Τελευταία Νέα
Φεβ 25

Συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Εξωτερικού Εμπορίου στο Βουκουρέστι

Συνεδρίαση του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων για θέματα Εμπορίου των κρατών-μελών της ΕΕ πραγματοποιήθηκε σήμερα, Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου στο Βουκουρέστι, όπου την Ελλάδα εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Ηλίας Ξανθάκος.
Ιδιαίτερα έμφαση δόθηκε στη συζήτηση σχετικά με την έναρξη διαπραγματεύσεων ΕΕ-ΗΠΑ για μία περιορισμένου εύρους εμπορική συμφωνία, που θα αφορά αποκλειστικά τη μείωση δασμών για τα βιομηχανικά αγαθά. Ο κ. Ξανθάκος υπογράμμισε ότι εάν επιτευχθεί συμφωνία θα είναι ένα σημαντικό βήμα για την εξέλιξη των εμπορικών σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών. Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ότι η ελληνική θέση είναι ότι θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη οι ανησυχίες που είχε εκφράσει η Κοινωνία των Πολιτών στο παρελθόν και για το λόγο αυτό είναι αναγκαίο να εξασφαλιστεί ότι οι διαπραγματεύσεις για την TTIP έχουν οριστικά ανασταλεί και δεν τίθεται ζήτημα επαναδιαπραγμάτευσης μίας ευρείας συμφωνίας με τις ΗΠΑ.
Τους Υπουργούς απασχόλησε, επίσης, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ), δεδομένων των προβλημάτων που αντιμετωπίζει το πολυμερές εμπορικό πλαίσιο. Το εν λόγω ζήτημα συζητήθηκε σε δείπνο εργασίας την προηγούμενη ημέρα, με τη συμμετοχή του Γενικού Διευθυντή ΠΟΕ, κ. Roberto Azevedo, καθώς και του Προέδρου της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Bernd Lange. Η θέση της Ελλάδας είναι σταθερά υπέρ των κοινών προσπαθειών των μελών του ΠΟΕ για την προστασία του πολυμερούς εμπορικού συστήματος ως εργαλείου για την προώθηση του δίκαιου και ελεύθερου εμπορίου που διασφαλίζει αναπτυξιακά οφέλη για όλους.
Από το Γραφείο Τύπου