Τελευταία Νέα
Δεκ 03

Σημεία συνέντευξης του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στην πρωινή εκπομπή της ΕΡΤ1

Ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, σε συνέντευξή του σήμερα, Πέμπτη 3 Δεκεμβρίου, στην εκπομπή «Από τις έξι»  και τους δημοσιογράφους, κ. Δημήτρη Κοτταρίδη και κ. Γιάννη Πιτταρά, στην ΕΡΤ1, σχολίασε την επικαιρότητα λέγοντας:  

Για το άνοιγμα της αγοράς:

«Με αυτά τα νούμερα του κορονοϊού όλες οι σχετικές αποφάσεις περί ανοίγματος της αγοράς έχουν αναβληθεί. Δεν είναι  δυνατόν με 2.000 κρούσματα και 611 διασωληνωμένους το πρώτο μέλημα της Κυβερνήσεως να είναι το άνοιγμα της αγοράς. Το πρώτο μέλημα της Κυβερνήσεως είναι η προστασία της δημόσιας υγείας. Άρα, πρέπει να κάνουμε λίγο περισσότερο υπομονή και να τηρούμε τα μέτρα.

Πρώτος στόχος να πέσει η πανδημία. Δεύτερος στόχος να ανοίξει ομαλά η αγορά και να εμβολιαστεί ο πληθυσμός. Ακόμα είμαστε στον πρώτο».

Για τα δημοσιεύματα για τον ΕΟΔΥ:

«Διπλά βιβλία στον ΕΟΔΥ δεν υπάρχουν. Έχει ξεκινήσει εισαγγελική έρευνα και είναι εξαιρετικά καλοδεχούμενη. Το εθνικό μητρώο για τα κρούσματα έχει φτιαχτεί σε συνεργασία με την Επιτροπή των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι και το παρακολουθούν.Αυτό που έγινε με το δεύτερο κύμα της πανδημίας, έχει συμβεί σε όλες τις χώρες της Ευρώπης. Δεν έγινε μόνο στην Ελλάδα. Καλώς η αντιπολίτευση ρωτά, αυτός είναι ο θεσμικός της ρόλος, καλώς ο εισαγγελέας ερευνά, θα τα απαντήσουμε όλα στη Βουλή, αλλά μην δημιουργούμε στον κόσμο μια ανησυχία που δεν υπάρχει».

Για την επιβολή πλαφόν στις τιμές των τεστ κορονοϊού:

«Είμαι κατά της διατίμησης ως χρήσης εργαλείου και έχει και σοβαρές αρνητικές παρενέργειες όπου έχει εφαρμοστεί. Αυτός είναι ο λόγος που στην αρχή της πανδημίας αρνήθηκα να βάλω διατίμηση στα αντισηπτικά, στις μάσκες κλπ. Πίστεψα στους νόμους της αγοράς και η αγορά με δικαίωσε. Με τα τεστ, δυστυχώς, η αγορά δεν λειτούργησε. Εφόσον εκεί δεν μπόρεσε να ρυθμιστεί η αγορά με τον τρόπο που θα έπρεπε να γίνει, γιατί οι ανάγκες της πανδημίας και ο φόβος έχουν προκαλέσει στρέβλωση στην ουσία στους κανόνες της αγοράς, έρχομαι εγώ ως Υπουργός Ανάπτυξης και βάζω τη διατίμηση. Αν έμπαινε νωρίτερα θα κινδυνεύαμε να μην έχουμε τεστ. Δεν έχουμε τον ίδιο αριθμό και τις ίδιες εταιρίες που παράγουν τεστ σήμερα με αυτές που είχαμε τον Μάρτιο, τον Απρίλιο και τον Μάιο».

«Δεν θέλω να αδικήσω κάποιον και για αυτό εχθές στη Βουλή πήρα νομοθετική εξουσιοδότηση για να βάλω διατίμηση και στις συνοδές υπηρεσίες. Θα έχω μια συζήτηση και σήμερα με τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο για να ξεκαθαρίσουμε σε κάθε μορφή τεστ ποια θα είναι η τελική τιμή. Με συνεννόηση θα έχουμε και χαμηλές τιμές και ξεκάθαρες λύσεις και επάρκεια σε τεστ».

Για το αν αντέχει η ελληνική οικονομία:

«Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει φροντίσει να παράσχει την αναγκαία ρευστότητα μέσω της αγοράς ομολόγων, έτσι πέφτουν τα επιτόκια δανεισμού των χωρών της Ευρωζώνης. Έχει εντάξει την Ελλάδα λόγω της επιτυχίας της Κυβερνήσεως σε αυτό το πρόγραμμα και τα ομόλογά μας είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα, άρα μπορούμε να δανειστούμε χρήματα με πολύ χαμηλά επιτόκια.

Άρα, μπορούμε να συνεχίσουμε να χρηματοδοτούμε τις επιχειρήσεις μας και την οικονομία μας για όσο διάστημα χρειαστεί έως ότου νικηθεί η πανδημία».

Για τις εισπρακτικές:

«Κανόνες υπήρχαν και υπάρχουν. Όσοι έχουν κάνει καταγγελία στη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή για παραβίαση αυτών των κανόνων, έχουμε βάλει μεγάλα πρόστιμα εάν οι οχλήσεις είναι πέραν των ορίων που προβλέπει ο νόμος.

Δεύτερον, για όσους ανήκουν στην κατηγορία εκείνων που έχουν κλείσει με κρατική εντολή και είναι οι άμεσα πληγέντες του κορονοϊού, έχουν παγώσει όλες οι δόσεις μέχρι τέλος του χρόνου.Εξετάζουμε πόσο επέκταση θα πάρει αυτό το πάγωμα λόγω και  του δεύτερου lockdown».

Ολόκληρη η συνέντευξη στο ακόλουθο link: