Τελευταία Νέα
Μαρ 03

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο για τις Δημόσιες Συμβάσεις

Ομιλία του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τις Δημόσιες Συμβάσεις.

«Πριν τοποθετηθώ λίγο επί της αρχής για το νομοσχέδιο, θέλω καταρχάς να πω ορισμένα πράγματα για αυτά που ακούστηκαν, τα οποία είναι αρκούντως εξωφρενικά και τέτοια στρεψοδικία δεν περίμενα από τον κύριο Τσακαλώτο.

Και έρχομαι πρώτα στο σοβαρότερο. Αναφέρατε τρεις φορές στην ομιλία σας, κύριε Τσακαλώτε, μία δήθεν δήλωση της κυρίας Μπακογιάννη ότι «τα δικαιώματα ισχύουν για όλους». Είπατε επί λέξει,«και όταν λέμε για όλους εννοούμε για όλους»,  υπονοώντας ότι η κυρία Μπακογιάννη ανήκει σε αυτούς που έχουν ζητήσει κάποιου είδους υποχώρηση της Κυβέρνησης για την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα.

Διαβάζω την ακριβή δήλωση της κυρίας Ντόρας Μπακογιάννη, ίσως να διέλαθε προσοχής στο σύνολο της δηλώσεώς της.

«Η Δημοκρατία ούτε εκβιάζεται, ούτε εκδικείται. Οι νόμοι πρέπει να ισχύουν για όλους και ισχύουν στη συγκεκριμένη περίπτωση για όλους», δηλαδή η κυρία Μπακογιάννη έχει πει το ακριβώς αντίθετο από αυτό που υπονοήσατε. Όχι μόνο δεν έχει υπάρξει καταπάτηση κάποιων νόμων από πλευράς του κράτους δικαίου για τον Δημήτρη Κουφοντίνα, αλλά δεν πρέπει και να υπάρξει καταπάτηση των κανόνων δικαίου, όπως ζητάει η πλευρά του Δημήτρη Κουφοντίνα. Και ειδικά για την κυρία Ντόρα Μπακογιάννη, για λόγους που πιστεύω πολύ καλά αντιλαμβάνεστε, δεν μπορούμε να παίζουμε και να κάνουμε λάθος ως προς τι έχει πει για κάτι τέτοιο.

Λοιπόν, αυτό που λέει η κυρία Μπακογιάννη είναι αυτό που λέει σύσσωμη η Κυβέρνηση, σύσσωμη η Νέα Δημοκρατία και πιστεύω η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού. Τι δηλαδή; Για να το ξεκαθαρίσουμε. Θέλει κανένας από εμάς να πεθάνει ο Δημήτρης Κουφοντίνας; Σας διαβεβαιώ όχι, κανένας μας δεν το θέλει, όπως δεν θέλει να πεθάνει κανένας συμπολίτης μας για κανένα λόγο.

Άλλωστε αυτή είναι και η ειδοποιός μας διαφορά με τον ίδιο τον Δημήτρη Κουφοντίνα, ο οποίος ήθελε να πεθάνουν συμπολίτες του και μάλιστα ορισμένους τους σκότωσε.

Σήμερα άκουσα το αμίμητο από τη συνήγορο υπερασπίσεώς του, την κυρία Κούρτοβικ, η οποία είπε ότι οι συγγενείς των θυμάτων τον υβρίζουν όταν τον λένε δολοφόνο. Ο Δημήτρης Κουφοντίνας έχει καταδικαστεί για 11 φόνους, είναι δολοφόνος. Είναι δολοφόνος με δικαστική βούλα, είναι δολοφόνος γιατί έχει ομολογήσει τις δολοφονίες. Δεν είναι ύβρις να λες τον Δημήτρη Κουφοντίνα δολοφόνο, είναι μία αντικειμενική πραγματικότητα. Άρα, λοιπόν, αυτά που τις τελευταίες μέρες ακούγονται στην ελληνική δημόσια σφαίρα ξεπερνούν κάθε φαντασία.

