ του απευθείας δανεισμού από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, που μέχρι σήμερα δεν έχουμε δανείσει κανέναν απευθείας και μέσω των τραπεζών είναι αυτό που λέμε η μόχλευση. Δηλαδή, για να το καταλάβει πολύ καλά κάποιος, όταν παίρνεις 1 δισεκατομμύριο και το δανείζεις εσύ χωρίς τραπεζικά κριτήρια, δανείζεις 1 δισεκατομμύριο. Γιατί αυτό; Διότι εφόσον τα κριτήρια πέφτουν, το ρίσκο μεγαλώνει, το να μην επιστραφούν δηλαδή τα χρήματα. Όταν όμως πάρεις μέσω του τραπεζικού συστήματος και συμφωνείς σε ένα ελεγχόμενο ρίσκο, τότε παραδείγματος χάρη, στο ΤΕΠΙΧ ή στο εγγυοδοτικόμας σύστημα, το 1 δισεκατομμύριο μεταφράστηκε σε τριάμισι δισεκατομμύρια. Αυτή είναι η μόχλευση, γιατί μοιράζεσαι εσύ το ρίσκο με τις τράπεζες, επιλέγεις επιχειρήσεις που κατά τεκμήριο πιστεύεις ότι θα επιστρέψουν τα χρήματα, άρα λες πόσες από αυτές στατιστικά δεν θα τα επιστρέψουν και βγάζεις έναν αλγόριθμο και αυτό πολλαπλασιάζει τα χρήματα.

Δηλαδή, για να το καταλάβετε πιο απλά, κύριε Παππά, αν αποφασίσεις να μοιράσεις 12 δισεκατομμύρια, θα έχεις μοιράσει 12  δισεκατομμύρια, όπως κάνουμε τώρα π.χ. στις επιστρεπτέες προκαταβολές. Αν κάνεις δάνειο μέσω του τραπεζικού συστήματος 12 δισεκατομμύρια, αυτά μπορούν να φτάσουν να είναι μέχρι και 40 δισεκατομμύρια. Αυτή είναι η διαφορά. Άρα, επειδή έχετε υπάρξει υπουργός, μην τσακωνόμαστε για τα αυτονόητα.

Επίσης, πρέπει να σας πω και κάτι ακόμα που αυτό μπορεί να είναι και ιδεολογική μας διαφορά, αν και αφού κυβερνήσατε πιστεύω όχι και τόσο. Εγώ θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής σε αυτό, ξέρω ότι αυτή η θέση μου είναι και λίγο αντιδημοφιλής. Πρέπει να δίνονται χρήματα σε επιχειρήσεις ως δάνεια εννοώ, δεν λέω ως επιδότηση, η επιδότηση είναι άλλο πράγμα χωρίς τραπεζικά κριτήρια; Θέλω να είμαι πολύ ειλικρινής σε αυτό, η δική μου απάντηση είναι όχι. Όχι, για τους εξής δύο λόγους.

Ο πρώτος λόγος είναι διότι αν δίνεις χρήματα χωρίς τραπεζικά κριτήρια, τότε στην ουσία αυτό που λες είναι να μην επιστραφούν τα δάνεια. Άρα λες να φτιάξω ένα νέο κύκλο κόκκινων δανείων που ειδικά αν έχουν διοχετευτεί μέσω του τραπεζικού συστήματος, δηλαδή αν έχουν επίπτωση και στις καταθέσεις μας, οδηγούν στον γνωστό φαύλο κύκλο που οδήγησαν στις διαδοχικές ανακεφαλαιοποιήσειςτου ελληνικού τραπεζικού συστήματος, τα γεγονότα του 2015 και τα λοιπά, μην τα επαναλάβω.

