Τελευταία Νέα
Ιούλ 05

Εκδήλωση ονοματοδοσίας αιθούσης του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων σε αίθουσα “Τάσου Μπάνου”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας, κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τρίτη 5 Ιουλίου, η τελετή ονοματοδοσίας της αίθουσας συνεδριάσεων «711» του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, σε αίθουσα «Τάσος Μπάνος», προς τιμήν του διακεκριμένου δημοσίου λειτουργού, ο οποίος απεβίωσε το 2020.

 

Σε μία λιτή τελετή, ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης και ο Υπουργός Επικρατείας κ. Άκης Σκέρτσος, οι οποίοι ήταν συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, υποδέχτηκαν συνεργάτες, φίλους και μέλη της οικογενείας του αείμνηστου Τάσου Μπάνου.

 

Τον λόγο έλαβαν ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο πρώην αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης, ο οποίος διάβασε και το μήνυμα του πρώην Υπουργού Οικονομικών κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου, η Πρόεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ. Ευγενία Βελώνη,  η Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ. Ιωάννα Καρανάσου και ο αδελφός του εκλιπόντος κ. Χρόνης Μπάνος, ο οποίος διάβασε το ευχαριστήριο μήνυμα του γιού του Τάσου Μπάνου, κ. Γιώργου Μπάνου.

 

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Πάνος Τσακλόγλου, ο πρώην Υπηρεσιακός Υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Ζανιάς, ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων και ΣΔΙΤ κ. Ορέστης Καβαλάκης,  ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ κ. Δημήτρης Σκάλκος, ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ και Ταμείου Συνοχής  κ. Γιώργος Ζερβός και η Ειδική Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΚΤ κ. Νίκη Δανδόλου.

 

Από το βήμα της εκδήλωσης, οι ομιλητές μίλησαν με θερμά λόγια για τον Τάσο Μπάνο επισημαίνοντας:

 

Άδωνις Γεωργιάδης: «Είναι  ένας οφειλόμενος φόρος τιμής σε έναν δημόσιο λειτουργό, ο οποίος την έννοια του δημοσίου λειτουργού την τίμησε με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια και αυταπάρνηση που μπορεί κάποιος να υπολογίσει. Είχα την εξαιρετική τιμή να γνωρίσω τον Τάσο Μπάνο την κρίσιμη δεκαετία της χρεωκοπίας, των μέτρων λιτότητας και των μνημονίων. Ήταν μία δύσκολη εποχή, όπου έπρεπε ο κάθε πολιτικός να λάβει θέση με θάρρος και με προσωπικό κόστος, δεδομένου ότι σήμερα είμαστε και στην επέτειο του δημοψηφίσματος του 2015.  Είχα την ευκαιρία να συνεργαστώ μαζί του ως Υπουργός Υγείας. Με βοήθησε σε κρίσιμες αποφάσεις και γνώρισα τη νομική του εμβρίθεια, η οποία πράγματι ήταν εξαιρετικά χρήσιμη σε όλους εμάς που λαμβάναμε αποφάσεις».

 

Άκης Σκέρτσος: «Ο Τάσος έδωσε ένα πολύ μεγάλο αγώνα για να κρατήσει την χώρα στην Ευρώπη. Ο Τάσος για εμένα ήταν πατριώτης, ένας έγκριτος νομικός και ταυτόχρονα ένας άνθρωπος που ήταν άνθρωπος. Και νομίζω ότι όσοι διακονούν την πολιτική αυτή ιδιαίτερα την ποιότητα του Τάσου πρέπει να κρατήσουν ζωντανή, το πώς μπορείς να υπηρετείς κάτι που είναι μεγαλύτερο από εσένα και ταυτόχρονα να είσαι γειωμένος στα ανθρώπινα, να ακούς τον άνθρωπο, να ακούς τις ανάγκες του και να υπηρετείς αυτές. Ο Τάσος το έκανε αυτό με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και μας δίδαξε όλους ήθος».

 

 

Γιάννης Στουρνάρας: «Ότι και να πω για τον Τάσο είναι  λίγο. Πιο πολύ θα μείνω στο χιούμορ του, στον αυτοσαρκασμό του, ακόμα και στις δυσκολότερες στιγμές, στον βαθύτατο πατριωτισμό του, ήταν βαθύτατα μνημονιακός. Πίστευε πολύ αυτό που κάναμε και σήμερα φαίνεται. Θυμάμαι στη Βουλή μου έλεγε, “βγες και μίλα ανοιχτά”. Μη διστάζεις να πεις ότι είναι  η μεγαλύτερη οικονομική βοήθεια που έχει λάβει η Ελλάδα, που έχει λάβει οποιαδήποτε χώρα στην οικονομική ιστορία».

 

Ευάγγελος Βενιζέλος: «Τον βρήκα εδώ το 2011 όταν ανέλαβα στην πιο δύσκολη περίοδο, την πιο σκοτεινή περίοδο της κρίσης, τα καθήκοντα του Υπουργού Οικονομικών. Και βρίσκω έναν Τάσο, ο οποίος στην πραγματικότητα έπαιζε με τα νεύρα μας, δηλαδή ήθελε να δοκιμάσει το σημείο θραύσης του καθενός, να δει μέχρι που το πολιτικό προσωπικό της περιόδου εκείνης είναι ικανό να αναλάβει ευθύνες. Ο πραγματικός ορισμός του λαϊκισμού είναι μία πολιτική εξουσία, που δεν είναι διατεθειμένη να λάβει καμία αντιδημοφιλή απόφαση. Άρα, το μέτρο του αντιλαϊκισμού είναι το πόσες αντιδημοφιλείς αποφάσεις είσαι έτοιμος να λάβεις. Αυτό λοιπόν το ήξερε πάρα πολύ καλά ο Τάσος».

 

Φίλιππος Σαχινίδης: «Με την πρωτοβουλία αυτή δεν τιμάτε απλά έναν ευσυνείδητο δημόσιο λειτουργό, αλλά όλους εκείνους οι οποίοι στα δύσκολα χρόνια της κρίσης έδωσαν τον εαυτό τους στη μάχη για να σωθεί η χώρα από την άτακτη χρεοκοπία. Η σημερινή πρωτοβουλία είναι μία έμπρακτη αναγνώριση της τεράστιας συνεισφοράς του στα δύσκολα χρόνια των μνημονίων. Συνεργάστηκε με πολλούς από εμάς κι όλοι μας του οφείλουμε πολλά. Χωρίς τις συμβουλές του δεν ξέρω που θα ήμασταν σήμερα».

 

Γιώργος Παπακωνσταντίνου: «Το μυαλό μας ταξιδεύει σε όλα όσα έχουν συμβεί. Στις ατελείωτες μέρες και νύχτες σε συσκέψεις, σε διαπραγματεύσεις πάνω από κείμενα στο Υπουργείο και στη Βουλή. Στην αγωνία αν θα τα καταφέρουμε. Στην απελπισία και τον θυμό για όσους δεν έβαλαν πλάτη όταν έπρεπε. Είχε πολλά να πει, με τον δικό του ανεπανάληπτο τρόπο. Δεν τον τιμούμε εμείς σήμερα, αυτός μας τίμησε με την παρουσία του, την προσφορά του και για μερικούς τυχερούς με τη φιλία του».

 

Ευγενία Βελώνη: «Ως Πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους αλλά και ως νομικός σύμβουλος υπηρέτησε σε νευραλγικά υπουργεία. Το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, το Υπουργείο Οικονομικών, με το τελευταίο να αποτελεί  αναγνωρισμένο από όλους ορόσημο στην καριέρα του λόγω της πολλαπλής συνδρομής που παρέσχε στους τότε πολιτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες στον αγώνα τους για τη διάσωση της χώρας και την παραμονή της στο ευρωπαϊκό πλαίσιο και του εξαιρετικά μεγάλου νομοπαρασκευαστικού έργου που προσέφερε και μάλιστα κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες ιδίως στο χρονικό διάστημα από το 2009 έως το 2013. Πολυάριθμα νομοθετικά κείμενα, νόμοι, προεδρικά διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις έχουν τη σφραγίδα του Τάσου».

 

Ιωάννα Καρανάσου: «Θα θυμηθώ την πρώτη μέρα που με καλωσόρισε με χαμόγελο, παρ’ ότι ήταν πολύ κουρασμένος, και μου είπε ότι καλώς ή κακώς, ανήκουμε στην κατηγορία εκείνη των ανθρώπων που η συμφορά τους ενεργοποιεί και μπαίνουν στη μάχη για να προσφέρουν. Η δεύτερη κουβέντα του ήταν ότι “εδώ που ήρθες θα κλάψεις πολύ για την πατρίδα και πολλές φορές”. Και έτσι έγινε. “Όπως και εγώ”, μου λέει, “έχω κλάψει πάρα πολλές φορές αλλά ελπίζω ότι είμαστε με τη σωστή πλευρά της ιστορίας”».

 

Γιώργος Μπάνος: «Παρ’ ότι εκδηλώσεις και κινήσεις σαν τη σημερινή για τα πράγματα για τα οποία ο πατέρας μου θα ένιωθε αμήχανα, σαν γιος του νιώθω περηφάνεια πως ο σκληρός αγώνας και η αφοσίωσή του στο όραμα μίας καλύτερης Ελλάδας αναγνωρίζεται δημοσίως από τους συνεργάτες και τους φίλους του. Ευχαριστώ τον καθένα σας ξεχωριστά για την παρουσία του και δεν μπορώ παρά να νιώθω πως όσο παραμένει ζωντανός στη μνήμη μας ένα κομμάτι του είναι ακόμη εδώ».

 

Στο τέλος της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της τιμητικής πλακέτας με το όνομα του Τάσου Μπάνου, η οποία τοποθετήθηκε στην είσοδο της αίθουσας.

 

Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό