Απάντηση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, σε επίκαιρη ερώτηση του Κινήματος Αλλαγής με θέμα: «Κίνητρα μέσω Αναπτυξιακού Νόμου, Ταμείου Ανάκαμψης, ΕΣΠΑ κ.λ.π. για παραμονή των επιχειρήσεων στις σεισμόπληκτες περιοχές αλλά και την εγκατάσταση νέων»:
«Πρώτα από όλα έχουμε, όπως ξέρετε, τις επόμενες ημέρες στη Βουλή την έναρξη της συζητήσεως για το νέο αναπτυξιακό νόμο. Άρα, όσα πούμε μεταξύ μας σήμερα εδώ μπορούν να τεθούν και στο πλαίσιο του νέου αναπτυξιακού νόμου για να δούμε αν πραγματικά κάτι μπορεί να γίνει.
Οφείλω όμως να δώσω κάποιες πρώτες απαντήσεις για τον κόσμο που μας ακούει για να μην δημιουργούμε προσδοκίες που δεν υπάρχουν. Ο νέος Χάρτης Κρατικών Περιφερειακών Ενισχύσεων που ισχύει για την περίοδο 22 – 27 δημοσιεύτηκε πριν από 3 ημέρες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ο χάρτης δεν αλλάζει, όπως ξέρετε, ούτε μπορεί να αλλάξει κατά τη διάρκεια που ισχύει. Άρα, μέχρι το 2027 ο χάρτης είναι αυτός.
Για την Κρήτη, γιατί φαντάζομαι ότι έχετε το ίδιο ενδιαφέρον όπως και το Αρκαλοχώρι, όπου εκκινεί η ερώτηση, είμαι βέβαιος ότι γνωρίζετε ότι στο νέο Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων έχει πολύ μεγάλη αύξηση η επιδότηση. Η Κρήτη είναι από τους πολύ ωφελημένους. Έχει 10% αύξηση στην επιδότηση που ίσχυε με τον προηγούμενο χάρτη.
Άρα, τρόπον τινά και το Αρκαλοχώρι μπορεί να έχει πολύ καλύτερη ενίσχυση από ό,τι πριν. Προφανώς ο νέος χάρτης δεν εφαρμόζεται σε εκείνους που έχουν ενταχθεί με τον προηγούμενο χάρτη αλλά ισχύει για εκείνους που θα υποβάλλουν αιτήσεις από εδώ και μπρος στο νέο κύκλο ο οποίος θα προκηρυχθεί με βάση το νέο χάρτη φαντάζομαι κάπου στις αρχές Μαρτίου. Πρέπει πρώτα να ψηφίσουμε το νόμο και μετά να σχεδιάσουμε το νέο κύκλο.
Τώρα, όσον αφορά στα προγράμματα που «τρέχουν» φέρνω ως παράδειγμα το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ», που χρηματοδοτούμε με το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και εμείς: στο «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» έχουμε προβλέψει να έχει 5% περισσότερους διαθέσιμους πόρους για τις περιοχές εκείνες που έχουν πληγεί ιδιαίτερα, τις περιοχές δίκαιης μετάβασης στο πλαίσιο της απολιγνιτοποίησης και τις περιοχές που είχαν πυρκαγιές το καλοκαίρι. Δεν είναι οι σεισμόπληκτες μέσα. Αυτό θα ήταν μία αρχή που θα μπορούσε να γίνει στον επόμενο κύκλο του «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ».
Σε κάθε περίπτωση, αν έχετε κάποιες προτάσεις που είναι σύμφυτες με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, εμείς στο Υπουργείο Ανάπτυξης είμαστε εξαιρετικά ανοιχτοί να τις συζητήσουμε στα πλαίσια του νόμου που προείπα.
Δευτερολογία:
«Βούληση ως προς το να βρούμε λύσεις εντός Ευρωπαϊκού πλαισίου υπάρχει. Απλώς να εξηγήσω τι συμβαίνει για αυτό που είπατε τεχνικά.
Εάν ένα επενδυτικό σχέδιο έχει ενταχθεί στον Αναπτυξιακό νόμο, έχει πάρει απόφαση ένταξης και δεν έχει κάνει καμία δαπάνη, το τονίζω δεν έχει ξοδέψει ούτε 1 ευρώ, δεν έχει ξεκινήσει δηλαδή, μπορεί να απενταχθεί με βούληση του επιχειρηματία, να κάνει δηλαδή αίτηση απένταξης και ακολούθως να κάνει αίτηση στον καινούργιο κύκλο και να ενταχθεί. Ισχύει σήμερα αυτό.
Τονίζω όμως, να μην έχει δαπανηθεί ούτε 1 ευρώ. Γιατί αν έχει δαπανηθεί έστω 1 ευρώ βάσει του ευρωπαϊκού Κανονισμού, τότε δεν μπορεί να ξαναμπεί σε επόμενο αναπτυξιακό νόμο. Και αυτό δεν έχει να κάνει με εθνική νομοθεσία. Είναι ευρωπαϊκή νομοθεσία και δεν ξεπερνιέται, είναι το ιερό δισκοπότηρο των κρατικών ενισχύσεων.
Το λέω απλώς για να το ακούσουν οι συμπολίτες σας εκεί. Αν δεν έχουν κάνει δαπάνες, μπορούν να κάνουν αίτηση απένταξης και να περιμένουν να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα, με την υψηλότερη επιδότηση. Εάν όμως έχουν κάνει δαπάνες, όχι. Θα επιδοτηθούν βάσει του παλαιού χάρτη περιφερειακών ενισχύσεων.
Όσον αφορά στα υπόλοιπα που είπατε, επαναλαμβάνω ότι και για το «ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ» είμαι πολύ πρόθυμος σε επόμενο κύκλο να εντάξουμε και τις σεισμόπληκτες περιοχές στο ίδιο πλαίσιο που έχουμε τις πυρόπληκτες και την απολιγνιτοποίηση. Το θεωρώ δίκαιο. Κακώς δεν το κάναμε. Δεν είχε προβλεφθεί. Αλλά θα υπάρξει και επόμενος κύκλος ούτως ή άλλως.
Και βεβαίως να συζητήσουμε στα πλαίσια του αναπτυξιακού νόμου τι θα μπορούσαμε σύννομα να κάνουμε περισσότερο. Πάντως πρέπει να σας πω ότι ειδικά το Υπουργείο Ανάπτυξης και η Ειδική Γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας, σίγουρα το γνωρίζετε από τους συμπολίτες σας στο Αρκαλοχώρι, βρεθήκαμε στο Αρκαλοχώρι από την πρώτη στιγμή με όλη μας την ομάδα και παραμένουμε μέχρι και σήμερα με παρουσία δικών μας μηχανικών και επιστημόνων γιατί θέλουμε να βοηθήσουμε αυτή την περιοχή να αναγεννηθεί όπως και της αξίζει».
Επισυνάπτεται φωτογραφικό υλικό
Ολόκληρη η απάντηση στο ακόλουθο link:
https://www.youtube.com/watch?v=WrRrKAXmPZA
Comments are closed.