Ποια είναι η διαφωνία η δική μας με εσάς; Εσείς αντιμετωπίσατε το 2015 την απεργία πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα. Τότε έκανε απεργία πείνας διότι δεν ήθελε να μεταφερθεί στις φυλακές Κορυδαλλού. Μετά από λίγες μέρες η Κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα υπεχώρησε στο αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα, δεν τον πήγαν στις φυλακές Κορυδαλλού όπως δεν ήθελε να πάει, άλλαξαν στη συνέχεια τους νόμους επ’ ωφελεία του Δημήτρη Κουφοντίνα, πήγε στις αγροτικές φυλακές και πέρασε μερικά χρόνια ζάχαρη διότι του κάνατε όλα τα χατίρια.

Εμείς, σε αντίθεση με το πώς το κάνατε εσείς – καταθέτω και στα πρακτικά τη δήλωση της κυρίας Μπακογιάννη ακριβώς για να δείτε με τα μάτια σας ότι και την παρεξηγήσατε και την αδικήσατε –ποια είναι η διαφορά η δική μας. Εμείς δεν νομοθετούμε για τον Δημήτρη Κουφοντίνα, νομοθετούμε για όλους όσοι έχουν καταδικαστεί για αδικήματα σαν αυτά για τα οποία έχει καταδικαστεί ο Δημήτρης Κουφοντίνας.

Και έρχεται ο άνθρωπος αυτός σήμερα, κάνει απεργία πείνας με το ακριβώς ανάποδο αίτημα του 2015τότε έκανε απεργία πείνας για να μην μεταφερθεί στον Κορυδαλλό, σήμερα κάνει απεργία πείνας για να μεταφερθεί στον Κορυδαλλό, και φέρεται προς την ελληνική κοινωνία σαν ένα κακομαθημένο παλιόπαιδο το οποίο νομίζει ότι έχει κάποιο θείο δικαίωμα να του φέρονται με ξεχωριστό και ιδιαίτερο τρόπο όλοι οι άλλοι.

Λοιπόν, εμείς δεν αναγνωρίζουμε στον Δημήτρη Κουφοντίνα κανένα θείο δικαίωμα να του συμπεριφερόμαστε με οποιονδήποτε ξεχωριστό τρόπο. Και αυτό είπε η κυρία Μπακογιάννη: οι νόμοι ισχύουν για όλους, είναι ίδιοι για όλους, η δημοκρατία δεν εκδικείται –αυτό είναι σωστό– αλλά η δημοκρατία δεν κάνει και χατίρια και δεν εκβιάζεται από τον οποιονδήποτε θέλει να την εκβιάσει. Τελεία.

Όλα αυτά που σας είπα τα συμπληρώνω: κανένας μας δεν θέλει να πεθάνει ο Δημήτρης Κουφοντίνας, και η δική μας εκτίμηση είναι ότι δεν θα πεθάνει,διότι οι γιατροί είναι εκεί και έχουν την ευθύνη να κάνουν ό,τι πρέπει για να μην πεθάνει. Έχει εκδοθεί, όπως ξέρετε, εισαγγελική παραγγελία, είναι υποχρεωμένοι από το νόμο να σώσουν τη ζωή του και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει αποφανθεί για το τι πρέπει να κάνουν οι γιατροί σε μία ανάλογη περίπτωση.

Δεν είναι, όπως ξέρετε, βασανιστήριο η υποχρεωτική σίτιση εάν απειλείται η ζωή ενός ατόμου αλλά κατά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιβεβλημένη ιατρική πράξη. Άρα, λοιπόν, εκεί οι γιατροί θα κάνουν αυτό που πρέπει και πιστεύω πραγματικά ότι δεν θα πεθάνει ο Δημήτρης Κουφοντίνας. Όλα τα άλλα τα οποία είπατε με αφήνουν εξοργισμένο.

Ως προς τον κύριο Δρίτσα, κύριε Τσακαλώτε, για να τα ξεκαθαρίσουμε και αυτά. Η κριτική μας στον κύριο Δρίτσα δεν γίνεται ούτε για τον χαρακτήρα του, αν είναι ευγενής ή όχι, σας λέω ότι είναι ευγενέστατος, ούτε επί προσωπικού. Γίνεται επί μίας πολύ συγκεκριμένης δηλώσεώς του την οποία ανασκεύασε μεν αμέσως μετά, αυτό όμως δεν αναιρεί την αρχική του δήλωση η οποία ήταν τρομακτική. Και δεν είναι τρομακτικό μόνο το σημείο που ανασκεύασε αλλά κάτι που διέλαθε της προσοχής σας και σας παρέσυρε.

Είπατε, κύριε Τσακαλώτε, ότι η αριστερά σε όλες τις εκφάνσεις και σε όλη την ιστορική διαδρομή έχει ξεκαθαρίσει τη σχέση της με την τρομοκρατία. Προφανώς αστειεύεστε. Είμαι βέβαιος ότι την ιστορία της αριστεράς την ξέρετε καλύτερα από εμένα. Πολλές εκφάνσεις της αριστεράς ιστορικά είχαν εξαιρετικά στενές σχέσεις με την τρομοκρατία. Το ξέρετε, μην πάω τώρα και κάνω ιστορική ανάλυση της αριστεράς γιατί δεν είναι της παρούσης.

Αυτό, όμως, που διέλαθε της προσοχής σας είναι ότι στη χθεσινή του συνέντευξη ο κύριος Δρίτσας το παραδέχεται ο ίδιος, αυτός που υπερασπίζεστε. Και τι είπε, πλην αυτού που ανασκεύασε ως προς το ότι η 17 Νοέμβρη δεν τρομοκράτησε κανέναν Έλληνα και τα λοιπά και μετά είπε μια ερμηνεία, εντάξει ας του το χαρίσουμε εν πνεύματι ανθρωπισμού; Είπε ότι η 17 Νοέμβρη σκότωνε μόνο εκπροσώπους της δεξιάς παρατάξεως.

Γιατί, κύριε Τσακαλώτε, αφού πιστεύετε τον κύριο Δρίτσα και τον εμπιστεύεστε, για δώστε μία ερμηνεία γιατί η 17 Νοέμβρη σκότωνε μόνο ανθρώπους της δεξιάς παρατάξεως; Γιατί δεν σκότωνε και της αριστεράς παρατάξεως κατά τον κύριο Δρίτσα; Γιατί προφανώς η 17 Νοέμβρη διαισθανόταν τμήμα της αριστεράς παρατάξεως, συγκεκριμένα της ένοπλης άκρας αριστεράς. Άρα, όλα όσα είπατε περί του ξεκαθαρισμένου ρόλου αριστεράς και τρομοκρατίας διαχρονικά, με συγχωρείτε, δεν περνάνε ούτε σε ιστορία Α’ Δημοτικού.

Καλό είναι που τώρα ο ΣΥΡΙΖΑ τα ξεκαθαρίζει, εγώ χαίρομαι για το σημερινό άδειασμα του κυρίου Δρίτσα από τον ΣΥΡΙΖΑ, οφείλω να σας πω ότι το θεωρώ πολύ μεγάλη πρόοδο και χαίρομαι που εν μέρει συνέβαλλα και εγώ με τις χθεσινές μου δηλώσεις στην Επιτροπή. Διότι είναι η πρώτη φορά που θυμάμαι όλη την περίοδο που ο κύριος Τσίπρας είναι Πρόεδρος ΣΥΡΙΖΑ, που ένα στέλεχος ΣΥΡΙΖΑ αδειάζεται κατ’ αυτόν τον τρόπο δημόσια. Είναι μία πρόοδος αυτή για τον ΣΥΡΙΖΑ. Και είναι μία πρόοδος για την δημοκρατία μας, ευμενώς αποδεκτή.

Όσον αφορά δε όλους αυτούς που διαδηλώνουν και άκουσα ότι πρέπει να μιλάμε στη νεολαία και ότι πρέπει να κάνουμε  υποδείξεις στη νεολαία, ακούστε, κανείς δεν είναι υπεράνω κριτικής σε μία δημοκρατία και φυσικά ούτε η νεολαία.

Όταν κάποιοι αποφασίζουν να διαδηλώνουν στην Αθήνα κρατώντας πανό που λέει «Γεννηθήκαμε 17 Νοέμβρη» δηλαδή είμαστε με μια τρομοκρατική οργάνωση και το υπερηφανευόμαστε κιόλας, και όταν το σύνθημα που λέει στο συλλαλητήριο, στο οποίο συμμετέχει η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, είναι «όταν οι αντάρτες θα μπουν στην Αθήνα η πλατεία Συντάγματος θα λέγεται Δημήτρης Κουφοντίνας»Δεν είπα ότι το έλεγε η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, είπα ότι στην ευρύτερη αυτή συγκέντρωση συμμετείχε και η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Προφανώς δεν το έλεγε η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, το έλεγαν δίπλα από τη νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ και το άκουγε η νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ. Και ίσως η πιο ωραία απάντηση από όλες δόθηκε από τον Πετρουλάκη «όταν η μαγκιά δεν είναι δωρεάν το Σύνταγμα θα λέγεται πλατεία Αξαρλιάν». Έπρεπε να ακούσετε αυτά τα παλιόπαιδα που έλεγαν αυτά τα συνθήματα.

Άρα, κύριε Τσακαλώτε, επειδή εμείς στη δική μας παράταξη έχουμε θύματα από την 17 Νοέμβρη, όπως παραδέχτηκε ο συνάδελφός κύριος Δρίτσας, λίγο σεβασμό προς τη Νέα Δημοκρατία και στην ιστορία της σε αυτά τα θέματα δεν θα έβλαπτε.

Και αναμένω μία διόρθωσή σας για αυτό που πήγατε να φορτώσετε στην Ντόρα Μπακογιάννη, ειλικρινά πιστεύω εκ σφάλματος και όχι εκ προθέσεως, γιατί αν ήταν εκ προθέσεως θα ήταν πραγματικά τραγικό στην προκειμένη περίπτωση.

Αυτά  ως προς το θέμα και ελπίζω οι συνήγοροι του Δημήτρη Κουφοντίνα, γιατί αρνούμαι να τον πω κύριο, να τον συμβουλεύσουν σωστά, δεν ξέρω γιατί κάνατε ειδική αναφορά στον κύριο Θέμη Σοφό και ότι είναι δικός μας, δεν ξέρω γιατί είναι δικός μας ο κύριος Θέμης Σοφός.

Ο κύριος Θέμης Σοφός κατέβηκε ανεξάρτητος Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών και όχι με τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας. Αποφάσισε ο κύριος Σοφός να υποστηρίξει το αίτημα του Κουφοντίνα, δικαίωμά του, συνήγορος είναι, δεν ξέρω ότι αυτό είναι πολιτικό ζήτημα. Αυτό που είναι πολιτικό ζήτημα είναι η αναφανδόν στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ στο αίτημα του Κουφοντίνα να παραβιάσουμε τους νόμους για χάρη του. Και δυστυχώς και εν μέρει του ΚΙΝΑΛ, κύριε Σκανδαλίδη, όχι με την ίδια ένταση οφείλω να ομολογήσω.

Ο κύριος Τσακαλώτος πιστεύω θα ανασκευάσει ως προς τα θέμα της κυρίας Μπακογιάννη και οι συνήγοροι του Δημήτρη Κουφοντίνα έχουν πάντα τη δυνατότητα να προσφύγουν στην ελληνική δικαιοσύνη για όσα θεωρούν ότι έχει καταπατηθεί και σε ποιο σημείο έχει καταπατηθεί το όποιο δικαίωμα του πελάτη τους, και να κριθεί το αίτημά τους από την ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη, όπως θα έκανε για τον κάθε συμπολίτη μας. Ειδική μεταχείριση, όμως, στον Δημήτρη Κουφοντίνα, δεν μπορεί να υπάρξει από τη δημοκρατία και σταματήστε πια να το λέτε.

