Τελευταία Νέα
Φεβ 08

Απάντηση επί προσωπικού του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη, στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη

 

Απάντηση επί προσωπικού του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, στον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Πάνο Σκουρλέτη, στην Ολομέλεια της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης της κυβερνητικής τροπολογίας σχετικά με το «Δικαίωμα κατάρτισης συνδυασμού στις Βουλευτικές Εκλογές».

«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, με θλίψη ακούω ότι η τελική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι  η θέση του «παρών» στην επίμαχη τροπολογία.

Είναι  μία πράξη πολιτικής δειλίας σε μία πολύ κρίσιμη στιγμή για την μεταπολιτευτική Ελληνική Δημοκρατία, καθόσον η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη καλείται να λύσει στην πραγματικότητα ένα πρόβλημα το οποίο έχει προκύψει από την καθυστέρηση ολοκλήρωσης της δίκης της Χρυσής Αυγής.

Αν αυτή είχε γίνει στην ώρα της τώρα θα είχε εκδικαστεί και ο δεύτερος βαθμός. Θα είχε υπάρξει αμετάκλητη καταδίκη και δεν θα υπήρχε ανάγκη καμιάς τέτοιας τροπολογίας.

Θυμίζω δε, ότι επί κυβερνήσεώς σας δεν πράξατε απολύτως τίποτα για να τελειώσει αυτή η δίκη, με αποτέλεσμα επί 5 χρόνια  ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία η δίκη να μην ολοκληρωθεί και να χρειαστεί να έρθει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας για να ολοκληρωθεί. Στην πραγματικότητα δηλαδή σήμερα ρυθμίζουμε άλλο ένα πρόβλημα που μας κληροδότησε η κυβέρνησή σας.

Θέλω, χωρίς να ανοίξω ιστορική συζήτηση περί ΕΑΜ, να πω λίγο ήρεμα και πολιτισμένα τη θέση μου για το επεισόδιο που έγινε χθες με τον κύριο Πρωθυπουργό, με την περίπτωση του ύμνου του ΕΑΜ που έπαιξε ο κύριος Τσίπρας εισερχόμενος σε ένα στάδιο κατά τη διάρκεια προεκλογικής του συγκέντρωσης.

Η περίπτωση του ΕΑΜ είναι  μεγάλη ιστορική συζήτηση. Δεν θα την ανοίξω τώρα. Ο καθένας μπορεί να έχει τη γνώμη του. Οφείλω να πω όμως τη γνώμη τη δική μου ως προς το εξής: Έχει δικαίωμα ο ΣΥΡΙΖΑ να καπηλεύεται το ΕΑΜ; Κατά τη γνώμη μου, απολύτως όχι. Το μόνο κόμμα στην αίθουσα που μπορεί βασίμως και γνησίως να ισχυρίζεται ότι είναι  ο πολιτικός κληρονόμος του ΕΑΜ, είναι  αναμφίβολα το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδος, κανένα άλλο.

Για να μιλήσουμε λίγο με την Μαρξιστική φρασεολογία, είστε οπορτουνιστές. Όταν πιστεύετεότι ο ύμνος του ΕΑΜ θα σας φέρει ψήφους, παίζετε τον ύμνο του ΕΑΜ. Μόνο που αν θεωρείς τον ύμνο του ΕΑΜ πράγματι ιερό, όπως λέτε ότι εσείς τον θεωρείτε, δεν τον χρησιμοποιείς για ψήφους.

Αλλά, υπάρχει μία ιστορική λεπτομέρεια. Ο ύμνος του ΕΑΜ δεν γράφτηκε την 1η περίοδο, δηλαδή την περίοδο της συγκρούσεως με τους Ναζί. Που πράγματι ο ΕΑΜ ήταν αντιστασιακή οργάνωση σε πρώτη φάση και συγκρούστηκε με τους Ναζί, αναμφίβολα. Γράφτηκε το 1946 στον Εμφύλιο. Η τελευταία  φράση του ύμνου που παίξατε, λέει, ότι μαχόμασταν για τη λαοκρατία. Δηλαδή, για τον κομμουνισμό.

Και ναι, το ΚΚΕ λέει ότι είναι  κομμουνιστές και ότι πιστεύουν πως πρέπει να έρθει στην Ελλάδα  ο κομμουνισμός. Εγώ διαφωνώ προφανώς με αυτό. Στην ορολογία της εποχής, μόνο ο κομμουνισμός είναι  λαοκρατία. Εγώ διαφωνώ με αυτό που λέει το ΚΚΕ, αλλά δέχομαι ότι το πιστεύουν γνήσια και άρα,γνήσια μπορεί να λένε ότι πιστεύουν σε αυτόν τον ύμνο. Αναγνωρίζω ότι αυτό που λένε, το λένε αυθεντικά, δεν το λένε ψέματα.