Τραγικό λάθος, ένας από τους λόγους της κρίσης που προέκυψε το 2010 ήταν και ότι είχαν χαμηλώσει πολύ τα τραπεζικά κριτήρια τότε από τις Τράπεζες. Ένας δεύτερος λόγος που δεν πρέπει να δίνεις δάνεια χωρίς τραπεζικά κριτήρια, όμως, και αυτό πιστεύω ίσως θα έχει ενδιαφέρον να το καταλάβουμε, να το εξηγήσουμε στους συμπολίτες μας, είναι ότι παρεμβαίνεις εξαιρετικά βίαια στον μεταξύ των επιχειρήσεων ανταγωνισμό.

Όταν μία επιχείρηση λαμβάνει ένα δάνειο και το επιστρέφει έχει ένα κόστος για αυτά τα χρήματα και αυτό το κόστος μεταφράζεται σε κόστος στα προϊόντα και στις υπηρεσίες της. Όταν μία επιχείρηση παίρνει ένα δάνειο και επειδή της το έχεις δώσει χωρίς τραπεζικά κριτήρια και μπορεί να μην το επιστρέψει και δεν το επιστρέφει, αυτή η επιχείρηση αποκτά ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι της άλλης που δουλεύει σωστά. Άρα,δημιουργείς πρόβλημα όχι μόνο τραπεζικό, δημιουργείς πρόβλημα και στην αγορά.

Ο σκοπός μας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με τα χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης δεν είναι να χτίσουμε πάλι μία σαθρή Ελλάδα και μία σαθρή οικονομία που στο πρώτο φύσημα του ανέμου θα γκρεμιστεί. Ο σκοπός μας είναι να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα χρήματα σοφά, συνετά και σωστά, να χτίσουμε με τα χρήματα αυτά ένα μέλλον το οποίο δεν θα είναι για τα επόμενα δέκα χρόνια αλλά για τα επόμενα εκατό χρόνια και θα φτιάξει μία οικονομία που θα παράγει πλούτο και ευημερία για εμάς, για τα παιδιά μας και τα εγγόνια μας.

Άρα, κύριε Παππά, μην προσπαθείτε με λαϊκίστικο τρόπο να ξεπεράσετε τις βασικές αρχές της οικονομίας, τα τραπεζικά κριτήρια δεν τα βρήκαμε εμείς, δεν τα βρήκατε εσείς, ισχύουν σε όλες τις χώρες του κόσμου και σωστά ισχύουν, γιατί έτσι προχωράει η οικονομία. Κλείνω την παρένθεση.

Πάω τώρα στις ερωτήσεις που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, για να έρθω μετά στον κύριο Δραγασάκη και σε αυτά τα οποία ανέφερα που τα βρήκα ενδιαφέροντα.

Λοιπόν, πρώτα από όλα με έχετε ρωτήσει, για να έρθω στα θέματα των αρμοδιοτήτων μου, πόσα χρήματα δόθηκαν από τις επιστρεπτέες προκαταβολές, πόσα χρήματα δόθηκαν από την Αναπτυξιακή Τράπεζα, ΤΕΠΙΧ ΙΙ και εγγυοδοτικά και πόσα χρήματα δόθηκαν από τα προγράμματα ΕΣΠΑ του Υπουργείου Ανάπτυξης.

Για να μην τα διαβάσω ένα, ένα, σας τα καταθέτω στα πρακτικά, είναι οι απαντήσεις μας πάρα πολύ αναλυτικές με αριθμό επιχειρήσεων, όχι φυσικά με ΑΦΜ και επωνυμίες, αυτό θα ήταν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, αλλά με αριθμό επιχειρήσεων συνολικά ποσά εκταμιευθέντα ανά δήμο της Δυτικής Αττικής έτσι ώστε να γίνει σαφές σε όλους ότι κανένα από τα προγράμματα που κάναμε δεν άφησε έξω τη Δυτική Αττική, όπως ψευδώς ακούστηκε.

Μπορώ, δε, να σας πω ότι θα διαπιστώσετε από τις απαντήσεις μας ότι στην πραγματικότητα στο ΤΕΠΙΧ αλλά και στις επιστρεπτέες η Δυτική Αττική έχει πάρει και μεγαλύτερο ποσοστό από τον πανελλήνιο μέσο όρο.

