Τελευταία Νέα
Μαρ 05

Συνάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη με την Αντιπεριφ. Θεσσαλονίκης, κ. Βούλα Πατουλίδου και εκπροσώπους Ομοσπονδιών Λαϊκών Αγορών, παρουσία του ΓΓΕΠΚ, κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη, συναντήθηκε σήμερα, Παρασκευή 5 Μαρτίου, με την ΑντιπεριφερειάρχηΘεσσαλονίκης, κ.  Βούλα Πατουλίδου, τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παραγωγών Λαϊκών Αγορών, κ. Παντελή Μόσχοκαι τον Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Συλλόγων Παραγωγών Λαϊκών Αγορών Κεντρικής Μακεδονίας και Δυτικής Μακεδονίας Θεσσαλίας- Θράκης, κ. Βασίλη Μακρίδη.

Μετά τη συνάντηση, ο κ. Γεωργιάδης δήλωσε:

«Κάναμε μία πρώτη συζήτηση με τους εκπροσώπους των παραγωγών λαϊκών αγορών και των επαγγελματιών βέβαια, για το νέο σχέδιο νόμου που ετοιμάζουμε για τις λαϊκές αγορές. Καλύψαμε ένα μεγάλο μέρος της διαδρομής σε σχέση με τις αρχικές σκέψεις και ο διάλογος συνεχίζεται. Ο στόχος είναι να κατατεθεί το νομοσχέδιο σε δημόσια διαβούλευση. Να είναι μια νέα εποχή για τις λαϊκές αγορές, που τελικά θα ικανοποιεί όλους τους ενδιαφερομένους και θα κάνει τη ζωή τους καλύτερη».

Από την πλευρά της, η κ. Πατουλίδου είπε:

«Αυτό το να κάνει τη ζωή τους καλύτερη, νομίζω ότι είναι ζητούμενο και αυτό τουλάχιστον θα επιχειρήσουμε όλοι. Ξέρουμε ότι οι λαϊκές αγορές έγιναν ή τουλάχιστον επινοήθηκαν για πολύ συγκεκριμένο λόγο. Η Ελλάδα είναι μια παραγωγική χώρα και ο πρωτογενής τομέας απίστευτα χαμένος, αλλά εμείς δεν θέλουμε να χαθεί παντελώς. Να έχουν λοιπόν τη δυνατότητα οι παραγωγοί και επαγγελματίες να πουλούν σε πολύ καλή τιμή, πολύ καλό προϊόν, για να είναι και ο πολίτης αποδέκτης καλύτερων τιμών. Σίγουρα θέλουν εκσυγχρονισμό. Σίγουρα θέλουν διαφάνεια. Σίγουρα θέλουν να μπορείς να αποφασίζεις και να εκτελείς. Αυτό τουλάχιστον, μέσα από το νομοσχέδιο, εμείς θα επιμείνουμε κάποια άρθρα να βελτιωθούν και κάποια άλλα να γίνουν αποδεκτά. Οπότε, ήταν μια γόνιμη συζήτηση και δεν σταματάει εδώ.Ευχαριστούμε τον Υπουργό για το ραντεβού που μας έκανε».

Στη συνέχεια, ο κ. Μακρίδης τόνισε:

«Καταθέσαμε τις απόψεις μας στον αρμόδιο Υπουργό. Έχουμε αντιληφθεί ότι είναι σε θετική κατεύθυνση όσον αφορά τις όποιες αλλαγές έχουμε ζητήσει σαν  κλάδος και ευελπιστούμε τη στήριξη αυτή του Υπουργού, που την έχουμε και στις λαϊκές αγορές το 2020 στις εποχές της πανδημίας, να γίνουν αποδεκτά τα αιτήματα για τις αλλαγές τις οποίες έχουμε πει στον κύριο Υπουργό».

Τέλος, ο κ. Μόσχος ανέφερε:

«Είχαμε μια συνάντηση σήμερα οι Ομοσπονδίες παραγωγών από όλη τη χώρα, μαζί με την Ομοσπονδία Επαγγελματιών Πωλητών της Θεσσαλονίκης και του υπολοίπου Αττικής με τον Υπουργό Ανάπτυξης, κ. Άδωνι Γεωργιάδη και τον Γενικό Γραμματέα, κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη. Μας έδωσε ένα σχέδιο νόμου όπως μας υποσχέθηκε, ώστε να κάνουμε μία πρώτη κουβέντα πριν πάει στη διαβούλευση. Είχαμε πάρα πολλές απορίες και προβλήματα ως αγρότες.

Ο Υπουργός έχει τους ενδοιασμούς του, αλλά υποσχέθηκε ότι θα τα εξετάσει όλα. Θα γίνει και μία Επιτροπή η οποία θα πάει στον κύριο Σταμπουλίδη. Θα βάλουμε κάτω τα πράγματα και νομίζω στο τέλος ότι θα προκριθεί και θα γίνει πραγματικότητα ο νόμος για τις λαϊκές αγορές.

Θέλω να πω όμως στο τέλος, ότι εμείς, όλες οι Ομοσπονδίες της χώρας, ζητάμε να είναι σε περιφερειακό επίπεδο, στο Β΄ Βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο έλεγχος των λαϊκών αγορών με οποιοδήποτε τρόπο. Νομίζω θα βρούμε τον καλύτερο και καλό είναι να γίνει ένα νομοσχέδιο, κύριε Υπουργέ, όπως είπατε και εσείς, το οποίο να κρατήσει 20 χρόνια. Μη βγαίνουμε κάθε 4 – 5 χρόνια να αλλάζουμε νομοσχέδιο. Πάντως έχετε τη θέληση αφού μας βλέπετε συνέχεια να μας ακούσετε και πιστεύουμε ότι θα προκριθεί το καλύτερο».  

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό