Τελευταία Νέα
Φεβ 20

Η συνέντευξη του Υπουργού Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα στην εφημερίδα Real News

Κώστας Σκρέκας: Τα πρόστιμα επιβάλλονται και εισπράττονται χωρίς καμία εξαίρεση

Ο Κώστας Σκρέκας περιγράφει τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από 1η Μαρτίου και τονίζει πως δώσαμε ένα εύλογο διάστημα στους προμηθευτές προκειμένου να προσαρμόσουν την εμπορική πολιτική τους. «Είμαστε πεπεισμένοι όμως ότι θα δούμε άμεσα μειώσεις τιμών σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης για τα νοικοκυριά» αναφέρει.

Ο υπουργός Ανάπτυξης μιλάει ακόμα τους ελέγχους και τα πρόστιμα που επιβάλλονται, για τις κινητοποιήσεις των αγροτών και ξεκαθαρίζει πως «για να διασφαλίσουμε την απόλυτη διαφάνεια στην εφοδιαστική αλυσίδα, υποχρεώνουμε τους προμηθευτές να πωλούν τα προϊόντα στο λιανεμπόριο σε «καθαρές» τιμές, net pricing».

 

Τα τέσσερα μέτρα που πήρατε πρόσφατα για τον τρόπο λειτουργίας της αγοράς πότε πιστεύετε ότι θα αποδώσουν για να μειωθούν αν όχι να κρατηθούν οι τιμές στα ράφια;

Τα μέτρα που λάβαμε δεν αποτελούν μόνο μια απάντηση στην αισχροκέρδεια. Βασίζονται στη στρατηγική κατεύθυνση μιας κυβέρνησης που έχει εκλεγεί για να εξασφαλίσει ισονομία για όλους τους πολίτες και για να προστατεύει τον υγιή ανταγωνισμό και τους οικονομικά ασθενέστερους. Οι παρεμβάσεις της κυβέρνησης είναι δραστικές και έχουν ήδη αρχίσει να αποδίδουν. Εταιρείες ανακαλούν ανατιμήσεις σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα τους στα ράφια των σούπερ μάρκετ, γνωρίζοντας ότι δεν θα μπορούν να κάνουν προωθητικές ενέργειες για τους επόμενους τρεις μήνες. Με αυτόν τον τρόπο βάζουμε άμεσα φρένο σε μια συνηθισμένη εμπορική πρακτική δήθεν προσφορών που νοθεύουν το κριτήριο του καταναλωτή και τον ανταγωνισμό και μπαίνει τάξη στην αγορά. Η αγορά πρέπει να λειτουργεί υπέρ της κοινωνίας.

Για τα υπόλοιπα μέτρα που αφορούν τη μείωση παροχών και πιστώσεων από τους προμηθευτές προς τα σούπερ μάρκετ, τη διαμόρφωση «καθαρών» τιμών από το χωράφι στο ράφι και το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους για το βρεφικό γάλα, δώσαμε ένα εύλογο διάστημα στους προμηθευτές ως την 1η Μαρτίου προκειμένου να προσαρμόσουν την εμπορική πολιτική τους. Είμαστε πεπεισμένοι όμως ότι θα δούμε άμεσα μειώσεις τιμών σε προϊόντα ευρείας κατανάλωσης για τα νοικοκυριά. Παρ’ όλα αυτά, παρακολουθούμε την κατάσταση και παρεμβαίνουμε όπου και όποτε χρειάζεται.

Η μάχη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας είναι διαρκής και δεν θα σταματήσουμε την προσπάθεια μέχρι να δούμε σαφείς ενδείξεις αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού. Έχουμε τονίσει ότι δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις σ’ ένα πρόβλημα που ταλανίζει όλες τις χώρες, όμως οι παρεμβάσεις μας είναι στοχευμένες και έχουμε ισχυρή πεποίθηση ότι θα έχουν αποτέλεσμα. Αν χρειαστεί μάλιστα, δεν θα διστάσουμε να πάρουμε και επιπλέον μέτρα προς όφελος κάθε Ελληνίδας και Έλληνα. Η κοινωνική συνοχή και η συλλογική πρόοδος της χώρας περνάει μέσα από την ενίσχυση του πραγματικού εισοδήματος και την ορθή και σύννομη λειτουργία της αγοράς.

 

Τα πρόστιμα που επιβάλλονται στις εταιρίες είτε για κερδοσκοπία είτε για αθέμιτο ανταγωνισμό εισπράττονται; Οι εταιρείες μετά τα πρόστιμα μειώνουν τις τιμές των προϊόντων;

Ναι, τα πρόστιμα από τους ελεγκτικούς μας μηχανισμούς επιβάλλονται, ανακοινώνονται και εισπράττονται χωρίς καμία εξαίρεση. Μάλιστα, έχω καταθέσει τις σχετικές αποδείξεις στη Βουλή, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά και αμφισβήτηση. Όσοι παραβιάζουν τον νόμο για το πλαφόν στο μικτό περιθώριο κέρδους που μόνο η Ελλάδα έχει ψηφίσει απ’ όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, πληρώνουν το διπλάσιο του προσδοκώμενου οφέλους τους. Η ΔΙΜΕΑ πέρυσι διενήργησε συνολικά 25.267 έλεγχοι και επέβαλε 1.865 πρόστιμα ύψους 12.806.000 ευρώ. Ως τώρα έχει εξοφληθεί ή βεβαιωθεί προς είσπραξη ποσοστό που ξεπερνά το 80%.

Βλέπουμε μάλιστα ότι οι εταιρείες που τους επιβάλλεται πρόστιμο, προσαρμόζουν άμεσα τους τιμοκαταλόγους τους. Μάλιστα, τις ελέγχουμε εκ νέου ώστε να δούμε αν τηρούν τον νόμο και αν παρατηρηθεί νέα παρανομία, θα επιβάλλουμε ξανά πρόστιμο. Σε αυτό το πλαίσιο μπορώ να σας αναφέρω την περίπτωση μεγάλης πολυεθνικής εταιρείας που παραβίασε το νόμο για το μικτό περιθώριο κέρδους, προχώρησε άμεσα σε μείωση τιμών στα προϊόντα της που έφτασε έως και το 25%.

 

Οι αγρότες, πάντως, ανεξάρτητα από τα αιτήματα που έθεσαν προς την κυβέρνηση υποστηρίζουν πως οι τιμές των προϊόντων όταν φεύγουν από το χωράφι είναι πολύ χαμηλότερες από το ράφι. Τι λέτε;

Ένα από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από το Υπουργείο Ανάπτυξης, στοχεύει σε αυτό ακριβώς, στις «καθαρές» τιμές από το χωράφι στο ράφι. Για να διασφαλίσουμε την απόλυτη διαφάνεια στην εφοδιαστική αλυσίδα, υποχρεώνουμε τους προμηθευτές να πωλούν τα προϊόντα στο λιανεμπόριο σε «καθαρές» τιμές, net pricing. Όσοι μεσάζοντες προσπαθήσουν να κερδοσκοπήσουν, να γνωρίζουν ότι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Κράτους θα τους εντοπίσουν και θα πληρώσουν το ανάλογο αντίτιμο. Η κοινωνία μάς έχει ορίσει εμπροσθοφυλακή έναντι της αισχροκέρδειας. Και αυτόν τον ρόλο τον τιμούμε καθημερινά.

 

Στην ψηφοφορία για τα ομόφυλα ζευγάρια αρκετοί βουλευτές της ΝΔ είτε απείχαν από την ψηφοφορία είτε καταψήφισαν. Δημιουργεί προβλήματα η στάση τους την κυβερνητική συνοχή;

Όπως έχω τονίσει και στο παρελθόν, η Νέα Δημοκρατία δεν φοβάται την διαφορετική άποψη, απεναντίας την σέβεται και την συνεκτιμά. Γι’ αυτό άλλωστε είναι ιστορικά και παραδοσιακά το δημοκρατικό και φιλελεύθερο Κόμμα της χώρας, όπου μπορούν να ακουστούν διαφορετικές απόψεις και αυτές να αξιολογηθούν ανάλογα. Η συνοχή μας είναι δεδομένη, αδιαμφισβήτητη, το ίδιο και η στήριξη και η εμπιστοσύνη στις αποφάσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η ψήφιση του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια σε καμία των περιπτώσεων δεν συνεπάγεται κατάργηση και ακύρωση παραδοσιακών και ιστορικών θεσμών όπως η οικογένεια, αλλά λειτουργεί ενισχυτικά. Η χώρα μας αντιμετωπίζει αποτελεσματικά και με σύγχρονο τρόπο μία υπαρκτή κοινωνική πραγματικότητα. Γίνεται, λοιπόν, μία αναγκαία προσθήκη στο Οικογενειακό Δίκαιο που συμβάλλει στην διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Η χώρα μας προσελκύει επενδυτές; Σχεδιάζετε αλλαγές στον επενδυτικό νόμο;

Η ελληνική κυβέρνηση υλοποιεί ένα φιλόδοξο αναπτυξιακό πρόγραμμα άνω των 70 δισ. ευρώ και η χώρα μας μετατρέπεται σε μαγνήτη επενδύσεων. Εφαρμόζουμε τολμηρές μεταρρυθμίσεις, οικοδομούμε μια οικονομία ανθεκτική και μια χώρα φιλική για το υγιές επιχειρείν. Η ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας έπειτα από 13 χρόνια και το γεγονός ότι το 2023 η Ελλάδα ανακηρύχθηκε «χώρα της χρονιάς» από τον Economist, φανερώνουν ότι η οικονομική πρόοδος που συντελείται, αναγνωρίζεται διεθνώς.

Σκοπός μας είναι οι επενδύσεις να αυξηθούν κατά 70% ως το 2027 και αυτό θα επιτευχθεί με δραστικό περιορισμό της γραφειοκρατίας και ψηφιοποίηση όλων των σταδίων αδειοδότησης των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων. Οι περισσότερες επιχειρήσεις πλέον θα μπορούν να ιδρυθούν μέσω ενός υπολογιστή σε διάστημα που δεν θα ξεπερνά τα δέκα λεπτά.

Φυσικά, έχουμε και τα τρία νέα καθεστώτα του Αναπτυξιακού Νόμου, συνολικού ύψους 450 εκατ. ευρώ. Θα δώσουν ώθηση σε τομείς όπως η πράσινη μετάβαση, η κυκλική οικονομία, η μεταποίηση προϊόντων του πρωτογενούς τομέα, ο εναλλακτικός τουρισμός, αλλά και οι τεχνολογίες αιχμής όπως οι ημιαγωγοί. Επίσης, εισάγονται καινούργια δίκαια και αντικειμενικά κριτήρια, με στόχευση στην υιοθέτηση υψηλών ESG προϋποθέσεων και την κινητροδότηση των συγχωνεύσεων επιχειρήσεων. Με λίγα λόγια διαμορφώνουμε ένα φιλόξενο, ανταγωνιστικό και γόνιμο περιβάλλον σε μια γεωπολιτική πραγματικότητα ρευστότητας ώστε το παγκόσμιο επιχειρείν να επενδύσει στο άριστα καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό μας, στις υποδομές αλλά κυρίως στην προοπτική της χώρας μας. Τα καταφέρνουμε και θα συνεχίσουμε να τα καταφέρνουμε στο όνομα δημιουργίας υπεραξίας για όλους τους πολίτες.