Μπορώ, δε, να σας πω ότι από το νέο πρόγραμμα του Υπουργείου Ανάπτυξης το οποίο αφορά σε χρηματοδοτήσεις έως 50.000 ευρώ δανείων σε επιχειρήσεις, ακριβώς λόγω του μεγέθους του δανείου που είναι μικρότερο και άρα απευθύνεται σε μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, πιθανολογώ ότι και εκεί θα έχουμε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό από την Δυτική Αθήνα, η οποία και έχει τέτοια χαρακτηριστικά στην οικονομία της. Άρα και από το νέο πρόγραμμα η Δυτική Αθήνα έχει πολύ να ωφεληθεί.

Άκουσα με πολύ μεγάλη προσοχή και διάβασα την ερώτησή σας όπου μέσα για να στηρίξετε την δήθεν άποψη της κυβερνήσεως να υποτιμήσει τη Δυτική Αθήνα, θέλω να το ξεκαθαρίσω αυτό, ουδέν ψευδέστερον τούτου. Για ποιο λόγο η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και του Κυριάκου Μητσοτάκη ο οποίος επέλεξε να εκλεγεί και βουλευτής στη Δυτική Αθήνα θα ήθελε να υποτιμήσει τη Δυτική Αθήνα; Είναι παντελώς ψευδές.

Για να στηρίξετε τώρα αυτό το ψευδές σας επιχείρημα έχετε, μου έκανε μεγάλη εντύπωση, μέσα και το κομμάτι του Σκαραμαγκά και της αποδόσεως ενός τμήματος γης στον επόμενο αγοραστή των ναυπηγείων αντί να δοθεί στον Δήμο Χαϊδαρίου κατά πως είναι το αίτημα της περιοχής και να πόσο κακιά κυβέρνηση είστε και ανάλγητη και εναντίον της Δυτικής Αθήνας που δεν κάνετε δεκτό το αίτημα του Δήμου Χαϊδαρίου.

Με συγχωρείτε, θα με τρελάνετε; Το σχέδιο εξυγιάνσεως των ναυπηγείων Σκαραμαγκά το οποίο παρέλαβα εγώ και ο κύριος Σταϊκούρας το παραλάβαμε αυτούσιο, ακόμα και την εταιρεία σύμβουλο και τον εκκαθαριστή που κάνει το σχέδιο από την προηγούμενη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μάλιστα από τον προκάτοχό μου στο Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κύριο Στέργιο Πιτσιόρλα.

Ερώτησα τον εκκαθαριστή και την εταιρεία: είχε πει ο κύριος Πιτσιόρλας ότι αυτό το κομμάτι γης θα πρέπει να πάει στο Δήμο Χαϊδαρίου και όχι στην ΕΤΑΔ και στον διαγωνισμό για τον Σκαραμαγκά; Η απάντηση ήταν ρητή και κατηγορηματική: ουδέποτε. Από την αρχή αυτό το κομμάτι ήταν τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά στο σχέδιο Πιτσιόρλα του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγγνώμη, ρε παιδιά, το σχέδιο το δικό σας που έχουμε συνεχίσει εμείς για τα ναυπηγεία το οποίο έχει υπογράψει η δικιά σας κυβέρνηση, ο δικός σας υπουργός με τον δικό σας εκκαθαριστή και τον δικό σας σύμβουλο, έρχεστε σήμερα να το παρουσιάσετε ως παράδειγμα του πόσο κακή κυβέρνηση είναι ο Μητσοτάκης που θέλει να πάει κόντρα στο Δήμο Χαϊδαρίου;