Λοιπόν, και πάμε λίγο και στο νομοσχέδιο. Δύο λόγια θα πω γρήγορα, τα έχουμε πει και στην Επιτροπή πολύ αναλυτικά. Γιατί φτάσαμε σε αυτό το νομοθέτημα. Θέλω καταρχάς να ευχαριστήσω τους συναδέλφους, η συζήτηση στην Επιτροπή ήταν εποικοδομητική, πολλές από τις ενστάσεις που ακούστηκαν στην Επιτροπή έγιναν δεκτές, αποσύραμε το άρθρο 192 ακριβώς για να απαντήσουμε σε κάποιες από τις ανησυχίες και της αντιπολίτευσης όπως τέθηκαν στην Επιτροπή.

Στις νέες νομοτεχνικές βελτιώσεις, που θα καταθέσουμε αύριο, θα υπάρξει αναπροσαρμογή των άρθρων 189 και 190, ακούσαμε τις ενστάσεις του Προέδρου των Επιμελητήριων, του κυρίου Μίχαλου, ως προς το άρθρο για το ΓΕΜΗ, για τις κατασκευαστικές εταιρείες, το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος. Υπήρξε μία καλή συνεννόηση σήμερα μεταξύ του Τεχνικού Επιμελητηρίου και της Κεντρικής Ενώσεως των Επιμελητηρίων. Θα υπάρξει μία νομοτεχνική βελτίωση αναπροσαρμογής, επαναδιατύπωσης των δύο αυτών άρθρων ώστε να μην υπάρχουν οι ανησυχίες που ακούστηκαν κατά τη διάρκεια της ακροάσεως φορέων. Μιλήσαμε για τις τροπολογίες που καταθέσαμε.

Ως προς τα ζητήματα της εμπλοκής των ιδιωτών στα δημόσια έργα και στην εκτέλεσή τους, έχει απαντήσει ο κύριος Καραμανλής κα θα απαντήσει και αύριο στην κυρίως ομιλία του.

Δύο λόγια για το πώς φτάσαμε στο νομοσχέδιο και μετά θα κλείσω με το άρθρο 219 το οποίο επανήλθε και σήμερα πολύ έντονα στην κριτική.

Λοιπόν, ως προς το νομοσχέδιο, θέλω να πω για να ακούσει ο ελληνικός λαός πώς φτάσαμε εδώ. Όταν αναλάβαμε την διακυβέρνηση του τόπου διαπιστώσαμε πολύ γρήγορα ότι η διαδικασία των δημοσίων συμβάσεων εξελίσσετο παντού πάρα πολύ αργά. Ήταν τόσο πολλές οι δυνατότητες δικαστικών προσφυγών, τόσο αργές οι διαδικασίες, όπου πραγματικά διαγωνισμοί τελείωναν όταν πια τα υλικά, τα οποία αγοράζονταν, ήταν παλαιάς τεχνολογίας και δεν είχαν πια καμία χρησιμότητα.

Καταλάβαμε στην περίπτωση του Ελληνικού, για την οποία έχει ασκηθεί και τόσο μεγάλη κριτική από την αντιπολίτευση, ότι απλώς και μόνο η διένεξη δύο εταιρειών Hard Rock και Mohegan, οδήγησε σε μία διαδικασία βάσης του 4412 που χάσαμε πάνω από ένα χρόνο μεταξύ της Ανεξάρτητης Επιτροπής Προσφυγών και του Συμβουλίου της Επικρατείας έως ότου φτάσουμε στο τελικό αποτέλεσμα που ήταν αυτό που έλεγε η Επιτροπή από την αρχή, αλλά εν τω μεταξύ χάθηκαν πάνω από 12 μήνες.

