Πολύ εποικοδομητική ήταν η συνάντηση του Υφυπουργού Ανάπτυξης αρμόδιου για την Έρευνα και Καινοτομία Σταύρου Καλαφάτη με εκπροσώπους του Πανεπιστημίου Purdue των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, την Καθηγήτρια και Πρόεδρο του Τμήματος Βιολογικών Επιστημών Περιστέρα Πάσχου και τον Καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Επιστήμης Υπολογιστών Πέτρο Δρινέα, με τη συμμετοχή της Προέδρου της Επιτροπής Εκπαίδευσης, Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Λίτσας Παναγιωτοπούλου.
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης εξετάστηκαν προοπτικές στρατηγικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Purdue στους τομείς της Έρευνας, της Καινοτομίας, της Εκπαίδευσης και της μεταφοράς τεχνογνωσίας, με έμφαση στη σύνδεση με την παραγωγή και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Το Πανεπιστήμιο Purdue κατατάσσεται σταθερά μεταξύ των δέκα κορυφαίων δημόσιων πανεπιστημίων των ΗΠΑ. Ειδικότερα, στις πέντε πρώτες θέσεις για τη Μηχανική και στις δέκα πρώτες θέσεις παγκοσμίως σε κατοχύρωση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.
Όπως υπογράμμισε κατά τη συνάντηση ο κ. Καλαφάτης, η καινοτομία αποτελεί προϋπόθεση για την ανταγωνιστικότητα της χώρας. Η συζήτηση ανέδειξε κοινό όραμα για τη διαμόρφωση ενός διαπανεπιστημιακού και διακρατικού οικοσυστήματος που θα αξιοποιεί τη δυναμική των ελληνικών πανεπιστημίων, των ερευνητικών κέντρων και των νεοφυών επιχειρήσεων, σε συνεργασία με διεθνή ιδρύματα αιχμής.
Το Purdue, το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο του αμερικανικού «Hard Tech Corridor» και συνεργάζεται στενά για την ανάπτυξη καινοτομίας με εταιρείες-κολοσσούς, έχει ήδη υπογράψει έξι Μνημόνια Συνεργασίας με ελληνικά πανεπιστήμια και το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο. Κοινός στόχος είναι η επέκταση μιας στρατηγικής γέφυρας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, ενισχύοντας την κινητικότητα ανάμεσα στις δύο χώρες, την πρόσβαση σε τεχνογνωσία αιχμής και την καινοτομία μέσω κοινών ερευνητικών έργων και μεταφοράς τεχνολογίας.
Τηλ. Επικοινωνίας: 2103332974
E–mail: press@mnec.gr
Comments are closed.