Μα καλά λίγη ντροπή δεν έχετε στον ΣΥΡΙΖΑ; Ρε παιδί μου, λίγο ντροπή. Το ΚΚΕ να φωνάξει, δεν έχει υπογράψει αυτό το σχέδιο. Να έχει δίκιο ο συνάδελφος του ΚΚΕ. Μα εσείς που έχετε εκπονήσει το σχέδιο αυτό το βάζετε και στην ερώτηση ως παράδειγμα του πόσο ενάντιοι είμαστε στη Δυτική Αθήνα; Μα δεν ντρέπεστε καθόλου, ρε παιδιά, στον ΣΥΡΙΖΑ; Δεν έχει ντροπή μέσα σας;

Δηλαδή το είδα, κύριοι συνάδελφοι, συγγνώμη για τον υψηλό τόνο αλλά κάποια στιγμή η αντιπολίτευση πρέπει να έχει και κάποια αξιοπρέπεια. Δεν μπορεί ξαφνικά να ξεχάσατε ότι κυβερνήσατε. Δεν μπορεί να διαγράψατε από τον εγκέφαλό σας ότι τα έχετε κάνει όλα αυτά. Και σίγουρα και εάν προσπαθήσατε να το διαγράψετε εσείς, δεν το διαγράφει ο ελληνικός λαός, για να τελειώνουμε.

Άρα, αυτό το προσπερνάω ως ένα παράδειγμα του τι εστί ΣΥΡΙΖΑ. Δυστυχώς, μυαλό δεν βάζετε. Χάσατε εθνικές, ευρωεκλογές, περιφερειακές, δημοτικές, χάσατε συνδικαλιστικά σωματεία, χάσατε συλλόγους, χάνετε στις δημοσκοπήσεις, μυαλό δεν βάζετε. Ίδιοι παραμένετε. Είναι φοβερό.

Αντί να μιλήσουμε στα σοβαρά τι θα κάνουμε στη Δυτική Αθήνα και να πούμε πέντε σοβαρά πράγματα, όπως αυτά που είπε ο κύριος Δραγασάκης, το δέχομαι, ήταν πέντε σοβαρές προτάσεις, κάθεστε και γράφετε αυτά τα πράγματα στην ερώτηση. Λες και είμαστε όλοι αμνήμονες. Ε, δεν είμαστε.

Πάμε τώρα. Κατ’ αρχάς να μην το ξεχάσω, δεν αφορά τη Δυτική Αθήνα αυτό που θα πω. Αφορά τη Δυτική Αττική όμως πάρα πολύ και το λέω ως παράδειγμα ότι η κυβέρνηση όχι μόνο δεν αδιαφορεί για αυτά που χρειάζονται οι συμπολίτες μας που είναι σε δυσμενέστερη κοινωνική θέση από οικονομική άποψη και μόνο γιατί κατά τα άλλα οι άνθρωποι μια χαρά είναι και έχουν πιο σοβαρά προβλήματα.

Να σας πω ότι υπεγράφη εχθές από το Υπουργείο Ανάπτυξης και τον αρμόδιο Υφυπουργό, τον κύριο Τσακίρη, και προχωράει η διαδικασία. Σύντομα, δηλαδή τις επόμενες ημέρες θα είναι στον αέρα η πρόσκληση ενός νέου προγράμματος ΕΣΠΑ το οποίο θα είναι επιδότηση στις επιχειρήσεις του λιανικού εμπορίου εκείνων των επιχειρήσεων των περιοχών που ήταν κλειστές με αυστηρότερο lockdown, με αυστηρότερη καραντίνα στην περίοδο των εορτών και που δεν μπορούσανε να λειτουργήσουνε ούτε με τη μέθοδο του click-awayπου λειτούργησε η υπόλοιπη αγορά κατά την περίοδο των εορτών.

Έτσι, λοιπόν, περιοχές στη Δυτική Αττική, Ελευσίνα, Ασπρόπυργος κτλ., όπου κατά την περίοδο των εορτών θυμίζω ήταν σε σκληρό lockdown και δεν είχαν τη δυνατότητα να κάνουν καμία πώληση οι λιανικές επιχειρήσεις με καμία μέθοδο λόγω των εκτάκτων και πολύ αυστηρών τότε μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ή η περιοχή της Κοζάνης στη Δυτική Μακεδονία.