Εσείς όμως, όταν κυβερνήσατε και βρεθήκατε το καλοκαίρι του 2015 στην πρώτη και μοναδική ευκαιρία να βγει η Ελλάδα  από την Ευρωπαϊκή Ένωση και να εφαρμόσει ό,τι είδους σύστημα θέλετε, ας πούμε ότι θέλατε τη λαοκρατία που λέει ο ύμνος του ΕΑΜ, τι κάνατε; Κάνατε τη μεγάλη κωλοτούμπα, ευτυχώς.

Εγώ είμαι πολύ χαρούμενος που την κάνατε. Είναι  ευτυχές που την κάνατε, αλλά προφανώς δεν είστε κομμουνιστές, είστε οπορτουνιστές. Γιατί αν ήσασταν κομμουνιστές θα έπρεπε να το είχατε κάνει. Είναι  τόσο απλό. Δεν μπορείτε να είστε ταυτόχρονα σε δύο βάρκες. Γιατί απλώς υπενθυμίζετε σίγουρα στους γνήσιους κομμουνιστές της αιθούσης, αλλά και σε αυτόν που καταλαβαίνει λίγο από ιδεολογίες, πόσο κωλοτούμπες, τυχοδιώκτες και οπορτουνιστές είστε.

Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, τον χυδαία πολιτικάντικο, που φέρεστε στον ύμνο του ΕΑΜ, αν αύριο πιστεύετε ότι θα σας φέρει ψήφους ο Παναθηναϊκός, θα βάλετε τον ύμνο που Παναθηναϊκού. Αν πιστεύετε ότι θα σας φέρει ο ύμνος του Ολυμπιακού, θα βάλετε τον ύμνο του Ολυμπιακού. Ό,τι σας συμφέρει για να πάρετε ψήφους. Αυτή είναι  η τακτική σας.

Δεν μπορώ την υποκρισία, αλλά δεν μπορώ να μην διαβάσω κάτι το οποίο έχει πραγματικά πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Λέτε ότι εσείς είστε αυτοί που πολεμήσατε τη Χρυσή Αυγή. Αλήθεια; Ακούστε ποιοι πραγματικά έχουν πολεμήσει την Χρυσή Αυγή.

Όταν σε αυτή την αίθουσα εδώ επί κυβερνήσεως Σαμαρά – Βενιζέλου έγινε η πρόταση να γίνει Πρόεδρος Δημοκρατίας ο Σταύρος Δήμας και ετέθη το μεγάλο ερώτημα τι θα ψήφιζε η Χρυσή Αυγή, ο Σταύρος Δήμας έκανε την εξής δήλωση και η παράταξή μας τον χειροκρότησε: “Εάν εκλεγώ με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής δεν δέχομαι την εκλογή”.

Στην ίδια εκείνη ψηφοφορία, εσείς κύριε Σκουρλέτη, οι μαχητές της Χρυσής Αυγής, συμμαχήσατε με τη Χρυσή Αυγή για να ρίξετε την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου. Μεγάλοι μαχητές της Χρυσής Αυγής. Βέβαια τότε ήταν πολύ κοντά τα γεγονότα με την άνω και την κάτω πλατεία, όταν στήνατε κρεμάλες, φωνάζατε “να καεί, να καεί το η Βουλή” και ήσασταν στη μια πλευρά εσείς και στην άλλη πλευρά οι χρυσαυγίτες.

Αλλά η συμμαχία σας είχε και συνέχεια. Μπορεί να μην είναι επίσημη συμμαχία, επίσημη την έκανε μόνο αυτός που θα σας διαβάσω τώρα: Ο κύριος Παρασκευόπουλος, Υπουργός σας. Ξέρετε τι είπε ο κύριος Παρασκευόπουλος; Είπε την πιο φοβερή δήλωση που έχει λεχθεί ποτέ για τη Χρυσή Αυγή και ο κόσμος δυστυχώς την ξεχνάει. Ήταν τότε στηναποστολή του Υπουργείου Άμυνας που ήταν μαζί ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο περί ου ο λόγος, με Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς, σαν Νέα Δημοκρατία δεν είχαμε πάει σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Είπε λοιπόν ο Παρασκευόπουλος ως Υπουργός τότε του ΣΥΡΙΖΑ: «Η εικόνα της συνύπαρξης στο Καστελόριζο και στη Ρω σε πολλούς μας δεν άρεσε. Από την άλλη όμως πρέπει να αποφασίσουμε τι προτιμούμε. Μια προσπάθεια ένταξης της Χρυσής Αυγής στο κλίμα της δημοκρατίας ή τη διαρκή ρήξη; Κατά τη γνώμη μου, πρέπει να προηγηθεί η ουσία μιας σύγκλισης. Η Χρυσή Αυγή πρέπει να δεχθεί έμπρακτα την υπαγωγή στους θεσμούς της Δημοκρατίας. Και  αυτή τη στάση, αν και όταν εκδηλωθεί, πρέπει να τη στηρίξουν τα δημοκρατικά κόμματα».

