Τελευταία Νέα
Απρ 01

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, σε ημερίδα με θέμα “Συνεργασία της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα”

 

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων,κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε σήμερα, 1η Απριλίου, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, στην Λαμία, με θέμα «Συνεργασία της Ελληνικής Αεροπορικής Βιομηχανίας με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα: Αναγκαίος όρος για Ισχυρή Ελλάδα».

«Είναι μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι σήμερα εδώ. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε Έλληνες επιστήμονες που εργάζονται στα ερευνητικά κέντρα και στην Ελληνική Αεροπορική Βιομηχανία, η οποία θα εισπράξει τα όποια οφέλη από την εξέλιξη της τεχνολογίας που παρουσιάζουμε σήμερα εδώ, καθώς θα μπορέσει ενδεχομένως να προχωρήσει σε εμπορική εφαρμογή αυτών των τεχνολογιών.

Άρα, λοιπόν το να αποφασίσει η Ελλάδα να φύγει από την εποχή της αδράνειας και να περάσει στην εποχή της δράσης σε κάτι τόσο κρίσιμο, όπως η κατασκευή ενός ελληνικού drone, είναι αυτό που θέλουμε και γι’ αυτό σας αξίζουν πολλά συγχαρητήρια.

Ήθελα να έρθω και να δω το πρωτοπόρο αυτό εγχείρημα γιατί πιστεύω ότι οι πολιτικοί πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε το καλό, να λέμε το εύγε και να μην κρυβόμαστε ο ένας πίσω από τον άλλον.

Οφείλω εδώ να κάνω μια μικρή παρένθεση. Συχνά μιλάμε για τον ΣΥΡΙΖΑ και την ΕΑΒ, αλλά μην ξεχνάμε την παροιμία ότι «στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί». Επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά, η τρόικα είχε ζητήσει να κλείσουν την ΕΑΒ. Εμείς πετύχαμε να μην κλείσει η ΕΑΒ με ρητή δέσμευση ότι η ΕΑΒ θα νοικοκυρευτεί και θα μπορεί να περάσει σε μια νέα φάση, κάτι το οποίο είχαμε επιτύχει.

Δυστυχώς, την πενταετία ΣΥΡΙΖΑ  ο τζίρος της ΕΑΒ έπεσε πολύ, κατέγραψε μεγάλες ζημίες και βεβαίως,οι χρόνοι παράδοσης υπερδιπλασιάστηκαν με αποτέλεσμα ακόμα και προγράμματα που είχαν αναγγελθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση και τον προηγούμενο Υπουργό Εθνικής Άμυνας, να κωλυσιεργούν και να μην προχωράει τίποτα.

Αυτό με εμάς άλλαξε. Η ΕΑΒ παρουσίασε πέρυσι οριακά κέρδη, ρύθμισε  όλα της τα χρέη και οι δύο βασικοί της πελάτες η Πολεμική Αεροπορία και η Lockheed Martin βλέπουν ουσιαστική πρόοδο στον χρόνο παράδοσης, με τα όποια προβλήματα εξακολουθούν να υπάρχουν.

Άρα, πρώτο μέλημα ήταν η εταιρεία να διασωθεί και να μπει σε μια σειρά, πράγμα το οποίο έχει συμβεί. Δεύτερο μέλημα να μπορεί να προχωρήσει σε καινούριες δράσεις όπως αυτό ακριβώς το πρόγραμμα για το οποίο η ημερίδα σας μας μιλάει σήμερα. Δηλαδή για τη συνεργασία Πανεπιστημίωνκαι Ερευνητικών Κέντρων με μία εταιρεία του δημοσίου μεν, αλλά εταιρεία που παράγει κέρδη και λειτουργεί στον ιδιωτικό χώρο με ανταγωνιστικότητα για να παράγουμε προϊόντα τα οποία θα είναι και χρήσιμα στην εθνική άμυνα της χώρας, αλλά θα φέρουν και κέρδη.

Επενδύοντας χρήματα πάνω σε αυτά και αξιοποιώντας την τεχνογνωσία που παράγεται στα ελληνικά πανεπιστήμια και που σχεδιάζονται από ανθρώπους της πατρίδας μας, καταφέρνουμε αντί να πάνε να δουλέψουν στο εξωτερικό και να κάνουν αυτά τα πράγματα, να μείνουν να δουλέψουν στην ΕΑΒ και να δώσουν στην πατρίδα αυτά τα αποτελέσματα.

Θεωρώ λοιπόν ότι είναι εξαιρετικά σημαντική η ημερίδα που διοργανώνετε σήμερα. Αυτό το οποίο συμβαίνει στην Ελλάδα, με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, είναι κάτι που έπρεπε να θέσουμε εις γνώση της ελληνικής κοινωνίας. Δεν είναι μόνο οι διάφορες αρνητικές ειδήσεις που ακούει μονίμως για την ΕΑΒ, αλλά και οι θετικές ειδήσεις όπως αυτή, ότι η ΕΑΒ μπορεί να πρωταγωνιστεί στον κρίσιμο τομέα της υψηλής τεχνολογίας, κάτι που από ότι φαίνεται θα αποτελέσει το μέλλον του τρόπου της άμυνας των χωρών.

Βλέπετε στον πόλεμο της Ουκρανίας ότι οι Ουκρανοί με τα drones έχουν καταφέρει να κάνουν ζημιά στο ρωσικό στρατό τεράστιο, υπέρ-πολλαπλάσια της αξίας των drones.

Άρα, λοιπόν εδώ έχουμε μια τεχνολογία αιχμής, εξαιρετικά χρήσιμη και μία συνεργασία, η οποία τελικώς είναι προς το συμφέρον όλων και για το Πανεπιστήμιο και για την ΕΑΒ και για την Εθνική Άμυνα. Ευχαριστώ πάρα πολύ».

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό