Τελευταία Νέα
Απρ 06

Εντατικοποιεί τους ελέγχους στην αγορά η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή

Η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, προκειμένου να διασφαλίσει την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και την προστασία του καταναλωτικού κοινού, εξέδωσε σχετική εγκύκλιο με θέμα την εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά κατά την πασχαλινή περίοδο, την οποία υπογράφει ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας, κ. Αντώνιος Παπαδεράκης (επισυνάπτεται). Στην εγκύκλιο γίνεται ειδική αναφορά και στην αυξημένη ζήτηση για συγκεκριμένα αγαθά και υπηρεσίες που εθιμικά συνδέονται με το εορταστικό κλίμα της πασχαλινής περιόδου και τον αυξημένο εποπτικό και ελεγκτικό ρόλο που απαιτείται από το σύνολο των αρμόδιων υπηρεσιών της χώρας.

Επισημαίνεται δε, ότι στο πλαίσιο επιχειρησιακού σχεδίου διενέργειας ελέγχων από τη Δ/νση Θεσμικών Ρυθμίσεων και Εποπτεία της Αγοράς της Γ.Γ. Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή ενόψει και των εορτών του Πάσχα,  στον έλεγχο οχημάτων μεταφοράς προϊόντων κατά τη διέλευσή τους από τα διόδια της Ελευσίνας διαπιστώθηκε η μεταφορά 4.500 αυγών χωρίς την προβλεπόμενη σήμανση επί του κελύφους τους και χωρίς τα προβλεπόμενα παραστατικά. Τα προϊόντα αυτά δεσμεύτηκαν και επιβλήθηκαν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

Οι ποσότητες αυτές, ήρθαν να προστεθούν στα περίπου ένα εκατομμύριο (1.000.000) αβγά που είχαν κατασχεθεί και καταστραφεί τις προηγούμενες ημέρες στο πλαίσιο επιχειρήσεων ελέγχου που πραγματοποιήθηκαν σε ωοσκοπικά κέντρα  και σε επιχειρήσεις εμπορίας αβγών, καθώς και σε Λαϊκές αγορές στην Περιφέρεια Αττικής από μικτά κλιμάκια αποτελούμενα από ελεγκτές του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου Προστασίας του Καταναλωτή, της Δ/νσης Οικονομικής Αστυνομίας, των Υπηρεσιών Ερευνών και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (Υ.Ε.Δ.Δ.Ε.) και της Ομάδα Δίωξης Παρεμπορίου της Δ/νσης Αστυνομίας Αθηνών υπό τον συντονισμό του Συντονιστικού Κέντρου (ΣΥΚΑΠ).

Κατά τους ελέγχους υπήρξαν ευρήματα και επεβλήθησαν Διοικητικές κυρώσεις από τις αρμόδιες Υπηρεσίες που συμμετείχαν. Συγκεκριμένα, επεβλήθησαν πρόστιμα και για ανασφάλιστους εργαζόμενους και για έλλειψη νόμιμων παραστατικών στην διακίνηση των προϊόντων, ενώ ελήφθησαν και εβδομήντα (70) δείγματα από αγροτικά προϊόντα τα οποία εξετάζονται από τα εργαστήρια για την καταλληλότητά τους.

Από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, ανακοινώνεται ότι οι έλεγχοι συνεχίζονται και εκτείνονται σε όλο το εύρος της διακίνησης και εμπορίας προϊόντων και εμπορευμάτων και οι λεπτομέρειες επί των ευρημάτων θα ανακοινωθούν απολογιστικά με το πέρας των σχετικών κατά αρμοδιότητα ελέγχων.

Από το Γραφείο Τύπου