Αυτή μας η εμπειρία μάς κινητροδότησε και μετά μας έκανε να τρέξουμε και γρηγορότερα λόγω των γεγονότων της πανδημίας και της ανάγκης να απορροφήσουμε πολύ μεγάλους πόρους στα επόμενα χρόνια στα δημόσια έργα και αποφασίσαμε το Μάρτιο του 2020 με τον αναπληρωτή Υπουργό, με τον κύριο Παπαθανάση, και συστήσαμε την Επιτροπή την νομοπαρασκευαστική με επικεφαλής τον καθηγητή, τον κύριο Γεώργιο Δελλή.

Θέλω ιδιαιτέρως από το βήμα της Βουλής να ευχαριστήσω τον καθηγητή του ΕΚΠΑ, τον κύριο Δελλή, για την εξαιρετικά σημαντική συμβολή προσωπικά του ιδίου και όλων των μελών της Επιτροπής του για να φτάσουμε σήμερα να έχουμε αυτό το άρτιο νομοθέτημα το οποίο ως πλέον αρκετά έμπειρος κοινοβουλευτικά μετά από 14 χρόνια εδώ μπορώ να σας πω ότι σοβαρές αντιδράσεις για το μέγεθος του νομοσχεδίου δεν συνάντησε ούτε στην Επιτροπή ούτε στην Ολομέλεια, πράγμα που  δείχνει ότι είναι καλά γραμμένο και απαντά σε πραγματικά αιτήματα.

Η διυπουργική Επιτροπή, στην οποία είχα την τιμή να προεδρεύω με όλους τους συμμετέχοντες συναρμοδίους υπουργούς, συνεδρίασε πάρα πολλές φορές κατά τη διάρκεια των μηνών, φτάσαμε στη δημόσια διαβούλευση στις αρχές του έτους, συμπεριλάβαμε και διαβάσαμε σχόλια που έφτασαν τις 500 σελίδες από τη δημόσια διαβούλευση και τα οποία όσα μπορούσαμε και κρίναμε σκόπιμο ενσωματώσαμε στην τελική διαμόρφωση του νομοσχεδίου.

Φτάσαμε στην Επιτροπή κατά τους προβλεπόμενους κοινοβουλευτικά χρόνους, και είμαστε σήμερα εδώ για να γίνει νόμος του κράτους από αύριο, μετά την  υπερψήφισή του από την Ολομέλεια. Αυτό δε το νομοσχέδιο είναι προϊόν μίας επίπονης, μακρόχρονης και πολυσχιδούς εργασίας πολλών διαφορετικών  υπουργείων και πολλών διαφορετικών ανθρώπων.

Ποιος είναι ο στόχος; Ο στόχος είναι χωρίς να γίνουν εκπτώσεις στη διαφάνεια να υπάρξει πολύ μεγάλη ταχύτητα. Τα έχει εξηγήσει ο εισηγητής μας ο κύριος Μπουκώρος, τον οποίο θέλω ιδιαιτέρως να συγχαρώ για την εμπεριστατωμένη ανάλυση που έκανε κατά την εισήγησή του και σήμερα στην Ολομέλεια και τις προηγούμενες μέρες στη συνεδρίαση των επιτροπών. Πράγματι πιστεύω ότι έχουμε φτάσει στο βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα τηρουμένων και των δεσμών που έχει επιβάλλει η ευρωπαϊκή οδηγία.

Άκουσα προηγουμένως την εισήγηση του συνάδελφου του κυρίου Ανδρέα Λοβέρδου, ήταν σημαντική. Πολλά από όσα, όμως, είπε ο συνάδελφος Ανδρέας Λοβέρδος δεσμεύονται από την ευρωπαϊκή οδηγία και δεν μπορούν να ξεπεραστούν. Το λέω γιατί πολλοί μπορεί να έχετε την απορία γιατί δεν πάμε σε μεγαλύτερη ταχύτητα και σε πιο γρήγορες διαδικασίες. Αυτό το νομοσχέδιο που έχουμε φέρει, κατά την γνώμη των ειδικών νομικών που το έχουν συντάξει, κινείται  ακριβώς στα όρια της ταχύτητας που επιτρέπει η ευρωπαϊκή οδηγία και με αυτό θα πορευτούμε.

Η δυνατότητα να αναρτάς στο διαδίκτυο από χαμηλότερο ύψος τις δημόσιες συμβάσεις, ο καθορισμός των συμβάσεων ήσσονος σημασίας, η αύξηση του ποσού των απευθείας αναθέσεων, η μείωση των βαθμών δικαστικής προσφυγής και των χρονικών ορίων μεταξύ του κάθε βήματος δικαστικής προσφυγής, η συγχώνευση των σχετικών διαδικασιών, τα μητρώα τα οποία δημιουργούντα και ούτω καθεξής, όλα μαζί συγκλίνουν σε ένα πράγμα: στο να φτιάξουμε μεγαλύτερη ταχύτητα με μεγαλύτερη διαφάνεια.

Τώρα, το νομοσχέδιο δεν έχει μόνο αυτό. Έχει και ρυθμίσεις που αφορούν στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος και το οποίο πραγματικά μάς απασχόλησε αρκετά κατά τη διάρκεια της Επιτροπής. Εμείς εμπιστευόμαστε το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, δίνουμε στο Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος ένα μεγαλύτερο ρόλο βοήθειας στον κρατικό μηχανισμό, πιστεύουμε ότι αυτό θα επιταχύνει και θα βοηθήσει τις διαδικασίες.

Στο νομοσχέδιο  υπάρχουν διατάξεις για την Αναπτυξιακή Τράπεζα, για την οποία θέλω να κάνω μία ειδική αναφορά.  Η Αναπτυξιακή Τράπεζα αυτούς τους μήνες που έχω την ευθύνη από τον κύριο Πρωθυπουργό να έχω την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έχει παρουσιάσει ένα πολύ μεγάλο έργο. Είχαμε την εξαιρετική τιμή στην DG ECFIN προχθές να έχουμε για πρώτη φορά αναφορά στην πολύ θετική επίδραση στην ελληνική οικονομία των δράσεων από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα.

Και βεβαίως οι ρυθμίσεις που φέρνουμε θα δώσουν την ευκαιρία στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και με ταχύτητες του ιδιωτικού τομέα να στελεχωθεί σε ανθρώπινο δυναμικό και να μπορέσει να αναπτύξει τα προϊόντα της ώστε να καλύψουμε μεγαλύτερο εύρος της αγοράς.

Και βέβαια υπάρχουν και λοιπές διατάξεις που ρυθμίζουν μία σειρά ζητημάτων και θα σταθώ τώρα, για να μην καταχραστώ το χρόνο, στο άρθρο 219.

Και από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ο κύριος Φάμελλοςεπανέλαβε περίπου σήμερα αυτά που είπε στην Επιτροπή. Και από πλευράς ΜΕΡΑ25 ο κύριος Αρσένης είπε περίπου, όχι περίπου, νομίζω κατά γράμμα αυτά που λέει στην Επιτροπή, στέκονται στην αντίδραση των περιβαλλοντολογικών οργανώσεων.

Ο κύριος Φάμελλος, και τα κατέθεσα χθες στην Επιτροπή, ως αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος της Κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα, βρέθηκε να έχει τις περιβαλλοντολογικές οργανώσεις για την απόφασή του για τον Βόλο και τις τσιμεντοβιομηχανίες εκεί να κάνουν δημόσιεςεκκλήσεις και συλλαλητήρια στο Βόλο για να οπισθοχωρήσει. Αυτός δεν οπισθοχώρησε και έκανε καλό στην ελληνική οικονομία και στην ελληνική τσιμεντοβιομηχανία.

Ως προς τις ανησυχίες των περιβαλλοντικών οργανώσεων τώρα, τις οποίες δεν θέλω να τις προσπεράσω, θέλω να τις εξηγήσω για να τις καθησυχάσω, αν αυτό είναι εφικτό.