Θα λάβουν έκτακτη επιχορήγηση, όχι επιστρεπτέα, όχι δάνειο, επιχορήγηση 3.000 ευρώ η κάθε επιχείρηση λιανικού εμπορίου και 1.000 ευρώ κάθε εργαζόμενος.

Ακριβώς για να δείξουμε ότι αυτές οι επιχειρήσεις που βρέθηκαν σε δυσμενέστερη θέση από τις άλλες τις υπόλοιπες ομοειδείς επιχειρήσεις σε όλη την επικράτεια λόγω μίας ατυχίας και αντιμετώπισης της πανδημίας, θα λάβουν και ευνοϊκότερη μεταχείριση και μεγαλύτερη στήριξη από την κυβέρνηση.

Καθόλου η κυβέρνηση η δική μας δεν αδιαφορεί για τους ανθρώπους στη Δυτική Αθήνα και στη Δυτική Αττική. Το αντίθετο. Θέλουμε πάρα πολύ να τους βοηθήσουμε να λύσουνε τα μεγάλα προβλήματα. Για αυτό και μία σειρά μεγάλων έργων, η επέκταση του μετρό που γράφετε, εγκαινιάστηκε από τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πριν από λίγους μήνες και προχωράει το έργο. Και σε αυτό κάνετε λάθος.

Τι παρουσιάζετε ως μοναδικό μεγάλο σας επίτευγμα κατά την περίοδο της διακυβερνήσεώς σας στη Δυτική Αθήνα; Την ίδρυση, λέει, του Πανεπιστημίου της Δυτικής Αθήνας. Αυτό είναι στην ερώτησή σας το μεγάλο σας έργο των πέντε ετών διακυβερνήσεων. Δηλαδή τη μετονομασία του ΤΕΙ, που προϋπήρχε φυσικά και καθόλου δεν φτιάξατε εσείς, σε πανεπιστήμιο.

Γιατί αυτό που κάνατε, μία αλλαγή ταμπέλας ήταν. Φτιάξατε εσείς κανένα πανεπιστήμιο στη Δυτική Αθήνα και δεν το ήξερα; Ή δεν τα βρήκατε όλα έτοιμα από τις προηγούμενες κυβερνήσεις; Και σε αυτό νομίζετε ότι είμαστε εκτός πραγματικότητας.

Λοιπόν, η κυβέρνηση υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες προσπαθεί συνολικά να αντιμετωπίσει τα μέτρα. Τώρα για να απαντήσω και λίγο στον κύριο Δραγασάκη για το εάν θα άξιζε τον κόπο, εάν θα έπρεπε, ο ίδιος μας το πρότεινε, να κάνουμε ένα ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τη Δυτική Αθήνα που αυτό έχει ένα κάποιο ενδιαφέρον.

Δεν το αποκλείω και δεν το θεωρώ μία λανθασμένη πρόταση. Θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε ψύχραιμα και νηφάλια για το μέλλον. Εν μέσω πανδημίας όμως, και εκεί είναι η βασική μου  , είναι δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο.

Ο κυριότερος λόγος είναι ότι εν μέσω πανδημίας προβλήματα τεράστια δεν έχει μόνο η Δυτική Αθήνα. Τεράστια προβλήματα έχει όλη η Ελλάδα. Και δεν μπορεί μία κυβέρνηση που είναι κυβέρνηση όλων των Ελλήνων εν μέσω αυτής της κρίσεως να πει ότι κάνω κάτι ειδικό για μία περιοχή αδιαφορώντας για όλες τις άλλες.