Αυτά τα είπε ο Παρασκευόπουλος. Τον διαγράψατε; Τον καταδικάσατε; Τον αποκηρύξατε; Όχι. Στην πραγματικότητα μπορεί να τους σιχαίνεστε, δεν αντιλέγω, αλλά πάντα υπογείως τους βοηθάγατε, γιατί εσείς βλέπατε μικροπολιτικά τη Χρυσή Αυγή. Ξέρετε τι βλέπατε στη Χρυσή Αυγή και λέτε σήμερα «παρών»; Βλέπατε ένα κόμμα που παίρνει ψήφους ή κοινοβουλευτικές έδρες από τη Νέα Δημοκρατία.

Και στην πραγματικότητα είστε δυστυχισμένοι με τη σημερινή τροπολογία. Θα θέλατε να μην την είχε φέρει ποτέ η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, γι’ αυτό επιλέγετε το «παρών». Εγώ περίμενα να δω τι θα κάνετε. «Παρών» σημαίνει «αφήστε τον Κασιδιάρη να κατέβει». Αυτό είπατε πριν από λίγο στη Βουλή των Ελλήνων, κύριε Σκουρλέτη. Άρα,αφήστε τώρα όλα τα άλλα φληναφήματα για το τι είπε ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Πάντα με το ΚΚΕ έχω έναν έντιμο πολιτικό διάλογο ως γνήσιοι αντίπαλοι ιδεολογικοί, σε αυτό δεν έχω κρυφτεί. Ναι κύριοι του ΚΚΕ, εγώ αν ήμουν στην Ευρωβουλή θα υπερψήφιζα το σχετικό ψήφισμα. Δεν ξέρω αν αυτό με καθιστά ακροδεξιό όπως λέτε εσείς, θα ήταν λίγο περίεργο γιατί το υπερψήφισε το 86% των Ευρωβουλευτών. Άρα, τότε θα σήμαινε ότι η Ευρώπη παραγέρνει ακροδεξιά και θα έπρεπε να ήμασταν πολύ ανήσυχοι. Αλλά και πάλι αυτή είναι μια ιστορική συζήτηση για άλλη αίθουσα και σε άλλο χρόνο».

«Η αντίδραση των βουλευτών του ΚΚΕ στον ισχυρισμό του κυρίου Σκουρλέτη ότι δεν υπήρξε καμία καθυστέρηση και κωλυσιεργία ως προς τη δίκη της Χρυσής Αυγής είναι δηλωτική. Διότι θυμίζω απλώς για το σώμα ότι χάσαμε περίπου δυο χρόνια για να βρεθεί η κατάλληλη αίθουσα για να ξεκινήσει η δίκη.

Μια Κυβέρνηση που πράγματι ήθελε να διαλύσει τη Χρυσή Αυγή και να την αντιμετωπίσει ως αντίπαλο θα άφηνε δυο χρόνια να σέρνεται η ιστορία σε ποια αίθουσα θα γίνει η δίκη;  Κοροϊδευόμαστε τώρα;  Αφού είχατε συμμαχία μέσα στην αίθουσα εδώ.Έτσι κατέληξε ο κύριος Βούτσης και είπε τότε ότι αν ψηφίσει η Χρυσή Αυγή την απλή αναλογική δεν πειράζει.

Άρα, μην κοροϊδεύουμε τον ελληνικό λαό. Στην πραγματικότητα θέλετε να κατέβει ο Κασιδιάρης. Και ο λόγος που θέλετε να κατέβει ο Κασιδιάρης είναι γιατί πιστεύετε ότι θα δυσκολέψετε την αυτοδυναμία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όλα τα άλλα που λέτε είναι προσχήματα.

Η δε πρόταση που κάνατετο εξήγησε πολύ καλά ο κύριος Βορίδης και θα το πω μόνο άλλη μια φορά για να το ακούσει ο ελληνικός λαός– αν την κάναμε δεκτή, το κόμμα του Κασιδιάρη θα κατέβαινε στις εκλογές. Ο μόνος τρόπος για να μην κατέβει ο Κασιδιάρης στις εκλογές είναι η τροπολογία που έχουμε φέρει. Αυτό που φέρατε εσείς, αν το ψηφίζαμε θα πήγαινε στον Άρειο Πάγο και θα τον ανακήρυσσαν κανονικά υποψήφιο. Αυτό θέλατε να κάνετε, απλώς δεν σας βγήκε.

Άρα, να θυμάται ο κόσμος ότι Πρόεδρο Δημοκρατίας μαζί ρίξατε με τη Χρυσή Αυγή. Στο Σύνταγμα μαζί ήσασταν με τη Χρυσή Αυγή. Στο «ΟΧΙ» στο  δημοψήφισμα μαζί ήσασταν με τη Χρυσή Αυγή.Στην αλλαγή του εκλογικού νόμου μαζί ήσασταν με τη Χρυσή Αυγή. Και σήμερα πάλι μαζί είστε με τη Χρυσή Αυγή».

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό

Δείτε το σχετικό απόσπασμα στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=6zIs8kTJoDk

1