Τι κάνει το άρθρο 219; Το άρθρο 219 δεν μπήκε για να σταματήσει την εκπόνηση των συνολικών σχεδίων. Το ακριβώς αντίθετο. Εάν τα συνολικά σχέδια προλάβουν να εκδοθούν στους προβλεπόμενους χρόνους, το άρθρο 219 δεν θα έχει καμία χρησιμότητα και δεν θα εφαρμοστεί. Γιατί; Το άρθρο 219 τι λέει; Λέει ότι εκεί που δεν υπάρχουν οι μελέτες, όπου προβλέπει ότι εάν κατά τη διάρκεια εκδόσεώς του ή και αφού εκδοθεί αυτό το Προεδρικό Διάταγμα, ολοκληρωθούν οι μελέτες αυτομάτως αυτές οι μελέτες υπερισχύουν, άρα καθόλου δεν τις βλάπτει.

Θα υπάρχει και μία διαδικασία ad hoc η οποία όμως θα έχει όλες τις ασφαλιστικές δικλείδες προστασίας του περιβάλλοντος, ήτοι: κατάθεση ειδικής περιβαλλοντικής μελέτης, εκπόνηση ΣΜΠΕ, έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής του Υπουργείου Περιβάλλοντος, της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και προληπτικό έλεγχο του Συμβουλίου της Επικρατείας για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος.

Δεν υπάρχει άλλη ασφαλιστική δικλείδα να βάλουμε. Όσες ασφαλιστικές δικλείδες προστασίας του περιβάλλοντος έχει η ελληνική πολιτεία και η ελληνική νομοθεσία έχουν όλες συμπεριληφθεί μέσα σε αυτό το άρθρο. Άρα κάποιος καλόπιστος δεν έχει κανένα λόγο να ανησυχεί. Κάποιος κακόπιστος θα ανησυχήσει ό,τι και να γράψουμε, ό,τι και να κάνουμε.

Εγώ απευθύνομαι στους καλόπιστους τώρα. Θα μου πείτε: μα δεν εμπιστεύεστε ότι θα είναι τα σχέδια έτοιμα στις προβλεπόμενες ημερομηνίες; Αφήνω τον κόσμο που μας ακούει να απαντήσει μόνος του. Εμπιστεύεται ο κόσμος, που μας ακούει, ότι θα προλάβουν οι μελέτες στις προβλεπόμενες ημερομηνίες; Θέλω να είμαι ειλικρινής: ειλικρινά το εύχομαι να το πετύχουν και θα πανηγυρίσω εάν το πετύχουν. Όμως μέχρι στιγμής όποτε έχουμε αναθέσει παρόμοιες μελέτες, να πω ότι η διαδικασία κράτησε από την προηγούμενη Κυβέρνηση και μέχρι τώρα, πέντε χρόνια και δεν έχουν τελειώσει. Αν τελειώσουν έχει καλώς, αν δεν τελειώσουν, όμως, πρέπει να μπορούμε και εμείς να παίρνουμε μία απόφαση να γίνεται και καμία δουλειά σεβόμενοι το περιβάλλον και με τις ασφαλιστικές δικλείδες που είπα. Αυτό λέει το άρθρο 219.

Άρα το άρθρο δεν θα αποσυρθεί, χρειάζεται. Και αν θέλετε μιλώντας και πολιτικά και αναφέρομαι στον κύριο Τσακαλώτο που είχε διοικήσει στο ελληνικό κράτοςείναι και ένας μοχλός πιέσεως για να ξέρουν όλοι ότι πρέπει να τηρήσουν τις ημερομηνίες και να κάνουν τη δουλειά τους και να μη χάσουμε άπειρο χρόνο όπως συνήθως γίνεται στην Ελλάδα.

Άρα δεν βλέπω κανένα λόγο ανησυχίας και δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνεται όλη αυτή η φασαρία. Σέβομαι τις ανησυχίες των περιβαλλοντολογικών οργανώσεων αλλά εδώ ίσως είναι ολίγον υπερβολικοί. Τα υπόλοιπα αύριο στην κατ’ άρθρον ομιλία μου. Ευχαριστώ πάρα πολύ».

Ολόκληρη η ομιλία στο ακόλουθο link:

https://www.youtube.com/watch?v=xXUwNumwr18

1