Τελευταία Νέα
Ιαν 02

Άνοιξε επίσημα η πλατφόρμα για υποβολή προτάσεων έπειτα από δημοσίευση της σχετικής πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος στο πλαίσιο της δράσης υποστήριξης εθνικών ερευνητικών υποδομών από το ΕΣΠΑ 2021 – 2027

Την Παρασκευή 22 Δεκεμβρίου 2023 η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας του Υπουργείου Ανάπτυξης ανακοίνωσε το 1ο Στάδιο της πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή προτάσεων Εθνικών Υποδομών Έρευνας (Ε.Υ.), με στόχο την επικαιροποίηση του Πολυετούς Χρηματοδοτικού Σχεδίου Ε.Υ. 2014-2020 και την διαμόρφωση Εθνικού Οδικού Χάρτη για την περίοδο 2021-27.

Ειδικότερα, μέσω της εν λόγω πρόσκλησης επιδιώκεται:

  1. η υποστήριξη όσων από τις Ε.Υ. του Πολυετούς Χρηματοδοτικού Σχεδίου 2014-20 έχουν ολοκληρώσει την προπαρασκευαστική φάση ανάπτυξης και προχωρούν στην πλήρη λειτουργία τους,
  2. η περαιτέρω ενίσχυση όσων από τις Ε.Υ. του Πολυετούς Χρηματοδοτικού Σχεδίου 2014-20 χρειάζεται να ολοκληρώσουν την προπαρασκευαστική φάση λειτουργίας τους,
  • η επιλογή περιορισμένου αριθμού νέων Ε.Υ. για την υποστήριξη της προπαρασκευαστικής φάσης λειτουργίας τους, εφόσον αναδειχθούν επιπρόσθετες ανάγκες σε τομείς της Εθνικής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης 2021-27, όπως αυτές αποτυπώνονται στις θεματικές προτεραιότητες που ανέδειξε η επιχειρηματική ανακάλυψη της Προγραμματικής Περιόδου 2021-27.

Καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων του πρώτου βήματος (Προεπιλογή Προτάσεων), ορίστηκε η 30η Ιανουαρίου ημέρα Τρίτη 2024 και ώρα 17.00 Ελλάδος. Οι προτάσεις θα υποβληθούν στην αγγλική γλώσσα σε ειδικά διαμορφωμένη ηλεκτρονική πλατφόρμα η οποία αναπτύχθηκε έπειτα από συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας με την Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Ψηφιακής Διακυβέρνησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης στον σύνδεσμο: https://webapps.gsis.gr/dsae/researchinfrastructures.

Επισημαίνεται ότι η υποβολή προτάσεων στο πλαίσιο της παρούσας πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος δεν αποτελεί αίτηση χρηματοδότησης, αλλά αποσκοπεί στη διαμόρφωση του Οδικού Χάρτη Ε.Υ. για την Προγραμματική Περίοδο 2021-27. Οι Ε.Υ. που θα συμπεριληφθούν σε αυτόν θα κληθούν να υποβάλουν προτάσεις χρηματοδότησης σε μελλοντική προκήρυξη στο πλαίσιο του Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα» 2021-27.

Πρόκειται επομένως για ένα νέο δεύτερο κύκλο επενδύσεων κατά την προγραμματική περίοδο 2021-2027 με προγραμματισμένο προϋπολογισμό 120 εκατ. ευρώ που θα υποστηρίξει το δίκτυο εθνικών ερευνητικών υποδομών που ξεκίνησε την περίοδο 2014-2020. Ενθαρρύνοντας την ενισχυμένη συνεργασία («ομαδοποίηση») εντός του εθνικού μας συστήματος Ε&Κ, η δράση ενίσχυσης Ε.Υ. θα παρέχει τη βάση για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα τους, μέσω της βελτίωσης της προσβασιμότητας στις υποδομές, τον εξοπλισμό και τα ερευνητικά δεδομένα τους και την ενίσχυση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών τους σε διαφορετικές ομάδες χρηστών.

Για την πρόσκληση τόσο ο Υφυπουργός Ανάπτυξης υπεύθυνος για θέματα Έρευνας και Καινοτομίας κ. Μ. Σενετάκης, όσο και ο Γενικός Γραμματέας Έρευνας και Καινοτομίας κ. Α. Κυριαζής, μεταξύ άλλων, επεσήμαναν τη σημασία της εν λόγω Δράσης για περαιτέρω ενίσχυση και βελτίωση των Εθνικών μας Ερευνητικών Υποδομών καθώς επίσης της επικαιροποίησης του σχετικού Εθνικού Οδικού Χάρτη με στόχο την δημιουργία περαιτέρω συνεργασιών και προαγωγής εξωστρέφειας του οικοσυστήματος έρευνας και καινοτομίας, εντός του Ευρωπαϊκού Χώρου Έρευνας.

Οι Εθνικές Ερευνητικές Υποδομές στοχεύουν στην ενίσχυση της ικανότητάς τους να δεσμεύονται και να παρέχουν μοναδικές υπηρεσίες στους χρήστες της βιομηχανίας και της κοινωνίας, αναπτύσσοντας περαιτέρω τις υπηρεσίες τους για επιχειρήσεις και διαθέτοντας επαρκείς πόρους σε δραστηριότητες προβολής, έχοντας παράλληλα την δυνατότητα να τιμολογούν τις επιχειρηματικές υπηρεσίες τους σε τιμές που διασφαλίζουν ανάκτηση κόστους.

Απώτερος και μόνιμος στόχος των Δράσεων Έρευνας και Καινοτομίας που προκηρύσσει και διενεργεί η ΓΓΕΚ, είναι σε σταθερή βάση η ενίσχυση της οικονομίας και του αναπτυξιακού οράματος της χώρας, με τη συνακόλουθη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

 

 

Τηλ. Επικοινωνίας: 2103332974

Email επικοινωνίας: press@mnec.gr