Και φυσικά οι πόροι οι οποίοι διαθέτουμε δεν είναι και ανεξάντλητοι. Ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο, παραδείγματος χάριν, εκπονούμε, όπως ξέρετε, για τη Δυτική Μακεδονία. Εκεί όμως, και το είχαμε ξεκινήσει πριν από την πανδημία, εκεί το Ειδικό Αναπτυξιακό Σχέδιο χτίζεται γιατί υπάρχει απολιγνιτοποίηση η οποία αλλάζει άρδην την δομή της οικονομίας αυτής της περιοχής. Τώρα δεν έχουμε κάτι που αλλάζει άρδην την οικονομία της Δυτικής Αθήνας σε σχέση με πριν.

Δέχομαι τα επιχειρήματα ότι είναι σε μειονεκτική θέση και άρα πρέπει να βρούμε τρόπους να λύσουμε τα προβλήματα αυτών των ανθρώπων αλλά σε καμία περίπτωση τώρα δεν έχει αλλάξει κάτι δραματικά στη Δυτική Αθήνα σε σχέση με πριν και σε σχέση με τις άλλες περιφέρειες της χώρας για να πούμε ότι θα εξαιρέσουμε ειδικά τη Δυτική Αθήνα και θα αφήσουμε όλους τους άλλους πίσω.

Όμως όταν η πανδημία περάσει, και εκεί είναι που βρίσκω ενδιαφέρουσα την πρόταση του κυρίου Δραγασάκη, και θα υπάρξει πλέον μία ομαλότητα στην οικονομία μας και μία επιστροφή στην κανονικότητα, τότε επειδή η Δυτική Αθήνα, το δέχομαι, έχει ειδικά χαρακτηριστικά που την έχουν αφήσει πίσω σε σχέση με άλλες περιοχές της Αθήνας  όλες τις προηγούμενες δεκαετίες, ναι εκεί πρέπει να συζητήσουμε να δούμε πώς μπορούμε να βάλουμε τη Δυτική Αθήνα σε πρώτη προτεραιότητα και να δώσουμε σε αυτούς τους ανθρώπους περισσότερες ευκαιρίες.

Και σε αυτή την εποχή της κανονικότητας θα είμαστε παρόντες για να κάνουμε αυτή τη συζήτηση και να είμαστε και αποτελεσματικοί όπως σε ό,τι έχουμε αναλάβει μέχρι τώρα.

Κλείνοντας να πω σε όλους τους συμπολίτες μου και στη Δυτική Αθήνα αλλά και αλλού ότι η κυβέρνησή μας υπό αυτές τις εξαιρετικά πρωτοφανείς δύσκολες συνθήκες προσπαθούμε να χειριστούμε στα μέτρα των δυνατοτήτων του ελληνικού κράτους και των χρημάτων που διαθέτουμε τους πόρους μας έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν περισσότερο αποτελεσματικοί και θα υπάρξει και ανακοίνωση επιπλέον μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων και για το μήνα Απρίλιο εφόσον η πανδημία συνεχίζεται και οφείλουμε και εμείς ως κράτος να κάνουμε αυτό που μπορούμε για να κρατήσουμε την οικονομία μας όρθια.

Όμως, είμαστε κοντά στο τέλος αυτής της περιπέτειας. Οι εμβολιασμοί προχωρούνε με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Η Ελλάδα είναι πια στην πρώτη ταχύτητα των εμβολιασμών στην Ευρώπη, όπως ανακοίνωσε εχθές και ο Επίτροπος, κύριος Μαργαρίτης Σχοινάς και όπως λένε και όλα τα στατιστικά στοιχεία. Είμαστε στην πρώτη τριάδα πια των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην ταχύτητα των εμβολιασμών και να συγχαρούμε το Υπουργείο Υγείας για αυτό.

Και άρα είμαστε στο τέλος της διαδρομής. Λίγη μόνο υπομονή χρειάζεται για μερικές εβδομάδες και αυτή η περιπέτεια θα είναι πίσω μας και θα προχωρήσουμε σε μία καινούργια εποχή υπό πολύ καλύτερες συνθήκες.

Σας ευχαριστώ πάρα πολύ».

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό

Ολόκληρη η απάντηση στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=o6sK8DXqghc